Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een homostel wil naar Frankrijk, vragen om moeilijkheden?

Auteur Bericht

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2005-01-16 17:15:46

Zal me eerst even voorstellen; ik ben Nico en wil binnen 5 jaar samen met mijn partner Robèrt een bestaan opbouwen in Frankrijk. De vraag is alleen waar? Uiteraard zijn we gebonden aan een budget. We zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen (Frans leren/verbeteren, regio's onderzoeken, huizenmarkt, mogelijkheden van bestaan, back-up planning et cetera)

Nu lopen wij er beslist niet mee te koop. Wat wij wel graag vooraf willen weten in welke regio het beslist onverstandig is om daar een bestaan op te willen bouwen. Het zal namelijk een one-way ticket zijn. En dit soort triviale zaken kunnen dan opeens heel belangrijk worden. En ja, het is vragen om algemeenheden maar het geeft ons wel een denkrichting.

Daarnaast hebben wij een partnerschaps-registratie; wordt dat erkent of is het verstandiger om aanvullend een bezoekje aan de notaris te doen?

Alvast bedankt,

Nicoff

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-01-16 19:40:23

Hallo,

Ongetwijfeld is het net als in Nederland in de steden meer geaccepteerd dan op het platteland.

Maar ik merk ook dat er heel veel verschil is tussen dorpen

onderling,  zelfs buurdorpen. De één conservatief, de ander in

trek bij artiesten en mensen met creatieve beroepen en natuurlijk zijn

er de regio's waar veel engelsen, duitsers en nederlanders wonen

(hoewel ik niet zeker kan zeggen dat die er positiever of negatiever

tegenover staan dat fransen).

Maar concreet kan ik geen voorbeeld geven. Misschien kun je eens

rondkijken op een homo (frans) internetforum of bij een franse gay

nieuwgroep informeren ?

> Daarnaast hebben wij een partnerschaps-registratie; wordt dat erkent > of

is het verstandiger om aanvullend een bezoekje aan de notaris te > doen?

Dat zou je even bij het consulaat na moeten vragen maar het lijkt me

wel want in Frankrijk heb je de PACS wat volgens mij vergelijkbaar is.

Echt concrete antwoorden heb ik niet maar ik heb wel de indruk dat

homosexualiteit 'in' is in de zin van hippe homo's op tv  en de

burgemeester van Parijs is zoals je misschien weet homo en komt daar

gewoon duidelijk vooruit. Maar ja, dat is in parijs en kun je niet echt

vergelijken met een dorp.

Ik geloof ook dat de franse cultuur heel veel accepteerd zolang je

privé privé laat. Ik kan me voorstellen dat dat ook geldt voor hoe men

aankijkt tegen sexuele voorkeur.

Groeten

Carla

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#2 Geplaatst: 2005-01-17 09:33:41

Carla,

Bedankt voor je reactie. Deze vraag is moeilijk te stellen aan fransen zelf heb ik gemerkt. Het dringt erg door in de persoonlijke belevingswereld en het privé is erg heilig. Zelfs aan franse familie 'die ook zo is' kan die vraag niet gesteld worden.

Op zich is mijn vraag bespottelijk; ik bepaal zelf of ik er last van heb of niet. Daarnaast is het hoofdzakelijk een kwestie van hoe je intergreert in de plaatselijke samenleving. Maar in NL ga ik bewust niet op de Veluwe of de Betuwe wonen terwijl ik in Arnhem werk (wij wonen nu nog in Almere). Ik vraag me dus af of er ook vergelijkbare religieuze 'hotspots' zijn in Frankrijk. Deze kan ik namelijk (nog) niet vinden in de diverse bevolkingsstudies.

Nico

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-01-17 15:10:28

Een ideetje kan zijn om te kijken naar de stemresultaten van een

dorp/stadje te zien of het er overwegend conservatief of progressief is

?

Ik heb geen hyperlink op het moment, maar ik weet zeker dat na 

verkiezingen dit soort info op internet te vinden is. Jullie waren toch

pas over een jaar of 5 van plan te gaan verhuizen ? Dit kan dat een

ingang zijn om aan  globale info te komen.

(Zelf heb ik daar ook naar gekeken toen we van de stad naar een dorp

wilden, ik hab echt geen zin om in een dorp te komen met alleen maar

jagers en boeren)

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#4 Geplaatst: 2005-01-17 15:31:02

Goed idee, bedankt. Tot nu toe ben ik bezig geweest met departementale informatie. Daar staat ook een hoop maar het stemgedrag, daar was ik niet opgekomen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-01-18 23:08:43

Onze ervaring op het Franse platteland is dat de bevolking volstrekt niet moeilijk doet over de vestiging van buitenlandse homoparen in hun leefomgeving. Ze vinden het wel grappig en ouderen doen er wat gniffelig over. In de steden is het zeker geen probleem. Het geregistreerde partnerschap heet inderdaad PACS en wordt steeds meer gelijkgesteld met een huwelijk (homohuwelijken zijn wettelijk niet toegestaan). Veel over de PACS is te lezen op de website. Trefwoord: PACS.

Wim

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#6 Geplaatst: 2005-01-19 00:44:49

In de gemeente waar wij een huisje hebben is de secretarie van de Maire lesbienne  en dat wordt als absoluut gewoon gevonden, er is ook een gite met twee homo's als beheerder/eigenaar en een boerencamping met twee lesbiennes als eigenaresse en beheersters.  Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld in dit  dorpje in de regio en het is natuurlijk ook de gewoonste zaak van de wereld.

Bon Courage.

Truze

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-01-19 12:57:13

Op de protestantse Veluwe is de moraal in beton gegoten; in het kahtolieke Frankrijk zweeft de moraal wat vrijer in de lucht. Net als in Nederland kan op micro-nivreau (bijv. buren) een probleem ontstaan. Een goede locale makelaar is een oplossing. Vrienden, die zoeken in de Morvan maken gebruik van een makelaar, die de streek goed kent en homo is. Wil je z'n naam en e-maildres: mail maar.

avatar#2760
Doerak
Berichten: 1
Reacties: 9

#8 Geplaatst: 2005-01-19 19:23:05

Bedankt voor de reacties. We zullen bij onze orientatie in ieder geval ook het stemgedrag meenemen. Jullie hebben bevestigd dat we duidelijk geen uitzondering zijn. Maar we zijn ons erg bewust van het feit dat de keuze die we maken naar aller waarschijnlijkheid definitief is. En dan ga je proberen een beeld te krijgen van alle mogelijke risico's. En dit is er eentje van.

De andere liggen meer op het financiele vlak.

Nico

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2006-04-04 11:18:15

Vanmorgen op de homepage het volgende bericht geplaatst:

Frankrijk erkent NL 'homohuwelijk'Een in Nederland gesloten huwelijk tussen twee personen van het hetzelfde geslacht (het 'homohuwelijk') wordt in Frankrijk rechtsgeldig geacht. Dit betekent onder meer dat de twee echtgenoten voor wat betreft het erfrecht en het huwelijksregime gelijk worden gesteld met Franse echtparen. Frankrijk erkent in eigen land het homohuwelijk (nog) niet. Wel is er een PACS, een samenlevingscontract dat echter op tal van zaken nadeliger is dan een huwelijk. Een en ander is duidelijk geworden in een publicatie in het staatsblad van de Franse senaat, waarin de minister van Justitie op de vraag van een senator bevestigt dat een in het buitenland gesloten wettelijk huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in Frankrijk wordt erkend. De in Frankrijk wonende Nederlandse homostellen kunnen dus regelingen treffen zoals de veel toegepaste schenking tussen de echtelieden, de donation entre époux. Frankrijk gaat nog niet zo ver dat hij huwelijken erkent die twee Franse homo's afsluiten in het buitenland.

Wim

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#10 Geplaatst: 2006-04-12 12:55:01

Wat betreft dat stemgedrag. Het gaat lijkt mij niet zozeer om progressief vs conservatief. Je moet typische FN-streken mijden.

avatar#5582
Humandecoy
Berichten: 0
Reacties: 3

#11 Geplaatst: 2006-04-19 23:24:24

Zojuist las ik het bericht van Wim over de erkenning van het Nederlandse 'homohuwelijk' (in feite bestaat dit niet, het gaat om openstelling van het burgerlijk  huwelijk voor paren van het zelfde geslacht) in Frankrijk.

De informatie, die helemaal nieuw voor mij is en ik nergens heb kunnen terugvinden, is voor mij en mijn partner belangrijk.

Wij zijn in Nederland 'geregistreerd partner' en zouden in Frankrijk, waar wij een huis bezitten, graag willen PACSen. Blijkbaar kan dit als niet-ingezetene niet. De belangsrijkste reden om te PACSen is om aan de onrechtvaardigheid te ontkomen die zou ontstaan als een van ons beiden zou overlijden en de ander 65% successierecht zou moeten betalen over de helft van de waarde van het huis.

Als het dus klopt dat het Nederlandse burgerlijk huwelijk, indien gesloten door twee mensen van hetzelfde geslacht, in Frankrijk erkend wordt, dan is dat een belangrijke doorbraak.

Ik hoor hier graag meer over (svp bronnen zoals publicaties en/of webadressen aangeven).

Alvast hartelijk dank,

Ronald 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-04-20 22:26:35

Er valt niet zoveel meer over te vertellen dan hetgeen ik al schreef. Het bericht maakte ik n.a.v. de beantwoording door de minister van Justitie op vragen van een lid van de senaat (Jean Louis Masson). Het antwoord is gepubliceerd in de JO (Journal officiel) van de Senaat van 9 maart j.l. pagina 722. Vraag en antwoord zijn te vinden op een internetadres van twee beeldschermbreedtes. Dus dat past niet in dit forum. Mail me privé voor deze URL.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-04-21 06:46:19

Nicoff,

Wij hebben de procedure om onze NL partnerschap om te zetten in een huwelijk inmiddels opgestart in Den Haag en daar wisten ze er inmiddels ook al vanaf.

Maar ik zou jullie toch aanraden OOK hier te Pacsen. Is een formaliteit, die zo gedaan is.

De enige reden om over te gaan tot trouwen is het successierecht. Voor al het andere is Pacsen voldoende!!!  Als jullie geen duur huis hebben is trouwen helemaal niet nodig.

Pacsen in Frankrijk scheelt jullie een hoop uitleg en wazige blikke. Er zullen maar weinig mensen begrijpen hoe en wat.. M.a.w. binnen Frankrijk ben je dan voor Jan en alleman gepacst, alleen m.b.t. het successierecht ben je getrouwd. Ik moet verder nog uitzoeken of je zelfs hier nog wat moet doen met je NL trouwboekje. Ik denk zelf van niet. Ook ik heb de tekst van de discussie in de Senaat.

Als je meer wilt weten mail je me maar

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-04-21 07:09:43

Ronald,

Door de opzet van deze site haalde ik jullie namen (en berichten) even door elkaar.

Voor julie, Ronalnd en Partner, is mijn antwoord iets anders als niet-ingezetenen. Jullie kunnen niet Pacsen hier en als jullie een huis hebben, dan is trouwen in Nederland de enige oplossing.

Ik denk niet dat je met je trouwboekje in Frankrijk iets hoeft te doen tot een van jullie is overleden.

Ik zou wel een in het Frans geschreven testanment maken en in bewaring geven bij de notaris (Eur 37.50) p.p. voor onbeperkte tijd. De tekst kan heel eenvoudig zijn (ietsje anders dan op deze site: alles omvattende, maar mini gespecificeerd).