Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Te Koop - Niet te koop - Toch te koop - Toch weer niet.

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-08 00:55:51

Beste Forumleden, We vonden op twee verschillende websites en in de etalage van een makelaar het ideale stukje grond te koop aangeboden. We hebben contact opgenomen met de makelaar, enkele dagen vrij genomen, de omgeving bekeken en het stukje grond bezocht. Wij waren er heel enthousiast over, maar bij terugkomst bij de makelaar kregen we van hem te horen dat de eigenaar het perceel zojuist van de markt had gehaald. Teleurgesteld keerden we terug naar Nederland. Een paar dagen later kregen we een telefoontje dat het wel weer door ging. Aan de slag met hypotheek, bouwtekeningen, vergunningaanvragen etc. Een week later opnieuw een telefoontje van de makelaar. De eigenaar trekt zich opnieuw terug.   Is dit een gebruikelijke gang van zaken? Welke zijn de rechten en plichten van een eigenaar die onroerend goed bij een makelaar te koop aanbiedt? Moeten we er vanuit gaan dat we nog wel vaker voor niets heen en weer rijden?     

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-02-08 19:00:55

Een heel rare bedoening daar met die Franse verkoper. Er dient wel een overeenkomst (een mandat) te bestaan tussen verkoper en makelaar, maar dat voorziet niet in dergelijke ja/nee-verhalen zolang er nog niets is getekend tussen verkoper en koper. Jullie verhaal is zeker niet maatgevend voor de gebruiken in Frankrijk, in de meeste gevallen gaat het goed. Een eigenaar biedt zijn huis vaak aan meer makelaars aan en kan het ook nog zelf te koop zetten. Bij gegadigden kan hij dus kiezen uit degenen die met het leukste bod over de brug komen. Lijkt de zaak rond, zoals in jullie geval, en er verschijnt toch weer een andere gegadigde, dan kan de eigenaar met hem verder in zee gaan. Dat is Frans en nogal hinderlijk.

Overigens lijkt het me niet handig, vriendelijke uitgedrukt, om allerlei voorbereidingen te treffen (hypotheek, bouwvergunning e.d.) terwijl de compromis de vente ('voorlopig koopcontract' nog niet is getekend.

Wim

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2005-02-09 00:39:44

Wim,

Mag ik heel even een opmerking maken aangaande 

Overigens lijkt het me niet handig, vriendelijke uitgedrukt, om allerlei voorbereidingen te treffen (hypotheek, bouwvergunning e.d.) terwijl de compromis de vente ('voorlopig koopcontract' nog niet is getekend.

Het is misschien niet gebruikelijk, maar als de kandidaat-koper zijn/haar oog heeft laten vallen op een lapje grond, kan hij/zij toch alvast informatie inwinnen wat betreft de haalbaarheid ervan ? Ook wij hebben, toen we een jaar of 4 geleden dit stulpje gevonden hadden, het "risico" genomen om allerlei informatie in te winnen (hypotheek was niet nodig) en documentatie te verzamelen. Het was misschien een gok, doch wij wilden zeker zijn dat onze droom op alle vlakken te realiseren was. Ik denk dat dat in dit geval van kim ook het geval is.

Natuurlijk is het minder risicovol pas een hypotheek aan te gaan, als je een voorlopig of definitief koopcontract hebt, doch in situatie en met deze manier van "spelen" ben je zeker dat je dan niet voor verrassingen komt te staan. Niet ?

En Kim ? Mij lijkt het beter dat je "open" kaart speelt met de makelaar en hem/haar duidelijk de vraag stelt wat er gaande is en dat je nu wel zekerheid wilt. Wat mij betreft zou ik zachtjes dreigen met je bod te laten zakken als hun spelletje blijft duren.  Want zeg nu zelf, hoe lang gaan ze dit nog volhouden ? En hoelang gaan jullie nog moeten wachten ?

Maar evengoed succes gewenst.

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-11 11:52:35

Hallo Johan,

Zo is het inderdaad gegaan, zeker weten of je er wel mag bouwen en of je het wel kan financieren, is waar het uiteindelijk om draait, anders zit je met een prachtig stukje land waar je niets mee kunt.

We weten nog steeds niet of het wel of niet door gaat, het wachten daarop is verschrikkelijk. Ons is aangeraden vooral niet aan te dringen en af te wachten, dus dat doen we dan ook braaf, maar m'n nagels worden korter en korter en de hoop steeds kleiner. Maar opgeven doen we niet!

Kim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-02-11 12:45:54

Maar hoe werkt dat dan bij de Franse verkopers? Kunnen ze niet beslissen, maakt het ze helemaal niet uit? Je bent uit het zicht en ze zijn je vergeten? Hoe moet ik me dat voorstellen.

Ik heb ooit bij een groothandel gewerkt in NL en daar werd me door de baas verboden zaken te doen met Fr.bedrijven. Hij ging wel met ze uit eten en de stad in, maar zodra het om zaken ging werd het niet meer interessant.

Soort verschil tussen Brabanders en westerlingen: Uit het zicht uit het hart?

Ik heb het dus over zaken en niet over privŽ.

kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-02-11 12:47:16

"uit het oog uit het hart" is goed nederlands:-)

maar zag geen edit om eigen mail te corrigeren.

kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-02-11 12:48:56

BTW: Waarom niet iemand als Interfrance in de arm nemen?

kees

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#7 Geplaatst: 2005-02-13 23:49:12

Beste Kees,

aangaande je "punt":

Ik heb het dus over zaken en niet over privŽ.kees

Met Fransen kan je zeker zaken doen, doch alleen als je het spel op hun manier speelt/doet, maar dan wel met de nadruk op "hun" spel. Het komt er vooral op neer, niets forceren, alles op een laag pitje laten pruttelen en de kat uit de boom kijken. Het zijn zij die de beslissing nemen of ze al dan niet verder met je in zee willen. Ik denk dat er hier onder de forumleden wel een deel mensen zitten die ervaring hebben met het ritme van de Franse, wat betreft afhandeling, bestelling, uitvoeringen, .... dit gaat dus algemeen op in het zakendoen.

Persoonlijk snap ik er nog steeds geen bal van hoe de Fransen hun zaken beredderen (of moet ik zeggen: aanmodderen ?) en snap zelfs niet dat er niet meer in faling gaan. Voor mij is het allemaal ok, ook al gaat het met Fransen tergend traaaaaaaaggg. Het belangrijkste is dat het resultaat er is, ook al moet je wat langer wachten op enig resultaat. Na jaren stress in het Belgisch zakenleven, heb ik in 4 jaar tijd me het (gebrek aan ?) ritme van het Franse (zaken)leven aan gemeten en dat bevalt me prima.

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-02-14 15:44:48

Johan, het kan nooit erger dan in BelgiŽ met de zonevreemde woningen in agrarische gebieden en makelaars die daar zgn niets vanaf weten :-) Daar kun je kopen wat op termijn eigenlijk onteigend wordt.

Ik ben dus wel iets gewend wat tactiek betreft.

bedankt voor je uitleg.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-02-15 08:43:30

Beste Kim,

Wij hebben in 2001 ons lapje grond via het bouwbedrijf gekocht. Hij heeft ons toen ook begeleid naar de notaris. De ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst was, dat als er niet op gebouwd mocht worden , de koopovereenkomst niet doorging. Wij hadden alle voorberidingen getroffen en de toestemming voor de bouw was er binnen 2 maanden.

Zo hadden wij " het risico" beperkt en wonen nu al bijna 3 jaar in ons nieuwe huis.

Denk aan je nagels!!

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#10 Geplaatst: 2005-02-16 00:08:51

Kees,

"het kan nooit erger dan in BelgiŽ met de zonevreemde woningen in agrarische gebieden en makelaars die daar zgn niets vanaf weten :-) "

 

Voila, je slaat nagels met koppen. Ik ga niet uitwijden over de reden waarom we BelgiŽ verlaten hebben en LDF gekozen hebben als land van melk, honing en boter (of is het du vin, du pain et du boursin ?) .... maar we ken(d)(n)en alle iets of wat mindere kantjes van het Franse denken en al wat er komt bijkijken en nemen het er met plezier bij. (zie daarom mijn "toon" van mijn schrijven)

Plus, heel even terugkomen op je opmerking

"Daar kun je kopen wat op termijn eigenlijk onteigend wordt".

ook al maak ik er niet graag woorden aan vuil. Iedere maal dat er weer een andere politieker of "kleur" wordt verkozen moet er hoognodig in het kadaster geprutst worden en veranderen groene percelen in industrie-zones en omgekeerd. Na een tijdje weet dus niemand nog wat waar thuis hoort.

Johan (Fr)

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#11 Geplaatst: 2005-02-21 23:19:49

Hallo Kim

Wij hebben ook iets dergelijks meegemaakt, het betrof een hotel in de Herault, alles was onder controle, om genoeg euro's te hebben zo'n 650.000 verkochten wij ons bedrijf, woonhuis, 2 de huis en gaf ik mijn  baan op voor onze droom..

Uiteindelijk verkocht hij toch maar niet,( de burgemeester van Moureze) en zijn zoon ging het bedrijf voortzetten, en daar zit je dan met je 3 kinderen geen huis geen werk .......................

Natuurlijk krijg ik nu weer reacties van iedereen die het beter weet, maar echt alle stukken lagen bij de notaris en werden door ons ondertekend maar zijn vrouw was even te druk en kon er niet bij zijn ,hij dus wel... nou je weet wij hollanders regelen onze zaken, het contract van de burgemeester moet nog steeds komen.

Tant pis, dus wat anders gekocht gezien de omstandigheden.

Dus echt Frans allemaal, we wonen hier nu 3 jaar, nooit spijt maar om je vraag te beantwoorden, het is makkelijker om zaken te doen met Hollanders of Engelsen dan met Fransen....Ja , Nee,...........toch maar wel en dan toch maar niet...............

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-02-22 07:19:14

Hallo,

Ik vraag me af hoe de Fransen zijn met kopen. Is het dat ook Ja, nee, toch maar wel, toch maar niet?

gr.

Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-02-22 08:14:44

Enig idee waarom het franse platteland in zo'n deplorable staat verkeerd?

Maar dat maakt het voor de Hollanders en Engelsen weer lekker goedkoop.

Nadeel vs Voordeel :-) Zie ook wat Johan schrijft.

kees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2005-02-22 18:34:01

Jeanine schreef aan Kim:

......Wij hebben ook iets dergelijks meegemaakt, het betrof een hotel in de Herault, alles was onder controle, om genoeg euro's te hebben zo'n 650.000 verkochten wij ons bedrijf, woonhuis, 2 de huis en gaf ik mijn  baan op voor onze droom..Uiteindelijk verkocht hij toch maar niet,( de burgemeester van Moureze) en zijn zoon ging het bedrijf voortzetten, en daar zit je dan met je 3 kinderen geen huis geen werk..........

 

Een treurig verhaal over dat zo gewenste hotel in de Herault. Rare burgemeester ook. Toch geloof ik dat we met dit voorval - Jeanine valt gezien haar story zeker niets te verwijten - niet het Franse koopgedrag van onroerend goed mogen generaliseren. Zeker als met erkende makelaars wordt gewerkt - Franse makelaars - verlopen 8 van de 10 zaken netjes. Maar als de eigenaar zelf gaat zitten rommelen, is de kans op ongelukken groter. Dus zodra de zaak met zo'n particulier rond is, direct naar de notaris, en een SSP aanvragen, acte sous seing privť, onderhandse akte dus, waarbij de verkoper echt gebonden is en bij niet-naleving van zijn leveringsplicht de 10% 'waarborgsom' moet terugstorten.

Een notaris is daarop aan te spreken. Hoewel er over de kundigheid, zorgvuldigheid en onkreukbaarheid van de Franse notarissen soms het een ander valt te mopperen, is hij toch de functionaris op wie je je moet verlaten. Of anders zijn beroepsgroep de Chambre, te vinden in de pages jaunes.

Wim

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#15 Geplaatst: 2005-02-23 00:01:57

Wim, Bedankt voor je info, wel stil geworden daarna hier, ik zal je tip de volgende keer zeker ter harte nemen.

Jeanine