Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hotel verbouwen !

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2004-12-04 14:21:58

Wij willen een hotel of voormalig hotel/restaurant kopen en die verbouwen en er enkele gites en eventueel enkele kamers in crieeren voor de verhuur ,is dit zonder meer toegestaan in frankrijk?en moet je ook aan bepaalde eisen voldoen ? zo ja welke

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2004-12-05 15:41:22

Bij de exploitatie van gîtes gelden enkele voorwaarden, zoals bij het schenken van alcoholhoudende dranken. Daarvoor is een vergunning vereist (er zijn 4 categorieën). Verder is het verstandig om het even op de Mairie na te vragen, maar problemen hierover zijn mij nog nimmer ter ore gekomen. Wie één of twee kamers verhuurt, zal dat kunnen doen zonder verdere plichtplegingen rond Kamer van Koophandel, belastingdienst e.d. Begint het een beetje op een bedrijf te lijken, dan komt er wat meer om de hoek kijken. In La Maison, derde druk, komt een apart hoofdstuk over het starten van een camping, gîtes, chambres d'hôtes in Frankrijk. Hier alvast een paar elementen (niet verder vertellen natuurlijk):

In sommige regio's die het toerisme willen bevorderen zijn er beperkte mogelijkheden om subsidie te ontvangen bij het opzetten van een gîte rural, vaak in samenwerking met de grote verhuurorganisatie Gîtes de France. Over deze instelling doen soms huiveringwekkende verhalen de ronde over op wurgcontracten lijkende afspraken waarbij de verhuurder te allen tijde zijn stulp beschikbaar moet houden voor onverwachte gasten en zelfs geen vrijheid bezit om aan familie of vrienden te verhuren.
Belangrijke subsidieverstrekkers bij de verbouw van een mooi gelegen huis tot gîte kunnen verder zijn de afdelingen toerisme van het departement (direction du tourisme du conseil général), de regio en Europese ontwikkelingsfondsen. Om zo'n niet onaardige financiële steun in de wacht te slepen moet de gîte of de chambre d'hôte zijn aangesloten bij een erkende verhuurinstelling: de al genoemde Gîtes de France, Clévacances, Fleurs de Soleil of Accueil paysan. De uitvoering van de subsidieregeling verschilt per departement of regio, dus men moet goed de tijd nemen om een en ander uit te zoeken. En er ook rekening mee houden dat de ambtenaren zich strikt aan de regels houden; het gaat er nogal bureacratisch aan toe.
Ten slotte zijn er nog belastingvoordelen te behalen in plattelandsgebieden die ontwikkeld worden. Eigenaren van woningen die voor het toerisme worden gekocht, geschikt gemaakt, uitgebreid, verbouwd e.d. kunnen aardige belastingvrijstellingen genieten: 25% voor investeringen in nieuwbouw en 20% voor verbouwingen en verbeteringen aan een bestaande woning.

Bij  ongemeubileerde of 'kale' verhuur spreekt men van de 'onroerende inkomsten': voor zover het bedrag van dergelijke huurinkomsten op jaarbasis lager dan € 15.000 is, geldt het systeem van 'micro-foncier', waarbij er een forfaitaire aftrek voor kosten van 40% is. Een gemakkelijk systeem, zonder al te veel boekhouding.

Deze regels gelden niet in het geval van gemeubileerde verhuur: in dergelijk gevallen worden er bedrijfswinsten gerealiseerd die als dusdanig belast worden. Op deze inkomsten is het progressief tarief van de Franse inkomstenbelasting van toepassing, met dien verstande dat voor niet-Franse ingezetenen het minimum tarief van 25% geldt. Er is evenwel een mogelijkheid om hiervan een afwijking te krijgen, met name wanneer het wereldinkomen, mocht het in Frankrijk belastbaar zijn, met een lager tarief dan 25% zou belast worden. In dit geval wordt dat lagere tarief dan toegepast op de inkomsten van Franse oorsprong, aldus één van mijn adviseurs.

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2004-12-06 16:37:13

Wim bedankt voor uw reactie,

in grote lijnen wist ik dit wel ,maar het gaat mij eigenlijk om als wij zoiets beginnen willen wij wel zeker weten dat wij geen gedonder krijgen met de mairie of iets dergelijks ,en eventuele verbouwings voorschriften .Maar zover ik het heb gelezen mag je gerust muren wegbreken als het maar geen dragende muren zijn! wij hebben nog geheel niet aan subsidie of belasting voordelen gedacht in eerste instantie gaan wij er van uit dat wij zoiets beginnen en ons niet aan sluiten bij een verhuur instelling, maar dat is natuurlijk altijd een obsie  (la maison ) heb ik al eens gelezen echt om aan te raden.wij willen 2 Gites en max 5 kamers . wat is uw mening? gr.frits