Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vochtigheidsgraad ?

Auteur Bericht

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#0 Geplaatst: 2004-12-12 23:53:56

Met de (aanvriezende) mist van de laatste dagen zie je alles nat worden, zelfs op plaatsen waar het normaal droog is. Daarom vroeg ik me af wat de normale vochtigheidsgraad in huis is of moet zijn om gezond te blijven. Momenteel blijkt dat te schommelen tussen 40 en 70, maar heb totaal idee wat het normale gemiddelde is. Iemand een idee ? Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-12-13 13:35:17

Johan,
ik vertaal een uittreksel uit mijn college bij Prof.Reis, TU Berlijn (verwarming en klimaatbeheersing):

Er zijn een aantal onzicht­bare factoren die het wooncomfort bij verschillende weersomstandigheden en buitentem­peraturen waarborgen. Belangrijkste voorwaarden voor wooncomfort zijn temperatuurbeheersing en vochthuis­houding. Maar, vreemd genoeg, ook als het huis objectief goed verwarmd is (20-22° werkelijke temperatuur) voelt men zich soms niet echt lekker. De >gevoelstemperatuur= is te laag. Een voldoende hoge kamertemperatuur is namelijk niet genoeg. Een mens moet in een complex thermodynamisch evenwicht met zijn omgeving staan.

Het staat vast dat vier omgevingsfactoren verant­woordelijk zijn voor het welbevinden van de mens:

Luchttemperatuur, straling, vocht en tocht.

Ter illustratie:

S     Iedereen heeft bij koud weer wel eens in een warme kamer de koude straling van een venster met enkel glas gevoeld: voldoende luchttemperatuur, maar te veel koude straling.

S     Andersom is het op een door straalkachels verwarmd terras niet echt lekker, als u op de rug de kou blijft voelen: genoeg of zelf te veel warme straling, maar te lage luchttemperatuur.

S     Het vochtgehalte van de omgevende lucht moet een zoveel mogelijk >natuurlijke= waarde hebben, en dat is 40-60% rel. vochtgehalte. Voor de gemiddelde mens is 40-60% relatief vochtgehalte een aangename waarde. Bij een lage waarde van bijv. + 25 % drogen de slijmvliezen uit, bij een hoge waarde van bijv. 90 ą 95% spreekt men van een benauwend klimaat.

S     Over tocht kan ik kort zijn: in een aangenaam verwarmde ruimte wordt zelfs een erg zachte prikkel door lang ons lichaam stromende koude lucht als onaangenaam en comfortbedervend ervaren.

De genoemde behaaglijkheidswaarden kunnen elkaar gedeeltelijk compenseren (geringe tocht door bijv een hete-lucht-verwarming wordt getolereerd omdat de temperatuur ervan iets hoger is), maar het streven moet zijn alle vier behaaglijkheidsfactoren binnen de normale grenzen te houden. Einde citaat
Weet je nu genoeg? Over de samenhangen tussen luchttemperatuur, vocht en warmteinhoud worden overigens uitgebreide colleges gehouden, en ten behoeve van ingenieurs die zich met industriėle verwarmings-, droog- en bevochtigingsprocessen bezig houden bestaan de zogenoemde i/x-diagrammen.
Mar je vraag was: welk vochtgehalte is normaal? 40-60% dus!
Christian-le-bricoleur

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2004-12-14 12:20:43

Bonjour "koulijders" ;-)

Christian, mijn beste, bedankt !!!

Blijkbaar volgens je "verslag" wonen we gezond :-))

Met deze hebben we dus geen klagen, te zitten met een percentage tussen de 40 en 70 (alhoewel, die 70 ...)

Denkelijk zullen de 60 to 80 cm dikke muren er ook wel voor iets tussen zitten, als je het mij vraagt.

Merci bien

Johan (Fr)

PS Misschien tot het volgende "akkefietje"