Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Motorvoertuigen belasting

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-20 15:13:11

Hallo,   Ik denk erover onze 2e auto permanent in Frankrijk te stationeren. Kan ik deze in Nederland schorsen en daarmee de Nederlandse motorvoertuigenbelasting ontlopen? Hoe zit het met de jaarlijkse APK keuring?   Geeft het problemen (b.v. met de verzekering) dat ik de APK keuring niet laat uitvoeren en dat ik in een geschorste auto rondrijd?   Overigens ben ik wel van plan de auto in Frankrijk normaal te laten onderhouden.   vr.gr.   Gerard

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-02-20 23:53:42

Een tweede auto kan gewoon worden 'ingevoerd' naar Frankrijk, ook als je daar niet permanent woont. Even naar de prefectuur, belastingdienst (de procedure staat precies op de website beschreven - kijk in de rubriek Auto onder Langs de weg) en lever een bewijs (nota EDF, telefoon) dat je een (tweede) huis hebt. Een dergelijke auto kan in Frankrijk worden verzekerd en zal met een Frans kenteken ook onder de autokeuringen aldaar vallen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-02-21 01:14:20

Hallo, Ik heb op de site bij: "Auto onder Langs de weg", gekeken en eerlijk gezegd lijkt het me nogal een gedoe. Wij dachten het anders te doen. Lees hierna.

We hebben een goede 2e auto. Deze nemen we mee naar Frankrijk en laten we daar, bij ons 2e huis. We gaan daarna met de trein, wetende dat de auto op ons wacht bij ons 2e huis. Hier in Nederland schorsen we de auto, zodat we geen wegenbelasting meer betalen. We houden hem in Nederland verzekerd. We rijden er niet meer mee op Nederlandse wegen. We laten hem niet meer in Nederland APK keuren. We brengen hem wel netjes naar een Franse garage voor zijn grote en kleine beurten.

Wat zijn de voor- nadelen van bovenstaande werkwijze?

gr.

Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-21 22:12:32

Zolang de auto op nederlands kenteken blijft staan blijft de APK verplichting bestaan. Het niet laten keuren kan u een boete opleveren ook al is de auto niet meer in Nederland. Het niet gekeurd zijn van de auto kan administratief geconstateerd worden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-02-21 22:13:10

Zolang de auto op nederlands kenteken blijft staan blijft de APK verplichting bestaan. Het niet laten keuren kan u een boete opleveren ook al is de auto niet meer in Nederland. Het niet gekeurd zijn van de auto kan administratief geconstateerd worden.

Groet,

Frederique

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#5 Geplaatst: 2005-02-23 00:29:18

Hallo,

Onderhoud en apk 2 hele verschillende items.Of te wel controle techniek dienen iedere 2 jaar plaats te vinden, wil je geen wegenbelasting meer betalen in nl, dan dus je auto invoeren hier in ldf, kost je een paar honderd euries,afhankelijk van de 2cv paardekrachten dus, maar dan ben je wel zonder de nlse wegenbelasting.

Autoverzekeringen zijn hier trouwens goedkoper...

Dat 2de huis bezitters ook een auto op naam konden zetten wist ik niet,

Wim wederom bedankt, let wel dat je een type goedkeuring moet hebben een gewirwar , waar de importeur dan weer voor geraadpleegd moet worden.( kost ook wel weer geld)

Je kan echt niet zomaar een auto aanmelden bij de prefect, erg achterdochtig allemaal.

Suc 6

Jeanine 

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#6 Geplaatst: 2005-02-23 17:06:25

Aan die schorsing zitten - heb ik begrepen - ook haken en ogen. Goed informeren van te voren voorkomt een heleboel (belasting) ellende.

In het nieuwste nummer van MAISON EN FRANCE van de maand maart 2005 staat volgens de omslag ook een artikel over het invoeren van je neerlandse auto naar franse bodem.

Groetjes

Truze

avatar#5379
Couhée
Berichten: 4
Reacties: 14

#7 Geplaatst: 2005-02-27 22:18:15

hallo,

Ik zou in frankrijk een leuk 2e hands autootje kopen en daar in de verzekering doen etc. Dan heb je ook geen gedoe met invoeren. Of je kunt je nl auto inderdaad schorsen en 1x per jaar per auto terugrijden voor de apk, dan klopt het ook weer...Ik wil ook een autootje bij mijn franse huisje stallen, maar kies waarschijnlijk voor de optie om in frankrijk een leuk 2e hands oldtimertje te kopen (Ami ofzo).

Ik kan trouwens in NL een Ami kopen op frans kenteken... weet iemand of ik die zomaar in een andere regio kan verzekeren en meenemen? of moet ik die in mijn departement invoeren?

amitiés,

Michel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2005-02-27 23:40:44

Het afgeven van kentekenbewijzen is nog departementaal gebonden. Een auto uit een ander departement dan waarin je woont, moet dus worden overgeschreven. Dat wordt overigens anders, eenmaal geregistreerd, blijft geregistreerd. Jammer voor de herkenning. Aan het kenteken kun je dan niet meer met zekerheid vaststellen uit welk department de bestuurder afkomstig is.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-02-28 09:14:19

Er blijken nog een aantal onduidelijkheden over de betekenis van schorsing te bestaan. Ik heb om andere reden een geschorste auto (het gaat om het bewaren en de restauratie van een klassieker). Mijn ervaringen zijn:

- Bij het schorsen wordt kentekenbewijs deel twee ongeldig gemaakt.

- Ik ontvang en schorsingsbewijs dat ik na een jaar verlengen kan, leges iets van 27 euro of zo.

- Gedurende de schorsing bestaat geen APK-verplichting.

Volgens mij is het linke soep met een auto zonder volledig kentekenbewijs te rijden. Omdat ik voor mijn auto tijdens de restauratie de normale verzekering geschorst en een stilstandsverzekering aangevraagd heb stelde mijn verzekerar een aantal onaangename vragen.

Verder informeerde de RDW na 15 maanden schorsing naar de stallings-  of reparatieplaats van de auto.

Wat de correspondenten in de andere berichten wilden is iets anders, maar ik geef mijn ervaringen ter overweging.

Vroeger was dat blijkbaar anders. Wie niet op de Nederlandse wegen reed (en aldaar gefotografeerd werd) hoefde geen wegenbelasting te betalen, omdat die voor het gebruik van de wegen was. Maar een jaar of vijftien geleden werd deze belasting omgezet in een houderschapsbelasting, dus het in bezit hebben van een auto wordt belast - zoals in alle landen die motorrijtuigenbelasting heffen.

Christian

- ik bricoleer ook aan auto's -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-03-11 17:27:48

Hallo Gerard, Als je de auto schorst in Nederland mag er niet meer mee worden gereden, ook niet in Frankrijk. Als je hem niet schorst en er toch mee rijdt in Frankrijk, blijf je APK-plichtig. Mocht je de Apk laten verlopen, ben je ook voor de wet niet verzekerd! Een auto die niet gekeurd is,mag niet de weg op en kan dus ook geen ongelukken maken. Al met al een risico denk ik. Je kunt beter in Frankrijk een 2e auto kopen en deze ter plekke verzekeren.

Succes, Paul.

avatar#5379
Couhée
Berichten: 4
Reacties: 14

#11 Geplaatst: 2005-03-23 22:24:13

Niet direct een vervolg op jullie verhalen, maar...........Weeet iemand of het lastig is om een auto, waarvan de carte grise zoek is geraakt weer op kenteken te krijgen?

Is dat duur en is dat veel rompslomp?

Ik kan een leuk autootje kopen, maar de papieren zijn er niet meer bij (liggen waarschijnlijk ergens in Guadeloupe....).

Ik hoor het graag,

groeten

Michel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2005-03-25 17:18:34

Ga naar www.google.fr en tik de trefwoorden carte grise perdue in, en je wordt bedolven onder de informatie hoe het klusje is te klaren.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-05-11 22:48:32

Ik wil een tweede hands auto invoeren in Frankrijk. Weet iemand precies (!) hoe dit in zijn werk gaat. Ik weet dat je eerst naar het belastingkantoor moet, daarna naar de keuring, vervolgens naar de prefecture en ten slotte kentekenplaten regelen. Wat moet er echter nog vanuit Nederland worden geregeld. Ik heb iets gehoord van type goedkeuring. Wie kan mij helpen?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2005-05-12 11:13:22

Het gehele verhaal is te vinden op de website. Kijk onder Langs de weg en zoek onder Auto. Ook kun je het archief van dit forum gebruiken. Het onderwerp wordt regelmatig besproken.

Je schetst zelf al in het kort de procedure. In Nederland moet je nog een formulier hebben van de RDW. Op de site van deze rijksdienst is ook de informatie te vinden www.rdw.nl

Wim

avatar#2927
harry
Berichten: 0
Reacties: 1

#15 Geplaatst: 2005-05-14 21:59:34

Ik zoek nog even de weg op deze site. Wie kan mij helpen? Wij wonen zo'n 8 maanden per jaar in ons 2e huis in de Provence. Per periode zo'n 2 tot 3 maanden aaneengesloten.

Omdat ik overweeg mijn huidige auto met Nederlands kenteken in te ruilen ben ik aan het onderzoeken of het interessant is een auto met Frans kenteken aan te schaffen. Scheelt mij in elk geval de BPM. Echter, ik weet niet of dat problemen geeft bij terugkeer en verblijf in Nederland. Wie kan mij op weg helpen?

avatar#427
Peter Jan
Berichten: 5
Reacties: 26

#16 Geplaatst: 2005-05-15 16:26:20

Harry, waar woon je officieel? In Nederland of Frankrijk? Je schrijft dat in Frankrijk je tweede huis staat.

Als je in Nederland woont, dan mag je in nederland niet in een franse auto rijden (uitgezonderd een huurauto). Als de douane je aanhoudt, kost het veel geld.

Ik had anders allang in een franse auto gereden in plaats van in een nederlandse.

Peter Jan

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2005-05-17 12:26:59

Ik overweeg in Frankrijk een auto te kopen en die bij mijn 2e huis te stallen. In Nederland rijd ik dan met mijn Nederlandse auto en in Frankrijk met mijn Franse auto. De heen- en terugreis naar mijn 2e huis, doe ik met de trein.

Maar het zal toch wel eens voorkomen dat ik grote spullen wil vervoeren van Nederland naar Frankrijk en ook wel eens andersom. In dat geval ga ik wel met de auto.

En nu mijn vraag.

Is het voor mij als Nederlands ingezetene echt verboden om hier te rijden in mijn Franse auto? Ik neem hem heus wel weer mee naar Frankrijk, als ik de volgende keer ga en ik heb dus ook een Nederlandse auto hier.

gr.

Gerard

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2005-05-23 17:37:20

Volgens de letters van de wetgeving kunnen Douane en Belastingdienst in Nederland erg moeilijk doen bij de constatering dat je als Nederlander in een Franse auto rondrijdt (geen BPM betaald immers). Ik hoor de laatste tijd geen dramatische verhalen meer, maar het blijft een risico om als niet-inwoner van Frankrijk in Nederland met een Franse auto te rijden.

Wim