Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Taxes Foncieres en Taxes d'Habitation

Auteur Bericht

avatar#1808
marian
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2004-11-16 23:15:05

Kan iemand mij uitleggen wat nu precies het verschil tussen deze belastingen is en of deze belastingen ook voor het volle pond betaald moeten worden voor 2e huizen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-11-18 11:34:46

Taxe fonciière is zeg maar de grondbelasting, te onderscheiden in bebouwd en niet bebouwd (bâti en non bâti). Eigenaren van grond moeten deze belasting betalen die wordt gebaseerd op kadastrale huurwaarde. De taxe d'habitation is een woonbelasting die zowel huurder als eigenaar moet opbrengen. Zaken als grootte van het huis, de mate van welstand e.d. spelen een rol bij de hoogte van de bepaling van deze belasting. Lees het fijne hierover op pagina http://www.infofrankrijk.com/pagina/Belastingen/256/#270

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2004-11-19 22:50:06

Bij de opgave van details van het huis ten behoeve van deze twee belastingen (déclaration modèle H1 van de centre des impots foncier) dient men ons inziens zorgvuldig te werk te gaan, want het zou toch jammer zijn als een kleine onoplettendheid tot een forse verhoging van de taxe d'habitation leidt. En dan mag het volgens de website van Wim om onbeduidende bedragen gaan, maar wat voor de een peanuts zijn kan voor de andere een forse aderlating betekenen.

Maar hoe zit dat nu in elkaar? Telt iedere ruimte mee, dus ook kleine halletjes of trappenhuizen en zoiets. Bij echte pièces (séjour, cuisine, chambre) is de zaak voor ons duidelijk, maar het zijn volgens ons juist de onbelangrijke vertrekjes waar twijfels mogelijk zijn.

Wie weet er de details van (Wim geeft deze niet aan op zijn website)?

Christian & Hannelore von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2004-11-21 11:57:49

Ik heb nog wat nieuwe informatie gevonden.

Op het aanslagbiljet is de kadastrale waarde van je huis niet te vinden, wel staan de grondslagen vermeld: voor de taxe foncière is die 50% van de valeur locative cadstrale voor het bebouwde deel en 80% voor het onbebouwde deel. Voor de taxe d’habitation is de belasting 50% van de huurwaarde. Op het gemeentehuis is een kopie te vragen met alle bedragen en kengetallen. Met die bedragen is de waarde tot de 100% terug te rekenen. Het gaat bij deze lokale belastingen niet om geweldige hoge bedragen in vergelijking met dezelfde soort belasting in Nederland, maar de laatste jaren worden de tarieven fors verhoogd. Een flink huis met gastenverblijven, schuren, garage, zwembad kost aan woonbelasting toch al gauw € 500 à € 700 per jaar. Daar komt de taxe foncière dan nog bij. En bij elke verbetering aan het huis door verbouwingen, uitbreidingen, aanleg zwembad gaan de tarieven verder omhoog. Het belastingsysteem luistert nauw. Je mag pas iets aan het huis veranderen met een grote of kleine bouwvergunning. Afschriften van die vergunningen gaan naar de fiscus, waaraan het verplicht is de aangebrachte wijzigingen te melden via een streng formulier, de déclaration des changements.  Ambtenaren gaan dan nijver rekenen en passen de aanslag weer  aan. Wie twijfels heeft over de berekeningswijze van de belasting kan bij het kadaster een relève de propriété opvragen en daarmee bij het belastingkantoor reclameren.

Bij ons nooit iemand aan de deur geweest om bijvoorbeeld het aantal kamers op te nemen. Alleen toen het zwembad klaar was, kwam een vriendelijk heer langs om dat bad op te meten. Ik zoek echter nog verder en als ik wat meer details vind, zal ik deze melden en ook de site zetten.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2004-11-22 18:16:14

Wij hebben nu een aantal informaties betreffende de fiscale waardebepaling van een Frans woonhuis bij elkaar gesprokkelt, gedeeltelijk van onze Contrôleur du Centre des Impôts en gedeeltelijk van het kadaster, het Centre des Impôts Foncier.

 

Wij zijn het volgende te weten gekomen:

Het Centre des Impôts Foncier stuurt aan een huizenbezitter een formulier ‘Déclaration modèle H1’ voor de ‘Impôts locaux’, als er een vergunningsplichtige verbouwing was, soms blijkbaar ook als er een verbetering vermoedt wordt. 

Dit formulier kan niet zorgvuldig genoeg ingevuld worden, zowel wat de indeling en afmetingen (consistance de la maison) als ook wat het comfort betreft.
Bijzondere valkuilen zijn:

 

Ieder vertrek dat in déclaration modèle H1 onder paragraph. 41 A ingevuld wordt telt blijkbaar mee bij het aantal vertrekken, dus ook de onder punt 5 te noemen ‘autres annexes’ zoals gangen en hallen (couloirs et antichambres).

 

De onder  paragraph 42 te vermelden comfort-kenmerken worden door de dienst in equivalent woonoppervlak omgerekend. Zij hebben blijkbaar een tabel die aangeeft wat voor hoeveel extra vierkante meters goed is.
Zo wordt bij aanwezigheid van een CV het oppervlak met ca. 10% verhoogd, een douche of ligbad is goed voor 4 of 5m2 extra, en een lavabo telt met 3m2 mee.

 

Dit wetende denken wij te kunnen zeggen:

- Het belastingsysteem luistert nauw, zoals Wim Bavelaar schreef.

- Kijk goed uit wat er écht in je huis zit!

 

Misschien is het verstandig vóór het invullen van het formulier een relève de propriété aan te vragen om te weten te komen wat de vroegere eigenaar opgegeven had.

 

Christian en Hannelore von Klösterlein-Deuerling

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2004-11-23 09:06:46

Dank familie Von Klösterlein, dat waren nu precies de zaken die ik wilde uitzoeken.
Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2004-11-23 22:49:39

Beste Wim,

het kan nooit geen kwaad als u dat met de voor u kenmerkende doortastendheid verder uitzoekt, want wat wij vermeldt hebben waren alleen die dingen die wij in ons geval toevallig tegengekomen zijn.

Christian en Hannelore v.K.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2004-11-25 18:11:50

D'accord. Ik ga weer googler (is een echt Frans werkwoord geworden) en in de boeken snuffelen. Je vous mettrai au courant.
Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2004-12-02 13:42:24

Hallo,

Hier een vraag over de Taxe d'habitation.

Ik  heb voor het 2e jaar geen aanslag voor de taxe d'habitation gehad. Bij navraag bij les impots hoef ik inderdaad niet te betalen, maar waarom niet, is mij niet helemaal duidelijk.Is er soms een inkomenslimiet of zo ?

     groeten,

                          Marijke

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2004-12-02 22:06:32

Wie via een bouwvergunning een gekocht huis verbouwt, moet na oplevering van het werk daarvan melding doen. Daarna ben je twee jaar vrijgesteld van het betalen van de taxe d'habitation.
Wim

avatar#1791
mage
Berichten: 3
Reacties: 19

#10 Geplaatst: 2004-12-06 09:05:04

Volgens mij geldt de vrijstelling bij nieuw- of verbouw niet voor de Taxes d'Habitations maar alleen voor de Taxes Foncieres. Hopelijk vergis ik mij en heeft Wim gelijk.

groeten van Charlotte

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#11 Geplaatst: 2004-12-20 13:29:33

Déclaration modèle H1’

 

En als je dan toch dat formulier heel precies hebt ingevuld, maak er dan een fotokopie van voordat je hem wegstuurt.

Mocht je er later weer een moeten/willen invullen, dan is het erg handig dat je weet wat je eerder hebt opgegeven.