Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bouwer na oplevering failliet . Wat nu?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-01 22:10:09

Ons huis is in oktober 2003 opgeleverd. Er zit een garantie van 10 jaar op Maar....nuheeft de bouwer faillisement aangevraagd Er zijn nog zaken te repareren die nog onder de garantie vallen. Heeft iemand ervaring of een oplossing?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-02-01 22:28:53

Erg vervelend Henri. Ik heb zulke zaken nog niet eerder bij de hand gehad. Bij de research voor de nieuwe druk van mijn boek ben ik wel het navolgende tegengekomen. Alvast een voorproefje dus, waarvan jij niet echt vrolijk zult worden:

Aannemers en architecten in Frankrijk zijn verplicht verzekerd voor zaken die tijdens de bouw verkeerd mochten gaan of naderhand niet goed zijn gelopen.

Als opdrachtgever/eigenaar is men verplicht tot het afsluiten van een verzekering  - l'assurance obligatoire dommage-ouvrage; in de volksmond de assurance DO genoemd - tegen de risico's van bouwschade. De kosten van herstel worden dan vergoed als de aannemer failliet is gegaan of nalatig blijft de bouwfouten (les malfaçons) te repareren. In de praktijk blijkt, dat de verzekeraars erg traag uitbetalen; dus is het twijfelachtig of het zinnig is om zo'n peperdure verzekering af te sluiten, hoewel de wet Spinetta van 1978 een dergelijke verzekering dwingend voorschrijft. Controle hierop lijkt zelden te geschieden, hoewel banken bij het afsluiten van een bouwlening wel degelijk om zo'n DO lijken te vragen. Sommige aannemers willen doen geloven dat zij de verzekering al hebben geregeld en dat de premie in de aanneemsom is begrepen. Het wil hiermee nogal eens fout gaan, doordat sommige aannemers wel premie berekenen, maar het afsluiten van de verzekering 'vergeten'. Een dergelijke door de maître d'ouvrage af te sluiten  assurantie kost ongeveer € 2300 voor een nieuwbouwhuisje van ruim € 90.000, de grondkosten niet meegerekend.

Wim