Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tarif Tempo

Auteur Bericht

avatar#5352
La Grangette Rochepaule
Berichten: 1
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2004-12-24 14:22:40

Er is in het verleden al het e.e.a. geschreven over EDF's "Tarif Tempo". Ik kan het zo gauw niet terugvinden. Ik heb deze week met moeite een afspraak kunnen maken met de Service Technique EDF in Valence om de mogelijkheid van installatie ervan te komen bekijken. Ondanks dat deze optie nog steeds wordt aangeboden op de EDF internet site, deed de dienstdoende conseiller erg moeilijk: "bestaat niet meer", even later "wordt vanaf 2005 niet meer aangeboden". Enfin: 4 januari komt toch de "schouwing". Wie heeft details hierover. Wie heeft nog tips als een EDF'er komt "kijken". Groet, Jaap.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2004-12-24 19:12:29

Ik ben geneigd het verhaal van de EDF-man als kletskoek te betitelen. Nimmer is nog zelfs maar het gerucht vernomen dat EDF met Tarif Tempo zou stoppen. Lees het fijne over deze dienst op deze website onder Wonen in Frankrijk>Overheid, diensten>Nutsbedrijven. Mocht jouw man met een concreet verhaal komen, dan zou ik daar gaarne kennis van nemen. Voor nu, steek de kaarsjes maar aan en heb een vredige Kerst.

Wim

avatar#5364
Elsje
Berichten: 6
Reacties: 24

#2 Geplaatst: 2004-12-25 10:41:00

Lees maar op hun site wat ze er zelf over te zeggen hebben:

http://particuliers.edf.fr/article343.html

met een pdf-bestand, waar de details in staan,

goed 2005,

elsje

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2004-12-25 11:47:16

Wij zijn zelf ook op deze manier 'voorgelicht': Tarif Tempo wordt niet

meer 'nieuw' aangelegd want gaat toch eruit. En dit n.b. ruim

twee-en-een-half jaar geleden...

Voor ons maakt het volgens mij ook niet zo gek veel uit omdat we

permanent bewonen, maar het blijft een vreemde zaak dat EDF medewerkers

schijnbaar voorgeschreven krijgen om TT te ontmoedigen. Gek hoor.

Richard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2004-12-25 15:44:21

Hallo,

Ik heb bij oudere berichten gekeken en het niet kunnen vinden.

Wat is het ? "Tarif tempo?"

vr.gr.

Gerard

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#5 Geplaatst: 2004-12-26 16:36:32

richard schreef:

tarif tempo is voor ons niet belangrijk omdat we er permanent wonen. ik heb er geen verstand van, al dat tarief gedoe. kan iemand mij vertellen of iets dergelijks aanvragen voor een huis wat hooguit 10 tot 12 weken per jaar gebruikt wordt?

fons van maldeghem

avatar#5352
La Grangette Rochepaule
Berichten: 1
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2004-12-27 06:50:29

of Tarif Tempo voordeel oplevert is slechts een rekensommetje: maak een model van je verbruik, kijk op de EDF site (zie link in een andere posting) naar de tarieven (vergeet de lokale toeslagen niet!) en je kunt berekenen waar je breekpunt ligt.

Wij kiezen (puur uit gemak) voor electrische verwarming in ons huis. Geen gedoe met aftappen van  de CV (houtgestookt, zoals er nu inzit), aftappen van de boiler (die ik er tijdelijk in heb gezet), geen onderhoud aan een olie gestookte installatie. We gaan additioneel stoken met hout, per ruimte. Met electrische verwarming en een doostroom apparaat heb je een forse aansluitwaarde nodig (ik kies voor 18kW als dat mogelijk is), met een nog acceptabele vaste kosten van ongeveer 250 euro per jaar voor TT.

Na een vredige kerst...gaan we nu op pad. Aankomen in een steenkoud huis, eerst de verwarming op druk brengen, boiler vullen, houtkachel opstoken...... Dat wordt dus ooit "onderweg via de GSM op afstand vast de CV inschakelen en in een warm huis aankomen".

Groet,

Jaap.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2004-12-27 11:35:01

Naar mijn ervaring is het helemaal geen 'gedoe' om met het Tarif Tempo te werken (kijk voor details op deze website en gebruik als trefwoord Tempo). Wie (tamelijk) veel elektriciteit gebruikt (zwembadpompen in de zomer, elektrische verwarming in de winter) en permanent in Frankrijk woont, bespaart veel geld als gebruik wordt gemaakt van het Tarif Tempo. De dure dagen (wit en rood) vallen in najaar, winter en voorjaar. Wie een beetje uitkijkt gaat op rode dagen geen 3 cakes bakken in de elektrische oven, stelt het wasdrogen in de wasdroger een dagje uit en laat ook wasmachine, vaatwasser en strijkijzer tijdens rode dagen (in totaal 22 per jaar) werkeloos. Je weet tevoren met vrij groter zekerheid wanneer er dure dagen zijn via de e-maildienst van Tempo. Om in aanmerking te komen voor het voordelig tarief moet er wel een EDF-agent langskomen om te beoordelen of je inderdaad een forse stroomverbruiker bent.

Wim

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#8 Geplaatst: 2004-12-27 16:20:49

nou zo omslachtig doe ik het niet. voor de veiligheid is mijn cv installatie met antivries bestukt. verder heb ik een programeerbare termostaat gekocht, die in mijn afwezigheid de tent op 5 a 7 graden houdt. als ik weg ga stel ik het aantal dagen in voor deze situatie. een dag voor mijn wederkomst stookt de installatie de winkel weer naar 15 graden. als we dan arriveren is het niet meer steenkoud en hebben we in een mum van tijd een behaaglijke temperatuur in huis (vogezen). niet stoken betekende voorheen de eerste 2 dagen kou lijden tot het huis enigszins was opgewarmd. het vorstvrij houden heeft me de afgelopen periode (herfst-kerst) ongeveer 100 liter olie gekost.

bijkomend voordeel is dat het systeem blijft draaien en het huis niet al te vochtig wordt. de termostaat kost ongeveer 80 euro. voor de kabel heb ik oude telefoonkabel gebruikt(zwakstroom). een bevriende techneut heeft een schakelkastje in elkaar geknutseld voor de overgang van de zwakstroom naar de sterkstroom van de (redelijk oude) cv.

de beste wensen aan allen.

fons van maldeghem

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#9 Geplaatst: 2004-12-27 16:25:25

kortom, wie een klein huisje heeft, niet meer dan een week of 12 aanwezig is en geen bijzondere electrische behoeften (qua amperes) heeft, kan zich het geleur in deze beter besparen?

conclusie juist, wim?

fons

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2004-12-29 23:40:44

Geheel correct.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2004-12-30 09:56:33

Beste zuinige energieverbruikers,

ik heb er een gewoonte van gemaakt jaarlijks te kijken of het overschakelen op Tarif Tempo (TT) voor ons zinvol is.

Even nog de basis:

Bij TT betaal je een hoger vastrecht maar een sterk gedifferentieerde kWh-prijs, die gemiddeld lager uitkomt. Bij dit soort gevallen bestaat steeds een omslagpunt. Zit je met je verbruik erboven, dan kan je beter op het tarief TT overschakelen.

De berekening van het omslagpunt voor TT lijkt eenvoudig, als je je jaarverbruik kent, maar gaat uit van een aantal veronderstellingen en inschattingen:

- Men moet een inschatting hebben hoeveel kWh men per tarief-onderdeel verbruikt (bleu/blanc/rouge en heures pleines/creuses, dus zes verschillende tarieven). Dit is lastig, vooral omdat men bij TT ook zijn verbruikspatroon al dan niet automatisch aanpast.

- Men dient met de ter plaatse geldende taxe départementale en taxe syndicale rekening te houden.

- Om het volle nut van TT te hebben zijn een aantal investeringen in energiebeheerssystemen (délesteurs etc.) zinvol die ook terugverdiend moeten worden.

In de vroegere bijdragen in deze rubriek zijn al een aantal maatregelen genoemd die je bij TT neemt om op rode dagen minder energie af te nemen.

EDF heeft een rekenschema dat met een aantal van de boven genoemde veronderstellingen een redelijke berekening van het omslagpunt uitvoert. Helaas is deze service op http://particuliers.edf.fr al sinds weken 'non accessible'. Misschien een bewuste zet in het beleid van EDF om TT niet actief te promoten?

De overige informatie over TT is op de website wél beschikbaar.

Als eerste indicatie kan ik zeggen dat TT voor ons bij minder dan 1500kWh/a niet zinvol is, bij meer dan 1800kWh/a zeker zinvol, en dat tussen 1500 en 1800 en nadere beschouwing nodig is.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

PS. Waarom staat deze discussie eigenlijk niet onder 'nutsbedrijven'?

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#12 Geplaatst: 2004-12-30 22:57:58

ik merk bij deze een ongerijmdheid op in de content van de binnenkomende mails.

eerder viel mij reeds op dat de onderlinge reacties pas te rijmen vallen als wordt gerefereerd aan de inhoud van het bericht waarop men reageert. immers zo zulks niet gebeurt is de laatste reactie mogelijk gekoppeld aan een ver voorgaand (eerste?) bericht. de bevestiging van wim kan ik niet koppelen aan de tekst erboven van jaap. wellicht slaat deze echter op een stelling mijnerzijds betreffende de irrelevantie van het tarif tempo voor (helaas) slechts beperkt in ldf verblijvenden. ik realiseer me dat over de plaatsing van dit bericht te discussieren valt. wellicht was een andere plaats, waar de werking van dit medium wordt bediscussieerd, geschikter geweest. echter dan was de context voor anderen misschien niet te volgen, dilemma. nu ik toch misschien op gladijs ben geraakt wil ik ook nog mijn gram kwijt over het breedvoerig getest van deze en gene. ik zou willlen, dat een ieder die meent de werking van het forum te zijner of harer faveure te moeten testen, op zijn minst een zinvolle inhoud aan de testboodschap tracht te verbinden

door bijvoorbeeld een mening over een onderwerp te ventileren. dit vermag geirriteerd verwijderen van berichten te voorkomen.

mijn dank zal ongemerkt aan u voorbij gaan. dat laatste hoop ik niet te zien gebeuren met mijn beste toewensingen aan alle medegebruikers van dit forum voor het nieuwe seizoen.

fons

avatar#5352
La Grangette Rochepaule
Berichten: 1
Reacties: 7

#13 Geplaatst: 2005-01-16 16:20:10

Dank voor alle reakties! Door modderen met de PC in F lukte het wel om de site zien en het forum, niet om met iets te reageren (liep telkens vast, lokaal probleem van deze oude PC op W98).

"Schouwing" Tarif Tempo aansluiting:

De EDF monteur verscheen precies op het afgesproken tijdstip en zag direct dat er van een administratiefout sprake is (was) : de aansluiting stond te boek als Monophase 6kW. De werkelijke instelling bleek 9kW tri-phase! Dit heeft misschien bij de telefonische conseiller voor verwarring gezorgd en de ongecontroleerde uitspraak over een Tarif Tempo aansluiting bij ons. (ofschoon 18kW TT mono-phase mogelijk zou zijn volgens de EDF site....90Ampere uit een fase, poeh...). De EDF monteur nam alle tijd om de aansluiting te wijzigen naar tri-phase 12kW (maximaal mogelijke met deze hoofdschakelaar), en vervolgens de drie trarieven uit te leggen (en expliciet op mijn vraag ook aan te geven dat TT gewoon leverbaar is). Omdat de (oude, 1967) meter nogal ongelukkig dicht bij de voordeur hangt en je er makkelijk met je hoofd tegenaanloopt, heeft hij nog alle opties van montage (meter verplaatsen naar de paal buiten, evt kabel onder de grond naar het huis, monteren in de keuken, monteren in de stal e.d.) uitgebreid toegelicht, met een exemplaar van de moderne (slechts 5 cm platte) electronische TT meter erbij! Mijn aanvankelijke vrees dat de electrische installatie zou worden geinspecteerd (aardlekken meten e.d.) bleek ongegrond. De dagen ervoor had ik al e.e.a. opgeschoond waarbij de oude porceleinen zekeringkasten en wat aangevreten leidingen uit het systeem werden verwijderd. Inmiddels is schriftelijk de aanpassing van de installatie bevestigd, het telefoonnummer om de afspraak voor installatie TT te maken ligt klaar…

Electrisch verwarmen:

Omdat wij het huis slechts 10 weken per jaar bewonen (het ligt in de Noord Ardeche, aan de rand van het Massif Central, op 725m hoogte waar het toch vele weken in het jaar koud kan zijn, zeker als de Burle drie dagen waait) en de verwarming direct klaar moet staan (nu is het houtgestookt CV, geen antivries meer na nood-modifikatie), is de keuze gevallen op electrische verwarming in combinatie met houtkachels. Het fundamentele nadeel (brandstof omzetten met een zeker rendement in electrische energie, die electrische energie transporteren met verliezen, en dan weer met wat verliezen in warmte omzetten….) hebben we opzijgezet. Voordelen van electrische verwarmen vind je op diverse sites (kosten, onderhoud), nadelen op andere. We hebben Schamotte radiatoren gekocht in Duitsland: konvektie warmte en wat straling (in ieder geval geen spiralen, dat zou met stof en hondenharen al gauw gaan stinken), voorzien van electronische draadloze thermostaten. Omdat de afstraling van de radiatoren kleiner is dan het elementvermogen, zullen ze niet 100% van de tijd aanstaan. Slimme electronica (nog te ontwikkelen) moet de verschillende radiatoren sequentieel aansturen zodat de 18kW niet overschreden wordt. Waterverwarming doen we nu via een 80L boiler, dat zal vanwege gemak (niet meer uitgebreid vullen/aftappen voor/na een weekje bezoek) een doorstroom apparaat worden (en ja, wil je daar wat meer dan een druppel warm water uitkrijgen dan heb je een hoge aansluitwaarde nodig!).

TT

Er waren wat opmerkingen over zinvol zijn van TT. Ik heb er wat aan gerekend, maar doorslag gaf dat een 18kW Base 276 euro aan vastrecht kost, 18kW Heures Creuses 440 euro kost aan vastrecht, en 18kW TT maar 222 euro (plus taxen natuurlijk) (Christian: Deze data vind ik op de EDF site, jij meldt anders: ga ik hier ergens de mist in?). Omdat de installatie moet worden ge-upgrade zullen die kosten neem ik aan wel vergelijkbaar zijn. Als ik dan eens beroerd uitkom op een koude rode dag…..kan ik met de Schamotte wat warmte tevoren opslaan en met de houtkachels wat intensiever bijstoken (beetje kachel is al gauw 6kW, de CastelMonte die wij in de woonkamer zetten is 8kW).

Groet,

Jaap.