Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiten electro-fornuis

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-19 14:34:35

We hebben hier in NL via Marktplaats een gebruikt electro-fornuis gekocht met een aansluitwaarde van 10.000 W (ik weet dat Wim het gesleep met een aanhanger wat armoedig vindt, maar met ons bakkie hebben we echt al duizenden euro's uitgespaard). Probleem is nu de aansluiting. Er zit een perilex stekker aan met 5 pootjes. Op het plaatje achterop staat de mogelijkheid om hem 2x220V aan te sluuiten of 3 x 22V/380V. Onze keuken in Frankrijk heeft twee speciale stopcontacten , waarschijnlijk voor kookapparatuur. Ik zit er nu 800 km vandaan, maar ik weet vrijwel zeker dat onze perilex-stekker daar niet in past. Wat mijn onzekerheid vergoot, is dat onze makelaar ons heeft geadviseerd om de multifase aansluiting te beeindigen, omdat dat ons een besparing zou opleveren. Ik heb dit bij EDF geprobeerd, maar ik kreeg te horen dat dat niet kon.   Mijn vragen: 1. wat is het verschil tussen 2-fasen, 3-fasen en 380V? 2. hoe kom ik erachter wat er uit mijn franse stopcontacten komt? 3. stel dat zowel de vraag als het aanbod van stroom 2-fasen is, hoe krijg ik dan voor elkaar dat mijn NL- stekker in het franse stopcontact past? 4. hoe zit het met mijn abonnement bij EDF? Op de rekening staat option base met 9.000. Ik begrijp dat ik alvorens alles tegelijk open te zetten eerst mijn abonnement mijn wijzigen. Op dit moment verblijven we slechts 6 weken per jaar in ons huis. Pas als we niet meer mogen werken, zal dat meer worden.   Als je weet hoe het zit, zal het wel simpel zijn, maar ik krijg er een punthoofd van. Wie helpt me uit de brand?   Gerrit    

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-02-19 15:24:43

Beste Gerrit,

met onvoldoende kennis van elektra zou ik er zelf niets aan doen.

Je gaf zelf reeds indirect twee mogelijkheden aan:

1. Het fornuis hier of in F door een electricien op 2x220V om laten bouwen. Meestal een kwestie van 'jumpers' en andere kabels. Dit werkt als de twee in F aanwezige stopcontacten voldoende vermogen leveren.

2. In F de multifase (3 fases plus nul) handhaven en door een elektricien een 5polig perilex-stopcontact laten plaatsen.

Afhankelijk van diverse te overwegen omstandigheden en kosten kan oplossing 1 of 2 gunstiger uitpakken.

Ik zeg uitdrukkelijk:

Aan dit advies kunnen geen rechten ontleend worden. Het is als aanvulling op en niet vervanging van eigen inzicht en vakkennis bedoeld.

Ik adviseer Johan Berserik of een andere werkelijk deskundige te raadplegen.

 

Je verdere vragen:

1. wat is het verschil tussen 2-fasen, 3-fasen en 380V?

Ieder electriciteitsnet heeft drie fasen en nul. 'Normaal' worden de huizen om en om op een van de fasen en nul aangesloten. Bij twee fasen heb je 230Volt tussen fase en nul (vroeger 220V).

Als je 3fasen-aansluiting hebt, vooral nuttig bij zware machines, meet je van fase tot fase 380Volt en tussen iedere fase en nul 230Volt.

2. hoe kom ik erachter wat er uit mijn franse stopcontacten komt?

De meter en de verdere verdeelinrichting met verstand van zaken (laten) bekijken. Een normaal tweepolig stopcontact met of zonder aarde heeft steeds 220/230Volt.

3. stel dat zowel de vraag als het aanbod van stroom 2-fasen is, hoe krijg ik dan voor elkaar dat mijn NL- stekker in het franse stopcontact past?

Niet doen, oplossingen zie boven onder 1. en 2.

4. hoe zit het met mijn abonnement bij EDF? Op de rekening staat option base met 9.000.

Weet ik niet.

Ik begrijp dat ik alvorens alles tegelijk open te zetten eerst mijn abonnement mijn wijzigen.

Begrijp ik niet. Tikfouten?

Groeten

Christian von Klösterlein

PS. En over hier kopen en vervoeren of niet moet ieder zijn eigen oplossing vinden en het vooral niet te dogmatisch zien. Als je 10 maanden in NL en zes weken in F bent, logisch dat je hier meer gelegenheid hebt tweedehands goederen te zoeken/vinden. Maar andersom vraag je misschien een Franse elektricien een zo bemachtigd fornuis aan te sluiten of de dépannage te verzorgen (?). Iedereen moet zijn eigen afweging maken en het zelf weten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-02-19 18:23:53

Beste Christian,

hartelijk dank voor je bijzonder snelle antwoord. Ik word er wel wat wijzer van, maar het licht zie ik nog niet helemaal.

Voor de duidelijkheid: ik ga ervan uit dat aan mijn fornuis een 2-fasen aansluiting zit.

Beide stopcontacten in de franse keuken zijn geen gewone stopcontacten, maar ik weet niet wat ze wel zijn.

Als dat ook een 2-fasen aansluiting is (hetgeen ik vermoed), past de perilex daar niet in. In dat geval hoef ik in F alleen maar een franse 2-fasen stekker te monteren. Dat zou ik zelf nog wel kunnen, maar daar houdt het wel zo'n beetje mee op.

Van de fasen snap ik nu wel een beetje, maar van de krachtstroom niet zo veel. Moet de meterkast daarvoor verbouwd en zo ja, wat betekent dat voor de rekening van de EDF?

In mijn laatste vraag zit inderdaad een typefout. Het moet zijn: Ik begrijp dat ik alvorens alles tegelijk open te zetten eerst mijn abonnement moet wijzigen (om 10.000 W tegelijk te kunnen afnemen). Ik heb nu een abonnement voor 9.000W

Kortom, met jou denk ik dat dit mijn krachten te boven gaat. Bij ons in het dorp schijnt een electro-zaakje te zitten. Ik kan hem zeggen dat wij dit fornuis nog in NL hadden staan en hem vragen de aansluiting te realiseren.

Het slepen met spullen uit NL heeft inderdaad meerdere kanten. Onze franse buurman maakte laatst het grapje over NL-ers die met een vrachtwagen op vakantie gaan.

Maar aan de andere kant: het is onvoorstelbaar wat je allemaal via Marktplaats kunt kopen.

Groet,

Gerrit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-19 19:22:32

Correctie, Gerrit:

je kan ervan uitgaan dat aan je fornuis de mogelijkheid voor een 2-fasen aansluiting zit.

Perilex is geen 2-fasen-aansluiting!

... denk ik dat dit mijn krachten te boven gaat

Dit was de bedoeling van mijn betoog.

Christian die ook niet alles weet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-02-20 14:39:42

Vandaag ben ik weer wat wijzer geworden. Ik heb 2 losse electriciteitsdraadjes (met spanning) op verschillende manieren op de 5 pootjes van de perilex-stekker aangesloten (uiteraard geen fase op de aarde) en ontdekt dat ons electro-fornuis in drie aparte groepen (3-fasen) aan de stekker zit.

Nu moet ik er achter zien te komen wat er uit ons franse speciale stopcontact komt. In de gebruiksaanwijzing van Atag staat hoe ik eventueel van een 3-fasen naar een 2-fasen aansluiting kan gaan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-03-10 18:37:27

10 KWatt is nooit 2-fase

Dat kun je zelf wel bedenken, want wat voor stroom loopt er dan?

Vermogen delen door de spanning: 10000/220 = 45Ampere. Hebben we zo'n zekering? neen die is 35 A.

de vraag: hoe kom ik erachter of ik 3-fase in FR heb?

Antwoord: met een meter, als je 380Volt wisselspanning meet dan weet je genoeg, alleen maar 220V dan heb je en probleem.

Dus je gaat gewoon wat meten tussen de verschillende pennetjes.

Het is precies wat Christian zegt: 220Volt tussen fase en nul en tussen de fasen 380Volt. In totaal moet je 5 draden vinden:

1) fase r

2) fase s

3) fase t

4) nul

5) veiligheidsaarde

Christian heeft gelijk: laat een installateur jouw oven aansluiten wnat

met dergelijke grote stromen krijg je met een slechte verbinding BRAND!

Die slechte verbinding kan overal zitten in het traject van de

meterkast tot je oven.