Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dom of.....wie kan ons adviseren?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-03-09 09:43:50

De situatie:   Wij hebben ons huis in NL te koop staan (duurdere klasse, al zo'n 10 mnd). We hebben een huis in Frankrijk gevonden wat ons zeer aanstaat. De NL eigenaar heeft ons bod geaccepteerd en wil nu dat we 10% aanbetalen (notariskosten). Hij verkoopt zonder makelaar.   Wij kunnen op dit moment die 10% NIET betalen.....(pas als het huis in NL verkocht is).   We hebben hem het volgende voorgesteld:   We willen een soort van contract opstellen, waarin staat dat wij de woning kopen op het moment dat ons huis in NL verkocht is, zonder nu die 10% te betalen. Hij moet dus stoppen met de verkoop en op ons seintje wachten. Pas als wij een koper hebben, kan hij de notaris laten weten dat hij z'n huis verkocht heeft. Die 10% wordt dan meteen overgemaakt, en de overige 90% later bij de overdracht.   Zijn we dom bezig? Moeten we dit niet doen? Wat zeggen jullie ervan??? Hebben jullie een ander goed idee?   Graag advies en goede raad!!!!   Alvast bedankt!!!! Fam Schouten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-03-09 10:40:09

Ik vraag me af wie dat 'soort van contract' moet gaan opstellen. Misschien is het de moeite waard om bij de bank in Nederland te informeren naar een 'voorwaardelijke bankgarantie' ter grootte van het in Frankrijk noodzakelijke bedrag.

Cees 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2005-03-09 11:26:20

Ga met de bank praten, je hypotheek bank in Nederland bv. en vraag of deze een bankgarantie wil geven op basis van het oude huis.

Bij aan- en verkoop van huizen in Nederland is dit zeer gebruikelijk.Succes ermee!

Antonia

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2005-03-09 11:46:28

En ga naar een Franse notaris voor een voorlopig koopcontract, laat daar de 10% ook naar toe over maken. Ook dit is zeer gebruikelijk.

Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-03-09 12:09:41

Maar die 10% kunnen we nu nog niet overmaken, dat is het pobleem eigenlijk.

Of zegt een voorlopig koopcontract, dat dat later kan??

groeten,

Jacqueline

avatar#2840
Mikel de Rooij
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2005-03-09 12:30:34

Beste familie Schouten,

Er zit neem ik aan een waardeoverschot in jullie nederlandse huis. Kan dit niet gebruikt worden als is het maar in de vorm van een garantie.

Ik ben niet veel op internet maar als je wilt weten hoe wij het gedaan hebben laat dan even wat weten via mijn email bonjour@30avendre.nl

Vriendelijke groet,

Mikel de Rooij

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-03-09 19:43:02

Hallo,

Een koopovereenkomst op laten stellen. Dat hoeft geen notaris of makelaar te doen. Koper en verkoper kunnen het zelf doen, maar je kunt een overeenkomst beter laten opstellen door iemand die daar in thuis is. Wim Bavelaar weet vast wel iemand.

Een aanbetaling van 10% is heel gebruikelijk, ook hier in Nederland. Maar het is een afspraak tussen koper en verkoper. Je zou de verkoper kunnen vragen deze voorwaarde te laten vallen. Hij wil toch graag verkopen.

Probleem zit hem in de voorwaarden van afname. Is het niet verkocht hebben van jullie eigen huis een opschortende voorwaarde, geeft het dus uitstel? Of is het niet verkopen van jullie eigen huis een ontbindende voorwaarde, kan je er dus weer vanaf? Het laatste zal een verkoper weinig trek in hebben.

Dat betekent dus dat jullie uiteindelijk vast zitten aan de afname van het Franse huis. Met het risico dat je Nederlandse huis niet wordt verkocht, of te weinig opbrengt.

gr.

Gerard

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#7 Geplaatst: 2005-03-09 20:36:43

dag Jacqueline,

een voorlopig koopcontract zegt wat je er in zet. Wat ik suggereerde, een bankgarantie werkt als volgt: De bank kijkt of je, na verkoop van je huidige huis, goed bent voor die 10%. De bank geeft dan garantie af die 10 % te zullen betalen als dat nodig is. Een voorlopig koopcontract zit meestal zo in elkaar dat, als de koop niet doorgaat de schuldige, dus degene die van de overdracht afziet, 10 % betaalt. Omdat de verkoper het meeste risico loopt, die zet immers de verkoop stil, wordt aan de koper gevraagd die 10 % vast te storten. Dat hoeft niet persť in contant geld, kan dus ook als garantie van de bank.

Je kan aan de verkopers voorstellen het zo te doen.

Dus : Op naar de bank, de verkopers en een Franse notaris. En stel het voorlopige koopcontract dan zo op dat verkopende partij ook 10% moet betalen als zij zich terugtrekken. Ze moeten dan alleen wel accoord gaan met een opleveringsdatum die afhangt van de verkoop van jullie Nederlandse huis. Ook dat kan anders, met een overbruggings hypotheek, maar dan zit je tijdelijk op dubbele lasten. Kortom, onderhandelen en je kansen inschatten.

Sterkte en succes gewenst,

Antonia

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#8 Geplaatst: 2005-03-10 00:20:59

Inderdaad, kansen inschatten !

Ik ga je de moed niet in de schoenen schuiven, doch zou ik het ganse boeltje grondig bestuderen en alle kansen ernstig inschatten. Ik weet niet waarom, maar ik denk nu even aan het ergste.

Stel (ik zeg wel duidelijk "stel") dat je de gevraagde 10% betaald en dat je dus een verkoopsovereenkomst opstelt, doch niet van je NL huis afkomt, wil dat dan zeggen dat je 2 hypotheken/kredieten dient te overbruggen ?

Kan je het bedrag (mits een lening) voldoen voor de aankoop van het Fr huis ? Bedoel maar, kan je de nodige borgen in Frankrijk op tafel leggen wil je een lening aangaan, indien nodig ? Want denkelijk zal een NL bank geen lening geven voor een aankoop in het buitenland (Belgie doet dat toch niet).

Anderzijds is het nog maar de vraag of de verkoper gaat happen naar dergelijk voorstel. Wie gaat zijn eigendom in een wachtpauze plaatsen, als hij toch wenst te verkopen ? Wat gaat de verkoper doen, als er een andere koper (met cash) voor de dag komt ?

Kortom, ik wil maar zeggen dat je je plan heel duidelijk en watervast op papier moet zien te krijgen wil je je eigen niet voor schut/blok zetten.

Alvast succes en hou ons op de hoogte graag

Johan (Fr)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2005-03-10 18:36:39

Ik ben even anderhalf etmaal weggeweest en lees nu de discussie over die 10%. De reacties zijn alle zinvol:

- praten met de bank over een garantie, niet ongewoon

- vragen aan de verkoper (NL) of hij die 10% wil vergeten.

Blijft over de vraag: wil de verkoper zo lang wachten op de overdracht/zijn geld totdat het huis in NL is verkocht? Het is zinnig om deze ongewisheid in het compromis de vente op te nemen als condition suspensive (opschortende voorwaarde).

Al met al hangt het in feite allemaal af van de goedwillendheid van de verkoper. Hoe is het daarmee gesteld?

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-03-11 11:07:51

Hallo allemaal, even een antwoord op jullie vragen cq adviesen.

De NL eigenaar is erg argwanend naar ons toe omdat hij in het verleden vaak te goed van vertrouwen is geweest, zegt hij.

Hij heeft op dit moment ons als evt kopers, een Frans stel met een goed bod, en nog twee geintereseerden.

Blijkbaar wil hij het aan ons verkopen, want hij is nog steeds aan het denken over ons bod + voorwaarden! Tot nu toe afgelopen dinsdag het laatste contact met hem gehad.

Groetjes,

Jacqueline

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-03-14 14:29:36

Hallo,

Ik heb betreffende eigenaar maar weer eens aan z'n jas getrokken hoe de stand van zaken is......

Hij is op dit moment met meerdere kopers bezig.

Ik kan jullie vertellen dat ik af gehaakt ben.

Uithuilen (bij wijze van spreken) en overnieuw beginnen (zoeken).

Jammer, maar om zo lang aan het lijntje gehouden te worden vinden wij niks!

Groeten,

Jacqueline

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#12 Geplaatst: 2005-03-14 14:45:36

Het is van de kant van de verkoper natuurlijk ook wel te begrijpen.

Misschien heeft-ie zelf een ander aardig huis op het oog, of wil hij

emigreren naar Spanje ;-)

In ieder geval zet je niet je huis te koop om het ooit-nog-eens te

verkopen, als er iemand langs komt met een postzak vol contanten is het

gewoon weg. Niks aan te doen.

En kop op, er zijn hartstikke veel leuke huizen in Frankrijk hoor!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-03-27 22:38:47

Voor als je het nog eens tegenkomt. Wij hebben hetzelfde Een huis in Frankrijk gekocht en het huis in Nederland nog niet verkocht. Wij hebben van onze bank een overbruggingshypotheek gekregen. Er zat overwaarde in ons huis en we betalen de rente daarover pas als het huis verkocht is. 

Groeten Marianne