Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electra: randaarde of coup-de-foudre risico?

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2005-03-14 14:53:37

Wij hadden een probleem met de computers vanwege het ontbreken van randaarde. Dit was eerst een wazig probleem, spontaan opstarten of uitgaan, tot ik een keer mijn printer ging controleren en een optater van de behuizing kreeg ... Op dit moment is het probleem verholpen door een dikke koperdraad vanaf de watermeter (vastgesoldeerd op de waterleiding bij de watermeter, verbonden met behuizing van de PC's). Niet ideaal, maar de stekkerdoos te plaatse is in de muur ingebouwd, en dit scheelt een hoop hak en breekwerk ;-) Nu is mijn vraag: lopen we nu alsnog kans onze PC's op te blazen bij bliksem via onze geimporoviseerde aardedraad? Voor wat betreft de stroomvoorziening zijn ze aardig beveiligd via een UPS en een piekspanningsdingetje. Toch maar eens een nette aardedraad aanleggen? Groetjes, Richard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-03-14 16:41:22

De kans op overspanning op de waterleiding of een aardedraad die binnenshuis loopt lijkt me niet groot.

Over dat 'piekspanningsdingetje': in de laatste consumentengids staat een test van overspanningsbeveiligers met een nogal droef resultaat. De meesten werken niet en zijn brandgevaarlijk, vooral die zonder aarde! [Veel Nederlanders hebben hun satelietontvanger blijvend ingeschakeld via een overspanningsbeveiliging, die dus veel risico en geen zekerheid oplevert].

Ik denk dat een ordentelijke aardedraad met een goede overspanningsbeveiliging een veiliger gevoel geeft. 

Cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-03-14 20:48:46

Richard en Cees,

ik ben geen expert op het gebied van elektriciteit, maar zoveel weet ik:

aarde en bliksembeveiliging zijn twee verschillende dingen, die elkaar niet vervangen maar aanvulen.

Aarde via watermeter is een behelp. Kan werken of niet. Gauw door een echte vervangen!

Christian v.K.

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2005-03-15 00:30:03

< Op dit moment is het probleem verholpen door een dikke koperdraad vanafde watermeter (vastgesoldeerd op de waterleiding bij de watermeter, ... >

Ik kan verkeerd zijn, maar ik dacht dat één van de hoofdregels was GEEN aarding aan de waterleiding(buizen) te koppelen. Ik meende zelfs dat dit verboden was.

Daar ik niet 100% zeker ben, graag de vraag naar meer duidelijkheid hieromtrent ?

Iemand ?

Johan (Fr)

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2005-03-15 09:34:15

Ik dacht ook dat het niet mocht op waterleiding maar in ons huis zit de aarde van de meterkast ook op de waterleiding.

In ons nederlandse huis zat de aarde op de gasleiding en daar kregen we een paar jaar geleden problemen mee !

In onze straat waren alle gasleidingen vervangen maar men had ons 'vergeten' te melden dat het nu kunstof leidingen waren. .........

Gevolg was dat wij na verloop van tijd onduidelijke problemen kregen en onze stoppen zeer regelmatig doorbrandden.

Pas na diverse reparaties aan apparatuur en uren sporen van een electricien kwam hij tot de ontdekking wat waarschijnlijk de oorzaak was........het ontbreken van aarde !

Dus er moest een nieuwe aardpen geslagen worden en sindsdien is het probleem opgelost.

Jammer alleen van alle kosten die wij hebben moeten maken alvorens het probleem werd vastgesteld.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-03-15 10:45:47

Beste aardezoekers,

 

De reacties:

1.        .. dacht dat één van de hoofdregels was GEEN aarding aan de waterleiding(buizen) te koppelen. Ik meende zelfs dat dit verboden was.

2.        ... zat de aarde op de gasleiding, maar dat waren nu kunststof leidingen

3.        … er moest een nieuwe aardpen geslagen worden en sindsdien is het probleem opgelost.

4.        Jammer alleen van alle kosten die wij hebben moeten maken alvorens het probleem werd vastgesteld.

 

maken voor mij duidelijk dat ik toch een beetje kort door de bocht was met mijn statement:

 

- Aarde via watermeter is een behelp. Kan werken of niet. Gauw door een echte vervangen! -

 

De noodkreet van Johan (Fr):

- Daar ik niet 100% zeker ben, graag de vraag naar meer duidelijkheid hieromtrent -

was dan ook zeker terecht.

 

Ik stel even samen wat ik uit het boekje CCC Électricité en mededelingen van Johan E.Berserik uit Lelystad weet.

 

Het gebruik van het waterleidingnet als elektrische aarde is verboden sinds de jaren '60 van de vorige eeuw (dit geldt natuurlijk ook voor het gasnet). Enerzijds omdat grote delen van het hoofdleidingnet uit kunststof bestaan, en anderzijds omdat het waterleidingbedrijf de metalen delen geïsoleerd heeft gemonteerd, en kathodische bescherming toepast.

Iedereen dient zijn huisnet te aarden, en dat moet je zelf (laten) doen. Het elektriciteitsbedrijf levert al lang géén "aarde" meer, en de nul mag je bij een normaal huisnet NIET aan aarde koppelen.

 

De aarde legt u aan op een punt dat dicht bij de verdeelkast ligt en waar u kunt verwachten in het grondwater terecht te komen. In veel gevallen is dat de kelder of een schuur/stal. Als er een betonvloer is boort u in deze een gat van 25 of 30mmØ. U kunt ook een stuk verder de aarde in boren. Dan slaat u de aardingsstaaf van 25mmØ en 2m lang dit gat in zodat die op 10-20cm na erin verdwenen is. De aardingsstaaf bestaat uit gegalvaniseerd staal. Nu kunt u op de kop van de aardestaaf de aardingsdraad vastschroeven. Hiervoor bestaan speciale beugels met forse bouten.

 

Maar wees wél voorzichtig met het zelf installeren van een aardelektrode:

de aardverspreidingsweerstand moet kleiner of gelijk zijn aan 100 Ohm, en dit kun je niet met een universeelmeter meten, maar slechts met een specifieke aardingsweerstandmeter (m.b.v. 3 hulpelectroden). Bij het zelf doen: Laat een erkend installateur je aarde nameten; hij heeft verplicht de vereiste meetapparatuur.

 

En dan, zoals in Frankrijk verplicht, bij alle stopcontacten en lampen aarde aanleggen. Dit gebeurd vanuit de verdeelkast, waar de aarde vanuit de aardingspen naar toe gebracht wordt. Er bestaan speciale aardaansluitingstrippen (répartiteurs de terre) voor de verdeelkast. Bij een bestaand systeem is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar als er toch nieuwe leidingen getrokken moten worden geen probleem.

 

En hier geldt meer dan bij andere klussen:

Wie niet helemaal zeker is van de eigen deskundigheid kan beter een professioneel in de arm nemen! En: de bij een ‘simpele’ (=slechte) aarde uitgespaarde kosten wegen niet op tegen kosten van vernielde apparatuur!

 

Met dank aan Johan E.B. die velen bij het bepalen van de juiste bedrading van hun Franse huizen geholpen heeft!

 

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#6 Geplaatst: 2005-03-15 14:12:34

Beste Christiaan,

Wederom vele malen dank voor de uitgebreide uitleg. Ik vraag me alleen af of we bij ons huis makkelijk een grondpen/aardepen de grond in zullen krijgen. Want mede omdat onze waterleidingen vervangen zullen worden door flexibele moeten we zo wie zo de boel veranderen....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-03-15 14:26:21

Beste Sandra-empyrée,

als het niet gaat vanwege de bodemgesteldheid (rots) dan weet de plaatselijke electricien zeker een oplossing, bijv. de 'ceinturage en fond de fouille', een aardlus in een greppel. Hier is weer belangrijk dat de aardweerstand resp. de afwezigheid ervan door meting nagewezen wordt.

Of zijn er andere redenen warom het niet zou gaan?

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-03-15 14:34:36

De oorspronkelijke vraag van Richard was of hij met een aan de behuizing van pc vastgezette aardedraad, verbonden met de waterleiding risico loopt wat betreft blikseminslag.

Dat lijkt me niet, los van de noodzaak om een goede voorziening m.b.t. aarde te hebben. Wat dat laatste betreft ben ik het volledig eens met de deskundige opvattingen hierboven.

Overigens is er sowieso geen adequate bescherming mogelijk tegen directe blikseminslag (muv dure bliksemafweersystemen).  Het gevaar voor overspanning op het electriciteitsnet lijkt me groter, zeker nu blijkt dat bijna alle in Nederland gekochte  overspanningsbeveiligers niet beveiligen en wel brand kunnen veroorzaken, zoals uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt.

Misschien behalve deugdelijke aarde ook een goede beveiliging tegen overspanning in de meterkast?

Cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-03-15 15:55:37

Ja Cees,

je hebt gelijk:

De oorspronkelijke vraag van Richard was of hij met een aan de behuizing van pc vastgezette aardedraad, verbonden met de waterleiding risico loopt wat betreft blikseminslag.

Ik ben alleen op het aarde-vraagstuk ingegaan omdat ik met bliksem- en overspanningsbeveiligingen geen ervaring heb. Vanwege de nog veelal bovengrondse leidingen is het bliksemgevaar in F groot.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-03-16 23:23:37

Mijn beroep is elektronicus op een research instituut voor fysica en ben al bijna met de FPU (vut)

Heb ik veel met hoogspanning te maken gehad en hoogspanningsdoorslagen.

Natuurlijk is een goede aardpen in de grond van pakweg 1 Ohm aan te

bevelen, maar toch wil ik iets opmerken over de optater die je kreeg en

vertellen hoe je dit snel kan voorkomen.

Als je metalen delen van twee afzonderlijke apparaten waarvan de aarde

niet is aangesloten tegelijkertijd aanraakt dan zul je een prikkelend

gevoel ervaren en dat komt omdat in elk apparaat

ontstoringscondensatoren van het net naar die metalen delen zitten. Als

je nu alle apparaten die vlakbij elkaar staan nu aansluit op een

stopkontaktenplankje met randaarde dan zullen alle metalen delen met

elkaar via dat plankje met elkaar zijn doorverbonden. Er staat dus geen

spanning meer tussen de metalen delen en je krijgt ook geen optater

meer. (op elk apparaat zit een randaardesnoer)

Ik ga er nu even van uit dat de stekker van het randaarde plankje in een ongeaard stopcontakt zit:

Je krijgt nog steeds een opdonder als je nu de cv tegelijkertijd met een metalen deel van b.v. je printer aanraakt.

Kortom: een plankje is even een oplossing maar zorg voor een

deugdelijke aarde. De cv moet later ook aan die aardpen aangesloten

zijn. (ook de waterleiding in je huis)

Nu iets over de hoogspannings pieken die via de elektra in je huis binnenkomen.

Als je het geaarde stopkontaktenplankje nu vervangt door een met

beveiliging voor overspanning dan ben je al een heel eind verder want

dat plankje zorgt ervoor dat de pieken die staan tussen de aarde (van

het plankje) en het net  niet hoog kunnen worden. Dat doen ze door

er VDR's in te bouwen (=Voltage Dependent Resistors)

Maar nu komt het: Stel je voor, ergens slaat de bliksem in en het net

springt omhoog. Het plankje met zijn aarde springt mee omhoog en alles

wat erop aangesloten zit springt mee. Niks aan de hand, maar nu heb je

in je computer een draadje zitten dat naar de telefoon gaat. De

computer sprong omhoog en dat draadje bleef op aarde, dus pang ergens

binnenin en kapot!

Dit is hetzelfde verhaal als je een TV hebt met een antennekabel die ergens anders vandaan komt.

Ik vergelijk het altijd heel plastisch met iemand door twee paarden uit elkaar wordt getrokken.

We begrijpen hopelijk nu dat alles bij een hoogspanningspuls op

dezelfde potentaal (=spanning) moet blijven. Als je dus je huis goed

hebt beveiligd met een deugdelijke randaarde zou je misschien denken

dat je klaar was. Neen dus, want hoogspannings doorslagen kun je

opvatten als iets wat zeer hoogfrequent is, ik bedoel het is een

zender. Als je een zender denkt kort te sluiten met een aarddraad die

veel bochten heeft (=zelfinducties) dan kom je bedrogen uit.

Dit wordt een vreselijk lang verhaal, sorrie.

Om alle narigheid te voorkomen raad ik je aan om de telefoonleiding

altijd los te nemen als je hem niet gebruikt en zeker bij onweer. 

De rest laat je gewoon zitten

succes ermee,

Hans

p.s.

Ik heb een ouderwetse bel over de telefoonlijn staan en als het ergens ver weg onweert dan hoor ik vaak PING!

Ik wil die ping niet in mijn computer hebben!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-03-17 08:11:28

Beste Hans,

dat was nu juist het achtergrondverhaal dat ik niet kon geven. Ik moet je tekst zeker drie keer lezen om het allemal goed te begrijpen.

Dank van bricoleur tot bricoleur!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-04-19 18:39:17

Beste Richard,

Even over de aarding van een huisinstallatie:

Het is het verstandigst om een externe aarde te slaan met een minimaleweerstand van 1 Ohm. Dit in verband met het snelle uitslaan van de zekering van de desbetreefende groep, zodat men maar kortstondig onder stroom kan komen te staan. Hoe lager de externe waarde,van de aardpen, hoe groter de stroom die zal gaan lopen, hoe eerder de zekering eruit zal gaan. ERG BELANGRIJK.

Dit heeft te maken met de wet van OHM: U=I*R

Wanner er gebruikt wordt gemaakt van een aardlekschakelaar van 30mA, hoeft deze waarde van de externe aarde maar 167 Ohm te zijn. Dit inverband met de veilige spanning die dan op het defect kan komen van +/- 50V.( 50= 0,003 * 167)

Het is gemakkelijker om aan de 167 Ohm te komen dan aan een waarde van 1 Ohm, omdat dan de pen vele malen dieper in de grond geslagen moet worden. Uit ervaring kan ik zeggen wanneer je een pen ongeveer 1 mtr in de grond zal slaan jezeker onder de waarde van 167 Ohm zit.

Om aan een waarde van 1 Ohm te komen heb je wel eens kans dat je 20 mtr zal moeten slaan.

Het klopt dat je dit alleen kan meten met een speciale meter!

Gilbert

(elektrotechnicus)

Ps: Ik heb hem zelf geslagen in Frankrijk, en dat viel niet mee in de steengrond aldaar!

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#13 Geplaatst: 2006-05-19 00:58:54

Hallo allemaal,

Ik heb dit forum over de installatie en het gebruik van een deugdelijke aarding voor de elektrische installatie gevolgd. Ik werk zelf al jaren in de bliksembeveiliging en heb onlangs een onafhankelijk inspectie- en keuringsbedrijf t.b.v. aardings- en bliksembeveiligingsinstallaties opgericht. 

Een paar zaken op een rij:

De elektrische stroom van een bliksemontlading kan oplopen tot boven de 100.000 Ampere. De elektrische spanning die hierbij wordt opgebouwd stijgt tot boven de 100.000 Volt en soms zelfs tot 500.000V.

Een blikseminslag/ontlading kun je niet tegenhouden/voorkomen, je kunt er wel voor zorgen dat de eventuele schade tot een minimum wordt beperkt!

Schade door een blikseminslag onstaat op verschillende punten: 

Door de inslag zelf, het object waarop de bliksem inslaat is niet geschikt om deze "op te vangen".

Door de bliksemstroom, de "geleider" is niet geschikt om deze grote elektrische stroom af te voeren en raakt beschadigd.

Door Potentiaalverschillen, objecten/apparatuur kunnen verschillende elektrische potentialen t.o.v. elkaar hebben waardoor de bliksem "overslaat". Dit kan ook inwendig in een apparaat zijn.

Oplossingen:

Indien je wilt beschermen tegen een directe blikseminslag dan is een bliksemafleiderinstallatie noodzakelijk. Een uitwendige installatie beschermt de bouwkundige constructie van het gebouw maar nog niet de installaties in het gebouw. In Nederland kost een uitwendige bliksemafleiderinstallatie gemiddeld zo'n 1 a 2 procent van de nieuwbouwwaarde van een woning.

Om de inwendige installaties te beschermen tegen een blikseminslag, er wordt dan gesproken over een indirecte inslag omdat deze ook via de infrastructuur(elektriciteitsnet e.d.) binnen kan komen, dienen aanvullende maatregelen te worden genomen. Er dient Potentiaalvereffening te worden aangebracht. Dit houdt in het elektrisch koppelen van alle in en uitgaande metalen leidingen/installaties en tevens dienen uitgestrekte metalen installaties/constructies(bijv. CV) in het pand te worden "vereffend". Door deze vereffening kunnen er geen stromen lopen/overslaan tussen verschillende metalen delen waardoor schade wordt voorkomen. Zie het maar als een dakgoot die niet op afschot hangt, het water stroomt niet direct naar een kant weg, dakgoot zal zich evenredig vullen en weer leeglopen.

Actieve (stroomvoerende)delen van een installatie kunnen natuurlijk niet zomaar worden gekoppeld met een Potentiaalvereffeningsinstallatie, hiervoor wordt Overspanningsbeveiliging aangebracht. Dit heeft dezelfde werking als potentiaalvereffening maar alleen op het moment dat het nodig is. De Overspanningsbeveiligers die in de consumenten handel verkrijgbaar zijn werken, zoals de consumentbond schrijft, onvoldoende. Een goede beveiligingsinstallatie heeft meer nodig dan een verdeeldoos met "overspanningsbeveiliging". Dit komt omdat de grote bliksemstroom niet pas bij uw PC moet worden tegengehouden maar al bij de voordeur.

Een bliksemstroom trek je niet naar binnen via een aardingsinstallatie. Als de bliksemspanning aanwezig is dan wordt alles in de nabije omgeving onder spanning gezet. De stroom zal via elke mogelijke weg naar binnen willen. Doordat Potentiaalvereffening is aangebracht is er geen spanningsverschil en is er dus geen mogelijkheid voor de bliksemstroom om te gaan "lopen/stromen".

De aarding van een installatie is zeer belangrijk v.w.b. de elektrische veiligheid!! Zoals eerder op dit forum beschreven heeft de aarde bij een eventuele fout het doel om een foutstroom op te laten bouwen waardoor de beveiliging wordt aangesproken. De lage weerstandswaarde van deze aarding is dus zeer belangrijk.

Aardlekschakelaar:

Indien gebruik wordt gemaakt van aardlekschakelaars en de aarde van de installatie wordt aangebracht op 167 Ohm dan moeten alle groepen door een aardlekschakelaar worden beschermd, let op: er mogen maximaal 4 groepen op een aardlekschakelaar worden aangesloten. Indien een van de groepen niet achter de aardlekschakelaar is aangesloten dan moet de aardverspreidingsweerstand wel een lage waarde hebben. Dit is al snel onder 1 Ohm, afhankelijk van de gebruikte groepenkast en grootste zekering. Een aardlekschakelaar is geen beveiliging tegen een aardingsprobleem. De aardlekschakelaar controleert de in- en uitgaande stroom. Als hiertussen een verschil optreed, door wegstromen via bijvoorbeeld de buitenzijde van een apparaat, dan treed de aardlekschakelaar in werking en schakelt deze de installatie af. 

Ik hoop hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven.

Voor meer info kunt mij een mail sturen.

Met vriendelijke groet,

TechniKon 

Kees Koning

keeskoning@zonnet.nl

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-05-19 08:33:40

Beste Kees,

hulde an de vakman!

Dat is dan het leuke van dit forum:

door deskundige vragen te stellen en op een hoog niveau te discussiëren kan je weer iets leren.

Dank aan TechniKon-Kees.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2006-05-19 08:45:24

Beste TechniKon-Kees,

vanwaar de waarde van 167 Ohm, citaat:

... en de aarde van de installatie wordt aangebracht op 167 Ohm dan ...

Ik had dit graag via een privé-mail afgehandeld maar je geeft geen mailadres.

Christian v.K.

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#16 Geplaatst: 2006-05-21 13:35:12

Beste Christian,

De bepaling van de waarde van 167 Ohm is een aantal eerdere reacties reeds beschreven. Het heeft te maken met de maximale veilige aanraakspanning voor een mens, dat is 50V wisselspanning. De maximale reactietijd, 0,2 sec., van het beveiligingstoestel speelt ook mee. Aan de hand van die factoren is de maximale waarde van de aardverspreidingsweerstand vastgesteld/berekend op 167 Ohm. Maar zoals eerder omschreven:

Bij het toepassen van een aardlekschakelaar moeten!! alle elektrische verdeelgroepen achter een aardlekschakelaar worden geinstalleerd.

Over het slaan van en aardelektrode. Er is in de Nederlandse norm NEN 1010 omschreven dat een aardelektrode minimaal 6 meter de grond in moet worden gedreven. Dit heeft te maken met bescherming tegen het uitrekken van de elektrode. Als de elektrode minder diep zit dan kan deze zonder zware hulpmiddelen worden verwijderd. Aangezien de aardelektrode een veiligheidsmiddel t.b.v. de elektrische installatie is moet de werking ervan maximaal worden gegarandeerd. 

Enne Christian,

Mijn mailadres staat onder mijn reactie, hierbij alsnog.

Ik denk alleen dat het beter is om de vragen via het forum te stellen. Dit om iedereen de kans te geven om van de info gebruik te maken en op de vragen en antwoorden kan reageren.

Groeten Kees Koning

TechniKon v.o.f.

keeskoning@zonnet.nl

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-05-21 13:40:51

Kees,

Misschien weet je HOE je kunt controleren of de bestaande aardelektrode voldoende aarding heeft. Iets zoiets zelf te meten of moet daarvoor een specialist worden ingehuurd?

Er komt hier een aarddraad de kelder in, maar gezien de oorspronkelijke toestand van de elektrische installatie heb genoeg ik reden om de aarding ook eens te (laten) checken.

Groeten,

Jan Willem

Auvergne

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2006-05-21 15:41:03

Willem,

in mijn archief heb ik de volgende tekst gevonden:

De weerstand van de aarde is belangrijk, en dit kun je niet met een universeelmeter meten, maar slechts met een specifieke aardingsweerstandmeter (m.b.v. 3 hulpelectroden). Bij het zelf doen: Laat een erkend installateur je aarde nameten; hij heeft verplicht de vereiste meetapparatuur. 

Overigens:

Ik kan mij niet herinneren de door Kees genoemde lengte van 6m in het boekje CCC Électricitée gelezen te hebben. Toevallig ligt dit boekje weer in het andere huis ...

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#19 Geplaatst: 2006-05-22 13:14:40

ja, gaarne dit onderwerp in het forumhouden, danig interessant wat mij betreft

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#20 Geplaatst: 2006-05-22 13:36:08

Kees, paar vraagjes:

Wat betreft de potentiaalvereffening, als al je leidingen nou van PE zijn, dus geen metalen leidingen, geen bad, geen radiatoren, valt er dan nog iets te vereffenen?

Wat betreft de overspanningsbeveiliging, is de betere oplossing (zeker vergeleken met de contactdoosbeveilingen) dan een overspanningsbeveiliging in de meterkast. Die zijn vrij prijzig, werken ze ook goed? Hoe kun je ze van tijd tot tijd testen?

Wat betreft de aardlekschakelaar, ik meen me te herinneren dat in NL er altijd maar 1 aanwezig was voor alle groepen (meer dan 4)? Heet dit ding trouwens het Dispositif Differentiel in Frankrijk, die men in 2 vormen kent: de Interrupteur Differentiel en de Disjoncteur Differentiel?

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#21 Geplaatst: 2006-05-27 13:14:00

Hallo, 

Bedankt voor jullie vragen:

Meten van de aardverspreidingsweerstand:

Deze weerstand wordt inderdaad gemeten met een speciaal meettoestel waarmee een driepuntsmeting wordt uitgevoerd. Er zijn ook andere methoden maar die komen uiteindelijk op hetzelfde neer.

Je maakt gebruik van een hulpelectrode en een sonde(beide een meetpen in de grond). De hulpelektrode wordt op een afstand van meestal 50 meter geplaatst. De sonde plaats je op de helft. Met deze meting wordt de elektrische geleiding van de bodemgesteldheid bepaald. Door een berekening(automatisch, in de meter) wordt de aardverspreidingsweerstand bepaald.

Een oude aansluiting/Aardpen:

Bij een oude aansluiting of aardpen(aardelektrode) is het zeer verstandig deze na te laten meten, het gaat hier om de veiligheid van de elektrische installatie. Het is ook verstandig om eens na te gaan waar de aardleiding vandaan komt, komt deze van het elektrische verdeelpunt of is er daadwerkelijk een aardpen geslagen? 

PE-leidingen:

Indien een installatie uit PE(kunststof) leidingen bestaat dan is potentiaalvereffening(PV) alleen belangrijk bij het elektrische verdeelpunt. Aanvullend kan bij het punt van binnenkomst van gas en waterleiding(indien deze leidingen van metaal zijn!!) PV worden toegepast. Aanvullend is het altijd verstandig om metalen constructies te aarden.

Overspanningsafleiders:

Het is correct dat goede overspanningsafleiders kostbaarder zijn dan de Gamma en Praxis modellen. Maar als deze laatste nou niet werken dan is het sowieso zonde om daar geld aan uit te geven.......

In goede Overspanningsafleiders is een defect melding ingebouwd. Deze modules kun je doormeten maar testen gaat natuurlijk niet, wij hebben geen bliksemontlading voorhanden........................

Een goede Overspanningsafleider kan een aantal treffers verwerken. Afhankelijk van de hoogte van de spanning en de stroomsterkte zal de werking met de loop der jaren achteruit gaan. Maar ach, als zo'n module zijn werk heeft gedaan dan mag die p een gegeven moment toch wel defect raken? Normaal gesproken zijn het insteekmodules waardoor deze gemakkelijk zijn uit te wisselen.

Aardlekschakelaar:

Het klopt dat in het verleden 1 aardlek per huisaansluiting werd toegepast. Deze was dan alleen voor de normale huisgroepen aangesloten. Dit zijn er meestal, in een gemiddelde woning, maar 4. Het kan niet dat een aardlekschakelaar alle groepen beschermd. Simpelweg omdat de grote stroom die dan door de aardlek gaat lopen te hoog is voor dit apparaatje.

Groeten Kees Koning

WWW.TechniKon.nl

keeskoning@technikon.nl

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#22 Geplaatst: 2006-05-27 16:00:26

Kees, dank voor het delen met ons van je kennis en ervaring. Ik bouw dit jaar een huis op rotsgrond. Daar sla je niet gauw een aardpen in. Nu zag ik in de gids van bouwmateriaal/brio-handel Leroy Merlin dat je de aarding ook kan realiseren met behulp van een koperen ringleiding die je meestort in je betonnen fundering. Dus een soort van grote koperen lus als het ware. De koperen draad is dan vrij dik. Wat denk jij daarvan?

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#23 Geplaatst: 2006-05-29 01:16:57

Hallo Jean Paul,

Een ringleiding in de fundering is een heel goede optie.

Waar dan zeker op te letten:

De ringleiding mag niet onderbroken zijn. De verbindingen dienen door deugdelijke klem-, las-, en/of persverbindingen te worden gerealiseerd. Uitgangspunt is dat de verbinding niet los mag/kan gaan door het storten van het beton.

De ringleiding wordt opgebouwd uit massief koperdraad of gladde zachtstalen staven. Indien de aarding alleen voor de elektrische installatie is bedoeld dan mag de doorsnede van de koperdraad 25mm2 bedragen. Indien er ook bliksembeveiliging wordt geinstalleerd dan moet de doorsnede van het massieve koperdraad 50mm2 zijn(de diameter is dan 8mm). Let op!! Het kan zijn dat de(locale) overheid eist dat er vertind koperdraad wordt gebruikt.Indien gebruik wordt gemaakt van staal dan dienen deze staven met een overlapping van minimaal 10cm of 2x 5 cm(2 zijden) te worden gelast. Met deugdelijke klemverbindingen mag dit ook worden geraeliseerd.  

De ringleiding wordt gekoppeld met het wapeningsstaal/aardstaaf van (indien aanwezig) hei- of boorpalen(wordt moeilijk op rotsgrond.....). De ringleiding dient maximaal elke 5 meter met het wapeningsstaal te worden gekoppeld, beter is zelfs elke 2 meter. Deze verbinding mag gemaakt worden met binddraad en/of taw-raps.

Vanaf de koperen- en/of stalenringleiding worden koperen "stek"einden gemaakt t.b.v. de meterkast en andere te aarden installaties/constructies. Deze stekeinden komen dan uit de fundering aan de zij- of bovenkant.Zorg ervoor dat tijdens de overige bouwwerkzaamheden de koperdraden niet beschadigen(koper is een zacht en kwetsbaar materiaal). Let op!! Het kan zijn dat de (locale) overheid eist dat er aardplaten worden toegepast. Een aardplaat wordt in de fundering tegen de buiten- of binnenzijde gemonteerd en wordt gekoppeld met de ringleiding. Op een aardplaat kan een aardleiding worden aangesloten om een verbinding te maken met een te aarden installatie of constructie.

Indien er een staalconstructie wordt toegepast dan worden ook stekeinden gemaakt t.b.v. de stalen kolommen. Indien bliksembeveiliging wordt toegepast dan kunnen deze kolommen eveneens dienen als afgaande(neerwaartse) leiding voor deze installatie.

Het is verstandig om ook aan de buitenzijde stekeinden toe te passen, minimaal op de hoeken. Deze worden gebruikt om (indien mogelijk) extra aardelektroden bij te slaan om de aardverspreidingsweerstand te kunnen verlagen. En eventueel kan een aanvullende ringleiding worden gelegd, tegen de fundering of zelfs op een afstand. Hiermee wordt de aardverspreidingsweerstand eveneens verlaagd. E.e.a. natuurlijk nadat de installatie is gemeten en wel of niet in orde is bevonden. Het kan ook zijn dat aan de buitenzijde installaties dienen te worden geaard (koppeling met gastank en/of kast energiebedrijf).

Al met al wederom een leuke klus, wellicht verstandig om dit door de vakman te laten doen?

Ik hoop wederom van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

Kees Koning

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#24 Geplaatst: 2006-05-29 08:58:03

Kees, dat heb je erg duidelijk beschreven, zo ga ik het doen. Voor de zekerheid doe ik er hier en daar extra stek-einden bij, je weet nooit.

Ik vroeg me alleen nog af wat het effect van de rotsondergrond is ten opzichte van een aarde-ondergrond. Ik neem aan dat rots minder goed geleidt dan (natte) aarde. Ik realiseer beton op rots, levert dat voldoende aarding op?

Verder kan ik de lus 60m. lang maken, maar gezien de lay-out van de fundering kan deze ook wat korter, maakt het wat hanteerbaarder. Is er een minimum lengte? Of moet je altijd als het ware de (fundering van de) buitenmuren volgen en mag je niet afsnijden via een binnenmuur-fundering (waarbij de lus dus gedeeltelijk onder je huis doorloopt)?

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#25 Geplaatst: 2006-05-29 09:19:56

Hallo Jean Paul,

Tusen de geleiding van een rotsbodem t.o.v. een aardbodem zit inderdaad een verschil. Om die reden is het ook verstandig om stekeinden aan de buitenzijde te maken. Als namelijk, na meting, blijkt dat de ringleiding in de fundering onvoldoende aarding geeft dan kan een extra ringleiding om het huis worden gelegd. Deze wordt dan gekoppeld met de stekeinden.

De ringleiding moet altijd zo veel als mogelijk buitenom. Een oversteek(vermazing) kan altijd maar hoeft normaal gesproken pas als het oppervlak van de woning zeer groot wordt en/of als de te verwachten verspreidingsweerstand te hoog zal zijn. Een maas kan ook handig zijn om een aardpunt/stekeind ergens binnenin de woning te verkrijgen. (In Nederland zit de Meterkast vaak niet tegen de buitenmuur.)  

Groeten Kees

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#26 Geplaatst: 2006-05-29 21:28:43

Potentiaalvereffeningen, schitterend woord!

Ik begrijp niet veel van electra, maar weet wel dat ons huis in 34 van de EDF een overspanningsbeveiliger (parafoudre) moest worden ingebouwd, naar verluidt vanwege de veelvoorkomende blikseminslag in het netwerk.

Het ding (een unit met beveiliger) is net zo groot als 2 'groepen' in een nieuwe stoppenkast en kostte incl. installatie iets van 230 euro. Het werkt net als een oude stop, dus na een overspanning kun je een beveiliger weggooien en moet er een nieuwe (a € 70,-) in.

Om niet een weekend zonder stroom te zitten, heeft de electricien - handig - een schakelaar geplaatst waarmee je de overspanningsbeveiliger kan uitschakelen. Na een blikseminslag kun je dan - weliswaar zonder beveiliging - nog stroom gebruiken.

avatar#5609
TechniKon
Berichten: 0
Reacties: 6

#27 Geplaatst: 2006-05-30 09:26:09

Hallo Capitelle,

Inderdaad konden de oude overspanningsafleiders(OVA) vaak maar een flinke klap verdragen en waren ze daarna defect. In het verleden zat dan ook direct de gehele installatie zonder stroom.

Tegenwoordig wordt een OVA niet in de elektrische leiding gemonteerd maar eraan. Zie het maar als een aftakking. Als de spanning stijgt dan wordt een soort zijweggetje naar aarde opengezet waardoor de bliksemstroom niet de installatie ingaat maar direct naar aarde afvloeit. Nadat de spanning is gezakt treed de OVA weer in ruste en sluit hij het zijweggetje.

Opzich een slimme oplossing wat de elektricien heeft gedaan maar niet echt meer van deze tijd en niet echt volgens de richtlijnen en normen.

Groeten Kees

avatar#3113
Ronald(1956)
Berichten: 2
Reacties: 12

#28 Geplaatst: 2006-05-31 22:51:32

Met grote belangstelling volg ik deze discussie, zelf zit ik nog met een aantal op te lossen problemen. In Frankrijk hebben wij een eigen stroomvoorziening, aggregaat/accu's/lader/omvormer. Ik heb mij laten vertellen dat, omdat het een zwevend net is, aarding niet noodzakelijk is. Ik vraag mij echter af of het zinvol is om toch maar aardlekschakelaars te monteren. Volgens mij moeten waterleidingen in een badkamer altijd geaard zijn (statische electriciteit?). Het probleem is dat er nergens een aardelectrode is, door de rotsachtige bodem is het niet mogelijk om een aardelectrode te slaan. Een ander probleem is blikseminslag, tot tweemaal aan toe is de bliksem in het generatorhuisje geslagen, het gevolg was enige duizenden euro's schade. Ik overweeg nu een bliksemafleiding te plaatsen maar ook hier het probleem, waar leid je naar af. Is ingraven van betonijzermatten een oplossing of zorgt het roesten voor een slechte afleiding naar de aarde. Er is gesproken over een koperen ringleiding, maar hoe pak je dat aan. Met google kan ik geen bruikbare informatie vinden en navraag bij twee bedrijven leverde mij ook weinig op (geen handel dus geen uitgebreide informatie). Een optie voor aarding van het woonhuis is misschien de waterbunker van 12 m3, of is dit een verkeerde gedachte. Voorlopig bij onweer alles ontkoppelen en kaarsjes aan.

Groeten Ronald.

avatar#5689
jen
Berichten: 0
Reacties: 2

#29 Geplaatst: 2006-07-23 21:10:52

Beste Gilbert

Even een vraagje,jouw berekening van U is I maal R begrijp ik maar 50 is 0.03maal 1666 met andere woorden 1666ohm. 30mili ampere is toch 0.03amper .

In mijn meterkast zit een hoofdaardlekschakelaar van het enegie bedrijf van650mA de weerstand van de aardelektrode zou volgens het Gedimatboek niet meer dan77 ohm mogen zijn.Bij een aardlekschakelaar van300mA 166 ohm.Is het nu zo dat met de door mijzelf geiinstallerde schakelaar van 30mA een veel hogere weerstand van de aardelektrode mogelijk is als beveiligingtegen lekstroom.Kun je me uitleggen wat zo´n energiebedrijfaardlekschakelaar doet en hoe dat werkt.Groeten Jen

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#30 Geplaatst: 2006-07-24 11:09:20

De werking van een aardlekschakelaar:

In een aardlekschakelaar zit een ringkern waaromheen twee spoeltjes die in tegengestelde richting zijn gewikkeld.

Door deze spoeltjes loopt de aan- een afvoerstroom naar de gebruiker.
De ene spoel is dus de fase en de andere de nul.

Omdat de stroom tegengesteld is, wordt in deze kern geen magnetisch veld opgewekt. Immers de retourstroom door de nul is altijd even groot als de aanvoerstroom door de fase.

Als er nu een lekstroom naar aarde plaatsvindt, bijvoorbeeld een persoon pakt de spanning aan, of er vind een kortsluiting naar aarde plaats, dan zijn de beide stromen door deze ringkern niet meer in balans. Immers er gaat nu ook een lekstroompje rechtstreeks naar aarde buiten de ringkern om.

Op dat moment wordt er in de ringkern een magnetisch veld geïnduceerd.
Door dit magnetische veld(je) wordt nu een relais aangetrokken en slaat de schakelaar af.

In feite is voor de werking van een aardlekschakelaar een geslagen aarde hierbij niet van belang. Immers een lekstroom naar aarde via een lichaam bijvoorbeeld laat de schakelaar al afslaan.

Dit gebeurd dan dus al bij een minimale lekstroom van 30 mA. Deze waarde is gekozen omdat dit normaal nog wel door mensen te verdragen is.

Kortom, een aardlekschakelaar werkt ook zonder aarde, en dat is nu juist het grote voordeel. Wel zit de aarde hierop aangesloten om d.m.v. een kortsluitknopje de aardlekschakelaar te testen.

Natuurlijk is een aarde verder als extra veiligheid wel degelijk van groot belang.

Rob.
 


avatar#3916
Janjp
Berichten: 0
Reacties: 4

#31 Geplaatst: 2006-09-01 11:01:23

Nog een kleine aanvulling, kies inderdaad toch maar voor een kleine aardpen.

50mm2 koper met een stalen buis in de getrond getrild met een electrische sloop hamer.

100 Ohm is reeds voldoende om de testfunctie te laten aanspreken.

Het blijft electronica hoor!

In de meeste gevallen is een/twee pennen van 1 m1 reeds voldoende.

Net zo lang doortrillen tot het knopje werkt.

Groet Janjo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#32 Geplaatst: 2008-01-17 14:30:02

Een wat late reactie op een discussie van twee jaar geleden, maar toch nog één opmerking over computer apparatuur en bliksembeveiliging.

Er wordt terecht gewezen op het belang van een goede aarde, en het eventueel (laten) aanbrengen van een bliksembeveiliging. Of het gebruik van een overspanningsbeveiliging zoals die soms geïntegreerd is in een verdeeldoos.

Dat is allemaal het traject waar we hoogspanningspieken verwachten die via de 230 Volt binnenkomen.

Maar op het Franse platteland loopt ook de telefoonleiding over palen, en die is dus ook kwetsbaar voor blikseminslag. En wanneer uw modem - onverschillig of het een ouderwets of adsl modem betreft - op uw pc is aangesloten, kan ook via die ingang (seriële poort of ethernet/netwerk ingang) uw pc door blikseminslag kilometers bij u vandaan defect raken. Een loodgieter bij mij in de buurt raakte zo tot zijn vertwijfeling z'n gehele bedrijfsadministratie kwijt. Een "burn-out" van het moederbord in zijn pc, en ook de besturings electronica van de harde schijf zag er niet meer origineel uit. Geen redden meer aan met de reguliere data recovery programma's.

Voor de seriële poort bestaan er ook overspanningsbeveiligingen, een verloopstekker met wat electronica er in, maar tegen het geweld van blikseminslagen leggen ook die nog wel eens het loodje.

Advies 1: zelfs wanneer er een bliksembeveiliging of overspanningsbeveiliging aanwezig is, toch maar de stekkers van de computer apparatuur uit het stopkontakt halen, en ook het kabeltje van modem naar pc loskoppelen wanneer er onweer dreigt.

Advies 2: maak van de bestanden op uw pc regelmatig een back-up.

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#33 Geplaatst: 2008-01-17 14:45:38

Dan weet ik er ook nog een, wij hebben vorig jaar een pittig onweertje gehad. Harde klap, geen spoor van inslag te vinden. Blijkbaar wel een serieus electro-magnetisch veld opgetreden (ergens gelezen dat die soms wel meer dan een kilometer kan "reizen") want:

- LNB koppen satelliet kapot

- diseqc switch sat kapot

- sat ontvanger kapot

- tv (die alleen aan sat ontvanger gekoppeld is, we hebben geen rateau) kapot

verder hebben we niets gemerkt, het licht flikkerde niet eens, geen stoppen gereageerd.

ik neem aan dat die ontlading de route satelliet schotel naar sat ontvanger naar TV heeft gekozen. ook daar kun je je tegenwoordig voor beschermen, maar stekkers eruit trekken (en ik meen minstens 30cm van aansluitinge verwijderen) is het meest effectief. Dus altijd thuis blijven he :-)

NB. tegenwoordig heb ik trouwens een Belkin UPS apparaat, zeg maar een apparaat met overspanningsbeveiliging en een accu om nog een paar minuten bijv. je computer te kunnen laten draaien bij stroomuitval. werkt prima, kostte 55 euro. is vooral heel fijn want veel kleine hikjes van een paar seconden op ons net waar de computer niet van houdt, dat gezeur is nu over.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#34 Geplaatst: 2008-01-17 16:48:43

Rob

Ook voor telefoon bestaat er een bliksembeveiliging, google op:

parafoudre téléphonique

janv

ps 17:12

toch maar even een link erbij:

http://www.eclats-antivols.fr/modules.php?name=Boutique&itm_ref=16784 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#35 Geplaatst: 2008-01-17 21:01:29

Janv,

Het bestaan van bliksembeveiliging voor de telefoonlijn is mij bekend, bij mij zit er ook zo'n systeem in.

De voorzichtige mens in mij konstateert echter dat het bij een blikseminslag altijd de vraag is wie er sneller is: de waanzinnig snelle hoogspanningspuls die over je net- of telefoonkabel je huis komt binnenrennen, of de reactietijd van je bliksembeveiliging.

Op fraaie foto's van testopstellingen in hoogspanningslaboratoria, er zijn vast wel plaatjes van te vinden op internet, kun je zien dat de stijgtijd van zo'n puls zoals dat in vaktermen heet in de micro- of soms nanoseconden gelegen is.

In gewone taal: met een beetje pech glipt er toch nog een stevige hoogspanningspuls naar binnen, voordat je beveiliging in werking treedt. En voor delicate electronica aan boord van computer equipment kan een paar honderd millivolt al het verschil betekenen tussen kapot gaan en heel blijven: de isolatielaagjes tussen de diverse lagen in een processor of een ic zijn tegenwoordig bijzonder dun, veel marge heb je niet wat overspanning betreft. En hier hebben we het over duizenden volts.

Omdat je natuurlijk niet voortdurend in de weer gaat met het aansluiten en vervolgens weer loshalen van je verbindingen, geeft zo'n bliksem/overspanningsbeveiliging wel enige gemoedsrust.

Maar wanneer de dame of heer van de meteo roept dat er onweer aankomt, blijf ik een meer dan lichte voorkeur houden voor het loshalen van mijn computerverbindingen. En ook maar van de tv. Zeker wanneer je zomers eens een paar dagen weggaat.

Rob