Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bouwkundige details

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-01-05 13:01:03

L.S. We zijn bezig met de koop van een huis in Zuid-Bourgondië (bouwjaar begin van de 20ste eeuw, mogelijk rond 1910). Ik heb zelf een (beton)-bouwkundige (civiele) achtergrond. Het vloersysteem dat in het huis is toegepast ken ik niet. Van onder af gezien lijkt het het meeste op een houten balklaag, h.o.h. dicht bij elkaar, max. ca. 50 cm, met daar tussenin "broodjes" van metselwerk(?). Het lijkt het meest op de ouderwetse Nederlandse Kwaaitaalvloeren. Kan iemand mij helpen aan de titel van bv een oud bouwkundig boek, waarin dit soort bouwkundige details beschreven worden? Ik neem aan dat niemand dit soort informatie zomaar uit zijn mouw schudt! Bij voorbaat dank, Cees van Halderen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-01-05 16:37:40

Beste Cees,

een goede vraag:

... houten balklaag, h.o.h. dicht bij elkaar, max. ca. 50 cm, met daar tussenin "broodjes" van metselwerk ...

 

Ik ken alleen de franse systeemvloeren bestaande uit gewapende betonbalken (hourdis, poutrelles en béton) met betonnen broodjes (entrevouts béton) die de afstanden overbruggen. Als ik mij niet vergis is de h.o.h. maat ervan 50cm. Heeft men vroeger dit soort geprefabriceerde holle betonelementen misschien ook op houten balken gelegd? Ik ben het nog nooit tegengelomen.

Of gaat het om 'plafonds à la Française', de bekende poutres-et-poutrelles (moerbalken en kinderbintjes) waarvan de tussenruimtes aan de onderkant van rieten matten voorzien en afgesmeerd zijn? Soort en ligging van de vloerplanken (als die er zijn) kan verder helpen: liggen deze haaks op de van onder zichtbare balken of evenwijdig met deze?

Het lijkt het meest op de ouderwetse Nederlandse Kwaaitaalvloeren.

Die uitdrukking ken ik niet en heb ik in mijn W-Prins niet gevonden.

Kan iemand mij helpen aan de titel van bv een oud bouwkundig boek, waarin dit soort bouwkundige details beschreven worden

Ja, ik ken het boek

Gérard Calvat: La Maison de A à Z, Le vocabulaire de la construction

Editions Alternatives, 5 rue de Pontoise 75005 Paris, 16,50 euro

 

Dit is een ouder boek waarvan steeds weer geactualiseerde herdrukken verschijnen; staat allang op mijn boodschappenlijst.

 

Christian von Klösterlein

avatar#5364
Elsje
Berichten: 6
Reacties: 24

#2 Geplaatst: 2005-01-05 17:40:54

Dat boek kun je bij proxis.be krijgen, althans er staat niet bij dat het uitverkocht is, wat wel weer bij fnac.com wordt vermeld.

Groet,

Elsje

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-01-06 15:44:29

Hallo  Cees,

Heb ook een huisje met zo'n soort vloer van omstreeks het zelfde bouwjaar.Je zegt dat het "lijkt" op een houten balklaag maar hoogstwaarschijnlijk zijn het stalen I of H balken.Daartussen liggen deze "broodjes"van aanelkaar geplakte stenen in een lichte boogvorm.De bovenzijde is met een "lichte"beton of mortel tot aan de rand van de balk volgestort.Dit vormt een vrij stevig vloeroppervlak.In ons woongedeelte is de holte van de welving dicht gestuct tot een mooi vlak geheel.Naam van deze manier van vloeren maken weet ik helaas ook nog niet!

Salut, Ronald

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-01-06 16:32:00

Hallo Cees en Ronald

De vraag was:

Naam van deze manier van vloeren maken weet ik helaas ook nog niet!

Mijn antwoord:

Het zijn 'hourdis et entrevouts' oftewel gewapende betonnen balken en holle boogstukjes. Ik stuur een dwarsdoorsnede per e-mail.

Christian v.K.

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-01-06 22:14:15

Hallo Christian,

Bedankt voor het "plaatje " in mijn mail.

Door jouw "lourdis et entrevouts" kwam ik op het spoor van het systeem dat is gebruikt bij mij.

Hourdis de brique/hourdis enduit: corps de remplisage en brique ou en terre cuite posé entre les poutres ou les nervures d'un plancher

Merci et salut, Ronald

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#6 Geplaatst: 2005-01-06 23:26:27

ronald schreef :

Bedankt voor het \"plaatje \" in mijn mail.

Door jouw \"lourdis et entrevouts\" kwam ik op het spoor van het systeem dat is gebruikt bij mij.

Hourdis de brique/hourdis enduit: corps de remplisage en brique ou en terre cuite pos� entre les poutres ou les nervures d\'un plancher

Merci et salut, Ronald

ik begrijp er niets van, althans weinig en ben toch geïnterresseerd in allerlei bouwkundig gekeuvel. ergo:

gaarne de vertaling erbij.

met dank

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-01-07 07:41:39

Allen dank voor de geleverde informatie. Toen ik de vloeren voor het eerst van de onderkant zag, zagen de balken er uit als zijnde van hout. Dat leek me toen al onwaarschijnlijk. Het zouden natuurlijk stalen of betonbalken kunnen zijn waarbij een houten plank tegen de onderkant een schijn van een "echte" houten balklaag moet geven. En de "broodjes" lijken het meest op een holle toog van gemetselde stenen. Het zijn dus geen Nehobo (Nederlandsche Holle Bouwsteen) vloeren.

Als ik meer weet (maar dat kan nog wel een paar maanden duren) zal ik dat zeker melden op deze plaats!

Groeten, Cees van Halderen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-01-08 07:30:17

Fons,

je begreep er niets van, althans weinig en ben toch geïnterresseerd in allerlei bouwkundig gekeuvel.

en vroeg om uitleg en vertaling.

Hier dan de korte samenvatting van de privé-correspondentie tussen Cees en mij (resultaat van twee Google-sessies en spitten in mijn geheugen):

Franse betonnen systeemvloeren

De in Nederland weinig toegepaste betonnen vloeren uit geprefabriceerde standaardelementen zijn in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland vrij gebruikelijk, vooral als begane-grond-vloer boven kelders of kruipruimtes. Het principe: Profielbalken uit voorgespannen beton (poutres de béton précontraint) worden met een bepaalde afstand gelegd, en tussen/op deze dan passende betonelementen (‘broodjes’, des hourdis ou des entrevouts). Deze zijn hol en meestal niet breder dan 30cm. Door de lucht in de holle ruimtes hebben deze vloeren ook zonder verdere maatregelen een zeker isolatie-effect.

Het voordeel van deze vloeren is dat geen dure en vaak hinderlijke bekisting en onderstempeling nodig is zoals bij gegoten betonnen vloeren, en de vloer is meteen beloopbaar. Op deze elementenvloer kan dan een afwerklaag (une chape) aangebracht worden, waarin natuurlijk ook leidingen en een vloerverwarming ogenomen kunnen worden.

Er bestaan ook moderne entrevouts uit hardschuim-kunststof (polystyrène expansé) maar hierop moet een gewapend betonvloer gelegd worden.

Deze vloeren lijken van onder gezien enigszins op de beruchte Kwaaitaal- en Manta-vloeren die in Nederland in de jaren 60 tot 80 toegepast werden maar zitten technisch anders in elkaar. Deze Nederlandse vloeren bestonden niet uit balken en opgelegde elementen, maar uit kamerbrede elementen van ca. 50x400 tot ongeveer 50x550cm die enigszins gewelfd waren en aan weerskanten ribben ter versteviging hadden (de elementen van Manta waren 120cm breed en van onder tussen de ribben vlak). Die vloeren kregen een slechte naam omdat de leveranciers aan het beton een verhardingsversneller toevoegden die later tot betonrot leidde. Voor meer informatie zie:

www.inspectbv.nl/kwaaitaal

www.hwe-groep.nl/kwaaitaal

Een 19-eeuwse voorloper van de vloeren uit poutres et hourdis waren die met stalen balken in I- of H-profiel (les poutres ou les nervures du plancher) en daartussen kappen uit baksteen of een ander steenachtig materiaal (hourdis en brique ou en terre cuite). De kappen die de afstand van meestal niet meer dan 50 à 60cm h.o.h. (hart op hart, entraxe) overbrugden werden fabrieksmatig of ter plaatse op mallen gemetseld. Deze vloeren werden op het Europeese continent en in de VS vooral in fabrieken en andere utiliteitsgebouwen (stallen, pakhuizen) veelvuldig toegepast. Toepassing in de woningbouw was minder gebruikelijk.

Een voor-voorloper van deze plafonds is in de kerk van Tournus-sur-Saône (12e eeuw) te zien: opeenvolgende dwars geplaatste tongewelven die elkaars spatkrachten opnemen.

Helaas weet ik niet hoe ik een afbeelding aan dit bericht kan toevoegen, want ook in dit geval zegt een beeld meer dan duizend woorden.

 

Sorry, het was toch een beetje lang. Maar dat brengt de materie met zich mee.

Christian von Klösterlein