Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Keuze verwarmingsketel

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-02-22 11:26:06

Beste forumlezers,   Momenteel zit in ons binnenkort te betrekken huis een houtgestookte CV. Alle leidingen, radiatoren, etc. zijn aanwezig. Het eerste project zal het vervangen van deze ketel zijn door een oliegestookte of een gasgestookte versie.   Ik heb reeds veel info vergaard van diverse merken (Viessmann, Rotax, Chappee, etc) maar ik blijf met wat "loose ends" zitten.   Mijn vragen: 1) Ik overweeg fioul of gaz. Maar wat zijn nu de voor- c.q. nadelen van beide systemen? Ik ben al zo ver dat ik het  volgende onderscheid al kan maken;   Fioul (olie) Voordelen: opslag mag in het stookhok geschieden in speciaal daarvoor bestemde (kunststof) containers. Leidinglengtes kunnen hierdoor beperkt blijven en je kunt dus alles onderbrengen in het stookhok. Voorts is de beschikbaarheid goed en ook het logistieke proces is in LDF prima geregeld in ons departement. Nadelen: niet geheel reukloos, dus rekening mee houden qua materiaalkeuze. Kosten opslagtank(s) zijn vrij hoog. Geen mogelijkheid tot huurkoop van de opslagtanks (voor zover ik weet).   Gaz (propane) Voordelen: brandt goed en is nagenoeg reukloos. Ook hier geldt dat aanlevering geen probleem is. In elk dept. zit wel een leverancier. Gastanks kunnen zowel bovengronds als ondergronds worden toegepast. Huurkoop van de tank (incl. de aanleg) is af te dekken met een contract. Nadelen: tank moet buitenshuis geplaatst worden (conform bepaalde minimale afstanden van het huis).   2) Verbruikskosten. Wat is gunstiger qua verbruikskosten? Veel installateurs willen graag eerst een bezoek brengen om de huidige situatie in te schatten qua isolatie, dubbel glas, etc. Maar ik kan me voorstellen dat de kalorische waarde enigszins gelijk is met de verschillende brandstoffen uitgaande van een ketel met een vergelijkbare KW output.   3) Typen ketels Ik weet dat "basse temperature" of condensatieketels de beste keuze zijn gezien het rendement. Maar waar ligt het omslagpunt? T.o.v. "standaard" ketels is de rendementsverbetering rond de 10 tot 15%. Uitleg: volgens diverse info hebben standaard ketels een rendement van ± 85 tot 90% en een condensatieketel kan wel een rendement hebben van 109% (ja, dit is meer dan 100%, maar dat komt door hergebruik van overtollige warmte). Maar ik vind het interessant om te weten in hoeveel jaar ik de duurdere aanschaf van een condensatieketel terug verdien.   4) Goedkeuring Ik zal deze klus zeker laten uitvoeren door een artisan gezien de definitieve goedkeuring die hij moet afgeven. Wat de voorbereidende werkzaamheden betreft, die zal ik zelf op me nemen. Of zijn er mensen die de ketel echt zelf geïnstalleerd hebben?   Ik heb diverse offertes ontvangen van ketels op olie. Helaas zijn de gasbedrijven niet zo scheutig met het beantwoorden van mijn vragen.   Heeft iemand voor eenzelfde beslissing gestaan en wat waren uw uiteindelijke keuzes? Ik ben benieuwd.   Bedankt voor uw reactie. Guy

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#1 Geplaatst: 2005-02-22 15:50:47

Beste Guy,

Er is nog een belangrijk voordeel van een verwarming op propaan. Je kunt namelijk dat ook koken op propaan !

Wij hebben een propaangestookte verwarming en de ketel is van LeBlanc en is tevens de warmwatervoorziening.

In frankrijk hoeven de tanks niet zo ver van de opstallen te staan als in Nederland en België, dus ik denk niet dat dat een groot probleem zal zijn. Tevens kun je ze tegenwoordig ook in laten graven, dat scheelt dan vast weer een witte puist in je tuin ;-)

Er zijn 2 soorten contracten die je met propaan kun kiezen; bellen als het niveau rond de 30% is gedaald dan komen ze bijvullen of een contract waarbij je maandelijks een vast bedrag betaald en waarbij ze regelmatig langsrijden en bijvullen wanneer dat nodig blijkt . Voordeel is dat je dan geen fikse rekening ineens krijgt.

Wij hebben overigens zo'n 700 euro brog betaald voor de tank, die we terug krijgen na 7 jaar trouwe klant te zijn geweest......bij Primagaz.

groetjes,

Sandra

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-02-22 21:21:33

Sandra,

Je hebt gelijk! Dat was ik vergeten in mijn verhaal. Gezien de kosten van electrisch koken kan dit een groot voordeel zijn.

Toch blijf ik nog zitten met mijn vragen. Wie weet wat?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-02-22 22:20:09

Beste Guy,

Ik zit met een soortgelijk probleem en heb veel info van internet kunnen halen. Zo kun je veel leren over het stoken op hout op de website van de Ademe, maar vooral op die van Itebe. Stoken op hout wordt gepromoot omdat dat CO2 netraal is. Op de Itebe site worden met name de grotere installaties besproken (op houtsnippers e.d.), maar er is ook veel info te vinden over de relatieve energie die door verschillende brandstoffen geleverd kan worden (nog even exclusief het ketelrendement). Voorts heeft de Anah veel info over subsidies op ketels en verwarmingsinstallaties. Naast het 5,5% TVA tarief op werk en installaties wordt nog extra subsidie gegeven op ketels. De site van Anah is nu wel in revisie omdat in 2005 wat tarieven aangepast worden.

Ik heb een stukje uit de Itebe site (?) gelicht waar het relatieve vermogen in staat. Ik hoop dat het overkomt.

Usages domestiques

 

PCI en kWh/tonne ou stère

Prix d’achat en € / unité

Prix du kWh  Entrée chaudière en €

Combustible

unité

Mini

Maxi

Mini

Maxi

Mini

Maxi

Bois bûche

le stère

1500

2000

35

45

0,0175

0,03

Bûche reconstituée

la tonne

4000

4850

140

200

0,0288

0,05

Bois déchiqueté

la tonne

2200

3900

25

65

0,0064

0,0295

Granulés en sacs

la tonne

4600

4850

260

260

0,0550

Granulés en vrac

la tonne

4600

4850

130

130

0,0275

Charbon

la tonne

8440

8560

444

497

0,0518

0,0588

Gaz Naturel B1

KWh PCI

 

 

0,043

0,043

Gaz Naturel B2I

KWh PCI

 

 

0,04

0,04

Gaz propane

la tonne

12880

12880

1010

0,0784

Fioul domestique

Hectolitre

11800

11800

41,91

0,0355

Electricité DT

KWh

 

 

0,06

0,1

0,06

0,1

Electricité TEMPO

KWh

 

 

0,04

0,46

0,04

0,46

Source : ITEBE 2002 d'aprés l'ADEME, ENERSTAT, le Ministère de l'économie des finances et de l'industrie, l'Observatoire de l’énergie et les fournisseurs de combustibles.

Groet en succes, Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-02-22 22:23:45

Oeps, dat lukt dus niet. Het zag er uit als een parchtig tabelletje, maar dat blijkt na plaatsing tot een lange slang getallen uitgerekt te zijn. Excusez!

Er zit dan niets anders op dan het zelf even opzoeken op het Internet.

Nogmaals groet,

Gerard (man van Erika)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-02-22 22:33:42

Gerard,

Bedankt voor je info. Deze sites kende ik nog niet. Ik ga eens rustig lezen of ik wijzer word.

Hout is absoluut een mooie wijze van stoken maar ik ben een beetje bang voor het te vaak moeten bijvullen van de ketel. Ik ben geen luxe-beest, maar een thermostaat die ik continue op bijv. 18 graden kan zetten vind ik toch wel erg prettig!

Groet,

Guy

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-02-27 15:21:47

Beste Guy,

wij hebben even kort naar GPL gekeken maar omdat wij geen economisch en esthetisch geschikte plaats voor de tank hadden werd het fioul.

Ik wil op een paar van je vragen en statements ingaan.

fioul is niet geheel reukloos, dus rekening mee houden qua materiaalkeuze. Kosten opslagtank(s) zijn vrij hoog.

Reuk is alleen in het opslaghok een probleem en is met een naar buiten geleidde tankontluchting op te lossen. Kunststof-batterijtanks zijn redelijk geprijsd (ca. 400 Euro per 2500 liter-unit) en worden vaak tweedehands aangeboden.

Wat is gunstiger qua verbruikskosten?

De verbruikskosten ontlopen elkaar niet veel, omdat (net als in NL) de gasboeren zich aan de olieprijzen oriënteren.

... installateurs willen graag eerst een bezoek brengen om de huidige situatie in te schatten qua isolatie, dubbel glas, etc.

Vind ik verstandig. Ik zou ook rekening houden met isolerende maatregelen die in de nabije toekomst gepland zijn. En dan geen reserve in de ketel nemen maar in de radiatoren. Gedachte erachter: Als het erg koud is kan je de verwarming in niet gebruikte ruimtes afsluiten en zo ook met een krap bemeten ketel de andere ruimtes warm stoken. Maar met een te klein gekozen radiator krijg je een kamer bij ongunstig weer nooit warm.

volgens diverse info hebben standaard ketels een rendement van ± 85 tot 90% en een condensatieketel kan wel een rendement hebben van 109% (ja, dit is meer dan 100%, maar dat komt door hergebruik van overtollige warmte).

Rendementen boven de 100% zijn technisch gezien onzin en eigenlijk een beetje boerenbedrog. Vroeger werden rendementen berekend op onderwaarde; dit is de calorische waarde van de brandstof zonder terugwinning van de condensatiewarmte uit de bij de verbranding ontstaane waterdamp. Sinds wij geleerd hebben ook deze condensatiewarmte nuttig toe te passen (sinds de jaren zeventig van de eeuw van Den Uyl) moet het rendement op de calorische waarde inclusief condensatiewarmte ('bovenwaarde') berekend worden.

Maar ik vind het interessant om te weten in hoeveel jaar ik de duurdere aanschaf van een condensatieketel terug verdien.

Ik heb deze berekening bij de vervanging van onze gasketel in NL gemaakt. Het was toen eigenlijk niet lonend: acht à tien jaar, dus de verwachte levensduur van den moderne HR-gasketel. Wij hebben toen toch voor HR gekozen omdat de energieprijzen zeker zouden stijgen. En ja, met prijsverhogingen en energiestrafheffingen stegen de prijzen dusdanig dat de point of break-even na rond vijf jaar bereikt was.

En: Eigenlijk zou je principieel alles doen wat onze energievoorraden spaart.

... voorbereidende werkzaamheden ... zal ik zelf op me nemen. Of zijn er mensen die de ketel echt zelf geïnstalleerd hebben?

Heb ik ook zo gedaan. Ketel door installateur laten plaatsen, alles andere zelf gedaan: radiatoren plaatsen, leidingen solderen, stookhok en schoorsteen metselen. Niet iedere installateur werkt bij deze constructie mee.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-02-27 17:12:01

Christian,

Bedankt voor je heldere uitleg. De praktijk leert dat jij altijd wat dieper op de materie ingaat, en dat wordt zeer gewaardeerd door mij. Ik ben het zeker eens met een aantal aanvullingen op mijn statements.

Ik zal me ook actiever inzetten op dit forum, want vereende krachten doen goed! Nogmaals bedankt. 

Nog een kort vraagje: hoe kook jij? Best lekker neem ik aan, maar ik bedoel qua brandstof... :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-02-27 20:31:39

Guy,

bedankt voor je complimenten!

Mijn vrouw kookt op Butagas. Gewoon fornuis met gaspitten en elektrische oven. De slang gaat door een gat in de muur naar de écurie waar de gasfles staat, het gebruikelijke model van 10 of 13kilo.

Je kent zeker de gebruikelijke voorzichtsmaatregelen bij flessengas.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-02-28 13:26:45

Chiristian,

Hoelang doe je met zo'n fles van resp. 10 of 13 kilo? Dit is echt nieuwe materie voor mij (gezien de luxe in NL). 

Uitgaande van elke dag koken en misschien 3 of 4 pitten in gebruik (ja, ik ben bourgondisch), blijf je niet omwisselen met flessengas? Ben benieuwd.

Guy.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2005-02-28 23:35:52

Met zo'n fles van 13 kilo doe je ongeveer 2,5 maand.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-03-03 16:17:04

Bedankt voor je reactie, Wim. Ik had reeds een vergelijkbaar antwoord gehad van Christian. Valt me reuze mee.

Wellicht dat ik dan toch voor fioul kies en het cuisson vraagstuk dus ga oplossen met flessengas. Ik ben er nog niet helemaal uit...

Groet, Guy

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-03-06 10:27:14

hoi guy,

wij hebben twee propaanflessen van ca.33 kilo ,van die hoge lange , op de parkeerplaats naast het huis gezet met een mooi veiligheidssysteem ,wel erg duur , waardoor als er een fles leeg is ,deze meteen omschakelt naar de andere , zelfs tijdens het koken merk je daar dan niets van !met één fles zouden we al ca. een jaar of twee toekunnen, nu we er niet permanent zijn . kost effe wat ,maar dan heb je ook wat ! en alles is aangelegd met vaste koperen leidingen en geheeel veilig vlgs.brandweereisen.

groet,maria nord-pas-de-calais

avatar#3254
gerie
Berichten: 6
Reacties: 12

#13 Geplaatst: 2006-02-12 10:54:54

Graag zouden wij wat informatie willen krijgen over de combinatieketel/verwarming hout/olie. Heeft iemand hier ervaring mee?

Gerie

avatar#3254
gerie
Berichten: 6
Reacties: 12

#14 Geplaatst: 2006-02-12 10:55:00

Graag zouden wij wat informatie willen krijgen over de combinatieketel/verwarming hout/olie. Heeft iemand hier ervaring mee?

Gerie