Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voors- en tegens...

Auteur Bericht

avatar#2748
Jasp.
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2005-01-10 20:54:49

Dag allemaal, Ik zou graag wat raad aan jullie willen vragen. Ik loop al jaren met t idee om naar zuid-frankrijk te verhuizen, ben nogal verliefd op die regio. Nu is mijn sterke drang om daar heen te gaan groeiende en zou dit dan ook liefst binnen een paar jaar willen realiseren. Ik zou daar graag willen gaan leven als een Fransman zeg maar, dus werken/wonen/ school voor de kleine enz. Ik zeg altijd, wat ik in NL doe maar dan daar. Mijn vraag aan jullie is dan ook: wat zijn de voors en de tegens waarom ik t vooral wel of niet zou moeten doen. Ik spreek al Frans, is mn tweede taal, dus die hindernis hoef ik niet te nemen. Ik ben ook goed bevriend met verschillende Fransen, ook daar kan ik hulp en info aan vragen. Leven in t buitenland is me ook neit vreemd daar ik de helft van mn leven in Belgie heb gewoond.Maar wil t graag even van de kenners hierzo horen. Ik wil ook echt niet over 1 nacht ijs gaan, want dan was ik er al lang heen gegaan natuurlijk. Als ik ga wil ik t helemaal geweldig voormekaar hebben qua voorbereiding. Alvast bedankt voor reacties Jasp.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-01-10 22:49:46

Voor de circa 25% van de gebruikers van dit forum die al in Frankrijk wonen, zal je vraag niet zo moeilijk zijn te beantwoorden: gewoon gaan, naar dat geliefde Frankrijk van je. Maar het grote verschil met de meerderheid van deze Frankrijkgangers is, dat jij ook wil gaan werken in Frankrijk en wenst te gaan leven als een Fransman. Dat laatste behoeft zeker in jouw geval met de beheersing van de Franse taal niet zo ingewikkeld te zijn. Minder eenvoudig is het met je verlangen om te gaan werken in Frankrijk. Veruit de meeste Nederlanders die permanent in Frankrijk wonen, werken niet meer, althans, zij verrichten geen betaalde arbeid, maar leven van hun pensioen of spaargeld.

De werkloosheid in Frankrijk is relatief hoog, de nieuwe minister van Industrie en Financien, wil de werkloosheid dit jaar terugdringen tot 9%. Buitenlanders kunnen misschien wel een baantje vinden, maar zullen meestal in het bezit (moeten) zijn van kennis en expertise waaraan in Frankrijk behoefte bestaat (onderwijs, gezondheidszorg vallen al af). Jongeren die in Frankrijk een bestaan willen opbouwen zijn meestal vrije beroepers die hun (min of meer creatieve) arbeid, waar ook ter wereld kunnen uitoefenen. Mensen die met hoofd en vooral ook met de hand werken, zoeken het in het opzetten van bedrijfjes op het gebied van de bouw en dan in het bijzonder ten behoeve van de Nederlanders en Britten die het lastig vinden om met de Franse macons in zee te gaan. Ook is er de groeiende categorie die Nederland wenst te verlaten om in Frankrijk een camping te beginnen of over te nemen, gites willen gaan verhuren enz. In de meeste gevallen is het mogelijk om daarmee een beperkt gedeelte van de benodigde jaarinkomsten te verdienen. Een hoofdinkomen is op die manier moeilijk te bereiken.

Wie echt wil, zal er met veel doorzettingsvermogen in slagen om 'iets' te vinden via raadpleging van de daartoe geeigende kanalen zoals uitzendbureaus en de arbeidsbureaus, de ANPE. Op internet is via www.anpe.fr vele avonden te zoeken.

Tot zover wat algemene opmerkingen mijnerzijds.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-11 14:31:08

Hoe bedoel je precies voors en tegens ? Op het gebied van het vinden van werk of meer wat algemeen levensstijl etc betreft?

Ik woon zelf nu al bijna 8 jaar in zuid frankrijk, maar ben getrouwd

met een fransman waardoor allerlei basiszaken al als vanzelf geregeld

konden worden (ziekenfonds, verzekeringen, huisvesting enzo).

Wat voor werk denk je te kunnen gaan doen ? Want daar zal het vanaf

hangen of je makkelijk toegang krijgt tot huisvesting, dekking van

ziektekosten, verzekeringen enzovoort.

Hoe oud zijn je kinderen ? Heb je een vrouw die meegaat en wat wil/kan zij hier gaan doen ?

Mijn algemene ervaring is dat hoe het je hier zal vergaan heel erg

afhangt van je eigen instelling. Als je denkt dat Frankrijjk het

paradijs op aarde is en dat alle problemen die je in Nederland hebt

hier niet zullen bestaan, dan zul je jezelf heel erg tegenkomen.

Hier heb je ook gewoon het alledaagse leven met huishouden,

boodschappen, ziektes,  enzovoort. De grote voordelen zijn wat mij

betreft de ruimte (lekker wandelen zonder iemand tegen te komen, grote

tuin) en het lekkere weer (nu -in januari- al af en toe buiten kunnen

eten, hoewel ik juli en augustus, zeker de twee laatste zomers heb

verafschuwd met temperaturen van 40°C).

De mensen, wat mij betreft is het hetzelfde als in Nl, je hebt aardige

en afschuwelijke mensen hoewel ik wel vind dat men hier over het

algemeen beleefder tegen elkaar is, gedag zeggen, deur voor je 

openhouden als je met de kinderwagen loopt te klooien, hoewel dat in

steden niet zo is.

Wat scholen betreft net zo, er zijn goede scholen en minder goede,

alleen kun je hier niet zomaar kiezen, je kind wordt geacht te gaan

naar de school die het dichtste bij is (tenzij je je kind naar een

particuliere school stuurt, maar die zijn niet gratis).

Ik vind wel dat het leven in het dorp waar ik woon aardig gemoedelijk

is, veel mensen maken een praatje met elkaar, behulpzaamheid en

voorzieningen die je helemaal niet verwacht maar die toch goed geregeld

zijn (bv in de stad moet je naar een laboratorium als je ziek of

zwanger bent om bloed te laten prikken, hier komt er een zuster aan

huis. Of iedere week worden de oude kranten en lege plastic plessen

opgehaald. Of er is een busje dat op de dag van de markt in een groter

stadje hiernaast heen en weer pendelt, dat soort dingen)

Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar kun je concreter omschrijven wat je precies bedoelt met voors en tegens ?

avatar#2748
Jasp.
Berichten: 1
Reacties: 4

#3 Geplaatst: 2005-01-11 22:59:00

Dank je al voor de reacties!

Ik ben een vrouw van 29 met een zoon van 6 en wil dit gewoon heel erg graag realiseren. Ik heb een creatief beroep (wat ik idd overal ter wereld zou kunnen uitoefenen) en heb geen indruk dat Frankrijk t paradijs op aarde is nee. Ik verlang vnl erg naar de omgeving , klimaat, levenswijze ea. Maar ik denk dat ik tegen dezelfde dingen zal oplopen als in NL. Dus in die zin maak ik mezelf geen mooiere voorstelling dan dat t is. Maar zoals ik ook al zei heb ik een aantal Franse vrienden die mij ook kunnen ondersteunen als ik vragen mocht hebben zodat ik niet alleen zou komen te staan.

Met voor en tegens bedoel ik eigenlijk in zn algemeenheid: Misschien heeft iemand dezelfde gedachten als ik gehad en dat is erg tegengevallen door t een of ander en kan t me evt afraden om die redenen of t kan zijn dat t een goeie zet is en waarom ik t zeker zou moeten doen enz....

avatar#2756
Wim
Berichten: 0
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2005-01-11 23:38:57

Verhalen van mensen die de emigratie naar Frankrijk betreuren ken ik eigenlijk nauwelijks. Maar dan spreek ik over de mensen die van hun welverdiende pensioen genieten en geen problemen ondervinden. De spaarzame geschiedenissen rond Nederlanders die toch weer zijn teruggekeerd, betreffen avonturen met het opzetten van een camping in Frankrijk in de hoop daaruit een bestaan te kunnen opbouwen. Dat wil nogal eens misgaan. Wim

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#5 Geplaatst: 2005-01-12 00:57:53

Hallo Jasp.

Eigenlijk zit ik er een beetje tegen aan te hikken om je antwoord te geven op je vraag.

Ik woon hier nu 2.5 jaar.

Meerdere vrienden/ kennisen zijn ons voorgegaan, helaas het is niet hetzelfde land waar je naar toe met vakantie gaat, of waar je een 2 de huis hebt. De romantiek vervaagd, de dagelijkse waarheid verschijnt.

Lees alle verhalen in maison en France enz. geweldige sfeerverhalen. Ik zou er zo net als Peter Mayle nog een paar boeken over kunnen schrijven.

De realiteit is echter anders.

Emigreren is moeilijk, geld verdienen in Frankrijk is ook moeilijk, ik vraag me telkens weer af waar de Fransen van leven. Kosten van levensonderhoud zijn erg hoog.

Al mijn vrienden van vroeger niet de pensionados enorme leuke mensen die we hier ontmoet hebben.Maar echt diegene die de stap hebben genomen met jonge kinderen , etc. hebben moeilijkheden.

Zonder en ik weet dat ik nu van alle kanten kritiek ga krijgen maar ik zeg het toch : zonder een zak met geld op de bank redt je het niet.

Ik moet me geheel bij Wim aansluiten,

Ik wens je suc6 bij je beslissing.

Jeanine

avatar#2756
Wim
Berichten: 0
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2005-01-12 20:14:19

Zo heel erg somber hoeven de verhalen nu ook weer niet te zijn, maar Jeanine geeft een realistisch beeld. De 'verhalen' in Maison en France, een wat treurig gemaakt blad, schetsen slechts de lolligheden van verhuisden die het leuk vinden om een stukkie te schrijven. Met de daagse realiteit heeft het weinig te maken.Wim

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#7 Geplaatst: 2005-01-12 22:46:18

Hallo  alemaal,

Ik ben niet somber, het is gewoon de waarheid, en helaas denken velen van de Dutchies en Engelsen dat we het wel even beter kunnen dan  de Fransen.

Vergeet het maar.

Wij hebben een prima lopend bedrijf maar je wordt er echt niet wijzer van, behalve dan van de vraag WAT DOE IK HIER, WAAROM BEN IK HIER. En waarom moet ik continue zoveel  geld investeren. En zo hard werken, En zoveel gezeur van de overheid grrr

Wij hebben ook ooit een 2de huis gehad en daar is dan onze wens uit voortgekomen....

Nooit ga ik terug naar NL. De keus is gemaakt met kids, we zijn er verantwoordelijk voor. Persoonlijk vind ik dat de keuze zonder kinderen makkelijker geweest zou zijn. (pensionados prima keuze) Ik heb enorme bewondering voor onze kids. Maar nogmaals nooit meer terug naar Nl. En wij verdienen meer dan in NL.

Maar het "echte" gevoel moet nog steeds komen. Misschien het leven aanvaarden net als de pensionados, maar ik ben bang dat we daar nog niet klaar voor zijn. ( te jong)

Liefs Jeanine

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#8 Geplaatst: 2005-01-12 23:31:14

Hallo Jeanine en  allemaal,

Wij zijn bijna pensionada's met een 2e huis in la douce  France. We hebben ook veel nederlandse ge-emigreerde vrienden in Frankrijk. Met grote bewondering heb ik het afzien van enkele van die gezinnetjes met kinderen meegemaakt.

De ellende met communicatie stoornissen tussen overheden. Zoekraken documenten, uitblijven vergunningen. Primitief wonen in het begin, taalbarrieres, opstartproblemen bedrijfje...

Maar nu, na 5 jaar hebben diezelfde gezinnen geen van allen spijt van de grote stap. Kinderen willen niet eens meer terug. Zijn echte fransozen geworden ( schrijf ik dat goed?)  hun kleine bedrijfjes doen het goed. En de wereld is toch harstikke klein met alle telecommunicatie. Ze hebben geen van allen last van heimwee.  Het is hard werken  en bij de les blijven maar dat moet je in Nederland ook. Voor jou 10 anderen als je niet voldoet.

Ik kan me best voorstellen Jeanine dat je na 2,5 jaar  het goede gevoel nog niet hebt, maar geef het maar niet op. Het gaat je echt lukken.

Bon courage

Truze

avatar#2748
Jasp.
Berichten: 1
Reacties: 4

#9 Geplaatst: 2005-01-14 10:09:08

Hallo allen,

Ik heb aandachtig jullie replies gelezen, interessant. Wat ik wel even wil toevoegen is dat ik daar zou willen gaan wonen om NL chter mij te laten en ook om gewoon aan t werk te gaan daar. Ik heb geen ambitie een pensionada of camping of at dan ook te openen. Wil eigenlijk gewoon graag weten waarom ik t vooral wel of vooral niet zou moeten doen en wat de valkuilen zouden kunnen zijn. Waar moet ik vooral rekening mee houden en waar kan ik me behoorlijk in vergissen als ik daar me zou vestigen. Een huis kopen ga ik ook nog niet doen. Wil rustig aan beginnen. Zou, op t moment dat ik besluit over te gaan, daar liefst al een baantje hebben en natuurlijk een dak boven mn hoofd. Ik heb geen haast met vertrekken want ik wil t erg goed voorbereid hebben dat ik ter plekke neit voor verrassingen kom te staan.

Ik wacht met plezier op jullie reacties.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-01-15 22:29:54

Hallo,

Wat mij soms de moed in m'n schoenen deed zinken en wat ik ook vaak van

anderen heb gehoord is dat je om aan, pak'm beet; een document of

verzekering of baan of huis te komen een document, verzekering, baan,

of huisadres nodig hebt. Het beroemde kip-ei verhaal.

Instanties onderling werken niet erg samen, als je de benodigde

papiertjes niet hebt, ook al is het jouw fout niet, of als er een fout

in is geslopen of als een datum verlopen is, jammer, maar het is je

eigen probleem en vaak zijn ambtenaren niet de meest

aardige/geduldigste mensen.

Je moet dus een flink incasseringsvermogen hebben en je hoofd een

beetje koel kunnen houden als het allemaal tegenzit of lang duurt en je

het machteloze gevoel hebt niets te kunnen ondernemen. In Nederland was

mijn ervaring dat boos worden aan een loket of telefoon nog weleens

hielp, hier lukt het je alleen met beleefdheid en geduld.

Mijn ervaring is dat het belangrijkste om te hebben een nummer bij de

securité sociale is; als je eenmaal daar bent binnengedrongen 'besta'

je echt in Frankrijk en gaan andere deuren makkelijk open.

Zonder werk zul je waarschijnlijk geen huiseigenaar vinden die je iets

wilt verhuren, ze willen altijd een salaris of ander inkomstenpapier

hebben van de laatste 3 maanden.

Kun je in het begin bij die vrienden intrekken ? En hoe regel je het

dan met (ziektekosten)verzekeringen etc ? Er zijn (dure) verzekeringen

voor dit soort situaties.

Waar ga je wonen, heb je een auto nodig om ergens te komen?

Werk vinden vanuit Nederland zal logischerwijs niet zo makkelijk zijn,

ik denk dat je sowieso ter plekke moet zijn. Wil je voor jezelf iets

beginnen of zoek je een baan ? Heb je al op de website van de ANPE

gekeken hoe je kansen liggen wat aanbod betreft ? Of hoe het werkt om

zelf een bedrijf op te staren ?

Maar als je eenmaal al het gedoe achter je hebt dan kan het denk ik heel bevredigend zijn.

Als je s'ochtends lekker je stokbroodje gaat halen en in de verte de

pyreneen ziet liggen, of als je in januari al lekker in je tuintje

buiten kunt zitten, of naar een leuk typisch frans concert gaat in een

frans barretje of podium.

Wat ook in frankrijk anders is dan in nederland is dat je collega's

vaak ook je kennissen/vrienden worden. In Nederland is werk/privé vaak

heel gescheiden terwijl je hier juist samen eet en vaak s'avonds

afspreekt voor een restaurant of bij je thuis.

Nou, ik laat het hier weer even bij want op zich kan ik wel uren

doorgaan (ook stomme dingen, over zeurende buren die -ondanks de

ruimte- vinden dat je gras niet goed genoeg gemaaid is), maar dat kom

je in Nederland ook allemaal tegen, leuke en stomme

mensen/gebeurtenissen.

Het is ook gewoon heel leuk en verfrissend om een compleet nieuw leven

te beginnen en nu kan het nog vrij makkelijk nu je kind nog maar 6 jaar

is. 

Maar één ding is zeker: wat je ook achterlaat of meeneemt: jezelf, met

je positieve én negatieve kanten neem je altijd mee en daar moet je het

mee doen.

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#11 Geplaatst: 2005-01-16 16:15:32

Beste allemaal,

Met interesse volg ik dit draadje omdat ook wij van plan zijn binnen 5 jaar naar Frankrijk te vertrekken. We snappen allebei dat je niet van de franse lucht kunt leven dus zijn we ons nu aan het voorbereiden hoe een inkomen te verkrijgen.

Afgezien daarvan vraag ik mij af hoe men in Frankrijk aankijkt tegen een 'same-sex'-koppel. Nu zullen weinig mensen geroerd ten aarde storten als ze in de gaten krijgen dat deze twee jongens bij elkaar horen. Maar zijn er ook regio's aan te wijzen waar men principeel dit soort samenlevingsverbanden afwijst?

Alvast bedankt voor de reactie.

Nico

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-01-16 16:27:17

Hallo Nico,

Wij ervaren dat de Fransen in onze regio (Auvergne) wat gereserveerd zijn in het openlijk afwijzen of goedkeuren van bijvoorbeeld samenwonende homo-paren. Zij doen dat (net als in Nederland) wel achter je rug ;-) Tot dusver is er voor zover wij weten geen verschil.

Kennissen van ons (twee mannen) wonen hier al een paar jaar tot grote tevredenheid. Wat wij wel horen is dat de mensen hier niet zo gesteld zijn op al te openlijk nichterig gedrag. Men is erg gesteld op het prive houden van je prive-leven en daar past dergelijk gedrag kennelijk niet in.

groetjes,

Inge & Jan Willem.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-01-16 16:31:32

Hallo Nico,

Wij ervaren dat de Fransen in onze regio (Auvergne) wat gereserveerd zijn in het openlijk afwijzen of goedkeuren van bijvoorbeeld samenwonende homo-paren. Zij doen dat (net als in Nederland) wel achter je rug ;-) Tot dusver is er voor zover wij weten geen verschil.

Kennissen van ons (twee mannen) wonen hier al een paar jaar tot grote tevredenheid. Wat wij wel horen is dat de mensen hier niet zo gesteld zijn op al te openlijk nichterig gedrag. Men is erg gesteld op het prive houden van je prive-leven en daar past dergelijk gedrag kennelijk niet in.

groetjes,

Inge & Jan Willem.

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#14 Geplaatst: 2005-01-16 16:53:02

Inge & Jan Willem,

Wij kennen Frankrijk vooral als vakantieland maar hebben er ook familie wonen. Deze vraag is echter door hen niet te beantwoorden aangezien het dan snel neerkomt op de wijze zoals zij het ervaren. Wellicht dat ik een nieuw draadje moet openen om niet de aandacht van de hoofdvraag af te leiden.