Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Chambre d'hotes allen in de zomer exploiteren

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-03-06 21:33:39

Door de aankoop van een volledig ingerichte chambre de hotes met 6 kamers de volgende vraag:   Moet er een inschrijving gedaan worden bij de Kamer van Koophandel (inclusief rechtsvorm Micro-entreprise en Urssaf etc) voor de exploitatie van deze chambre de hotes uitsluitend gedurende de zomermaanden? Diverse bronnen op internet spreken elkaar behoorlijk tegen. Ter verduidelijkking: Wij blijven fiscaal en "met huis en haard" in Nederland wonen en denken nog niet aan emigreren.   Zijn er ervaringen bij de gebruikers van het forum? Alvast mijn dank. René  

avatar#5388
les boudignons
Berichten: 0
Reacties: 22

#1 Geplaatst: 2005-03-07 10:51:14

Ik ben geen expert, maar het lijkt mij logisch dat u toch u bedrijf en inkomsten zult moeten aangeven. Tenslote, haalt u inkomsten binnen in Frankrijk. Anders lijkt het mij zwart werk en concurentie vervalsing ten opzichte van andere chambres d´hôtes die wel belastingen en eventueel BTW betalen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-03-07 10:56:49

overigens zijn er hoge drempels waarna men pas echt belasting gaat betalen. Als het alleen om de zomermaanden gaat haal je die nooit denk ik zo. Ik heb bedragen van ruim 40.000 euro gehoord?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#3 Geplaatst: 2005-03-09 11:42:43

Als ik het goed heb is de term: rechtsvorm Micro-entreprise van toepassing op Chambres d'hotes met 5 of meer kamers. Daaronder is geen vergunning of inschrijving noodzakelijk. Wel geven wij netjes de inkomsten op die toch ver beneden de drempel liggen.

Veel succes!

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#4 Geplaatst: 2005-03-10 00:28:24

Waarom stel je die vraag eens niet aan de plaatselijke Kamer van Koophandel ?

Ik vermoed dat je hele sprongen vooruit maakt, als je je plan op tafel legt. Tweede vlieg die je met deze vangt, is de verdere informatie die je te pakken krijgt naar de verdere spelregels, documenten, vergunningen... als je die al zou nodig hebben in jouw situatie.

Succes

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-03-10 10:48:52

Aan iedereen die inmiddels gereageerd heeft:

De plaatselijke Kamer van Koophandel is na lang zoeken van mening dat inschrijven verplicht is MAAR kan niet omgaan met de wetenschap dat er slechts 2 a 3 maanden gewerkt wordt. Suggestie van hun: micro-entreprise inschrijven in juli en uitschrijven eind september. Over de kosten wordt geroepen: het zij zo! Consequenties qua fiscus en vooral Urssaf kunnen zij niet inschatten....

Andere bronnen, ook in dit forum, refereren aan een drempel op basis van het aantal kamers. Mijn buurman, ook een chambre de hote houder maar gepensioneerd geeft niets op en staat ook niet ingeschreven. Kortom mijn hoop is gevestigd op de praktijk en niet op ambtenaren die "denken" dat iets moet. Uiteraard ga ik binnenkort in Frankrijk verder op onderzoek ditmaal bij de Kamer van Koophandel in een andere plaats en bij de Urssaf etc.

Iedereen alvast bedankt voor de tips

Rene

avatar#1791
mage
Berichten: 3
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2005-03-10 16:25:26

Hallo Rene,

Na het bekijken van je website, ben ik een beetje verbaasd over je vraag.  Jullie zijn van half maart tot half oktober open en dat zijn 7 maanden, bijna normale openingstijden voor een chambre d'hotes lijkt mij. Gaat jouw vraag over een ander project of is het nog de website van de vorige eigenaar en heb je de openingstijden nog niet aangepast?

Als je wel 7 maanden open bent, denk ik dat je je gewoon in zult moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dan trouwens ook niet meer fiscaal in Nederland blijven wonen, omdat je dan langer dan 6 maanden in een ander land woont.

Succes, het ziet er allemaal mooi uit!

Charlotte

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-03-11 09:17:22

Met 6 kamers en meer dan 90 dagen per jaar open wordt je echt een officieel bedrijf en zal je je volgens mij moeten inschrijven.

De 90 dagen grens komt uit een wetsartikel (art 22) uit 2003 op het gebied van "Activités occasionnelles". Voor hen geldt een evenredige korting op de diverse officiele bijdragen (Canam (maladie), Urssaf en Organic ((retraite)).

Of je je moet inschrijven bij de KvK is geen duidelijke uitspraak te geven. Uitzondering is als je het als enige bron van inkomsten gaat gebruiken en niet zoals een boer die ook een kamer verhuurt. Ik denk dat deze situatie op jullie van toepassing is. Ik heb een en ander trouwens uit een document van de APCE van jan 2001 over Gites Ruraux. Ik krijg de indruk dat er een grens geldt van 760 Euro per jaar aan inkomsten tussen wel en niet inschrijven.

Let trouwens op de 5 kamer-grens. Als je er overheen gaat dan wordt je een Hotel-voorziening en moet bijvoorbeeld de brandweer goedkeuring geven aan inrichting.

Trouwens als je je gaat inschrijven bij de KvK kan je dit doen als Entreprise Individuelle (categorie BIC) en opteren voor de vorm van Micro-Entreprise (opv inkomensgrens) en ook geen TVA verrekenen. Het maakt de administratie erg simpel. Als je meer dan drie diensten gata verlenen, zoals ontbijt of schoonmaak of beddengoed, dan is opgave van TVA verplicht. Je valt dan onder de wet op Hotellerie (art 261).

Bij ons is een "Maison d'Entreprise", die startende ondernemingen help. De meeste van deze info heb ik via hen gekregen. De KvK was niet erg nuttig.

Arnaud

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-03-11 21:35:40

Zie ook de nieuwe rubriek met tips voor starters en belastingvrijstelling die ik heb ingediend

Rene

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#9 Geplaatst: 2005-03-19 22:56:12

Ik vraag me toch af waar de harde kern blijft, ik woon hier bijna 3 jaar maar heb nog steeds niet met alle bijltjes gehakt.

Er moeten hier toch diehards zijn.

Nou dan maar even kort , onze ervaring, voor een inschrijving bij de k van k, heb je een carte de sejour nodig, nu gaat iedereen weer zeggen van niet ,maar echt zonder inschrijving van de k van k krijg je geen carte de sejour.

Ga er maar aanstaan, natuurlijk zijn er ook daar weer oplossingen voor te vinden.

Er is een level van 76.000 euro dames en heren welke je mag verdienen zonder belasting te betalen tenminste in geval van een eenmanszaak en alleen overnachtingen verkoopt.( de micro-entrprise)

suc 6

Jeanine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-04-07 21:54:09

SOCIALE LASTEN VOOR SEIZOENSWERK BIJV EEN PENSION GEDURENDE DE ZOMERMAANDEN.

Informatie van de Sociale Verzekeringsbank, Afdeling Internationale Detacheringen:

Er zijn drie situaties mogelijk:

1. Werknemer land 1 / Werknemer land 2 - Verzekerd in het WOONLAND2. Zelfstandige land 1/ Zelfstandige land 2 - Verzekerd in het WOONLAND3. Zelfstandige land 1/ Werknemer land 2 Verzekerd in BEIDE landen

Deze situaties zijn dwingend voorgeschreven in Europese Verordening 140871, Artikel 14 Quatar onder A en B.

Dit houdt in dat alleen in het geval dat een Nederlandse ZELFSTANDIGE (Met KvK, BTW nummer, Verklaring Arbeidsrelatie en "werk" in Nederland, die TIJDELIJK in Frankrijk gaat werken als ZELFSTANDIGE (met KvK en bijvoorbeeld een Micro entreprise) VRIJGESTELD moet zijn van Franse sociale lasten mits in het bezit van een NEDERLANDS formulier E 101, aan te vragen bij de SVB.

Of de Fransen (URSAFF) dit gaan begrijpen is mij nog niet officieel bevestigd maar volgens de SVB kan hier tot in hoogste instantie (EEG) recht gezocht worden met beroep op de genoemde Europese verordening die uiteraard ook in de Franse taal beschikbaar is.

In ieder geval is het raadzaam eerst de SVB te bellen +31-20-6565277.

Websites:http://www.svb.nl/nl/internationaal/werken_buiten_nederland/index.jsp

NOOT:

Bijzonderheid hierbij is ook nog dat een NEDERLANDSE DGA (Directeur grootaandeelhouder werkzaam in eigen NEDERLANDSE BV) beschouwd wordt als WERKNEMER (Europese Verordening 140871, Bijlage 6 onder Nederland onder punt 7) en dus met een pension in Frankrijk als ZELFSTANDIGE in BEIDE landen verzekerd is en dus ook in beide landen premies betaalt.

NOOT 2:

Door in Frankrijk te kiezen voor de Micro Entreprise, mits het inkomen dit toelaat, wordt ook de BTW problematiek omzeild. Blijft nog uit te zoeken hoe in dit geval de fiscaliteit qua inkomen geregeld moet worden.

Wij zoeken verder en houden u op de hoogte.

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#11 Geplaatst: 2005-04-07 22:51:42

Dus.. Ga je je Franse inkomsten opgeven in Nl, succes blijf dan maar thuis want je inkomen wordt dan belast in schaal ? 52 % ?

Dan kan je je tent wel sluiten, want ik geloof dat je vergeet wat een onkosten je hebt aan je Bedrijf in FR.

Trouwens het wordt wel opschieten geblazen met jullie inschrijvingen want het seizoen begint en je kunt zonder de juiste papieren niet draaien.De boetes kunnen flink oplopen.

Veel suc 6 de komende maanden.

Salut, Jeanine