Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

irrigatie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-05 09:33:30

Weet iemand iets van irrigatie systemen voor de tuin? Ik zie in Z. Frankrijk op openbare grond, b.v. van die mooi aangelegde rotondes, van die dikke zwarte slangen liggen.   Hoe werkt zoiets? Wordt het ook gebruikt in particuliere tuinen. Hoe lan kunnen deze slangen zijn (afstand tot een kraan). Wat voor water wordt gebruikt (leidingwater, bron)?   enz. enz.   vr.gr.   Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-02-05 10:48:25

Beste Gerard,

er bestaat een heel uitvoerige website over irrigatie:

www.proefcentrum-kruishoutem.be

Christian von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2005-02-07 17:22:19

In een eerder forumbericht heb ik al iets gemeld over het bewateren van de Franse tuin. Die dikke zwarte leidingen worden inderdaad veel gebruikt om vaste planten en jonge aanplant water te geven. De leidingen zijn gewoon op de waterleiding aangesloten of op een waterpomp. Het water komt alleen op de plek waar het nodig is, via een druppelsysteem (goutte-ā-goutte - waarbij om de 15 centimeter gaatjes in de leiding zijn gemaakt) of met behulp van poreuze leidingen. Je hebt heel eenvoudige leidingen en complexe systemen met een precieze regulering van de waterafgifte (bij een kropje sla minder dan bij een jonge eik).

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-09 20:18:30

Hoe lang mag zo'n zwarte leiding met gaatjes zijn? Ik bedoel: Wat is de maximale afstand naar een kraan?

gr.

Gerard

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2005-02-09 23:42:33

Hallo Gerard,

Ik huldig het motto: bewaterde planten hebben luie wortels.

Met andere woorden,  maak je planten niet afhankelijk van irrigatie of andere bewatering.

Als je nieuw planten ingraaft, maak dan een forse kuil, giet daar een flinke plens water in en maak dan in het plantgat een pap van de beschikbare omliggende aarde. Zet daar de nieuw plant of struik in. Verder aanaarden. De plant heeft dan een goede start.

Natuurlijk kun je er bij grote droogte af en toe met je gietertje langs lopen. Maar ik weet inmiddels uit ervaring dat planten zelf wel naar water zoeken door  een sterk wortelgestel met hele lange wortels te ontwikkelen als er schaarste aan water is.  En zeker verlies je wel eens een plantje doordat het het niet redt vanwege watergebrek, dat is dan jammer.

Wij zijn (nog) lang niet altijd in france. We hebben een gigantische bordertuin en groententuin. En alles groeit en bloeit dat het een lieve lust is. En wij  hebben geen irrigatie systeem en niemand komt onze plantjes water geven tijdens onze afwezigheid.

Wij hebben zelfs hele grote bloembakken gezet met eenjarigen. jaja en de geraniums, begonia's en verbena's hebben de hele zomer doorgebloeid, ook als we er niet waren. Met die  polyester bakken heb ik een trucje uitgehaald.

De hebben een doorsnede van 60 cm en zijn ook 60 cm hoog.

10 cm boven de bodem heb ik  rondom gaten van een stuiver groot geboord op gelijke afstand van  ongeveer 15 cm. Gewoon even kijken hoe het uitkomt.

Dan onderin de bak een laag gebakken kleikorrels tot aan de geboorde gaten.

Daarop een lap antiworteldoek leggen en de zijkanten naar boven tegen de bak leggen. Dan grond erop. Dan de planten erin. Flinkwater geven.

Daarna doet de regen de rest.

Er blijft altijd een laag water onderin de bak in de kleikorrels staan. Succes verzekerd.

Groetjes

Truze

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-02-10 00:14:12

Met alle respect voor de tuinervaringen van Truze, maar de situatie in (Zuid)-Frankrijk is in geen enkel opzicht te vergelijken met die van Nederland. Pas geplante struiken bijvoorbeeld moeten in het eerste jaar van de aanplant vrijwel wekelijks een gieter water ontvangen. Datzelfde geldt voor jonge bomen. Pas in het tweede jaar kan iets rustiger worden gedaan met de watergiften. Het verhaal van de luie wortels klopt wel, maar dan in Nederland. Wil je in het warme Frankrijk een beetje tuin hebben (borders, gazon, struiken), dan is een goede watervoorziening een vereiste. Hollandse truukjes werken absoluut niet in Frankrijk. Daarom is ook op de website een speciale rubriek gemaakt Tuinieren in Frankrijk, bedoeld voor Nederlanders die van tuinieren houden en dat in Frankrijk wensen voort te zetten.

Derhalve, met het advies van Truze komt er van een Franse tuin vrijwel niets terecht.

Wim 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-02-10 08:47:43

Gerard,

je vroeg: Hoe lang mag zo'n zwarte leiding met gaatjes zijn? Ik bedoel: Wat is de maximale afstand naar een kraan? Reactie:

1. De lengte van de irrigatieleiding zelf is beperkt. Afhankelijk van het type (poreuze slang, gatenslang, slang met sproeiers) kan dat uiteenlopen van ca.10 tot meer dan (ik denk) 25m. Informeer bij de leverancier of lees de pakkingsbijlage.

2. De irrigatieleiding kan door middel van een normale tuinslang aan de waterkraan aangesloten worden, als de te irrigeren borders niet onmiddelijk bij de waterkraan liggen. De lengte van deze aanvoerleiding is in principe onbeperkt, al moet het i.v.m. drukverlies niet al te gek zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid op een (dikkere) aanvoerslang meerdere irrigatieslangen aan te sluiten (T-stuk, Y-stuk, nourisse).

De leveranciers van de irrigatiesystemen hebben hierover uitgebreide informatie - uiteindelijk willen zij hun duur spul toch aan de man/vrouw brengen.

Succes, en doe je voordeel met de adviezen van Wim en Truze!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-02-10 12:53:46

De tuin waarover ik vragen heb, ligt in Zuid Frankrijk. Dus droog, droog, droog! In de rubriek Tuinieren in Frankrijk lees erg ik weinig over tuinieren in het zuiden. Bijvoorbeeld welke bomen en planten doen het goed in deze droogte? Ooit is de tuin een fruitboomgaard geweest. Nadat er geen water meer werd gegeven, hebben slechts een paar fruitbomen het overleefd.

Ik kan iets met het antwoord over de lengte van de leidingen, dank je Christian. Nog wel een vraag. Als het systeem is aangelegd, is het dan voldoende om de tuin (bijvoorbeeld) eenmaal in de week 's nachts kletsnat laten worden. Of moeten de leidingen vootdurend druppelen?

gr.

Gerard

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#8 Geplaatst: 2005-02-10 22:25:31

Wim, mijn tuin ligt in de Bourgogne.  Had geen idee Gerard waar jij aan het tuinieren bent. Nu wel dus. Misschien hebben bourgogne tuinierders iets aan mijn idee. Het is daar tenslotte minder droog.

Succes Gerard.

gr. Truze

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-04-16 16:31:02

Hallo,

Ik heb net rondom mijn huis in de Dordogne, een irrigatiesysteem laten aanleggen door buurjongen.

Hij wil nu de regelcomputer gaan instellen maar laat het aan mij over om de instellingswaarden op te geven!

Over en weer is er wat onbegrip over de beste instelling.

Vraag 1: Om de hoeveel dagen besproeien.?

Ikzelf denk: beter om de 2 a 3 dagen een flinke plens dan elke dag een beetje.

Vraag 2: Hoeveel liter per plant (druppelsysteem).

Dit kan natuurlijk per plant varieren: een struik wat minder dan een boompje. Evenveel is misschien ook niet erg.

Vraag 3: Indien er een druppelleiding gecombineerd is met solitaire druppelaars (bv een rozenhaag met daaraan nog wat aparte planten/bomen).

Druppelleiding is van merk Gardena, max 25 m. lang.

Gelukkig is de waterdruk hier ter plaatse erg hoog. (hoger dan in Nederland)

Groeten,

Hans 

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#10 Geplaatst: 2005-04-17 22:25:41

in nederland zijn professionele sytemen te koop die je zelf heel eenvoudig in elkaar kunt zetten. het kost ongeveer 50 cent per druppelaar en het maximale aantal druppelaars is bij 0,8 bar waterdruk ongeveer 1500! (0,5 liter per uur per druppelaar) er zijn vele afgiftes per druppelaar te kiezen van 0,1 tot 3 liter per uur per druppelaar.

leverancier: van Ieperenburg. tel. 0346-561377 fax 0346-575008

er bestaan ook heel goedkope systemen van slappe slang met ingebouwde druppelaars die je maar op de grond hoeft te leggen en aan te sluiten op de wateraanvoer (maximaal 1 bar) dit kost ca. 10 cent per meter. het nadeel is adt deze salng maar 1 of 2 jaar mee gaat.

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-04-17 23:07:20

Leuk dat er weer wordt doorgeborduurd op een vraag van mij, van begin dit jaar. Inpliciet heb ik ook nog een andere vraag gesteld. Misschien moet ik deze apart plaatsen, maar ik probeer het eerst hier.

Welke bomen en struiken doen het goed in het Zuiden van Frankrijk (Mompellier / Sommiere). Ik begrijp wel dat nieuwe aanplant een paar jaar hulp moet hebben, vandaar mijn vragen over irrigatie systemen. Maar uiteindelijk wil ik beplanting, die het ook zonder extra water overleeft.

gr.

Gerard

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#12 Geplaatst: 2005-04-21 15:37:58

Een wat late reactie, maar misschien heb je er wat aan:

Je hebt misschien wel zin in zuidelijk getinte aanplant, dan kun je denken aan Cipressen, parasolden, steeneik, maar ook diverse andere eiksoorten, mimosa, allerlei fruitbomen, Albizia, judasbomen. Het hangt er ook van af op wat voor grond je zit en hoe groot je terrein is.

Wat struiken betreft is er ook erg veel keus. Wat dacht je van een rozemarijn haag? Seringen doen het goed, Escallonia, Viburnum tinus. Ga bij lokale kwekers kijken, die zelf kweken, die weten wat het goed doet.

Een geweldige kwekerij, niet al te ver bij je vandaan denk ik, is Filippi (http://www.jardin-sec.com/), die verkoopt trouwens ook per postorder.

Veel succes (en laat nog eens weten of het allemaal lukt)

Antonia