Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke constructie?

Auteur Bericht

avatar#2798
bertw
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2005-02-14 18:30:03

Deze site net ontdekt en meteen maar een moeilijke vraag.   5 jaar geleden heb ik samen met 3 andere partijen en huis in Frankrijk gekocht. In totaal dus 4 partijen: 2 echtparen(echtpaar 1 en echtpaar 2) en 2 alleenstaanden (persoon 1 en persoon2).   Persoon 1 en de vrouw van echtpaar 1 zijn zussen. Persoon 2 en de vrouw van echtpaar 2 zijn neef en nicht van persoon 1.   Het huis staat volledig op naam van persoon 1.   De vraag is op welke manier voorkomen kan worden dat er (teveel) belasting betaald moet worden bij het overlijden van persoon 1.   Uiteraard tegen zo laag mogelijke kosten.   Na wat onderzoek hou ik 2 alternatieven over: of een gedeeltelijke verkoop van het onroerende goed door persoon 1 aan persoon 2, echtpaar 1 en echtpaar 2. of op dit moment niks doen en t.z.t. de successiebelasting voor lief nemen.   De vraag is of dit rele opties zijn, welke waarde er aan het onroerend goed toegekend moet worden (bij tussentijdse verkoop en bij overlijden van persoon 1), of ik nog iets over het hoofd zie en of er nog andere alternatieven zijn.   P.s. Over de SCI heb ik ook al te n en ander gelezen, maar daar zijn op dit moment ook nogal wat kosten aan verbonden.   Wie is er in staat om mij in dit vraagstuk van advies te dienen?   ik ben benieuwd naar de reacties.   Vr.gr. Bert

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-02-20 10:31:54

Achteraf gezien was het inderdaad beter geweest om de aankoop te doen in een SCI. Om nu delen van het eigendom aan elkaar te verkopen lijkt niet zo handig. Alsnog een SCI oprichten en het gezamenlijke bezit daarin onderbrengen lijkt de beste optie. In beide situaties moet overigens overdrachtsbelasting worden betaald en bij de SCI komen er nog de oprichtingskosten bij (hoger dan wanneer dat vr de aankoop zou zijn gebeurd). De aandelen (parts) in een SCI zijn wel gemakkelijker overdraagbaar.

Een SCI kan nuttig zijn bij de aankoop door een gezin van een vakantiehuis of een familiehuis, waarbij ook de kinderen een aandeel nemen in de SCI. En via het milde schenkingsrecht, waarbij om de tien jaar belastingvrij 50.000 aan de kinderen kan worden weggegeven, kunnen de kinderen van lieverlee steeds meer aandelen in de SCI van het vakantiehuis verwerven. Men doet dit vooral om alle goederen binnen de maatschap onderling gemakkelijker te kunnen overdragen en om later successierechten te verminderen. Zo is het ook mogelijk om aandelen van de SCI te schenken en vervolgens in vruchtgebruik te geven. Afhankelijk van de leeftijd van de schenker, wordt dan een korting op de betaling van de successierechten verleend. Bovendien zijn bij overlijden van een vennoot de anderen - afhankelijk van de statuten - niet gedwongen de erfgenamen van de overledene als nieuwe vennoot te aanvaarden.

En zo valt er nog veel meer te vertellen over de veel gebruikte, maar soms ook te vaak geadviseerde (honorariumjagers!) SCI. Heb je deskundig advies nodig, dan kan ik je in contact brengen met serieuze experts.

Wim