Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verzwegen Nederlandse bankrekening

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2005-02-03 18:06:36

Mij bereiken berichten dat sommige Nederlanders in Frankrijk zich wat zorgen maken over het bericht dat 15 Europese landen hebben afgesproken dat hun belastingdiensten informatie gaan uitwisselen over de bankrekeningen van hun onderdanen die in een ander EU-land zijn gaan wonen. Het gaat dan - in onze situatie - om Nederlandse bankrekeningen die men heeft aangehouden en men belastingplichtig is geworden in Frankrijk. Eerder al was er een afspraak tussen Nederland en Frankrijk over de uitwisseling van kadastrale gegevens van Nederlanders die in Frankrijk een tweede huis bezitten. Op grond daarvan heeft de belastingdienst in Nederland een 'inkeerregeling' bedacht waar nogal wat Nederlanders gebruik van hebben gemaakt. Nu lijkt wederom zo'n regeling in de maak te zijn. Geen prettig onderwerp, maar wie wil, kan mogelijke ervaringen hier uitwisselen. Wellicht worden we wat wijzer. Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-02-04 19:32:35

Dus iemand heeft een Fr.bankrekening met bv. Ä50.000 gaat nu emigreren naar Fr.

wordt dan niet gevolgd door de Ned. fiscus?

Maar wat krijgt de Franse overheid nu terug voor het leveren van gegevens, want zoveel fransen zullen niet naar NL komen?

Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal altruÔsme is.

Kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-02-08 10:20:31

Wim, ik denk niet dat mensen zich teveel bloot gaan geven over dit onderwerp :-)

Zelf denk ik dat het allemaal krabbelwerk is. Het echt grote geld gaat niet via een rekeningetje in FR. maar via verre eilanden.

Het meest interessant is natuurlijk een goedkope fermette en dat gaan verbouwen met zwart geld. Daar komt de fiscus dan weer niet achter. De fransen zullen toch geen bezwaar hebben tegen het onderhoud van het platteland met nederlands geld?

gr.

kees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-02-08 18:52:58

Het gaat, voor het goede begrip, niet alleen om een rekeningetje in Frankrijk, maar om rekeningen en renteinkomsten uit Nederland, terwijl je woont en belastingplichtig bent in Frankrijk.

Voor het overige ben ik het met je eens, men leest wel over zaken als gegevensuitwisseling tussen de NL en FR fiscus, maar men praat of schrijft er liever niet over.

Het zij zo.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#4 Geplaatst: 2005-02-08 19:39:40

Ik heb van mijn accountant in Ned. begrepen dat inkomsten die vallen in box 3 zo wie zo altijd onder de ned. fiscus valt óók als je in Frankrijk ingeschereven staat en belastingplichtig ben. Of heeft ie het verkeerd??

Ook opname uit eigen Ned. B.V. blijven in dat geval onder Ned. belasting vallen.

Ik vraag me dan ook af (omdat dat in mijn geval geldt) of ik mij hier in Fr. wel kan aansluiten bij CPAM , aangifte in Fr. is 0. Heeft iemand hier ervaring mee?

Willem

avatar#1773
winston
Berichten: 1
Reacties: 12

#5 Geplaatst: 2005-02-09 10:17:05

Willem,

Volgens de Belasting Almanak van Elsevier heeft je accountant gelijk. Je wordt in Nederland belast voor inkomen uit sparen en beleggen, ook als je buitenlands belastingplichtig bent. En het heffingsvrij vermogen geldt niet.

Winston

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#6 Geplaatst: 2005-02-09 10:45:05

Bedankt voor bericht Winston, weet jij of iemand anders, dat indien je Franse aangifte dus 0 is of je je dan ook bij de Franse (staats) ziekenfonds kunt aanmelden, 8% van 0 inkomsten aangifte zou immers een gratis verzekering betekenen?

Willem

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2005-02-09 18:05:23

Sinds enige jaren is een nieuwe vorm van ziektekostenverzekering in het leven geroepen, die is bedoeld voor armlastigen of voor ingezetenen (ook die uit het buitenland afkomstig zijn) die niet in het reguliere systeem vallen onder te brengen. Ik bedoel de CMU, de couverture maladie universelle. Kijk op de site naar meer informatie over deze CMU (trefwoord dus CMU). Voor andere moeilijke gevallen voor Nederlanders in Frankrijk zijn er nog meer mogelijkheden om een ziektekostenverzekering te vinden.

Wim