Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bramen rooien

Auteur Bericht

avatar#5364
Elsje
Berichten: 6
Reacties: 24

#0 Geplaatst: 2005-03-15 14:01:08

Beste forumleden Ik heb 2000 m2 braam met nog wat brandnetel. Is er 1 machine die dat aankan? Heeft iemand ervaring en/of een handige tip? Of gewoon met de hand, heggenschaar en spitvork? Het terrein is erg grillig met stukjes hier en daar en rots en af en toe wat boom, dat gewoon de boel maaien niet mogelijk is. Elsje

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-03-15 18:55:36

Het is niet anders, maar 2000 m2 wilde bramen zien weg te krijgen met een heggenschaar of een spitvork is absoluut onbegonnen werk. Op het oog lijkt na alle inspanningen de klus geklaard, maar na een paar weken lopen de wortels weer uit en heb je nieuwe braamstruiken. Ik vind het vreselijk, maar er zit niets anders op dan geweld toe te passen, glyphosaat, handelsnaam Roundup. Duur spul. Misschien kun je bij een coperatie in jouw buurt gewoon glyphosaat krijgen. Zelfde werking, stukken goedkoper.

Wim

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#2 Geplaatst: 2005-03-15 23:08:04

Beste,

Heb je geen buur met een tracteur ? De plaatselijke paysans zijn meestal voorzien van soort "tondeuse", mits een simpele vraag kunnen zij dat perceeltje onderhanden nemen. Wel opletten dat je alle snoeisel nadien ook verbrandt, anders kan zelfs het kleinstje achtergebleven stukje wortel schieten.

Nadien eventueel het perceel met een onkruidverdelger te lijf gaan. Dit laatste geniet niet mijn voorkeur, doch het kan echt niets anders, gezien het grimmig karakter van dergelijke "rommel".

Eigenlijk kom je net op tijd met dergelijke actie, aangezien alle planten momenteel uit hun winterslaap zijn gesukkeld, waardoor ze op zoek gaan naar sap, dus spuiten maar !

Rooi ze ;-)

Johan (Fr)

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#3 Geplaatst: 2005-03-16 01:03:27

als profesioneel boomkweker kan ik mededelen dat round-up of andere producten op basis van glyfosaat bramen tamelijk koud laten als ze op het gewas zelf worden gespoten in de voorgeschreven verdunning. de groei wordt geremd, het blad neemt rare vormen aan maar een jaar later groeit het spul weer tegen wil en dank. er bestaan wel bestrijdingsmiddelen die ook bramen aanpakken, maar deze zijn niet vrij verkrijgbaar. eventueel kunnen bevrinde agrariers het spul fourneren via de cooperative. het spul heet mecoprop of mcpa, eventueel werkt mcpp ook perfect. mijn andere professie, de geneeskunde, gebied mij echter te melden dat dit ongeregisreerdezgn groeistoffen zijn, waarvan de gevaarlijke kanten weinig dan wel beperkt onderzocht zijn. ik ben er zelf zeer voorzichtig mee. al moet ik bekennen dat ik ze zeer selectief o.a. bij bramen, brandnetels e.d., de zeer lastige planten dus wel toepas. het generieke middel glyfosaat is overigens volgens de huidige stand der kennis redelijk onschuldig. zaken als zout en suiker zijn voor zover heden bekend veel giftiger. de letale(dodelijke) dosis glyfosaat ligt bij enkele kilogrammen in te nemen product. van suiker en zout b.v. moet je echt geen kilos consumeren in korte tijd. dat zal ernstige ongemakken en/of schade opleveren!

glyfosaat kan wel degelijk effectief worden ingezet namelijk op de stronken van afgezaagde, afgemaaide, afgeknipte planten. men moet dan geen kant en klaar product kopen, maar een product dat normaal ongeveer 1 op 100 of een vergelijkbare verdunning vraagt (4 tot 6 liter per hectare). dit dient men nu 1 op 1 verdund met een kwast op de stronken te smeren en het resultaat is perfect. let wel op verse wonden van bomen en struiken die op deze manier worden behandeld werkt

glyfosaat voor planten als de pil van drion!

tenslotten vaak verkoop ik relatief dure planten als efectiev erfafscheiding

samenvattend werk ik graag 'ecologisch', daar hoort het selectief en verstandig en deskundig gebruik van gebruik van veel bestrijdingsmiddelen naar mijn oordeel bij.

fons, wellicht later meer.

avatar#5364
Elsje
Berichten: 6
Reacties: 24

#4 Geplaatst: 2005-03-16 08:30:17

Neen, aan wild gif spuiten doe ik niet. En omdat het terrein zo grillig is met een klein stukje hier en een gangetje daar en vol rots, lijkt me niet dat de boer daar zijn spullen aan (wil) (kan) wagen.

Ik koop wel een elektrische heggenschaar (welk merk) om de boel kort te houden en ga dan met een handploegje aan het werk. Harken en verbranden. En dan misschien selctief met de kwast toch glyfosaat? Ik weet dat roundup geen effect heeft en ecologisch uit den boze is.

De pech is dat er onder de nog min of meer slapende bramen mooie sneeuwklokjes en wilde hyacintjes te voorschijn komen. Dat wordt dan ook vernield.

Maar: snoeien doet groeien, dus de bramen zullen enorm geprikkeld worden om zich een fijn te verspreiden. De eerste (volks)tuin met zevenblad lijkt een lachertje..

Zucht. Bedankt,

Elsje

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#5 Geplaatst: 2005-03-17 21:20:55

dag Elsje,

ik heb net een bestrijdingscampagne achter de rug van bramen in een verwaarloosde wijngaard.

ik heb daarbij een handheggeschaar met lange, uitschuifbare, handvaten van Wolf gebruikt. De 1.50 hoge braam aan de voet afknippen en dan met de behandschoende hand lostrekken, de stengels op hopen leggen.

ik heb vandaag gemerkt dat het handig is om die stapeltjes niet te groot te maken.

Als ze wat kleiner zijn kan je ze namelijk met enkele steken met een hooivork op een dekzeil gooien en naar de brandstapel slepen. Het brandt als een fakkel! Als de hopen te groot worden is het zwaar werk om ze uit elkaar te trekken en naar de brandhoop te brengen.

Vermoedelijk was het bij ons vandaag de laatste dag om te kunnen stoken, er komt meer wind en het wordt nog droger.de bramen zijn weg, er ligt alleen nog een hoop dennetjes en steeneik.

veel succes met deklus,

Antonia

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#6 Geplaatst: 2005-03-19 14:48:39

helaas, ik ben toch met gif begonnen. de enige andere optie is alles met wortel en tak uit de grond halen en dat is onbegonnen werk. iedere millimeter wortel die je laat zitten groeit enthousiast uit tot een nieuwe plant.

beste fons. ik heb vorig jaar glyphosaat gespoten en de brandnetels leken zich daaronder niet happy te voelen en stierven inderdaad af. begrijp ik nu van je dat al dit werk en al die troep voor de bramen een lachertje is geweest en dat ik met een ander gif overnieuw moet beginnen???

salut,

marjorie

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#7 Geplaatst: 2005-03-22 17:42:07

marjorie vroeg of het spuiten met glyfhosaat tegen brandnetels en bramen voor niets is geweest.

bramen en brandnetels krijgen een ernstige terugslag van een bespuiting met glyphosaat, maar ze zullen na één bespuiting niet doodgaan. echter afgeknipte stengels ingesmeerd met één op één verdunde glyphosaat roeit ze met wortel en tak uit.

dit is bovendien veel selectiever werken en dus ecologischer voor zover deze term in vergelijkende termen bruikbaar is en niet te vergeten goedkoper. we blijven tenslotte als god wonenden, maar desondanks ollanders.

fons

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#8 Geplaatst: 2005-03-23 07:35:55

hallo fons, ik kan je getallen niet lezen??

en begin een beetje wanhopig te worden. ons terrein is na jarenlang braakliggen voor het grootste deel overwoekerd met bramen en brandnetels. en ik zie geen kans al die stompjes aan te stippen. dat doe ik al op een deel van het terrein met de varens (die ook aardig huishouden) maar daar houdt het ook mee op. we zijn maar een paar weken per jaar hier en moeten ook nog een heel huis opbouwen.

en ik ken geen agragrier die dat andere gif kan organiseren.

ik hou helemaal niet van spuiten, maar zie geen andere mogelijkheid . ik loop dan met mijn spuit in een heel klein straaltje ingesteld om zoveel mogelijk alleen de bramen en netels te pakken en niet op de andere planten te spuiten en dan ben ik al dagen bezig!

is het misschien handig om eerst te maaien met de bosmaaier en dan op die stompjes te spuiten?

zucht en salut,

marjorie

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#9 Geplaatst: 2005-03-25 15:21:51

Hoi Elsje,

Onze buren branden de bramen af, ze steken het aan en blijven erbij, ik zou het persoonlijk niet aandurven, heb je geen buren die er ervaring meehebben?

Jeanine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-03-25 20:06:34

@ Marjorie,

Glysofaat ,geconcentreerd,heb ik laatst nog in een 5l pul gekocht bij een bedrijf voor tuinders materialen en gewasbescherming. Ongeveer een 37 Euro! Moest me wl legitimeren omdat ik door de hoeveelheid een "grootverbruiker" zou zijn!

Laatst was ik in Belgi in een Aveve en daar kon je hetzelfde spul uit de rek nemen! Het is van een Belgische fabrikant,weet de naam niet meer,want het spul staat in Frankrijk! Je kunt het dan naar behoefte aanlengen !

In de Ldf verkopen ze speciaal spul voor bramen ,maar is erg duur en is ook gebaseerd op dit glysofaat!

Wil je in LDF een tuin met "ongewenst kruid" dan zul je van een paar principes moeten afstappen!

Succes en tot ziens, Ronald

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-03-28 15:12:31

Wat dacht je van een paar stoere geiten? ;~)

avatar#5364
Elsje
Berichten: 6
Reacties: 24

#12 Geplaatst: 2005-03-31 13:19:23

Geiten lijken me geweldig maar ze eten echt alles, de bramen maar ook alles wat ze niet moeten eten, je kleren, de boomschors en ze kunnen heel knap ontsnappen. Ik ben te vaak in nederland, jammer genoeg.

Ik heb nu een gedeelte afgeknipt en bij de boerenbond glyphosaat gekocht, zonder doktersrecept. Ik ben benieuwd.

Ze hadden daar ook lakklompen met punten, echt wel hip.

Elsje

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#13 Geplaatst: 2005-04-01 06:50:41

ben benieuwd wat de fransen daar nu weer van zouden vinden: lakklompen met punten! die ollanders toch!!!

salut,

marjorie

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#14 Geplaatst: 2005-04-01 07:00:02

net terug uit frankrijk en redelijk teleurgesteld over het resultaat van vorig jaar spuiten met glyphosaat.

het blad is allemaal afgestorven maar in plaats van 1 nieuwe

scheut komt er nu per knop een hele tros nieuwe scheuten op de struiken die ik gespoten heb!!!

zou dat door die glyphosaat komen? dat zo'n struik terug gaat vechten en sterker terugkomt????

de brandnetels hebben geloof ik meer te lijden gehad, maar ik heb nog niet alles bekeken, het was veel te nat en te glibberig.

en dan het volgende probleem: de paardebloemen en de distels! met honderden zijn ze opgekomen ondanks dat we vorig jaar er veel hebben uitgestoken en zoveel mogelijk bloemen hebben verwijderd. door de vette grond met veel stenen is het lastig steken en blijven er restjes wortel achter.

ik ga nu een paardebloemstopper aanschaffen waarmee je zout in de plant injecteert zodat die zichzelf kapotzuigt met water. ben benieuwd of dat gaat werken.

(ach ronald, daar zitten we dan, zonder principes en met nog extra veel nieuwe braamscheuten! maar we strijden vrouwmoedig verder... groeten en tot ziens)

salut,

marjorie

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#15 Geplaatst: 2005-04-01 14:49:31

spuiten met glyphosaat op bramen en brandnetels is zelden effectief zoals ik reeds eerder schreef. smeren op stompen wel. spuiten kan wel met mecoprop, maar dat mag alleen aan agrariërs verkocht worden. mecoprop werk overigens tegen alle breedbladigen of tweezaadlobbigen zoals dat heet dus ook paardebloemen zuring etc. grasachtigen zoals weide- en andere grassen, bamboe, bollen, veel waterplanten etc. lijden er niets van.

fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2005-04-26 23:16:16

Hai fons,

Wij kopen mecoprop of MCCP gewoon in NL bij de cooperatie (in Hoorn heet het Agrfirm), legitimeren niet nodig.

Roundup, waarin glysofaat de werkbare stof is, kopen we bij de

quincaillerie. Je kan kiezen tussen twee merken, het amerikaanse merk

dat precies hetzelfde is als het franse kost ongeveer 10x zoveel.

Maar hier in NL kun je het bij elk tuincentrum kopen.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#17 Geplaatst: 2005-04-26 23:35:42

mecoprop kopen zonder legitimatie en spuitlicentie in nederland is uiterst vreemd, eigenlik moet het niet kunnen. er zijn bronnen die aangeven dat mecoprop zeer giftig is. oppassen dus.

merkloos glyfosaat is net zo werkzaam als Round-Up, maar inderdaad onzinnig veel duurder.

de combinatie is ideaal voor bramen,distels,brandnetels,zuring en andere lastige wortelonkruiden.

steeds moet m.i. echter worden afgewogen of het gebruik echt nodig is. niemand kent de lange termijn effecten van deze chemische stoffen.

ergo niet blind afwijzen, maar wel bezint eer ge begint.

fons

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#18 Geplaatst: 2005-04-27 01:22:45

Glyfosaat (glyphosate) is de werkzame stof in foliaire+systemische herbiciden tegen "taai" onkruid, op basis van opname en migratie in de plant tot in de wortels.De echte taaie rakkers liefst dus behandelen in het najaar, zeg oktober, als de sappen zich terugtrekken en daardoor en passant de chemische troep tot in het fundament meevoeren.

Ook het merk ROUNDUP van de Amerikaanse agri-mafioso 'Monsanto' is gebaseerd op glyfosaat, maar er zijn daarnaast vele andere merken met nagenoeg dezelfde werking en veelal goedkoper. Er moet bij het vergelijken van merken natuurlijk wel gelet worden op de verhouding tussen de hoeveelheid werkzame stof per liter - bepalend voor de toe te passen dosis - en de prijs per liter.

Kiezen voor toepassing van dat soort middelen is afhankelijk van de ernst van de situatie in combinatie met persoonlijke omstandigheden en voorkeuren, doch nimmer zonder bezinning zoals Fons terecht stelde.

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#19 Geplaatst: 2006-03-19 00:04:32

al is dit onderwerp alweer even geleden aangesneden, toch wil ik even reageren. Wat jammer dat jullie de chemische middelen uit de kast rukken. Ik heb om mijn terrein en op mijn paardenwei ook heel veel braamstruiken gehad die wel 2 -3 meter mijn tuin in groeiden. Ik ben lekker met een fles cola, snoeischaar en goede handschoenen een aantal dagen de tuin ingegaan en heb ze takje voor takje teruggesnoeid, het jaar daarop waren ze nog maar 1 meter de tuin ingegroeid en nu hier en daar een lange tak, dus een middagje werk voor mijn hele tuin (2x per jaar) op mijn paardenwei hou ik het bij met de bosmaaier ( maar dat zijn nu hele kleine toefjes. Weet je, bramen balen ervan als ze teruggesnoeid worden en geven de moed na een paar jaar gewoon op. ik vind het heerlijk ontspannend om te doen (op mijn gemakje) het is bijna jammer dat ze nu zo goed als wegblijven.

sterkte met de nog niet bekende schade van die chemische middeltjes.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#20 Geplaatst: 2006-03-19 09:07:54

ik dacht even dat je die cola over de braamstruiken deed! wie weet gaan ze daar wel kapot van!

ik ben het helemaal met je eens dat het jammer is om de chemie te hulp te roepen, maar als je geen tuin hebt maar een overwoekerd terein met alleen maar bramen en brandnetels en varens en ook nog maar 6 weken per jaar vakantie waarin er ook een huis gebouwd moet worden, is het niet meer zo ontspannend.

takje voor takje betekende in mijn geval dat ik al twee jaar bezig ben geweest om de honderden meters braam die zich door de vlier en de kardinaalsmuts hadden gewoekerd, eruit te halen, zodat die mooie struiken weer konden ademen. en achter mijn rug stond dan weer een net gebosmaaierde braam gillend van de lach als een gek uitlopers te vormen!

dat is een strijd die je bij voorbaat verliest.

vandaar de chemie. ik vond het een heel moeilijke beslissing en spuit nu takje voor takje..... heel voorzichtig.

salut,

marjorie

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#21 Geplaatst: 2006-03-19 22:33:42

Die bramen hebben zo hun eigen mening. Sommige kun je er met n keer maaien van overtuigen dat ze beter weg kunnen blijven. Andere, zoals die aan de voet van enkele van onze cipressen blijven zeer hardnekkig terugkomen. Kortom, begin met gewoon maaien, lukt dat niet dan nog eens verder denken.

Antonia

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#22 Geplaatst: 2006-04-06 13:50:53

Bramen....Ik stook er een vuur op van mijn bomen- en stuikensnoei afval.Al het andere maai ik tot pulp en wacht wat er weer gaar opkomen Daarna alles wat toch opkomt uitgraven!! 

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#23 Geplaatst: 2006-04-07 07:34:08

zoek ook even op t forum onder bramen en brandnetels geloof ik, daar is al heel veel over heen en weer gedacht, groet, marjorie

avatar#5552
EVELINE
Berichten: 1
Reacties: 1

#24 Geplaatst: 2006-04-14 00:24:17

hallo

een wat late reactie op je bericht, maar ik ken het probleem met de bramen

want heb een huis gekocht wat 30 jaar leeg stond en geheel was begroeit met die planten.

ik kan je een ding verzekeren, tegen bramen werkt eigenlijk alleen de snoeischaar want het zijn taaie planten.

tegen brandnetels en distels heb ik ooit een goede tip van een fransman gekregen, je moet kunstmest over je land strooien dan heb je een jaar later een mooi gazon met alleen gras.

tja het klinkt raar maar werkt wel.

succes gr eveline

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#25 Geplaatst: 2006-04-14 10:50:33

Als het gaat om bramen in een haag is de makkelijkste manier het omleggen van de scheuten. Dus de scheuten in de haag stoppen of er tegenaan 'plakken'. Is een werkje van niks.

Als chemisch middel als het toch moet, gebruik ik Carlton Pro, verkrijgbaar bij de Coôperative bij mij. Werkt enorm en 'autorisé dan les jardins'.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#26 Geplaatst: 2006-04-14 11:15:44

bij het omleggen van de scheuten krijg je dan toch uiteindelijk alleen maar bramen in je haag? ze overwoekeren dan alles wat er op hun pad komt.

en wat is de werkzame stof van carlton pro?

groet,

marjorie

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#27 Geplaatst: 2006-04-14 15:10:47

Hallo Marjorie,

Inderdaad overwoekert de braam dan. Ik ging er van uit dat dat 'niet ongewenst' kan zijn. Je hebt dan een steeds voller wordende bramenhaag, die weinig onderhoud behoeft.

Maar als je een andere haag wilt, ja, dan is dit niet de oplossing...

De werkzame stoffen in Carlton Pro zijn; Triclopyr en Clopyralid.

Het is een déherbant selectief, in dit geval doodt het alles behalve grasachtigen (graminés).

Het lijkt van Dow Chemical te zijn want de fabrikant is Dow AgroSciences.

Dick

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#28 Geplaatst: 2006-08-27 12:34:31

misschien moet ik dat vloeken ook maar eens gaan proberen, de rest hebben we al gedaan. stug volhouden en steeds weer een stuk vrijmaken. dan moet het toch uiteindelijk wat worden.

ben gisteren net naar de kwekerij van bastin geweest. die hebben een waanzinnige kollektie lavendel, tijm, salvia, oregano.... allemaal planten die het goed uithouden als je maar weinig aanwezig bent. ik heb er lekkerbekkend in de rondte gelopen.

ze organiseren ook regelmatig weekends waarin bepaalde planten centraal staan. en hebben een boek uitgegeven over de mediterrane tuin. kijk maar eens op www.bastin.nl.

groet,

marjorie

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#29 Geplaatst: 2006-08-29 21:37:23

Graag de discussie voorzetten in de nieuwe rubriek Tuinieren in Frankrijk.

Dank.

Wim