Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Berekenen vermogen houtkachel

Auteur Bericht

avatar#1764
Nanda
Berichten: 13
Reacties: 30

#0 Geplaatst: 2004-11-14 16:02:00

Ik zie eigenlijk niet echt een groep waar dit onder past, dus dan maar hier :-)) Hoe bereken je het vermogen (aantal Kw) waaraan een houtkachel moet voldoen. Wij zijn op zoek naar een oude Godin houtkachel die een ruimte van 210 m3 ( opp. 70 m2 , hoogte 3m.) moet kunnen verwarmen. Alvast bedankt! Nanda

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-11-14 17:35:24

Beste Nanda,

het vermogen van een warmtebron hangt van een aantal factoren af. Het benodigde vermogen is steeds hetzelfde, of het nu om een CV, een houtkachel of welke andere vorm van verwarming dan ook gaat.

Een echte transmissierekening (oftewel warmtebehoefdeberekening) houdt rekening met factoren zoals:

- gewenste kamertemperatuur (bijv. 20 grd voor een sÚjour, 22 voor de badkamer, 16 voor een slaapkamer),

- de warmteweerstand van de omsluitende muren, vloeren en plafonds

- de temperatuur aan de andere kant van deze muren (buitenlucht of verwarmd/onverwarmd vertrek)

- aantal, afmetingen en uitvoering van ramen en deuren

- de laagste te verwachten buitentemperatuur

- orientatie van het vertrek (noord, oost, ...)

- te verwachten windsnelheden.

De grootste invloed gaat van ramen, muren en deuren uit, dwz. hun isolatiewaarde en tochtdichtheid. Let bij kamers onder een onverwarmde zolder goed op de plafond-isolatie.

De berekening volgens ISO of DIN (die in veel landen voorgeschreven is en die ook in NL gebruikt wordt) is tegenwoordig op de computer beschikbaar een voor een professioneel installatiebedrijf een routinezaak.

Door bouwmarkten (de 'Gamma-achtigen') worden dikke-duim-formules gehanteerd die in 'normale' gevallen voldoen. Deze formules zeggen:

100-150 W per vierkante meter of

40-60 W per kubieke meter.

Het is eenvoudig te begrijpen dat beide formules voor een kamerhoogte van 2,50m tot hetzelfde resultaat leiden.

De lagere waarde geldt voor goed ge´soleerde, de tweede voor matig ge´soleerde vertrekken.

Simpel rekenvoorbeeld.

Stel het gaat om een goed ge´soleerde kamer van 4x5m=20m2, hoogte 2,5m -> 50m3

100x20m2=2.000W oftewel 2kW (Kilowatt)

40 x50m3=2.000W dus ook 2kW.

Ik heb toevallig de Doe-het-zo folder van Praxis naast mij liggen, maar je vindt deze informatie ook bij Gamma, Karwei en consorten.

Er is nog een eenvoudige proefondervindelijke methode:

Stel een of meerdere elektrische kachels met bekend vermogen of met vermogenskeuzeschakelaar in het vertrek in kwestie op. Probeer welke stand of welke combinatie van kachels bij echt koud weer nodig is om het vertrek aangenaam te verwarmen. Tel de kW's op, dit is dan het benodigde vermogen voor je kachel (of de radiator van de CV).

Succes!

Christian von Kl÷sterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2004-11-14 17:49:34

Beste Nanda,

ik was even te snel. Omdat je bij de nieuwe layout van het forum niet het bericht voor je ziet waarop je reageert en je eigen berichten ook niet achteraf kan corrigeren, hier een twede input.

Mijn eerste zin is in deze vorm natuurlijk onzin. Niet het 'vermogen van een warmtebron' maar 'de warmtebehoefde van een verterk' hangt van de genoemde factoren af. Excuses.

Verder had ik beter jullie gegevens als voorbeeld kunnen gebruiken.

Bij goede isolatie benodigd jullie kamer

100 x 70m2 =7.00W of 7 kW

40 x 210m3=8.400W of 8,4 kW.

De keuze moet op de hogere waarde gebaseerd worden, ik zou dus een Godin van minimaal 8,4 kW kiezen. En natuurlijk nagaan of de veronderstelde 'goede isolatie' klopt.

Groeten

Christian von Kl÷sterlein

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#3 Geplaatst: 2004-11-17 03:09:47

weer zeer waardevol, christian le bricoleur!

en leuk zo'n foto erbij,

salut,

marjorie

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2004-11-18 09:30:44

wat ik altijd zo kort door de bocht bedacht vindt en waar ik nu hier in nederland tegenaanloop is dat een slaapkamer niet meer dan 16 of 18 graden gestookt hoeft te worden. dat maakt het onmogelijk om die kamer nog voor iets anders te gebruiken in de toekomst.

niet als kinderkamer (want als die groter worden willen ze er ook spelen en huiswerk maken), niet als studeerkamer en zeker zoals bij mij niet als praktijkruimte. wie wil er nu gemasseerd worden bij 16 graden???

dus zorg dat je voldoende capaciteit hebt, dan kom je (of een andere bewoner)later niet voor omslachtige vernieuwingen en aanpassingen te staan.

salut,

marjorie

avatar#1802
empyrÚe
Berichten: 4
Reacties: 78

#5 Geplaatst: 2004-11-20 19:03:51

Wij hebben juist afgelopen zaterdag een Franco Belge houtkachel met een vermogen van 13 kW welke voldoende zou moeten zijn voor een ruimte van 500m3. Aangezien hij in woonkamer van zo'n 80m2 (200m3) in een natuurstenen huis komt te staan met enkele beglazing en een open trap, hebben wij voor een extra groot vermogen gekozen. Want minder stoken kan altijd nog ;-)

Overigens hoeven wij niet alleen met de houtkachel te verwarmen maar hebben ook centrale verwarming in het hele huis. Maar aangezien dit naar ons idee voordeliger kan zijn om te verwarmen , en sneller na afwezigheid, leek dit een prettige aanvulling tijdens de 'frisse' winter in de Auvergne ;-))

 

groetjes,

Sandra

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2004-11-23 08:48:31

Iemand die nog geen lid is van het forum stelde mij een vraag. Wellicht heeft men een reactie:

'Mijn vraag betreft het laten installeren van een CV in een bestaand huis (thans elekrisch verwarmd). Ons dorp in aangesloten op het gasnetwerk. Ik heb reeds een \"devis\" ontvangen van een lokale installateur. De materiaal prijzen zijn enorm vergeleken met NL; de CV ketel zou 3780 euro moeten kosten! Vraag: zijn er (Nederlandse) installeurs die in Frankrijk willen installeren voor Nederlandse prijzen ?'

Dat laatste lijkt me wat armoedig. Als je in Frankrijk woont, laat je lokale artisans voor je werken.

Wim

 

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2004-12-20 10:33:32

Betereffende het inhuren van  nederlandse bedrijven.

De plaatselijke middenstand zal niet blij zijn met de constatering dat nederlandse bedrijven aan de slag gaan. In veel gebieden is het toch al 'schraalhans keukenmeester'voor de bedrijven en als het kleine beetje dat er dan te doen is ook nog wordt gedaan door les hollandais........

Daar maak je geen vrienden mee. En hoe ga je dat oplossen als er een storing is? Mag dan de plaatselijke loodgieter wel komen? Of laat je dan het nederlandse bedrijf weer overkomen? Reiskosten en reistijd zijn ook niet missselijk.Misschien win je financieel een beetje door installatie via een nederlands bedrijg maar uiteindelijk verlies je een hoop goodwill in je franse woonomgeving.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2004-12-20 11:49:14

Truze,

welkom bij deze discussie.

Kijk ook eens onder het onderwerp 'CV in Frankrijk duur?' waar ook de problematiek van Nederlandse bedrijven en de Franse middenstand aan bod kwam.

Christian v.K.

PS. Trouwens verbazingwekkend hoeveel mensen nieuwsgierig zijn naar het vermogen van houtkachels!

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#9 Geplaatst: 2004-12-20 13:11:07

Eigenlijk is het heel simpel.  Bereken het aantal kubieke meters dat je met je kachel wil verwarmen. Ga naar de plaatselijke kachelverkoper ( in ons geval de Weldom/brico) en  leg uit wat en hoe je wil verwarmen.

Dan laten ze je een aantal houtkachels zien. Bij ons staat een fantastische zgn 'feu continue'te snorren. De verkoper raadde ons een kachel aan met wat overcapaciteit.  Je kunt ook zelf wat extra kubieke meters opgeven, zit je ook safe en warm.

Kleine opmerking over de feu continue.

Het is wel handig om, als je snachts toch een keer je bed uitkomt, de kachel nog even bij te vullen. Dan ben je smorgens verzekerd van een warm huis.