Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

eigen (Franse) zaak

Auteur Bericht

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#0 Geplaatst: 2005-01-22 22:54:05

Kan er me iemand wegwijs maken voor het starten van een eigen "artisanal" bedrijfje annex "boutique" ? Dus, in tegenstelling van camping, gîte, hotel, ... hou ik het op handenarbeid en de verkoop van de daaruit voortkomende producten (geen kaas, melk, vlees, ...). Zonder al te veel in details te treden over wat exact (wegens "kapers op de kust), zou ik van m'n hobby een bijberoep willen maken. Daar ik op invaliditeit sta, verlies ik een deel van deze bijdrage als ik de zaak op mijn naam start, daarom nemen we de optie om alles in te schrijven op naam van mijn vrouw. Bijkomend voordeel hiervan is dat ze als "werkzoekende" aanspraak kan maken op bepaalde financiële steun, dewelke moeten we nog uitzoeken. Denk niet dat we over één nacht ijs gaan, persoonlijk heb ik gedurende 16 jaar als zelfstandige gewerkt, dus moet het deze maal evengoed lukken, zij het in frankrijk. Maar, de papierenmolen die we moeten voldoen bezorgt me wel de nodige hoofdbrekens. Daarom mijn vraag of er hier in de groep toevallig mensen zitten, die zelf (kortelings) begonnen zijn als zelfstandige (in bijberoep en/of artisanaal). Misschien dat er iemand me een overzicht kan bezorgen van de te bezoeken instanties, de te voorleggen diploma's, attesten, ... enzovoort.... Graag een tegenberichtje indien mogelijk ? Johan (Fr)

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#1 Geplaatst: 2005-01-22 23:24:04

Hallo Johan,

Heel verstandig om hier eerst info te vragen, hadden wij dat maar gedaan.

Gisteren hebben we bij de comptable onze sarl afgesloten.

De kosten ,regelgeving,inschrijving,oprichtingskosten enz. diploma's vertalingen, urssaf, pro btp assedic, servicemedicaux du travail enz.

Ik kan nog wel even doorgaan.

En ook wij hadden een bloeiend bedrijf in nl. gedurende 18 jaar anders hadden we nooit de kans gehad om ons hier te vestigen.

Zorg er in ieder geval voor dat je nooooooooooooiiiiiiiiiit personeel in dienst neemt.

Je loopt er helemaal op leeg. Te veel kan ik er niet  op ingaan te emotioneel. Ons heeft het allemaal erg veel geld gekost, daarnaast negatieve energie en wederom stress waar we hier natuurlijk helemaal niet voor gekomen zijn. Het is helaas niet zo dat als je in Holland zaken kunt doen je dat hier ook kunt doen.

Een tip , schoenmaker blijf bij je leest.....

Ik wens jullie heel veel succes.

En ik ben benieuwd naar de reacties van anderen.

Groetjes Jeanine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-25 11:10:07

Welke leest :-)

Gaat toch maar om 1 ding: Klanten en distributie?

Vergeet ook niet dat Fr. een socialistischer land is dan NL.

Daarom is het misschien wel goed dat zich veel arme landen bij Europa aansluiten zodat de rijken wat "asocialer" moeten worden voor hun eigen inwoners.

De boerensubsidies worden bv. al afgebouwd met als excuus: Europa. Uitkeringen zullen moeten volgen of nog lager worden.

Wat is er toch zo fijn aan Fr.?

Toch een beetje vreemd dat je een uitkering hebt en blijkbaar wel werk kan doen; beetje vaag allemaal.

KL

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#3 Geplaatst: 2005-01-25 12:40:01

Smac of KL vul zelf maar in.

Wat heeft Johan aan jouw goedbedoelde?

Advies, mij ontgaat de strekking.

Wat is er toch zo leuk aan FR ?

Het weer, het eten, de rust, de ruimte, het buiten kunnen zijn,

de mooie heldere blauwe luchten, het licht en veelal genieten van de mooie dingen in het leven en je zegeningen tellen.Een betere toekomst voor je kids.

Maar een eigen bedrijf waar het hier toch omging oprichten is niet eenvoudig, maar misschien heeft er iemand een gat in de markt gevonden?

Johan succes..

By the way, de zon schijnt, er ligt sneeuw in de tuin, de lucht is stralend blauw er lopen 9 labradorpups rond mijn voeten,

En nu lunchen, met een lekker goed glas wijn erbij.

Jeanine 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-01-26 13:09:26

Sjaantje,

je kunt natuurlijk wel leuke rechtse praatjes verkopen met opmerkingen als "leeglopen op personeel", maar al met al heb je niet meer gemeld dan als...... en as is verbrande turf :o)

Met een goede advokaat, juridische begeleider heb je niet meer problemen dan in Nederland te verwachten (adressen op deze site).

Waarom denk je dat Wim dat dikke boek heeft geschreven?

gr.

Kees

p.s.,

Nog niet vrijgesteld :-)

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#5 Geplaatst: 2005-01-26 13:22:06

Ja smacje,

Inderdaad daar heeft Wim dat boek voor geschreven, ik kende het nog niet, totdat ik Wim tegen kwam bij een seminaire, ook de site www.infofr heb ik pas ontdekt.

En waarom dan een forum als alles al in Wim's boek staat.

rechts of links nou en, maak je niet zo dik.

Ik vind jouw opmerkingen bij het bricoen veel interressanter.

Heb jij een eigen zaak in Fr.? Doe je alles volgens de regeltjes, indien je in Fr. alles volgens de regeltjes doet loop je er op leeg.Mag ik dat niet melden dan? Lees maar eens in Maison en France daar wordt ook uitvoerig in vermeldt dat het moeilijk is.

Maar misschien een  te rechts blad voor jou, alleen maar rijke mensen met een 2de huis. Van Jeantje, met  een vriendelijke groet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-01-26 14:34:08

Even niks rechts of links gepraat. Dat boek (La Maison dus) heb ik geschreven om de Frankrijkgangers de gelegenheid te geven zich tevoren op de hoogte te brengen van wat er allemaal komt kijken bij de vestiging in Frankrijk. De geboden informatie is vooral bedoeld voor mensen die in Frankrijk van hun rust gaat genieten. Mensen die op jongere leeftijd willen verhuizen naar het land van de zon en de rode wijn om daar een werkzaam bestaan op te bouwen, zullen zich nog veel gedegener moeten informeren. Daarom heb ik besloten in de derde, geheel herziene uitgave van La Maison (verschijning augustus), een nieuw hoofdstuk toe te voegen en wel over het Werken in Frankrijk (inderdaad ook het opzetten van een gîte, camping e.d., maar ook over 'gewoon' werken). Wat me uit de tot nu verzamelde informatie is gebleken, is dat het verdraaid lastig is, gezien de uitbundige regelgeving. En, daar moet ik sommige forumleden gelijk in geven: probeer als kleine onderneming vooral zonder personeel te werken. De heffingen die je moet betalen zijn allerverschrikkelijkst en ontnemen je elke moed om door te gaan. Als je wilt gaan werken, doe dat dan alleen in een privé Sarl'tje of iets dergelijks.

Zodra ik het Franse systeem in kaart heb gebracht, zal de essentie daarvan ook op de website worden gepubliceerd.

Wim

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#7 Geplaatst: 2005-01-26 15:02:22

wim schreef dat zijn herziene boek in augustus verschijnt.

uitstekend zo'n herziening..........maar het frustreert wel als je net de huidige versie hebt aangeschaft. is het niet mogelijk de bestaande bezitters van 'la maison' een digitale update te verstrekken tegen een passend tarief, zoals dat ook wel met software gebeurt?

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-01-26 17:42:47

of als pdf attachment na betaling?

kees

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#9 Geplaatst: 2005-01-27 00:33:43

Allen die op m'n vraag hebben gereageerd, wens ik hierbij te bedanken, ook al heb ik op een paar opmerkingen na er nog niet veel kunnen uitmaken of uithalen. Ik snap eigenlijk niet goed waar de opmerking van Smac ofte KL op slaat, maar kom .... de opmerking van Jeanine indachtig wil ik wel opmerken dat het opstarten van een eigen zaak de nodige problemen met zich meebrengt, doch wij voelen ons te jong om bij de pakken te blijven zitten en hebben niet voldoende middelen om te gaan rentenieren.

En waarom zou het niet mogelijk zijn een eigen zaak(je) op te starten ? Er zijn er toch zovelen die al dan niet succesvol kiezen voor een camping, gîte, .... ?

Als ik nog mag opmerken, hier in de streek blijkt niet al te veel werk voor handen te zijn als je voor een baas wenst te werken en leven als een parasiet op de Franse Staat haar kosten zijn we ook niet van plan. Of mag dit niet gezegd zijn ?

Intussen ben ik al wel tot op een site geraakt, namelijk die van de "chambre de commerce et d'industrie".

Ik heb nog alle tijd, dus één dezer dagen richt ik mijn vragen wel tot hen.

Nogmaals bedankt, ik hou jullie wel op de hoogte.

Johan (Fr)

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#10 Geplaatst: 2005-01-27 08:41:49

Johan,

Nog even een kleine reactie, Gites zijn bijna onbelast.

5 % over je omzet,en dan zit er nog een speciale aftrek bij.

Waardoor je echt maar 2,5 % belasting betaald.

Maar ook hier weer oppasssen want er is erg veel aanbod van Gites.

Succes met jullie plannen....

Jeanine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-01-27 13:36:24

Kleine artikelen of knockdown spullen kun je via je je website verkopen, je bent dan ook meteen vestigingsonafhankelijk. De Franse belastingdienst/overheid heeft hier nog geen grip op en vooral niet als je het in een niet Franse taal doet.

De Nederlandse belastingdienst is actief meelezer op deze site, maar jij bent Belg heb ik begrepen. Ik kan me niet voorstellen dat de "europese" samenwerking al zover gaat dat een Belg door een Nederlandse overheid in Frankrijk verlinkt wordt.

Hoewel?

gr.

Kees