Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

erfrecht

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2004-12-30 17:54:03

Kan iemand ons een naam geven van een Franse notaris die goed op de hoogte is van het Nl/Fr erfrecht? Het gaat ons niet om namen van deskundigen die zich als zodanig profileren, maar om de naam van een notaris met wie u ook daadwerkelijk, dus in de praktijk, heel goede ervaringen heeft (gehad). Het zou plezierig zijn als er een dergelijke deskundige in de regio 30 is gevestigd: de Gard/Cevennen, in de buurt van Nimes. Maar als het de moeite waard is, dan is een paar kilometer verder voor ons ook geen probleem.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-01-01 19:27:19

Franse notarissen die van de hoed en de rand weten omtrent het NL/FR erfrecht zijn buitengewoon weinig talrijk. In mijn netwerk bevinden zich wel NL-juristen die ingevoerd zijn in het Franse erfrecht. Je zou eens kunnen vragen bij de Nederlandse vereniging, die ook leden van departement 30 omvat:

Cercle Pays-Bas - Languedoc-Roussillon, ook wel Nederlandse Vereniging Languedoc-Roussillon (NVLR)De heer J.M. de Meij, 11, rue du Romarin, 34070 Montpellier, e-mail: secretariaatnvlr@hotmail.com

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-03 13:01:06

Ik weet niet of mijn notaris, Maître R. Helluy, in Remiremont (88) goed thuis is in het Nederlandse en in het Franse erfrecht. Wel weet ik dat hij mijn man en mij bijzonder goed heeft geadviseerd, ten tijde van de aankoop van ons huis. Op zijn advies is het huis op ons beider naam gesteld. Daarnaast hebben wij tegenover elkaar een "donation" opgesteld.

Nu mijn man vorig jaar is overleden, bleek dus dat wij alles goed hadden geregeld. De helft van het huis plus eenderde deel van de andere helft is van mij. Over tweederde deel van de andere helft heb ik het vruchtgebruik. Dit houdt wel in dat ik bij eventuele verkoop van het huis, de twee kinderen hun erfdeel moet uitbetalen.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Ine  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-01-03 13:27:27

Ine, bedankt voor uw tip. We proberen nog even hier in de buurt een deskundige te vinden. Dat van die "donation" kenden we nog niet. Nemen we in ieder geval mee.

Nogmaals bedankt voor uw reactie.

Anneke

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-01-03 13:29:34

Wim, bedankt. We hebben inmiddels contact opgenomen met de heer De Meij en hij is al op zoek. Snelle actie!

Vriendelijke groet, Anneke

avatar#5374
maaike
Berichten: 3
Reacties: 14

#5 Geplaatst: 2005-01-04 22:24:54

Hallo Allemaal

Ik ben alleenstaand,  wil me definitief in Frankrijk vestigen.en heb een zoon van 39 .

De vraag is: hoe omzeil ik zoveel mogenlijk de belasting die betaald moet worden door hem als ik dood ben.

Mijn vermogen zal niet groot zijn, waarschijnlijk alleen een huis van ong  E 150.000,=.

Ik weet wel dat  een groot bedrag onbelastbaar is( ong. 100.000,= ) maar over de rest?

Als hij volmacht  heeft over de bankrek.  kan hij dan ná mijn dood gewoon het geld (dat beetje!!) opnemen?

Overigens bén ik nog niet van plan om te gaan wieberen en zit ook nog niet in Fankrijk, maar een goed voorbereid man( Vrouw) in dit geval telt voor....

Bedankt voor de reacties.

Maaike

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-01-05 22:16:36

Wie vermogen in Frankrijk heeft (een huis of meer) moet altijd laten nagaan wat de consequenties van de vererving zijn, met name ook de fiscale. De Fransen gaan er zelfs steeds meer toe over om bij het leven schenkingen aan de kinderen te doen, teneinde later gevrijwaard te blijven voor de hoge successiebelastingen. Ook Nederlanders in Frankrijk hanteren nogal eens de constructie dat zij het economisch eigendom van het Franse huis aan de kinderen schenken. Met ingang van 2005 zullen de successierechten in Frankrijk worden verlaagd. Bij de nieuwe regeling zal een algemene aftrek van € 50.000 gaan gelden. Daarnaast komt er nog een individuele aftrek van nogmaals € 50.000 (was € 46.000) voor ervende kinderen. Rekenvoorbeeld: in de oude situatie betaalde een enig kind over een nalatenschap van € 100.000 de som van € 9100 aan successierechten (€ 100.000 minus aftrek van € 46.000, schijventarief over € 54.000). In de nieuwe situatie betaalt hij niets: bij een erfenis van € 100.000 wordt eerste een algemene vrijstelling van € 50.000 gehanteerd en daarna nog eens € 50.000 individuele aftrek.

Tot zover de algemene informatie. Het is altijd nuttig om bij de uitvoering van een en ander een notaris te raadplegen om je wensen vast te leggen.

Wim

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2005-01-05 23:28:33

Hallo Maaike,

Wanneer wil je je in frankrijk gaan vestigen?

Hou je nog een adres in Nederland? Laat je ook úitschrijven'uit het nederlandse systeem?

waarom vraag ik dat allemaal?

Zolang je nog te maken hebt met het nederlandse stelsel, kun je als ouder je vermogen afromen.

Het is jammer dat je zoon al 39 is. Kinderen  mag je voor hun 35ste levensjaar eenmalig 21.000 en nog iets schenken, die vlieger gaat dus niet meer op. Maar je mag wel jaarlijks een bedrag van 4000 en nog wat schenken. Het juiste bedrag is bij de notaris opvraagbaar.

Roep je  natuurlijk meteen........ja maar dat is niet de bedoeling, heb ik zelf geen hagelslag meer op mijn brood.

Je moet je geld ook niet daadwerkelijk schenken maar schenken bij notariele akte. Je gaat 1 keer met je zoon naar de notaris. De notaris maakt een akte waarin staat dat jouw zoon zoveel geld krijgt, maar ALLEEN op papier. Je houdt het dus zelf in de knip. Aan het eind van het jaar moet je je zoon een zelf te bepalen rente betalen. Die rente moet je via de bank doen, moet dus voor de belasting te herkennen zijn. Die rente is voor jou een aftrekpost en komt bij jou zoon in een of ander box. Hij betaalt daar dus wel belasting over.

Dat kun je elk jaar doen zonder dat je er iets van merkt.

Alle keren na die eerste keer hoeft je zoon niet meer mee naar de notaris. Kwestie van even gegevens doorgeven. Het te schenken bedrag dat is geoorloofd wordt elk jaar bijgesteld.

Zo kun je gedurende je je leven je vermogen lekker afromen en op het moment dat je daadwerkelijk gaat wieberen, heb je geen rooie cent meer of in ieder geval veel  minder. Je zoon krijgt zijn geld dat al van hem was en betaalt een schijntje aan successierechten. Ga eens bij een notariskantoor langs, daar kunnen ze je haarfijn vertellen hoe de vork aan de steel zit.

Succes ennuh, stel dat wieberen  maar zo lang mogelijk uit.