Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

over hard water....

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-01-30 12:31:29

gedag, ldf-fans,   aangezien wij in een gebied zitten met ,ik geloof, het hardste water van frankrijk, nl. nord pas-de-calais, maak ik me zorgen over de twee zonneboilers die we onlangs geplaatst hebben en die dus werken op zonne-energie.  nu probeer ik me te informeren over wateronthardersystemen ,en het duizelt me al een beetje !'   men kan nl, als ik het goed begrijp ,kiezen tussen iets electrisch,dat de kalk ioniseert ?? maar ook iets met harskokers ?? beide systemen kraken de ander af !!! hoe kom ik als consument nu te weten wat het beste is , en natuurlijk het goedkoopst ??   weet iemand op het forum hiet meer van ?? monsieur le bricoleur  Cristian ???   alvast dank, maria budel, flers 62270

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-01-30 20:19:26

Beste Maria,

Je bent goed geďnformeerd. Er bestaan twee onhardingsprincipes: ionisatie en ionenuitwisseling.

Ik heb in mijn industriële praktijk uitsluitend met ionenuitwisselaars gewerkt, dat zijn filters/ketels die met ionenuitwisselende harsen gevuld zijn. Alle industrieën die onthard water nodig hebben werken met ionenuitwisselaars. Denk hierbij behalve aan thermische krachtcentrales, wasserijen en brouwerijen ook aan de pharmaceutische industrie en de productie van watergedragen lakken. Ionisatiesystemen worden voor zover ik weet uitsluitend aan leken verkocht, en alleen voor kleine verbruikers, zeg maar huishoudens.

Ionisatie heeft het nadeel dat dit een tijdelijk effect is. Een om de waterleiding gelegde spoel ioniseert het water waardoor het kalk opgelost of ‘zwevend’ gehouden wordt. Alleen kan niemand zeggen hoe lang. De fabrikanten van deze systemen geven hieromtrent ook geen steekhoudende informatie. Zodra het water in leidingen of boiler tot stilstand komt, omdat er even geen verbruik is, verdwijnt het effect weer.

Ionenuitwisselaars hebben als nadeel dat zij met keukenzout geregenereerd moeten worden wat milieubelastend is. Het zout komt weliswaar in andere vorm in het milieu terecht, maar per saldo komt eruit wat erin gaat. De in deze filters, vaten of patronen gebruikte harsen hebben de eigenschap door ionenuitwisseling van keukenzout (NaCl) en kalk (CaCO3) twee andere ongevaarlijke zouten, namelijk CaCl2 en Na2CO3 te vormen; deze zouten blijven ook bij hogere temperaturen opgelost, terwijl kalk bij temperaturen vanaf ca.60grd uitvalt (ketelsteen).

De keuze is dus tussen aan de ene kant ionenuitwisselaars: duur en milieubelastend maar effectief en aan de andere kant ionisatie: goedkoop en dubieus.  Geen wonder dat de verkopers van de twee systemen elkaar afkraken. Maar mijns inziens is ionisatie duurder omdat men later vanwege het tegenvallende resultaat toch een écht onthardingssysteem moet installeren.

Belangrijk te weten:

Totaal onthard water is niet goed voor de mens. Daarom wordt bij huisinstallaties steeds een kleine hoeveelheid water om de ontharder heen geleid en aan het volledig ontharde water weer toegevoegd, om de gewenste resthardheid te verkrijgen. Het regenereren van de moderne ionenuitwisselaars (formaat forse afvalemmer of normale regenton) gebeurd semi- of volautomatisch en is voor een normaal begaafd mens geen probleem.

Maria, sterkte met je keuze en vraag de heren vertegenwoordigers het hemd van het lijf. Mijn uiteenzetting is noodzakelijkerwijs iets summier, niet voor niets worden er op de Technische Universiteiten hele colleges aan gewijd.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-01-31 23:34:35

tja, christian , jeetje, allereerst dank voor je uitgebreide reactie !

maar het is dus inderdaad niet makkelijk kiezen !

en moet ik eigenlijk wel aan een apparaat ?? ik bedoel ,ik laat me bang maken door de berichten over hard water in de regio waar ik zit in frankrijk , en hoe het dan gaat met die twee boilers ?!!!

denk ik dan ...

is mijn angst terecht ,dat de boel verkalkt ? ik heb er bv, al een paar jaar een close-in boiler staan , heeft die er ook last van ?? ik merk er niets van !

of valt het wel mee  allemaal?

of is er ook een manier om die boilers één keer in de zoveel tijd te ontkalken ,zoals ik dat met het koffiezetapparaat doe ??

[ hoe ontkalk je eigenlijk een senseo-apparaat ???]

je ziet ,ik ben vol vragen , die eigenlijk zeggen : vertel me dat ik geen actie hoef te ondernemen !!![ want ik heb daar nog werk zat ! ha ha .[ er is onlangs ook nog met een storm een hele lange betonnen muur omgewaaid! ]

groet en dank,maria

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-01 09:16:31

En Cristian,

wat zijn de gevolgen voor leidingen, kranen, stortbakken v/d WC, enz.

Wij hebben een grote boiler hangen die lekt als een zeef. Is dat ook een gevolg van hard water? 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-02-01 11:57:24

Beste Gerard en andere gebruikers van hard water,

 

de invloed op leidingen is kalkafzetting aan de binnenkant. Omdat de kalklaag ruw is blijft er ook ander vuil makkelijker aan hangen. Op den duur slibt de leiding dicht, maar dat duurt meestal jaren. Onder gelukkige omstandigheden (grote temperatuurschommelingen) kan de kalklaag zo nu en dan loslaten. Dat kan elders weer nare gevolgen hebben.

 

Kranen en stortbakmechanismen bewegen door kalkafzetting steeds moeilijker tot zij het helemaal begeven. Gewoon vervangen. De stopkranen van waterverdelers (nourisses) hebben er bijzonder veel last van, omdat zij meestal weinig gebruikt worden, en die zou ik in ieder geval door kogelkranen vervangen (die met de karakteristieke rode hendels) die minder last van verkalking hebben. Maar opgelet: kogelkranen zijn echter open/dicht-kranen en niet geschikt voor debietregeling!

 

Bijzonder sterk en vooral hinderlijk is de kalkafzetting in warmwatersystemen, en dan specifiek in de boilers. Bij temperatuurverhoging valt steeds meer kalk uit. Kalkafzetting op de verwarmingselementen van boilers werkt als een isolatielaag. De elektrische elementen raken daardoor oververhit en begeven het. Een lekkende boiler is eerder het gevolg van verouderde pakkingen bij verwarmingselementen en andere aansluitingen of van roestvorming, die bij slecht ontluchte boilers optreed. En omdat een boiler toch op leidingdruk staat (meestal 3 ŕ 4bar) lekt die meteen behoorlijk. Gewoon vervangen, en het liefst door een boiler met RVS ketel (vroeger was ook koper gebruikelijk).

 

Boilers minder warm stoken is geen oplossing, denk aan de Westfriese Flora!

 

Het probleem van verkalkende douchekoppen is gelukkig opgelost. Neem een kop met rubbernozzles. Als je eroverheen wrijft bewegen de nozzels en laten het kalk los.

 

Christian von Klösterlein

Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-02-01 13:00:14

Cristian schreef:

De keuze is dus tussen aan de ene kant ionenuitwisselaars: duur en milieubelastend maar effectief en aan de andere kant ionisatie: goedkoop en dubieus

Vraag: Wat kost een ionenuitwisselaar (incl. installatie)?

 

En Cristian schreef:

Maar opgelet: kogelkranen zijn echter open/dicht-kranen en niet geschikt voor debietregeling!

Vraag: Wat is dat? “debietregeling”?

 

gr.

 

Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-02-01 13:50:28

Beste Gerard,

ik heb geen prijzen van huishoudelijke apparaten bij de hand. Ik zou ook eerst moeten googelen met de juiste trefwoorden. Ik vraag je dat zelf te doen.

Met debietregeling (ik weet, een in de Nederlandse omgangstaal weinig gebruikelijk woord) bedoelde ik de regeling van de volumestroom die uit een tappunt komt. Dus als iemand zegt dat zijn weinig gebruikte buitenkraan dichtkalkt, dan is een kogelkraan hier niet geschikt voor omdat die haast niet fijn af te stellen is. Druppelslang of zo werkt dan niet goed.

Even terzijde:

Als men zuiver het wassen beschouwt dan is ionenuitwisseling helemaal niet duur of milieubelastend. De besparing aan wasmiddelen is vele malen groter dan de hoeveelheid regenerierzout. Professionele wasserijen gebruiken daarom fosfaatvrije wasmiddelen en een ionenuitwisselaar.

Maar nu genoeg over ionenuitwisselaars, anders wordt het ipv. een Frankrijk-website een college waterbehandeling. Wie meer wil weten kan van mij als privé-mail een samenvatting van mijn Google-sessies over dit onderwerp ontvangen. Graag per privé-mail aanvragen.

Christian-le-bricoleur

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-03-08 21:45:20

Vroeger spoelde ik mijn installatie wel eens door met azijn.

Dat deed ik door eerst de hoofdkraan in de kelder te sluiten. Daarna

ging ik naar de kraan die het verst weg zat, draaide hem open, koppelde

een slangetje eraan en stak dat in de azijnfles.

Ik liep weer naar de kelder en draaide de ontluchting open. Nu werd de

gehele azijnfles leeggezogen en kwam er in de kelder alles met veer

gebruis en blauw eruit. Daarna zette ik alles wer op druk en spoelde

goed door.

Nu echter heb ik een tegenovergestelde situatie.

Het water is zo kalkarm dat volgens mij daardoor de koperen leiding

langzaam oplossen. Ik merk dat als ik 's nacht een slok water wil

drinken een ongelofelijke vieze kopersmaak! Doospoelen helpt.

Heeft iemand enig advies, behalve het doorspoele voor mij?

Hans

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#8 Geplaatst: 2005-03-08 23:40:53

in de tuinbouw is het ontharden van water een vrij ingewikkelde en dure aangelegenheid. een kleine installatie van 3 tot 5 kuub per uur kost al gauw 4 tot 5 duizend euro. bedrijven die voor de land- en tuinbouw werken verkopen ze. ik heb nog nooit een klein systeem voor particulieren gezien wat ook goed functioneerde.

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-03-12 12:36:06

Hans schreef:

... tegenovergestelde situatie.Het water is zo kalkarm dat volgens mij daardoor de koperen leidingen langzaam oplossen. Ik merk dat als ik 's nacht een slok water wil drinken een ongelofelijke vieze kopersmaak! Doospoelen helpt.

Even een vertaling uit mijn colleges over waterbehandeling:Water zonder hardheid bevat geen mineralen en tast door zijn lichte agressiviteit leidingen en apparatuur aan. Is zacht water voor bepaalde industriële processen noodzakelijk dan wordt daarom het hele leidingsysteem en alle apparatuur in corrosiebestendig materiaal uitgevoerd.

Je water is blijkbaar van nature zo arm aan mineralen dat het zich als gedemineraliseerd water gedraagt. Maar ik heb nog nooit van mineraal-verrijkingsinstalaties gehoord, hoewel zoiets eigenlijk zou moeten bestaan, analoog de waterbehandeling voor zwembaden. Overigens op de site van een Nederlands waterleidingbedrijf gevonden:

Omdat voor de mens de in het water aanwezige mineralen, vooral magnesium maar ook kalk, wenselijk en zelfs levensnoodwendig zijn is de minimale hardheid in NL per wet op 5,6 ODH vastgesteld.

Voor jou zeker weinig hulp, maar tenminste een beetje achtergrondinformatie.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-03-20 23:29:35

Bedankt Christian.

Door dit forum nieuwsgierig geworden ben ik gaan zoeken en kwam op deze

aardige web-site:

http://www.lenntech.com/elementen-periodiek-systeem/Cu.htm

zoals je ziet heb ik hier al koper gekozen, maar door terug te gaan

naar de homepage vind je nog meer interessante zaken over water.

Legionella bacteriebestrijding en het verschijnsel bio-film waren nieuw voor mij.