Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse bruiloft

Auteur Bericht

avatar#5387
Ronald-Les Bachats
Berichten: 4
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2005-03-10 21:13:25

Toen wij in 1996 onze boerderij kochten hebben wij onze Franse vrienden leren kennen. In die 9 jaar zijn we veel met elkaar opgetrokken en hebben elkaars kinderen zien opgroeien. Hun oudste dochter is al weer een aantal jaren het huis uit en woont nu in de omgeving van Biaritz. Onlangs kregen wij een telefoontje dat hun dochter gaat trouwen en dat zij ook ons heeft uitgenodigd voor de bruiloft. Aangezien ons huis en dat van onze vrienden in de omgeving van Clermont-Ferrand staat zullen we moeten overnachten. Uiteraard zijn we zeer vereerd om deze dag mee te mogen maken en willen daarom goed voorbereid zijin. Heeft iemand tips voor ons zoals hoe een bruiloftsfeest in Frankrijk gevierd wordt en welke bijdrage van gasten wordt verwacht.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-03-15 13:21:08

Een Franse bruiloft is een evenement en de manier waarop is sterk afhankelijk van de streek (stad of platteland) en positie en inkomen van de vader van de bruid. Die betaalt vaak zeer veel (waaronder soms de verblijfskosten van de gasten).

Na burgerlijk en kerkelijk huwelijk - vaak wordt er in processie naar kerk en gemeentehuis gewandeld - is er soms een Vin d'honneur. Het draait vooral om de maaltijd 's avonds (met muziek en dans), waarbij het nog steeds voorkomt dat de bruid een blik op haar kouseband per opbod verkoopt.

Op het platteland kan de vierig een langdurige zaak worden. Daar is de huwelijksnacht meer voor de gasten dan voor het paar zelf. Soms wordt het paar met potten en pannen gewekt en opgeroepen het feest voort te zetten. Soms 'ontsnapt' het paar en zoekt  en vindt een stoet van toeterende auto's het paar, volgens afspraak. Wij hebben enkele jaren geleden nog een bruiloft van drie dagen meegemaakt!

Er zijn vele tradities, zoals de toast uit een beker met twee oren, het gooien met muntjes en de vaak gebruikte oranje bloemen hebben niets met Nederlanders, maar wel met vruchtbaarheid te maken. Voor presentjes is een 'liste de mariage'.  

Veel plezier!

Cees

avatar#5387
Ronald-Les Bachats
Berichten: 4
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2005-10-02 14:00:06

N.a.v. mijn bovenstaande vraag wil ik jullie onze belevenissen van de bruiloft niet onthouden. De bruiloft werd gevierd in Pouillon in het zuiden van Les Landes. In dit stukje Frankrijk wonen de Basken. De bruid komt echter uit de Auvergne, waardoor veel bruiloftsgasten ver (ongeveer 650 km) moesten rijden. De bruiloft was op zaterdag, zodat de vrijdag en zondag in het teken stonden van ontvangst en afscheid. Op de vrijdagmiddag heb ik mee geholpen met het versieren van de ereboog voor het bruidspaar en samen met vrienden van de bruidegom een paar honderd ballonnen opgeblazen. Door deze activiteiten kwam ik er al snel tussen. Aan het einde van de  middag waren een hoop gasten gearriveerd en werd door iedereen deelgenomen aan het aperitief. In de woning van de ouders van de bruidegom (een erg grote Baskische boerderij) waren lange tafels gedekt waaraan 's-avonds door ongeveer 80 gasten het welkomstdiner werd gebruikt. Deze maaltijd duurde tot ongeveer 00.30 uur. Daarna ging een ieder naar zijn vakantiehuisje. Voor het onderdak van de vele gasten waren namelijk vakantiehuisjes gehuurd rondom een Plan d'eau. Samen met onze kennissen (ouders van de bruid) en nog wat familie heb wij ze toen kennis laten maken met Jagermeister, welk drankje bijzonder gewaardeerd werd. De volgende ochtend hebben we Pouillon bekeken. Toen we onze auto op de (enige) parkeerplaats voor de kerk parkeerden werden we door een vriendelijke Franse dame werden uitgenodigd om alvast de kerk te bezichtigen die op dat moment werd versierd voor de a.s. bruiloft.

Die middag was er ontvangst met koffie op de boerderij van de ouders van de bruidegom. Nadat bij iedereen een strikje aan de antenne en bloemetjes aan de ruitenwissers waren bevestigd vertrokken we naar het gemeentehuis. Na het gemeentehuis volgde de kerkelijke huwelijksinzegening, waarna iedereen op de foto moest. Hiervoor was een soort kleine tribune in elkaar gezet door de fotograaf waarop ongeveer 125 bruiloftsgasten moesten plaats nemen. Gezien de staat van onderhoud van de tribune vond ik dit een enigszins gewaagde gebeurtenis. Gelukkig was de tribune sterker dan het oog deed voorkomen, zodat we na het nemen van de nodige foto' s naar het restaurant Chez Simone konden afreizen. Zoals te doen gebruikelijk vond ook hier weer een aperitief plaats. Deze keer duurde het twee uur, waabij alle aanwezigen behoorlijk de kelen smeerden. Om ongeveer 21.00 uur brak het feest los. Wij zaten aan de tafel van de familie, naast de ouders van de bruid en hoorden er dus helemaal bij. Met zang en spelletjes werd er broederlijk gestreden tussen de Basken en de Auvergnatten en Les Hollandais. Op een van deze strijdlustige ogenblikken werd ons medegedeeld " Vous-etes adopte en famille". Ik vond dat een memorabel moment. Tot 's-nachts drie uur duurde het 10 gangen diner waarna het feest nog door ging tot 's-ochtend 6 uur.

Toen wij de volgende ochtend ons ontbijt op hadden kregen we de mededeling op te schieten want we gingen weer naar de boerderij van de ouders van de bruidegom. Om 13.00 uur was iedereen weer aan de sangria en een uur later zaten er opnieuw 80 gasten aan een diner. Het eten en drinken duurde tot 7 uur die avond. Ondertussen vertrokken er gasten naar huis, waarvan de meesten nog 650 km moesten rijden.

Wij zijn pas de volgende dag naar ons Franse huis gegaan, waar we zeker twee dagen nodig hadden om weer bij te komen. Al met al een belevenis die we nooit meer zullen vergeten.