Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterverbruik (per dag) ?

Auteur Bericht

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#0 Geplaatst: 2004-12-11 02:11:29

Deze week hebben we de jaarlijkse afrekening van het waterverbruik gehad. Blijkt dat we op een jaar 67mł (67000liter) water hebben verbruikt. Daar ik er een "sport" van maak om met alles en nog wat economisch om te gaan, zou ik graag weten wat een "normaal" waterverbruik per persoon en per dag is. Volgense de berekening zouden we +/- 186 liter per dag verbruiken, zijnde 3 gezinsleden. Iemand toevallig zich al eens bezig gehouden dit uit te rekenen ? Ben eens benieuwd Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-12-11 10:48:13

Beste Johan,
ik heb in ons vakantiehuisje de meterstanden regelmatig bij vertrek en aankomst afgelezen, om een onverklaarbaar waterverbruik/verlies/lekkage op te sporen.
Als neveneffect heb ik nu een goed overzicht over ons verbruik:
120-160 liter per persoon en aanwezigheidsdag in voor- en naseizoen, en tot 200 in de zomer (de tuinaansluitingen hebben geen separate meter).
De verbruiken in ons Nederlands huis en tuin zijn overigens in de zelfde ordergrootte.
Op de website van een of ander energievoorlichtingsclubje heb ik overigens een gemiddelde waarde van 130 liter per dag per persoon gevonden. 
Jou verbruik
<<Volgens de berekening zouden we +/- 186 liter per dag verbruiken, zijnde 3 gezinsleden.>>
is dus alleszins redelijk, ik zou zelfs zeggen laag. Wat doen jullie aan waterbesparing?
Bij mijn speurwerk heb ik de tussenstopkranen om de beurt dichtgedraait en het effect gade geslagen. Toen ik de kraan van de toch niet meer gebruikte stal dicht gelaten heb, waren er geen onverklaarbare verliezen meer. Maar de buurman klaagde ook dat zijn waterleiding voor de tuin het om onverklaarbare redenen net meer deed!
Christian von Klösterlein

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2004-12-12 03:28:36

Beste waterverbruikers ;-)

 

Op de vraag van Christian von Klösterlein 
Jou verbruik <<Volgens de berekening zouden we +/- 186 liter per dag verbruiken, zijnde 3 gezinsleden.>>
is dus alleszins redelijk, ik zou zelfs zeggen laag. Wat doen jullie aan waterbesparing?

 

<eerst een kleine correcte, het betreft 183,5 liter juist is juist, he>

 

1/ Bij het aanleggen van de fosse septic heb ik de aannemer annex uitvoerder gevraagd alle afvoerpijpen van het dak naar 1 centraal punt te leiden, namelijk een aangelegde "mare" (debiet +/- 20000 liter (met de oude fosse septic van +/- 2000 liter als extra vergaarbak er net voor)
Deze "mare" dient enkel voor het uitzetten van iets te veel gevangen "La Loire" vis, het besproeien van de tuin (goed voor een oppervlakte van +/-1500m˛) en de bloempjes/plantjes/struiken van moeder de vrouw.
Tevens dobberen er een 4 tal eenden (normaal 25, maar de ronddolende vos vond het weer eens nodig het bestand wat in te perken)
2/ Om het dierenbestand (geiten, konijnen, ...) te voorzien van water, werd op de hoek van de grootste stal een aftapventiel voorzien, die naar een reservoir van 1000 liter leidt. Iedere regenbui wordt dus misbruikt om de beesten achteraf een waar zuipfestijn te bezorgen. Ook al een fikse besparing, want die beesten "zuipen" wat af per dag. Er komen wel nog een paar reservoirs bij.

3/ Huisverbruik: alle afvalwaters worden opgevangen en herbruikt in de tuin en bloemen, we gebruiken wel geen detergenten om grondbevuiling te vermijden.

4/ Door de redelijke waterdruk hebben we geen volle spoelbak nodig om de wc door te trekken.

5/ Douche: normaal 3 maal per dag (3 personen), doch de kraan gaat dicht bij het inzepen.

6/ Bad: hangt ervan af, maar normaal gezien enkel om eens te "badderen" ;-) na een dag koud buitenwerk. Kan eens deugd doen. Het betreft wel een klein zitbad, denkelijk +/- 50 liter.

De oorspronkelijk bedoeling was (en is er nog steeds) om een dubbel water-circuit te leggen, m.a.w alle "waterverbuikers" worden op de waterput aangesloten en enkel de keuken op het "stadswater". Doch aangezien de nieuwprijs van een degelijke waterpomp (moet water van een 35 meter diepe put oppompen, zijnde duwen) momenteel veel te duur uitvalt, hangt dit project momenteel aan de kapstok. Maar denkelijk valt met dit circuit en systeem ook veel te besparen. Sorry, ik kan even niet op de naam komen, doch het is een vrij lange cilindrische pomp die niet zuigt, maar het water omhoog stuwt..
Tot slot, ik ben geen egoďst of gierigaard, maar ik vind het een sport om dingen zodanig aan te passen dat we er op het einde van de rit nog een centje aan over houden, het leven is al duur genoeg. Ook al is het water in LDF een pak goedkoper is dan in België.

 

Enfin, "water" ze ! :-p
Johan (Fr)

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2004-12-12 03:33:15

Mijn excuses voor de vele tussenspaties, ik heb nochtans de shift+enter toetsen gebruikt, snap er dus niets van. En eventueel de eigen tekst even offline te halen en eventueel aan te passen, zit er dus ook niet in.
Zal het nooit meer doen.
;-)
Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2004-12-12 10:15:13

Johan (Fr),
bedankt voor je uitleg.
Ken je de website www.energieadviseurs.nl? Die hebben onder meer rubrieken over een dubbel watercircuit met regenwater, een hotfill-wasmachine*, en een warmtewisselaar riool/koudwater, onder meer bij een douche te gebruiken.
Helaas is het nog zo dat veel besparingsmogelijkheden, die in de industrie allang gebruikelijk zijn, in de huishouding veel te weinig ingang vinden omdat consumenten voornamelijk de aanschafprijs zien en niet de lopende besparingen (in de industrie spreekt men over 'total cost of ownership' of 'life time cost analysis').
Regenwater accumuleren is inderdaad vaak verstandiger dan water uit een eigen bron oppompen, want als bij algehele waterschaarste het tuinsproeien verboden is leveren ook de plaatselijke bronnen weinig water. Dit heeft mij ook tot nog toe weerhouden de oude put op ons erf te herstellen, maar het plan leeft. Er is nog zo veel te doen ...

Christian von Klösterlein
* het is toch onzin het water in de wasmachine elektrisch op te warmen als je goedkoop warmwater uit een gas- of olieinstallatie in huis hebt.
PS. Ik deel je bezwaren betreffende shift+enter en niet kunnen corrigeren, zie mijn stukje onder "het forum zelf'". Wim, doe er iets aan!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2004-12-12 10:24:18

Sinds j.l. vrijdag is dat gedoe met shift+enter niet meer nodig. Gewoon enter en je krijgt een nieuwe regel zonder extra wit. De opmerking over het niet kunnen corrigeren, snap ik niet zo. Gaarne uitleg.

Wim

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2004-12-12 10:43:31

Wim, zie onder 'over het forum en  ...'

CvK

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2004-12-12 11:10:51

Disclaimer:

Van mijn vrouw op de hotfill-faciliteit voor wasmachines aangesproken heb ik op de genoemde website gedetailleerde informatie opgezocht.

Mijn reactie:

Ik sta er niet achter! Wat die energieadviseurs aanbieden is niet wat ik bedoelde. Ik wil niet zeggen klungelig of amateuristisch, maar ik bedoelde een échte hotfill-programmering die door de fabrikant in de wasmachine geďntegreerd is!

Desondanks installeer ik in onze nieuwe buanderie voor de wasmachine koud- en warmwateraansluiting, want vroeger of later leveren AEG of BOSCH dat wat ik bedoel ook op de europeese consumentenmarkt.

Christian von Klösterlein

-Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten-

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#8 Geplaatst: 2004-12-13 00:49:42

Heb net de site doorgenomen, en eerlijk gezegd is het niet dat wat ik zoek, tenzij misschien in combinatie van .... Niet dat ik het hen niet gun, doch ze halen wel wat voorbeelden of ideeën aan, maar een echte uitleg over hoe we in de praktijk kunnen uitvoeren, heb ik er niet terug gevonden.
Bijkomend punt is dat ik veel liever de dingen in de praktijk uitzoek, ook al bezorgt het me de nodige kopzorgen, maar dat is nu net de lol eraan.

 

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2004-12-13 13:43:10

Johan,
het is nu eens een commerciële website. Die mensen plaatsen een beetje informatie als lokkertje om opdrachten binnen te halen, wat hun goed recht is. Mensen als jij en ik kunnen dit alleen als één mozaďksteentje beschouwen, dat tot onze beeldvorming en uiteindelijk onze projecten bijdraagt.
Christian v.K.

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#10 Geplaatst: 2004-12-14 12:26:03

Voilŕ, comme j'ai dit

;-)

Zaak (voorlopig) geslotenMerci bien

Johan (Fr)