Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wachtgeld meenemen naar Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-01-17 14:24:36

Een vriend van ons werkte in nederland is nu ontslagen krijgt nu/heeft ww aangevraagt ,volgens mij kan hij dit meenemen naar Frankrijk en daar naar werk omkijken zijn vraag is is dit zo Wie heeft hier ervaring mee?en de tweede vraag is nu hij nog in het ziekenfonds is kan hij toch in Frankrijk zondermeer ook in het ziekenfonds? hij denkt van niet wie weet hier antwoord op.

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#1 Geplaatst: 2005-01-18 11:10:00

uhh? Als je een ww uitkering hebt, heb je toch sollicitatieplicht? En is het niet zo dat je regelmatig moet laten zien dat je hebt gesolliciteerd?  

Als je in Nederland een ww uitkering ontvangt  moet je toch ook elk buitenlands verblijf ( vakantie) aanvragen?

Welke instantie moet gaan controleren of  je met je nederlandse WW-uitkering daadwerkelijk aan het solliciteren bent in Frankrijk of welk ander land dan ook?

Ik ben benieuwd naar reacties van mensen en/.of instanties die het juiste antwoord kunnen geven.

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2005-01-18 11:15:32

Frits,

Ik weet niet in welke mate NL afwijkt van BelgiŽ, maar ik (Belg) ben sinds een paar jaren op invaliditeit geplaatst en sinds die tijd heb ik het (Europees) recht te verblijven in welk Europees land dan ook. In mijn situatie heb ik wel een akkoord van de controlerende geneesheer van de mutualiteit bekomen om me buiten BelgiŽ te vestigen (we verblijven permanent in Frankrijk). Wij hebben dus ook geen verblijfsvergunning (Carte de sejour) en blijf "genieten" van m'n invaliditeitsuitkering.

In de toekomst, als de rechtzaak achter de rug is, gaan we wel alle documenten in orde brengen opdat de Europese invaliditeitskas me verder in Frankrijk uitbetaalt. Dit in het kort, maar mij lijkt het best dat desbetreffend persoon contact opneemt en "toelating" vraagt, zoniet dreigt hij zijn uitkering te verliezen.

Johan (Fr)

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2005-01-18 11:21:33

Truze,

< uhh? Als je een ww uitkering hebt, heb je toch sollicitatieplicht? En is het niet zo dat je regelmatig moet laten zien dat je hebt gesolliciteerd?  >

Sollicitatieplicht, ... kan zijn, maar als de persoon op de mutualiteit gaat, kan een doktersbriefje veel wonderen doen. Mijn vrouw verkeert in die situatie en heeft met een getuigschrift van een paar woorden volledige vrijstelling en kan dus evengoed in Frankrijk verblijven zonder "meldingsplicht". Als ik me niet vergis kan dit wel niet onbeperkt, maar dergelijke situatie geeft je dan wel de kans verder uit te kijken naar iets nieuws.

Plus, als je op de WW staat, kan je dat gedurende 3 maanden overbrengen naar een (Europees) land van keuze om aldaar werk te zoeken land. Kwestie van even na te vragen.

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-01-18 17:43:49

Bedankt voor jullie reactie!

Mijn inziens kan hij wel degelijk naar Frankrijk gaan zich daar aanmelden. en proberen werk te vinden (wordt denk ik moeilijk reeds 60 jaar) maar in nederland kun je het helemaal wel op die leeftijd  vergeten. maar volgens mij kan hij toch de wachtgeld regeling menemen wij leven toch in de EU.

Maar op mijn tweede vraag heb ik nog geen reaktie ontvangen!!!

alvast bedankt. Frits

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-01-20 17:27:01

Op de website van de UWV vond ik deze algemene regel:

U moet beschikbaar zijn voor werk. Dat betekent: u moet direct aan een nieuwe baan kunnen beginnen. U moet beschikbaar zijn voor werk. Dat betekent: u moet direct aan een nieuwe baan kunnen beginnen. De site is te vinden op www.uwv.nl en er is ook een vragenoptie. Ik zou daar je vraag gewoon stellen. Nuttig ook voor ons als je een antwoord krijgt.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-02-16 07:49:42

Het heeft even geduurt maar mijn vriend heeft de aanvraag bij het UWV gedaan om de wachtgeld regeling mee te nemen naar Frankrijk ,hij had de keuze om 3 maanden wachtgeld mee te nemen of een op schorting van een half jaar als hij na dit half jaar geen werk in Frankrijk heeft kan hij weer gebruik maken van deze regeling,hij heefd uiteraard gekozen voor het eerste !dat houd in dat hij dus 3 maanden  wachtgeld  ontvangt is verzekerd (verplichte verzekering) wel moet proberen om werk te vinden.hoe het verder afloopt horen jullie gr.frits