Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tarif Tempo (TT)

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-01-29 07:48:27

Chers amis,   Ongeveer twee weken geleden, precies op 16 januari, maakte Jaap van La Grangette Rochepaule mij op een ongerijmdheid in mijn betoog over de diverse elektriciteitstarieven attent. Ik heb nu op de website http://particuliers.edf/rubrique112  (kijk onder het hoofdje “votre contrat”) een en ander uitgezocht.   Het is zo dat het abonnement voor TT praktisch gelijk is aan dat van het Tarif Base. Bij Tarif Base wordt voor ieder kWh dezelfde prijs betaald. Alleen het Tarif Heures Creuses, waarbij gedurende de heures creuses ca. 60% van het normaaltarief betaald wordt, kent een duurder abonnement, ongeveer anderhalf keer zo duur. Lijkt onlogisch, maar het is zo. Op dit punt was mijn informatie van twee weken geleden dus fout. Mijn excuses. Ik zat blijkbaar met het verschil tussen ‘tarif base’ en 'tarif heures creuses’ in mijn hoofd. Ik heb voor een aansluiting van 15 kVA nog eens uitgezocht wat de abonnementskosten en de arbeidskosten laag/hoog zijn en dit op een rijtje gezet.   Tarief                Abo           arbeidsprijs laag/hoog                       [eur/a]                  [eur/kWh] Base                224                  0,1057 / 0,1057 Hres Creuses    356                  0,0644 / 0,1057 Tarif Tempo      222                  0,0446 / 0,1075   Om het overzichtelijk te houden heb ik bij TT  als ‘arbeidsprijs hoog’ het tarief voor ‘heures pleines/jours blancs’ genomen. Bij ‘heures pleines/jours rouges’ loopt dit op tot 0,4702 eur/kWh. Vandaar het bekende gezegde dat men bij ‘rouge’ het tienvoudige tarief betaalt!   Als men de dure ‘jours rouges’ vermijden kan is dus TT het gunstigst. Over de verdeling en signalering van jours rouges, blancs et bleus is al voldoende geschreven, en alles is ook op de betreffende website na te lezen, duidelijk en helder        ‘ce qui n’est pas logique n’est pas français’.   Christian von Klösterlein - Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#5352
La Grangette Rochepaule
Berichten: 1
Reacties: 7

#1 Geplaatst: 2005-01-29 17:47:22

Christian,

dank voor je uitzoekerij! Het bevestigt wat ik al eerder zelf had berekend/ingeschat.

De stap van 18kW naar 24kW is nogal fors in vastrecht. Jammer, want ik heb inmiddels gezien dat de meeste Durchlauferhitzer vanaf 21 of 24 kW zijn (Stiebel, Clage, Siemens); dat moet dan maar een 13.2kW versie worden met Lastabwurfrelais om beneden de 15kW te blijven samen met andere electra gebruikers. Wat nog een open punt zou kunnen zijn in een berekening: eventuele aansluitkosten van TT apparatuur. Een speciaal indikatiekastje wordt door EDF tegen statiegeld ter beschikking gesteld. Ik ga de aansluiting van TT het eerst komende bezoek aan La G met de EDF afspreken (bezoek aan, inderdaad:  La Grangette in Rochepaule in de Ardeche......zie site j.keyman.free.fr).

Ik heb mij geabonneerd op de mail dienst van EDF  die de rode dagen aankondigt. Het zal niet verbazen dat in deze koude tijden  inmiddels deze week vier dagen aaneen rood zijn. In de "dagkleur"-historie, die te lezen is op de EDF site, komen dat soort langere rode periodes wel meer voor in januari en februari. Dan zul je wel aan het "tienvoudige tarief" moeten om de zaak wat warm te krijgen/houden. Met de 3kW Ciney houtkachel verwacht ik niet de tijdelijke "Loft" warm te krijgen. Ik ga er eens (met de radiator tabellen en de electrische verwarmingstabellen die ik op wat duitse Elektroheizung sites heb gezien) aan rekenen: zeg 11 dagen electrisch-zuinig "rood" stoken versus het verschil in vastrecht HC en TT.

Overigens: veel duits en duitse materialen in deze reactie. Nix met Christian te maken.... Ik vind domweg geen franse informatie of merken op internet m.b.t electrisch verwarmen. Zijn er franse fabrikaten van de genoemde spullen? Heeft uiteraard de voorkeur..!

Groet,

Jaap.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-29 18:57:26

Jaap,

ik zit nu niet in LDF, want daar heb ik nog zeker een elektrische kachel van franse makelaarij. Alle andere met vermogens van 2 t/m 4,5kW, en max drie jaar oud, heb ik gewoon afgevoerd, omdat niemand die wilde hebben. Hout is in de Bourgogne/Champagne zo goedkoop dat iedereen die dat kan op hout overschakelt, en anders op fioul of gaz.

Groeten Christian

PS. Je investeringen in energie-/kosten besparende maatregelen bevestigen weer eens: besparen is duur! En: the poor pay more!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-01-29 19:00:11

Bericht van zonet.

Ik ben er even niet zeker. In Frankrijk gemaakt = franse makelij, franse make... ?

In ieder geval bedoelde ik een Frans product!

Christian