Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Le patrimoine en stijlvragen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-15 20:12:04

Messieurs les bricoleurs,   Naar aanleiding van een bouwkundige vraag over het maken van nieuwe deur- en raamopeningen even nog het volgende:   Vergeet bij aanpassingen van je huis niet, dat er ook een esthetische kant aan het probleem zit - de nieuwe raamopeningen moeten bij de gevelindeling van het huis passen, en de ramen of deuren moeten qua stijl bij de bestaande passen! Vergroting van een bestand raam vergt veel stilistisch inzicht. Ik heb al oude boerderijen gezien met vier openslaande deuren naar het terras die uit een Vinex-wijk afkomstig leken. Ik maak waar mogelijk een computer-animatie of teken de beoogde oplossing in een foto in.   De vereniging ‘Maisons Paysannes de France’ gaat zelfs zo ver te stellen: N'élargissez jamais une fenêtre! Ik kijk bij huizen in onze omgeving rond om te zien wat er in de streek gebruikelijk is en wat ik leuk of lelijk vindt. Beter drie plannen maken en dan de vierde uitvoeren dan een keer in het werk een fout maken. De enigszins radicale principes van de genoemde vereniging zijn te vinden op www.maisons-paysannes.org             Naam : Association nationale pour la connaissance et la sauvegarde du patrimoine rural bâti et de son environnement = de Franse vereniging voor het landelijke erfgoed aan gebouwen en hun omgeving. Houdt zich bezig met adviezen voor het renoveren van traditionele huizen op het platte land.   Er moeten niet nog meer huizen origineler-dan-origineel of in de Efteling-stijl komen! De Fransen hebben jarenlang van hun erfgoed een zootje gemaakt.   Christian von Klösterlein PS. Het ging bij de bouwkundige vraag wél om binnendeuren, en daar zijn minder esthetische problemen.

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#1 Geplaatst: 2005-02-16 01:10:53

Wat lees ik dergelijke dingen graag !

Ik denk dat het zowat een jaar geleden is, maar ik zal de oeverloze discussie(s) nooit meer vergeten. Het ging hem over het feit dat we de bestaande rotzooi (wat door moest gaan voor misplaatste en zelfs omgekeerde ramen) wensten te vervangen voor degelijke eiken ramen en voordeur, geheel samengaand in de stijl van het huis en omgeving (ferme à la campagne). Desbetreffende persoon verklaarde ons gek omdat we een behoorlijke meerprijs dienden te betalen (was maatwerk door een artisan), hij verkoos niets liever dan witte plastieken ramen van Castorama (of was het Brico ?).

Natuurlijk, ieder is vrij in zijn smaak en keuze, maar persoonlijk vond ik het resultaat van die plastieke dingen in een oude koeiestal maar niets.

Nog maar te zwijgen van het soort mensen die ergens ALU ramen en deuren op de kop tikken en die in hun stulpje proberen te integreren.

Erg als het bezuinigen op de kostprijs dan al moet voorgaan op het esthetische, zijn we al ver gevorderd. Niet dus ! Maar wie ben ik om dit te ver- of beoordelen ?

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-02-16 11:05:49

Beste Johan en andere liefhebbers van Le Patrimoine,

onze aannemer met wie ik veel gepraat heb zei ook dat hij het zonde vond hoe de mensen met hun huizen omgingen, mais ça change maintenant, zei hij.

 

Ik had het dan in mijn orig. bericht over nieuwe ramen van eikenhout die qua grootte en indeling niet bij het huis pasten, aan PVC en Alu wilde ik helemaal geen woord vuil maken. Onze annemer vertelde ook dat hij juist een aantal ramen die hij zelf in de jaren tachtig moest plaatsen kortgeleden door op maat gemaakte houten exemplaren mocht vervangen. En op de plaatselijke 'vide greniers' zag ik ook praktisch nieuwe alu- en PVC-ramen die te koop aangeboden werden.

Mijn aannemer was eerlijk genoeg te zeggen dat het voornamelijk de 'import' was die de plaatselijke bevolking de ogen geopend heeft voor hun erfgoed. Behalve import uit de buurlanden ook de import uit Parijs!

Een buur toonde ons met spijt de foto van zijn huis vóór de verbouwing in de jaren zeventig, met een torentje en klapluiken. Alles toen gesloopt en glad gemaakt. Met lede ogen keek hij na twee verbouwingen in het dorp (waarvan de ene bij ons). Ja hadden wij toen de inzichten van nu ...

Wie weet wat volgende generaties over onze benadering terug-naar-oorspronkelijk zeggen.

Er komen nu bij iedere verbouwing opkopers langs die oud materiaal zoeken. Volgens een opkoper die bij ons langs kwam gaat het meeste spul naar België en NL.

De groeten aan iedereen die zijn steentje bijdraagt aan de bewaring van 'Le Patrimoine',

Christian von Klösterlein

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2005-02-16 23:48:49

Er komen nu bij iedere verbouwing opkopers langs die oud materiaal zoeken. Volgens een opkoper die bij ons langs kwam gaat het meeste spul naar België en NL.

 

Mag ik iedereen bij deze verwittigen ?

Niet enkel de "opkopers", maar vooral diegenen die met hen in contact staan (lang leve de GSM, slikkkk) zijn uit op "koopjes". Of ze al dan niet betalen met valse cheques of zelfs "vergeten" te betalen, laat ik in het midden.

Hier in de streek (71) zitten al geruime tijd 's nachts "stropers" de al dan niet leegstaande huizen te plunderen  van al wat verkoopbaar is.

Niet alleen de "pierres jaunes" zijn geliefd, gezocht en te stelen, maar al wat een "oude" waarde kan geven aan op te lappen huizen.

Niets blijkt hen te heet, te zwaar, te lomp, .... ze hebben de nodige middelen om ganse huizen te slopen in amper een paar uurtjes tijd.

En hoe ze het ruiken dat er een huis leeg staat of een stulpje in verbouwing staat, mag je raden.

Kleine tip, als je wat te verkopen hebt aan een "officiële" opkoper, vraag dan zeker naar een hand getekend bewijs van aankoop. Ze zijn het zelf verplicht, willen ze het spul ook nog vervoerd zien.

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-03-11 17:19:12

De grootste fouten worden meestal direct na aankoop gemaakt. Onafhankelijk van de uitvoerder (zelf of aannemer) zie je dat de meeste nieuwe eigenaren keihard aan de slag gaan zonder zichzelf de tijd de gunnen naar andere vergelijkbare huizen in de streek te gaan kijken.

Lees in ieder geval het volgende boek voordat je ook maar iets aanraakt :-)

Rene Fontaine - Les maisonons du pays

Bijbel voor de restaurateur.

Gr, Jeroen