Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fundament

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2004-12-30 14:24:55

Er is ons voorgehouden dat het maken van een fundament voor een (houten)huis relatief simpel is voor een gemiddelde doe-het-zelver. Nu kan ik vrij veel op het gebied van doe-het-zelf maar zoiets groots heb ik nog niet gedaan. Heeft iemand hier ervaring mee? Gelukkig Nieuw Jaar Kim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2004-12-30 23:34:33

Beste Kim,

je schreef:

... dat het maken van een fundament voor een (houten)huis relatief simpel is voor een gemiddelde doe-het-zelver.

Het maken van een fundament is écht simpel. Greppel van de benodigde breedte en diepte maken. Bekisting timmeren. Nodige blokjes voor bevestigingen of de voetijzers zelf in de bekisting aanbrengen. Wapening en beton erin. Beton instampen/intrillen. Bovenkant afreien.

Heeft iemand hier ervaring mee?Ja, ik heb op deze manier funderingen voor een schuur, een terras en een afdak gemaakt. Het moeilijkste is het bepalen van de afmetingen, vooral van de voetbreedte van het fundament, en de wapening. Dit is afhankelijk van de bodemgesteldheid en de op te brengen belastingen.

Bijkomstige problemen zijn de vloer, die ik toch tegen de grond zou isoleren*, en voorzieningen voor de leidingen van de nutsbedrijven.

Geeft de leverancier van het houten huis geen tekeningen, adviezen en richtgetallen?

Gelukkig Nieuw Jaar, succes!Kim

* beluchte kruipruimte?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-01 15:10:16

Beste Christian-le-bricoleur,

Klinkt toch lastig, ….. bodemgesteldheid, hoe weet ik wat er nodig is bij welke bodem? Kruipruimte, da's nog zoiets waar ik nog niet aan gedacht had. Ik heb een site gevonden die me een beetje verder helpt (http://www.klusvraagbaak.nl/) maar dan nog, er moet een heel huis boven op komen. Ik verwacht inderdaad dat het bouwbedrijf een tekening ed levert. Zijn er veel regels en wetten waar ik aan moet voldoen? Moet er een inspecteur of iets dergelijks aan te pas komen?

Nu we het toch over regels hebben….van het bouwbedrijf begrijp ik dat er veel regels zijn omtrent dakpannen of all things, heb je daar al mee te maken gehad?

al vast bedankt

Kim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-01-01 15:38:41

Beste Kim,

 

Klinkt toch lastig, ….. bodemgesteldheid, hoe weet ik wat er nodig is ...

 

Ik doe het zo:

Bij alle huizen die in de omgeving gebouwd worden regelmatig kijken. Hoe doen zij dit of dat. Of vraag een plaatselijke aannemer. De oude baas van het bedrijf dat ons dak deed was een onuitputtelijke bron van goede informatie.

 

http://www.klusvraagbaak.nl/ is momenteel helaas ontoegankelijk. Ik kijk nog eens.

Zijn er veel regels en wetten waar ik aan moet voldoen? Moet er een inspecteur of iets dergelijks aan te pas komen?  ... veel regels zijn omtrent dakpannen of all things, heb je daar al mee te maken gehad? Nee, nog niet me te maken gehad omdat wij niet gebouwd maar verbouwd hebben.

Christian von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2005-01-01 18:58:27

Bij nieuwsbouw is er uiteraard een bouwvergunning aan te pas gekomen, waarin de architect of aannemer alle bijzonderheden heeft vermeld, zoals ook de kleur, vorm en afmetingen of dakpannen. Het kan inderdaad voorkomen dat tijdens de bouw een functionaris van de DDE langskomt om te kijken of alles volgens de goedgekeurde plannen verloopt. Voor degenen die veel zelf willen regelen staan in 88 departementen de mensen van de CAUE's (conseils d'architecture, d'urbansime et de l'environnement) klaar, die o.m. als taak hebben het publiek bij te staan in het goed doorlopen van de procedures en voorlichting geven bij het kiezen van een architect. Tik CAUE in in het zoekvenster van de website voor meer informatie over deze nuttige, maar soms ook zeer lastig club (te vergelijken met de welstandscommissies/schoonheidscommissies in Nederland)

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-01-03 13:29:15

Beste heren,

Dank voor alle bruikbare informatie, heb ik nog een echte vrouwen vraag, het is een beetje de kip of het ei voor mij. Wat leg je eerst de riolering of het fundament?

Met vriendelijke groet

Kim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-01-03 15:15:04

Beste Kim,

ik heb van mannen reeds naďevere vragen gehoord dan:

... eerst de riolering of eerst het fundament? (mannen, niet serieus nemen!)

Ik zou met de riolering beginnen. Want ook laat je in de fundering ruime gaten om de rioolbuizen (100 of 125mm diameter!) erin te 'rijgen', het blijft een lastig karwei. Natuurlijk de ligging van de hoofdrioleringsbuis nét zo goed inmeten en controleren als het fundament!

Met vriendelijke groetChristian v.K.

PS. Gescheiden riolering voor afval- en hemelwater is bij nieuwbouw voorgeschreven, tenminst in onze contreiën, en zeker nuttig i.v.m. gebruik van regenwater voor tuin etc.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-01-03 17:54:16

Klusvraagbaak (zie bericht 2 van Kim).

Deze site is nu weer in de lucht. Goede uitgebreide informatie!

Ik heb die hoofdstukken bekeken war ik zelf verstand van heb. Bijna alles klopt. Zij leggen goed uit en benadrukken die punten waar speciale aandacht nodig is.

Christian v.K.