Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wie kiest notaris

Auteur Bericht

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#0 Geplaatst: 2005-01-04 23:27:30

beste mensen, de vraag is: bij de aankoop/verkoop van onroerend goed kan de keuze van de notaris van belang zijn. wie heeft nu het recht de notaris aan te wijzen, de koper of de verkoper? mij persoonlijk lijkt: wie betaalt, bepaalt. dus bijna altijd de koper, maar is dat ook zo? wie weet raad. fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-01-05 10:45:29

Notaris moet uit zelfde departement komen als onroerend goed. Koper kiest notaris. Vaak neemt verkoper ook een eigen notaris mee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-05 11:02:11

Notaris moet uit zelfde departement komen als onroerend goed. Koper kiest notaris. Vaak neemt verkoper ook een eigen notaris mee (maakt voor kosten koper niks uit).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-01-05 21:55:18

De koper (en de verkoper) heeft het recht om zijn eigen notaris te kiezen. Het is niet ongewoon dat de notaris van de koper en die van de verkoper gezamenlijk optreden. Zij delen dan ook de notarishonoraria. In Frankrijk niets bijzonders.

Wim

avatar#4476
marise
Berichten: 2
Reacties: 19

#4 Geplaatst: 2010-05-07 00:45:09

vraag:

Binnen ons departement hebben wij  twee notarissen die een aantal zaken voor ons geregeld hebben. Kunnen wij ons huis door beiden voor verkoop aanbieden zodat het spreidingsgebied dan groter wordt. Het zijn wel twee verschillende cantons en in een ervan wonen wij.Is dit in Frankrijk toegestaan en is het bij verkoop dan wie het eerst komt het eerst maalt?

Iets anders is dat ik niet kan zien op de website waar ik een nieuwe vraag kan stellen dan alleen een reactie op een onderwerp die enigszins past bij de te stellen vraag.

Bij voorbaat dank,

Marise

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2010-05-07 10:17:16

Ga terug naar bovenaan de pagina via de knop Top en kies dan een nieuwe rubriek in het Onderwerpenoverzicht. Dan wordt ook het venster nieuw bericht zichtbaar.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#6 Geplaatst: 2010-05-30 14:59:01

Wim,

Ons NL-recht is afgeleid van het Franse Recht uit tijd van de Napoleons.

De vraag hier was: "wie heeft nu het recht de notaris aan te wijzen, de koper of de verkoper?".

Laat ik iedereen uit de droom helpen: De koper heeft (ook) in FR het onvervreemdbaar Recht zijn/haar Notaris te kiezen voor het passeren van diverse actes. De verkoper moet hier in beide landen mee accoord gaan.

Het verschil in NL tussen FR is, dat die notaris hoegenaamd niet mag handelen in onroerend goed en dus ook geen partij mag zijn tussen verkoper of koper!

Dat betekent dat de NL notaris is benoemd door de Kroon  voor het leven en überhaupt BEIDE partijen moet bedienen volgens de NL-wet op het notariaat. Dat is dus een veiligheidsriem voor de consument/koper voor een notaris daar die beide belangen minder 'impartial' goed bedient.

De Franse notaris, zo staat dat duidelijk aangegeven op les panneaux in de wachtruimte, is slechts voor een beperkte periode/mandaat gecertificeerd door l'Etat om zijn beroep uit te oefenen. Die vele maar geniepige verschillen ontgaan de meeste emigranten die onroerend goed kopen in FR. Maar goed na 1 onfrisse affaire leerde ik dus, grijns! Mijn notaris had ik dus gekozen in de Indre, terwijl het onroerend goed in la Creuse lag. Alles is 100% goed gegaan in 1999, maar daar ging wel 3 mnd. overheen.

Je moet gewoon opletten hier in LDF en weinig overhaasten! Je bestaande goedgemutste en betrouwbare Franse contacten aan te spreken...hoe zij het nu in zo'n aangelegenheid zouden aanpakken.

Dan gaat er een wereld voor je open en krijg je gratis advies...het beste in dit land, want eigenlijk zie ik na 11 jaar verblijf hier heel weinig elementaire verschillen tussen de nationaliteiten en hun rechtvaardige belangen. De meeste zijn alleen cultureel/historisch bepaald.

HG van,

Bruin.