Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

MSA, cotisation de solidarite

Auteur Bericht

avatar#5365
Marcel&Sigrid
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2005-02-21 21:49:35

Hallo allemaal,   Sinds september 2004 zijn wij eigenaar van een fermette met 9 hectare (landbouw)grond. Recent hebben we van de MSA een schrijven gekregen waarin men ons een "cotisation de solidarite" wil laten betalen. Dit is ook te vinden op de website onder: http://www.infofrankrijk.com/pagina/Notaris/36/   Wij doen voorlopig niks met de grond, hooguit een nabije boer het hooi eraf laten halen (zonder vergoeding). We willen dan ook proberen om de gevraagde heffingen niet te hoeven betalen.   Is er iemand die dit ook aan de hand heeft (gehad)?   Groeten, Marcel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-02-22 19:03:03

Het is goed dat je verwijst naar de paragraag daarover op de website. Dat stuk is namelijk geschreven naar aanleiding van een vergelijkbare situatie, toen Nederlanders een flink stuk agrarische grond aankochten. Samen met de 'gedupeerden' is de zaak toen uitgezocht en dat leidde tot het betreffende stukje. Veel meer is er niet aan te doen dan de autoriteiten duidelijk te maken dat je geen agrarische carrière ambieert op je Franse land.

Wim

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2005-02-24 00:13:19

Bijkomende vraag ivm:

".... als hun grond 1/8 (in sommige departementen 1/10) is van het SMI (surface minimum d'installation; dit is het per departement vastgestelde minimumareaal voor een jonge boer bij vestiging)."

 

Telt de MSA (Mutualité Sociale Agricole) alle percelen (ongeacht de oppervlakte) bij elkaar om tot deze heffing te komen ?

Intussen bezitten wij 4 percelen voor een totaal van +/- 10.000 m², dus kan de MSA weldra ons ook komen lastig vallen met dergelijke heffing ?

Johan (Fr)

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#3 Geplaatst: 2005-02-24 08:44:07

Hierover heb ik ook een vraag, want wat is dan de minimale oppervlak  voor een jonge boer bij vestiging ?

Ik geloof namelijk niet dat een boer met slechts een paar hectare zijn brood kan verdienen.

Wij hebben bijvoorbeeld 2 hectare en die zou in principe net genoeg zijn om 2 paarden op te houden als je ook je eigen wintervoorraad aan hooi wilt halen van je eigen land. Als je koeien hebt heb je zelfs nog meer nodig, dus voor vee heb je gewoon heel veel grond nodig.

Vrienden van ons hebben een boerderij met 50 vleeskoeien en zij hebben 92 Hectare en moesten zelfs vorig jaar hooi KOPEN (in Nederland)  omdat ze vanwege de droge zomer daarvoor niet genoeg hooi hadden om de winter door te komen. Ik moet er wel bij vermelden dat zij in Le Monts Dore zitten en dus ook veel grond hebben die niet te bewerken is vanwege bodem of steile hellingen. En de groei is hier snel uit het gras vanwege koude nachten en begint uiteraard ook laat in het voorjaar pas weer goed te groeien........