Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

oprichten SCI, consequenties bij verhuur

Auteur Bericht

avatar#1758
Reinout
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2004-11-22 21:03:14

Wij gaan volgend van mijn oom in Frankrijk een huis kopen en vragen ons daarbij of er meer mensen zijn die ervaring hebben met het oprichten van een SCI in geval van een activiteit waarbij we voor een deel van het jaar de woning willen gaan verhuren. Ik heb nl. begrepen dat een SCI geen commerciele activiteiten mag ontplooien. Verhuur kan als zodanig worden aangemerkt. We aarzelen nu om een SCI op ter richten. heeft iemand hier ervaring mee en weet hij of zij hoe de franse fiscus hier mee omgaat als een woning voor een deel van het jaar wordt verhuurd? Bedankt voor jullie reactie (en kennis)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2004-11-23 08:58:11

Bij een gewone familie SCI Ė de SCI familiale - gelden geen vormvoorschriften voor het opmaken van de jaarrekening. De gťrant kan ermee volstaan om vooral voor eigen gebruik een eenvoudige boekhouding te voeren. Nog eenvoudiger is het om de bankafschriften te bewaren, waarop de inkomsten en uitgaven van de SCI staan vermeld. Wel moet ook nog een balans worden opgemaakt, waarop simpel kan worden vermeld hoe de activa en passiva er op 31 december uitzien. Jaarlijks moet voor 1 maart in tweevoud een verklaring van de resultaten worden ingediend bij de belastingdienst. De Franse fiscus kan soms om deze 'boekhouding' vragen bij een controle naar het al of niet fictief zijn van de SCI. Als de SCI alleen op papier bestaat om fiscale trucs uit te halen. kan de belastingdienst optreden. Als de SCI ook commerciŽle activiteiten gaat uitoefenen, komt er een geheel ander verhaal. Dan zal de boekhouding wel degelijk moet voldoen aan de boekhoudregels die staat vermeld in het Plan comptable gťnťral.

De vraag is nu of verhuur als een commerciŽle activiteit wordt beschouwd. Mijn boekjes zeggen dat de ongemeubelde verhuur niet als commerciŽle activiteit valt te beschouwen, gemeubelde verhuur daarentegen wel. Mijn raadgevers hebben echter wat uiteenlopende opvattingen over het begrip commerciŽle activiteit en zeggen geen problemen te hebben ondervonden met de fiscus als een SCI het gemeubileerde vakantiehuis verhuurt. Ik zal deze juristen nog eens om helderheid vragen.

Wim