Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe laat men zijn huis achter in de winter ???

Auteur Bericht

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#0 Geplaatst: 2004-11-26 13:05:07

Bij deze een vraag aan degenen die een huis bezitten in de koudere gedeeltes van Frankrijk. Ik ben namelijk nieuwsgierig hoe men de boel beschermt tegen bevriezen van de waterleidingen en dergelijk. Laat men wel of niet de verwarming aan op een zacht pitje, maar wat kost dat ?? Wat is de beste manier om de waterleidingen goed leeg te krijgen ?? In onze leidingen van de CV zit om die reden antivries maar wat kunnen we behalve zo goed mogelijk isoleren het beste doen ?? En bij welke temperaturen wordt het echt riskant (wij kunnen namelijk de sleutelbewaarder altijd vragen om bij extreme kou de verwarming aan te doen) Graag jullie reacties, Sandra

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-11-27 08:05:47

Beste Sandra en andere huiseigenaren in de koudere streken,

 

Er zijn een aantal simpele maatregelen tegen vorstschade (geleerd van mijn tante die een aantal chalets in Zwitserland beheerd).

Water:
- De hoofdkraan dicht draaien.

- In- en uitgang van het warmwatervat in de combiketel afsluiten.
- Alle tapkranen (koud en warm) openen en open laten staan.
- Het hele waterleidingsnet aftappen.
Dit moet op het laagste punt gebeuren. Als er meerdere laagste punten zijn moet u op allen een aftap aanbrengen; als het leidingnet sowieso vernieuwd/uitgebreid moet worden, kunt u het zo aanpassen dat alles naar één aftap afloopt.
Sommige watermeters hebben een eigen aftap, maar de meters lopen nooit helemaal leeg. Daarna dient de watermeter goed ingepakt te worden. Als de watermeter in een putje in de grond zit, liefst 0,5-0,8m diep, moet deze put met stro of op maat gesneden piepschuimplaten opgevuld worden. Tocht is bijzonder gevaarlijk!
En u moet niet denken dat water dat ergens in een leiding blijft staan niet gevaarlijk is zolang het niet ingesloten zit. Een waterrestje in een leiding bevriest steeds vanuit de uiteinden, een beetje water wordt dus onherroepelijk ingesloten, en dat kan bij verder bevriezen door zijn uitzetting de leiding laten knappen.

Overigens: Hoofd- en stopkranen die over een langere periode niet gebruikt worden hebben de neiging vast te gaan zitten. Dit geldt vooral in gebieden met sterk kalkhoudend water. Draai daarom minimaal eens per seizoen de hoofdkraan, circuitkranen en aftapkraantjes een paar keer open en dicht of omgekeerd, ook die van de boiler! En als het een kraan betreft die gewoonlijk open moet blijven staan: na het uiteindelijke openzetten een halve slag terugdraaien (dan kan de kraan niet door het thermisch uitzetten vast gaan en u houdt in beide draairichtingen bewegingsruimte voor het geval de kraan toch wat vastkalkt). Heel verstandig is het dat soort kranen om de paar jaar te demonteren, te reinigen, met kranenvet, koper- of grafietpasta te behandelen en zo nodig de stopbuspakking bij de spindel en de 'leertjes' te vervangen. Bij alle >smeermiddelen= moet u op drinkwater-compatibiliteit letten.

Details van een onderhoudsarme watervoorziening met goede afsluit- en aftapmogelijkheden (kogelkranen!) kunt u van iedere loodgieter te weten komen. Ik heb er ook informatie over.

Riolen:

Voor de riolen zelf hoeft u niet te vrezen. Maar alle rioolaansluitingen waar water kan blijven staan en bevriezen verdienen bijzondere aandacht.

De sifons (stankafsluiters) van wastafels/gootstenen, badkuipen en douches worden meestal door bevriezen niet beschadigd. Het porseleinen waterreservoir van een duoblok-WC en de WC-pot zelf zijn wel vorstgevoelig. Daarom na het afsluiten van het water de WC doorspoelen zodat de stortbak leeg is. Dan de WC-pot met antivries (automaterialenhandel) beschermen: Eerst het waterpeil door >pompen= met de WC-borstel iets verlagen, dan met antivries op het normale niveau opvullen. U kunt ook twee of drie handenvol zout in de WC-pot gooien.

Centrale verwarming:

In ieder geval het systeem niet met zuiver water maar met water/antivries-mengsel vullen dat tot ca. min 15grd beschermt. Meer bescherming is niet zinvol. En dan zijn er in principe twee mogelijkheden:

De CV op een antivriesprogramma laten lopen. Dat houdt meestal in dat het watercircuit op een temperatuur van 5-8graad gehouden wordt. Veilig maar niet echt goedkoop, ik weet van een geval waar dit programma van november tot maart bijna even veel energie verbruikt heeft als de bewoners in de resterende maanden van het jaar (dat waren dan vooral de voor- en najaarsmaanden april/mei en oktober).

Een niet zo veilige maar veel zuinigere methode is de combiketel (dus CV plus warm water) in de winter op het zogenaamde ‘zomerprogramma’ te laten lopen, dus alléén warmwaterbereiding, en dan deze watertemperatuur op de laagst mogelijke waarde af te stellen, meestal 30grd. Dit betekent dat alleen de ketel en de geïntegreerde boiler op 30grd gehouden wordt. Als het dan meer vriest dan min 15grd moet u iemand hebben (de sleutelbewaarder of de ‘chauffagiste’) die de verwarming omzet op antivriesprogramma. Over de kosten kan ik nog niets zeggen omdat dit onze eerste winter met dit CV-regime is.

 

Dit zijn de maatregelen die wij in ons huis genomen hebben. Ieder huis is anders en heeft andere gevoelige hoeken. Dus met gezond verstand erna kijken!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#2 Geplaatst: 2004-11-27 20:57:31

ook wij hebben met behulp van een bevriende leraar techniek een programeerbare termostaat geinstaleerd, waarmee we de "afwezige" dagen op antivorststand overbruggen. een dag voordat wij ons volgende verblijf hebben gepland zal de verwarming ons huis op 15 graden celsius stoken, zodat wij niet geheel verkleumd de eerste dag hoeven door te brengen. de kosten kennen we nog niet, maar onze vorige oplossing, de ketel op de laagste watertemperatuur laten doorstoken koste ca. € 1500 voor de vorige, milde winter!

mvg

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2004-12-10 19:39:16

Bij mijn verhaal van 27-11 was ik vergeten op het aftappen van wasmachine en vaatwasser te wijzen.

Natuurlijk aanvoerleiding leeg maken door het afkoppelen van de waterslang, kraan zoals alle andere open laten staan. En dan de machine volgens voorschrift van de fabrikant aftappen, meestal via het pluisjeszeef.

Ik kwam erop bij het updaten van mijn huis-afsluiten-lijst met de laatste aantekeningen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2004-12-11 17:31:30

Is anti-vries in het toilet met een fosse septique wel een goed idee?

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2004-12-11 22:17:30

Goede vraag. Ik weet niet of je antivries in een toilet mag gooien die op een fosse septique aangesloten is. Staat er niets op de verpakkingen van de bacteriën? Anders de website van LeroyMerlin of een andere bouwmarkt raadplegen!
Christian von Klösterlein
-Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten-

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2004-12-11 23:10:44

Als je huis een beetje goed geisoleerd is, vallen de kosten van het zachtjes laten aanstaan van je verwarming wel mee. Op HG dan, niet op 15 graden natuurlijk. Het gaat erom de zaak vorstvrij te houden.

Wij wonen 'hier' nu permanent. Maar daarvoor (4 winters)lieten we de zaak dus altijd heel zachtjes aan. We hadden op 1 plaats een klein extra electrisch verwarminkje. Maar nogmaals de kosten vielen echt wel mee. Laat wel de buurman af en toe even checken of de stroom het nog doet...

Bedenk dat 'anders' je huis (muren) en bijv. je meubels e.d. ook (te) vochtig worden. Sowieso zijn die Bison vochtvreters een aanrader.

En eh.... houd je fosse sceptic en sowieso het milieu maar vrij van chemische middelen; anti- vries is best heftig spul.

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2004-12-17 21:05:35

Vergeet die antivries in je toiletpot maar gauw.

Waterleiding afsluiten, reservoir leegspoelen en vervolgens een flinke hoeveelheid keukenzout in het water mikken dat in de pot blijft staan.

Je pot vriest gegarandeerd niet kapot en je septic tank kan dat beetje zout wel hebben.

Wel voldoende eparcyl gebruiken nadat de wc en septic tank weer normaal draaien.

die antivries, die kun je beter in het gesloten circuit van je verwarmingsbuizen doen. Dan bevriezen je leidingen niet als je stroom toevallig toch eens uitvalt.

De antivries moet wel onder druk in de leiding worden gebracht. Kan heel eenvoudig met zon handdruk pompje dat je ook gebruikt om planten of onkruid te bespuiten.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#8 Geplaatst: 2005-04-04 21:42:05

In ons huis is deze winter de watermeter kapotgevroren, kennelijk een standaard probleem want op het gemeentehuis is een nieuwe watermeter voor ca. 35 euro uit voorraad leverbaar, tegen inlevering van de oude.

Om toekomstige problemen te voorkomen heb ik nu een elektrische leidingverwarming gemonteerd, in Nederland te koop.

QUOTE

Thermalint vorstbeveiligingThermalint is speciaal ontwikkeld om leidingsystemen vorstvrij te houden. Het systeem schakelt in bij 4°C resp. uit bij 7°C. Thermalint is een volledig automatisch verwarmingslint met ingebouwde thermostaat, verkrijgbaar in vastgestelde lengtes van 1 t/m 48 meter. Thermalint is snel te installeren en vormt in combinatie met buisisolatie de definitieve oplossing voor bevroren leidingen.ZelfregelendHet grote voordeel van Thermalint is dat het systeem zelfregelend is. Dat wil zeggen dat het product niet onnodig elektriciteit verbruikt, maar op de juiste momenten in- en uitschakelt. Bij kunststof leidingen adviseren wij aluminiumtape op de leiding, onder de kabel aan te brengen om een betere warmtegeleiding te creëren. Beide systemen voldoen aan KEMA (NL), CEBEB (B), VDE (D) en PCBC (PL) keur.

UNQUOTE

avatar#1764
Nanda
Berichten: 13
Reacties: 30

#9 Geplaatst: 2005-04-04 21:55:23

Hallo Jansen,

Thermalint vorstbeveiliging - bedankt voor de tip.

Ook bij ons is er een nieuwe watermeter geplaatst, omdat deze kapot gevroren was. De kosten hiervoor weten wij nog niet, de factuur moet nog komen.

Gr.

Nanda

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-04-07 16:50:45

Gert Jan Jansen,

alles OK wat Thermalint beweert.

Maar bij een vriend vlog de garage waar de meterput met een dergelijk systeem verwarmd werd in de fik. Bij elektrische 'tracing' zijn een aantal aandachtspunten:

1. De plaatsing van de thermovoeler is erg kritiek.

2. En omdat de meeste tapes niet ingekort mogen worden is de verleiding groot deze dubbel te leggen. Niet doen, dubbel leggen is in verband met mogelijke oververhitting (brandgevaar!) niet toegestaan! Inkortbare systemen zijn ook verkrijgbaar, maar erg duur.

Verder: Ook bij toepassing van elektrische vorstbeveiliging is het doelmatig de conventionele voorzichtsmaatregelen  niet te veronachtzamen. Dus de meterput goed isoleren, bijv. met een strozak of meerdere lagen op maat gesneden piepschuimplaten opvullen, en vooral tegen tocht beschermen.

En u weet toch:

dijken worden aangelegd als er geen hoogwater is, dus de vorstbeveiliging in de zomer aanleggen!

Christian v.K.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#11 Geplaatst: 2005-04-08 01:41:26

Mr Christian!

Met enige schroom beantwoord ik een "post" van een zo  gerenommeerde forumganger, zeker na de duidelijke, maar naar ik begrijp, niet onvriendelijk bedoelde (cursieve) terechtwijzing aan  het slot.

Maar enfin: Reculer pour mieux sauter.

De watermeter in ons huis ( op 1000 m in de Alpen) bevindt zich met ca. 75 cm leiding vóór de hoofdkraan, bovengronds, in het keukenkastje,  direct tegen de (noordelijke) natuurstenen buitenmuur.

Als wij er niet zijn is het huis onverwarmd, de hoofdkraan op "stop" en zijn alle leidingen afgetapt.

In dit geval heeft. zeker als het , zoals deze winter > -15 C wordt n.m.m. weinig zin om slechts te isoleren en is elektrische verwarming eigenlijk de enige oplossing.

Gert Jan Jansen

NB Overigens dank voor de vele en gevarieerde adviezen op velerlei terrein.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#12 Geplaatst: 2005-04-08 09:56:01

Afgelopen winter is het kwik in onze streek gedaald tot -27ºC en helaas bleken onze leidingen niet bestand tegen  de vorst. Ondanks dat we alles zo goed en zo kwaad als dat ging wel keurig hadden afgetapt (lees; uitgeblazen) waren er verschillende leidingen bevroren. In de kelder die aan twee zijden open is en waar de watermeter zit was wel de leiding bevoren maar niet kapotgevroren. Echter in de badkamer (een aanbouw in van die grijze betonblokken) was de waterleiding op 3 plekken kapotgevroren en dit was op aansluiting waar de leidingen in het verleden waren opgetrompt (als je dat zo noemt/schrijft tenminste) om ze aan elkaar te solderen.

Tevens bleek de inlaat van de wasmachine(daar waar je de slang aansluit) bevroren en kapot te zijn. Wie weet hoe je daar je water uit kan krijgen ???

groetjes,

Sandra

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#13 Geplaatst: 2005-04-08 10:00:36

wat betekent reculer pour..... nu precies

fons

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#14 Geplaatst: 2005-04-08 12:34:40

 

Het betekent, vrij vertaald: teruglopen om een aanloop te nemen, zodat je nog hoger kunt springen.

GJJ

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2005-04-08 15:53:36

Beste Gert Jan,

je schreef:

Met enige schroom beantwoord ik een "post" van een zo  gerenommeerde forumganger

Reactie: Sorry, in dit forum zijn wij met zijn allen gelijk!

zeker na de duidelijke, maar naar ik begrijp, niet onvriendelijk bedoelde (cursieve) terechtwijzing aan  het slot. Het spijt mij dat het als terechtwijzing over kon komen, het was bedoeld als knipoog naar die lieden die leven volgens het principe 'kerstmis komt steds zo plotseling', wil zeggen die verrast worden door feiten die iedereen allang op zijn klomp had kunnen aan zien komen. 

Maar enfin: Reculer pour mieux sauter. Had ik nog nooit gehoord. Meteen begrijpelijk. Goede vondst! 

De watermeter in ons huis ( op 1000 m in de Alpen) bevindt zich met ca. 75 cm leiding vóór de hoofdkraan, bovengronds, in het keukenkastje,  direct tegen de (noordelijke) natuurstenen buitenmuur.Tja, dat is erg ongelukkig. Ik kan ook niet alles weten. In dit geval heeft. zeker als het , zoals deze winter > -15 C wordt n.m.m. weinig zin om slechts te isoleren en is elektrische verwarming eigenlijk de enige oplossing.Gelijk heb je! Beter: E-verwarming en isoleren. Beste oplossing: verplaatsen naar een put.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2005-04-08 16:08:08

Beste Sandra (empyrée),

je meldde:

Tevens bleek de inlaat van de wasmachine (daar waar je de slang aansluit) bevroren en kapot te zijn.

En je vroeg:

Wie weet hoe je daar je water uit kan krijgen?

Zonder precieze kennis van de wasmachine en de aansluiting is het haast niet mogelijk hiervoor een sluitend advies te geven. Ik kan alleen vertellen wat mijn vrouw in ons huis doet: 

1. Nadat de hoofdkraan gesloten is, de toevoerslang aan de murkraan en aan de machine loskoppelen.

2. Muurkraan openen en open laten.

3. Plint van de wasmachine wegklappen.

4. Schoteltje onder de opening van het Pluisjeszeef plaatsen.

5. Pluisjeszeef eruit draaien en eruit laten (hierbij dient de programmaschakelaar op een bepaalde stand te staan).

De handelingen 3 t/m 5 staan zo in de handleiding van de machine (een oude BOSCH van 1994).

Ik moet toegeven, niet bij iedere wasmachine of vaatwasser vind je in de handleiding een opmerking over vorstbeveiliging! De fabrikanten hebben het wél over vervallende garantie bij vorstschade!

Dus, met en beetje gezond verstand na de machine kijken.

Succes!

Christian v.K.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#17 Geplaatst: 2005-04-08 16:08:09

nog hoger springen

bedoel je zoiets als twee stappen terug en drie vooruit?

fons

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#18 Geplaatst: 2005-04-09 12:44:41

Het is eigenlijk off topic:

Wat jij beschrijft is, wat de Duitesers noemen , de "Pilgerschritt" ( Een moeizaam verlopende procedure noemen ze een "Pilgerschritt- Verfahren")

Bij "mieux sauter..." moet je denken aan het springen over een slootje.

Eerst doe je het zonder aanloop, resultaat:  je staat tot je knieen in het water.

Vervolgens loop je een eindje terug, voor een aanloop ( reculer) , springt en komt wel aan de overkant, dus was het springen beter ( mieux sauter)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2005-04-09 19:53:49

Mag ik off-topic doorgaan:

In mijn moedertaal is de 'Pilgerschritt' een stap achteruit en twee vooruit. Dit was bij bepaalde processies gebruikelijk, ik meen op goede vrijdag.

Het 'Pilgerschritt-Verfahren' is het walsprocédé waar het walsgoed telkens weer een stukje teruggetrokken wordt.

Wordt in overdrachtelijke zin ook gebruikt als iets met horten en stoten vooruitkomt.

Christian von Klösterlein