Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lekkende (nieuwe) schoorsteenpijp

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-01-05 20:52:23

Dag allemaal. Begin november hebben we in een voormalige openhaard een houtkachel laten plaatsen. Volgens de artisan conform de wettelijke normen. De bovenkant van de schoorsteen is met een beton plaat afgedicht. De nieuwe schoorsteenpijp van enkelwandig roestvrij staal is daar doorheen gevoerd. In het, zeg maar, plafond van de openhaard is ook een afdichting gemaakt waar eveneens de roestvrije pijp door gaat. Onderaan de pijp zit een T-stuk. De kachel is met dit T-stuk verbonden d.m.v. een horizontale pijp van 60 cm. Als de kachel middelmatig of sterk brandt, komt er om de 5 seconden een druppel vocht uit de (verbinding) van de horizontale pijp. Als de kachel op zijn zacht brandt lekt hij bijna niet. Op slechte dagen vangen we wel 2 liter licht bruin vocht per 24 uur op. We stoken goed hout (eik, beuk, kanstanje etc.) van tenminste 2 jaar oud. Voordat we in de slag gaan met de artisan willen we goed voorbereid zijn. We denken zelf dat het condens is. Weet iemand een oplossing voor dit probleem ? Groet, Boude

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-01-05 22:09:38

Beste Boude,

vocht dat uit een schoorsteenpijp lekt is steeds condensaat. Want elk brandstof bestaat uit koolwaterstoffen. Het koolstof verbrandt tot CO2 (kooldioxide) en het waterstof tot water(-damp). Deze waterdamp condenseert bij afkoeling. Bij volledige (ideale) verbranding is het condensaat zuiver water, maar dit komt alleen bij gas of zwavelvrije fioul voor. Condensaat van houtvuur is steeds licht tot donker bruin. Schoorstenen van HR-ketels en andere ketels met een redelijk hoog rendement (en dus lage rookgastemperatuur waarbij condensatie optreedt) hebben steeds een opvang en afvoer voor dit condensaat.

Bij een houtkachel heb ik dit nog niet gezien.Oorzaak van de condensatie in jullie rookpijp is de sterke afkoeling van de rookgassen in de waarschijnlijk lange enkelwandige staalpijp. Bij een dubbelwandige ge´soleerde pijp gebeurt dit minder. Als de ruimte tussen het oude schoorsteenkanaal en de pijp opgevuld is ook niet.

Eigenlijk zou je blij zijn dat je zo veel warmte aan je rookgassen kan onttrekken dat er condensatie optreedt! Als dit condensaat op een nette manier naar het riool afgevoerd kan worden is het probleem opgelost. Schoorsteencondensatie is bij een kanaal van steenachtige materialen uit den boze, omdat dan schoorsteendoorslag ontstaat, maar bij RVS kan het geen kwaad. Het is alleen lastig.

Maar nogmaals, dit is bij een houtkachel erg ongebruikelijk! Ik ben benieuwd naar de reactie van je artisan.

Christian von Kl÷sterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -