Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

SCI

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-03-17 20:37:59

Hallo.   Wij zijn Saskia en Paul en hebben een huis gekocht in Puy de Dôme We zijn van plan een SCI op te richten maar willen graag weten of je dan nog wel een chambre d'hôte kunt starten in het desbetreffende huis.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-03-18 16:06:51

Hallo,

Misschien een hele domme vraag.......maar wat is een SCI?

Groetjes

avatar#1855
jeanine
Berichten: 14
Reacties: 75

#2 Geplaatst: 2005-03-18 17:34:08

Jacqueline,

Ik lees op het forum meerdere berichten van jou, misschien is het handig om de zoekmachine van Wim op dit forum te raadplegen.

Een SCI is een b.v.

Ook m.b.t je eigen auto mee, daar is de afgelopen weken al het een en ander over geschreven ook daar kun je info over vinden . Verder moet je je hele plan m.b.t jullie emigratie niet onderschatten, er zullen nog heel wat beren op je pad komen. Suc 6

Voor Sas en Paul ik weet niet waarom jullie een sci op willen richten, dat is helemaal niet nodig, alleen als je met meerdere partijen een huis koopt en er schijnen dan idd haken en ogen aan te zitten m.b.t verhuur en opbrengsten.En eventuele verkoop van je pand.

Zelf hebben wij een micro enterprise en dat is iedereen aan te raden.

Een goede accountant kan je in deze het beste van advies voorzien.

Suc 6 Jeanine

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-03-19 00:09:58

Beste allen,

Inderdaad is via de zoekmachine van deze website informatie over de SCI te vinden. Ga naar http://www.infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/83/#313

en je vindt alle informatie, zeer recent nog geactualiseerd. Wie na lezing daarvan nog aanvullende informatie verlangt. ponere zulks in deze groep en men wordt weer wat wijzer.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-03-22 16:43:07

Graag zou ik wat meer info over micro enterprice willen hebben. Jeannine haalde dit even aan, is er een hollandse site over dit onderwerp?

Maria

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-03-23 00:46:09

Tik even micro-entreprise in de zoekmachine in (links onder in de menubalk) en je wordt al een stuk wijzer.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-03-25 16:09:37

Ik heb heftig gezocht naar de consequenties van een SCI t.a.v. het runnen van een comercieel bedrijf in het huis wat dus eigendom is van de SCI. Ik heb nog geen bevredigende antwoorden gevonden wat wel en wat niet toegestaan is.

Paul

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2005-03-25 17:03:30

Wie in Frankrijk een gemeubileerd huis verhuurt (particulier of via een SCI) zal over de inkomsten daarvan in Frankrijk belasting moeten betalen: via de inkomstenbelasting als het om sporadische verhuur gaat (volgens het inzicht van de lokale belasting'inspecteur') of via de vennootschapsbelasting als het om een echt bedrijf gaat. De inkomsten die bij een SCI binnenkomen, dient de gérant netjes te boeken en worden bij de jaaropgave toebedeeld aan de leden van de SCI die elk over hun portie inkomstenbelasting moeten betalen.  Dat is de befaamde transparantie die nodig is om een SCI commerciële activiteiten te laten uitvoeren. Als particulier is het mogelijk om een echt bedrijf op te richten (een SARL bijvoorbeeld) of een fiscale constructie te kiezen, waarbij je onder veel regelgeving uitkomt (geen BTW-administratie), maar waar je later toch wel duur mee uit bent wegens de verplichte afdracht van sociale lasten. Het is dus nogal complex. Bij de Chmabres de commerce zitten vriendelijke dames en heren die kunnen adviseren, wat in elk geval de beste oplossing is.

Wim

avatar#3457
Jules
Berichten: 0
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2006-02-15 14:00:47

Bonjour Wim,

Wij zijn ook van plan middels een SCI te gaan kopen.

De hoofdzaak is volgens ons het feit dat een SCI een roerende zaak is en derhalve (fiscaal) in Nederland valt ten aanzien van erfrecht. Handig voor mensen die nog in NL wonen?

Wel is ons medegedeeld dat de Franse overheid zich bezint op reparatiewetgeving.

Complimenten voor de mooie en informatieve site - en boek!

Au revoir,

Jules en Yvonne. 

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#9 Geplaatst: 2006-02-17 15:10:39

Het is een beetje oude thread, maar toch even een reactie.

Vergeet als die slimmigheid: de franse wetgever is veel slimmer en consekwenter. Een SCI is een oplossing om elegant gedeeld eigendom te reguleren. Niets meer en niets minder. Dus geen commerciele activiteiten en dat van dat 'roerende'  is uit de lucht gegrepen. Als je niet getrouwd bent dan moet je geen huis samen kopen in Fr, maar dan moet je elders een rechtsvorm opzetten en die het huis laten kopen.

Deze week dit onderwerp  diepgaand besproken met de notaris. Ongetrouwde stellen kunnen het niet fiscaal vriendelijk in Frankrijk regelen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-02-23 16:17:04

NL deskundigen, die beroepshalve met deze zaken bezig zijn, relativeren inderdaad het beweerde grote nut van de SCI.

Buitenlandse rechtsvormen die de Franse notaris suggereert hebben ook nadelen, zoals bijvoorbeeld een heel onvoordelig

regime van de plus-value. De algemene stelling dat ongetrouwde stellen het fiscaal niet vriendelijk kunnen regelen is in het algemeen niet waar, het hangt van de situatie af.Een SCI is een Franse rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal. De aandelen zijn roerende zaken en vererven dus conform het recht van het land waar de aandeelhouders wonen. De aandeelhouders betalen echter successierechten in Frankrijk. Als het gaat om de regeltjes van in- en uittreden en om de verkoop tussen twee eigenaren te regelen, is het afhankelijk van de persoonlijke situatie van de eigenaaren/kopers of er en indivision wordt gekocht, een contrat d’indivision wordt opgesteld of dat een SCI wordt opgericht. Als je als niet gehuwd stel een huis in Frankrijk koopt zijn er vaak betere oplossingen te verzinnen dan het oprichten van een SCI. Denk bij voorbeeld aan de Pacs, wellicht toch trouwen, de clause de Tontine/d’accroissement etc.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#11 Geplaatst: 2006-03-17 18:28:36

Zal ik hier eens een verschrikkelijk politiek incorrecte opmerking maken: Gewoon trouwen onder gemeenschap van goederen, dan is een SCI nergens voor nodig als je met zijn tweetjes een huis koopt. Het geld dat je in een SCI zou willen steken, kun je dan beter gebruiken voor de bruiloft.

Ik weet het, Frankrijk loopt soms verschrikkelijk achter.....

Wim

PS Marijke en ik zijn niet getrouwd, hebben ons Franse huis gekocht met een SCI en daardoor al verchillende malen de Franse bureaucratie moeten bevechten. Niet dat dat helpt. We blijven eigenwijs ongetrouwd en we blijven daar gedoe door krijgen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-03-17 19:05:31

Wim van T.

Ik woon met een andere man samen en ik geef jouw gelijk, maar regel jij ons formele huwelijk, dan zal ik voor het feest, het eten en de borrel zorgen. Afgesproken???

Allen

Er is geen fiscaal goede oplossing voor ongehuwd samenwonenden. Ik denk dat iedereen - ook Wim B - moeten stoppen met te suggereren dat dat wel zo is. Je zet mensen daarmee op het verkeerde been, d.w.z. naast het verlies van een partner ook nog eens een grote financiele zorg (Het huis verkopen, bijv.)   PACS-en helpt niet, de SCI helpt niet. Het probleem zit niet in het Erfrecht, maar in de Successierechten. Als je ge-PACS-t  bent dan krijg je een iets hogere vrije voet, maar daar staat tegenover, dat sinds kort ook je bezittingen in Nederland worden meegeteld in Frankrijk. Vroeger was dat niet zo en kon je door de veel hogere vrije voet in NL de schade beperken: huis in FR, de rest van je bezit in NL houden. 

Maak met behulp van de gegevens op deze site maar eens een berekening voor een ongehuwd stel met een huis van EUR 200.000 en aandelen, spaarrekeningen van EUR 300.000 in Nederland. Je zult schrikken wat de overblijvende partner in Fr moet betalen. Reken het eens uit en zet het antwoord in een reactie.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2006-03-18 19:26:09

Je hebt helemaal gelijk. Voor homo/stellen is er inderdaad geen gemakkelijke oplossing. Daar loopt Frankrijk inderdaad nog steeds achter.

Toch is het handig om eens een Franse gespecialiseerde advocaat aan te spreken. Ik heb gezien dat die al veel oplossingen heeft bedacht voor uiteenlopende stellen. Ik weet er wel een, maar mag hier geen reclame maken. Mail me als je wil.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-03-19 05:51:15

Wim, ik heb een tijjdje geleden een advies gevraagd en gekregen van een goede advocaat uit Parijs. Kosten EUR 2000.-

Het resultaat was, dat er op zich geen mogelijkheden zijn, tenzij het om grotere vermogens gaat, die je dan off shore moet onderbrengen. Dat was bovendien nog in de tijd, dat witwassen in Europa nog nauwelijks een issue was.

Wij denken er nu over om ons huis a viagere occupe te verkopen, of zelfs over te gaan naar een huurhuis.  Toe wij onze grond kochten wisten wij niets van en tontine kopen en wij hebben daarop zelf een huis laten bouwen. De SCI werd in de negentige jaren van de vorige eeuw niet gezien als een oplossing voor onze problemen. 

Baar geld en of goudbaartjes zijn het enige redelijk alternatief.

Kortom de advocaat wist geen legale en zekere oplossing, een maand geleden nogmaals een goede/jonge notaris geraadpleegd en ook die wist geen legale  en zekere oplossing.  De erfrechtelijke aspecten zijn goed geregeld, dat wel, maar de overblijvende partner wordt leeggeplukt.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#15 Geplaatst: 2006-03-19 21:58:10

Als je niet getrouwd bent en wel samen kinderen hebt waarmee de verstandhouding goed is, dan is er niet een heel groot probleem. De helft die vererfd bij overlijden van een partner gaat naar de kinderen. We hebben op advies van de Franse notaris vastgelegd dat de achterblijvende partner aanspraak kan maken op het vruchtgebruik van de vererfde helft, dat geeft minder successie te betalen en wel zeggenschap. Als de verstandhouding met de kinderen goed is, kan je daar van af zien.

Antonia

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2006-03-20 18:41:31

We hadden het over de SCI. Ik heb nog eens een deskundige geraadpleegd die mij wederom heeft verzekerd dat geen algemeen verhaal te geven is over het wel of geen SCI bij ongetrouwden of groepen kopers. De deskundigen hebben er uiteraard ook enig belang bij om niet al hun oplossingen aan de openbaarheid prijs te geven. Maar nogmaals, de SCI is een Franse vennootschap en heeft voornamelijk tot doel het beheer en de verhuur van het onroerend goed. De aandelen van de SCI zijn roerende zaken en vererven naar het recht van het land waar de erflater zijn laatste woonplaats had. Een SCI is interessant als je in Nederland blijft wonen. Na de oprichting moet het Franse huis dan worden ingebracht in de SCI. De kosten daarvan variëren van 1 tot 5% van de marktwaarde van het onroerend goed. Wordt de SCI opgericht vóór de aankoop, dan is het nadenken over het nut daarvan afhankelijk van tal van zaken die zeer kunnen uiteenlopen: de waarde van het onroerend goed, vermogenssituatie van partners, relatie partners, kinderen, fiscale woonplaats enz. Je kunt daarom niet met stelligheden komen als 'zo zit het'. Het hangt van de persoonlijke, specifieke situatie af hoe een constructie moet worden opgezet.

Wim

avatar#5593
Koudhier
Berichten: 1
Reacties: 3

#17 Geplaatst: 2006-04-30 19:14:55

Nu begrijp ik het dus niet meer: lees ik net overal dat je in Nederland geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over de ontvangen huur, maar nu begrijp ik dat je wel belasting over deze huur moet afdragen aan de Franse overheid. Klopt dat?

avatar#5593
Koudhier
Berichten: 1
Reacties: 3

#18 Geplaatst: 2006-04-30 19:15:18

Nu begrijp ik het dus niet meer: lees ik net overal dat je in Nederland geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over de ontvangen huur, maar nu begrijp ik dat je wel belasting over deze huur moet afdragen aan de Franse overheid. Klopt dat?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2006-05-01 13:19:50

Ga er in het algemeen van uit, dat in NL dezelfde wetgeving geldt als in NL. Maar er zijn in beide landen afwijkingen, nadelig en voodelig. Een SCI is niet bedoeld om zaken mee te doen, daarvoor is de SARL. Je kunt een SCI wel commercieel maken door de doelsteling commercieel te maken, bij oprichting of later.

Het voordeel van FR is, dat je over huuropbrengsten geen TVA (BTW) hoeft te betalen als het niet commercieel is. De inkomstenbelasting over je huuropbrengsten moet je bij een SCI wel opgeven, maar je zult daar nauwelijks belasting over betalen, omdat ze grotendeels wegvallen tegen de kosten. De eventuele winst moet dan worden bijgeteld bij je persoonlijke inkomen van de direteur van de SCI.  Maar als het duidelijkcommercieel is, dan betaal je weer 35% vennootschapsbelasting over de winst van de SCI!  

Als het niet om een vakantiehuis gaat kun je de eerste 10 jaar vrijstelling verkrijgen via allerlei stimuleringswetten. Er worden thans heel veel huurhuizen gebouwd door die wetten. 

Maar je oorspronkelijke vraagstelling is heel anders dan waarmee je eindigt....

De SCI is een manier om elegant ongedeeld eigendom te beheren.

De commerciele SCI is evenals de SARL een manier om zaken te doen. Als jij een Chambre d'H bedrijf wilt opzetten, dan moet jij een commerciele form kiezen of het volledig a titre personel doen, met desnoods een niet commerciele SCI op de achtergrond. Je moet juridische zaken en belastingzaken niet door elkaar halen. Je hebt het huis al gekocht. Kennelijk zonder eerst een SCI op te zetten. Dan zul je schrikken van de kosten om het geheel over te zetten.

avatar#5593
Koudhier
Berichten: 1
Reacties: 3

#20 Geplaatst: 2006-05-01 18:58:49

Nee, nee, ik ben van plan om een huis te kopen. Weliswaar heb ik een vriendin maar ik zal het huis op eigen titel en met eigen geld kopen (lees: een eigen hypotheek aanvragen). Uiteraard om er af en toe zelf in te wonen als vakantiehuis. En de overige tijd - het merendeel - te verhuren. Zoals veel mensen dat doen, denk ik.

Moet ik dan ook een SCI oprichten (misschien dom, maar waar staat dit voor? En waar staat SARL voor?) of moet ik een andere weg bewandelen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2006-05-02 07:15:51

SCI = Societe Civile Immeubiliere.

         Bedoeld als 'vehicle' voor onroerend goed in de niet zakelijke sector.

         in de verte te vergelijken met een VVE, Coop en een stichting.

SARL = Societe a Responsibilite Limitee

           Bedoeld als 'vehicle' voor het uitoefenen van een bedrijf.

           in de verte te vergelijken met een BV

Lees wat op deze site hierover staat geschreven. Doorzoek deze site (zie links) maar begin bijv. met SCI of SARL in de rubriek De france Overheid.

Voorbeeld van het belang van een SCI: als jij later jouw vriendin medeeigenaar in het onroerend goed wil maken, dan moet je zonder SCI in principe verkopen als Koudhier en kopen als Koudhier+vriendin. Met een SCI hoef je haar slechts bij te schrijven als deelgenoot van de SCI, omdat de SCI eigenaar van het onroerend goed is en blijft.

Voor een enkel huis hoef je geen Sarl op re richten, omdat een SARL gericht is op commerciele activiteiten. Met een Sarl kun je daarom bijv. de btw wel verrekenen.

Een combinatie van SCI (bezitter van het onroerend goed) en een Sarl (exploitant van het onroerend goed) is een veel voorkomende figuur.

Je moet eigendom en exploitatie(=fiscus) goed onderscheiden. In jouw geval is een SCI voldoende, met name als je nog niet weet of en welke vriendin deelgenoot wordt. Als je niet van plan bent om te trouwen, heeft in geval van overlijden jouw vriendin wel rechten - als dat in een testament is vastgelegd in Frankrijk - maar ze betaald dan wel een karrevracht aan successierechten. Denk je dat je nooit iemand wil betrekken in het onroerend goed, voordat je met die persoon bent getrouwd, dan kun je je de kosten van een CVI besparen.

Een groot probleem voor gehuwden en samenwonenden is het bestaan van kinderen uit vorige huwlijken en een groot probleem voor samenwonenden is bovendien dat samenwonen hier niet zonder meer wordt erkend.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#22 Geplaatst: 2006-05-06 19:31:17

Een SARL IN DE VERTE vergelijkbaar met een B.V.?

Nou dat is wat overdreven hoor. Een SARL en BV zijn in grote lijnen vergelijkbaar: een SARL heeft verplicht twee directeuren, waar een BV er maar een hoeft te hebben en het startkapitaal van een SARL is vrij, maar in Nederland vastgelegd. Dat zijn zo'n beetje de grootste verschillen.

Pas overigens op met commerciele activiteiten onder een SCI, daar is een SCI absoluut niet voor bedoeld. Als je commercieel actief bent, bijvoorbeeld met verhuur van gites, richt dan even een eenmanszaak op. Zo gebeurd.

Wim

avatar#5648
immy
Berichten: 0
Reacties: 2

#23 Geplaatst: 2006-06-17 14:12:58

Wie kan mij helpen.

Overal lees ik over de SCI en dat je boekhouding moet voeren.

Waar vindt ik zo'n boekhoud kantoor?

Zelf kan ik het niet en de rest van de "leden" hebben geen zin.

avatar#5648
immy
Berichten: 0
Reacties: 2

#24 Geplaatst: 2006-06-17 14:24:44

Hoe verkoop je je SCI aandeel.

Ik lees dat je geen notaris nodig hebt.

Hoe dan?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2006-06-17 16:44:59

@immy:

Een boekhouding is wel een erg groot woord. Wat je moet doen is het kopen van een kas(=bank)boekje (liefst in Frankrijk, maar desnoods in NL), met twee geldkolommen op de rechterkant van elke bladzijde. Begin op pagina 1 en nooit de achterkanten (de even pagina's) beschrijven, want dan kan je de bladzijde er altijd uitscheuren als je er een 'zootje' van gemaakt hebt  :-))

Daar schrijf je alle inkomsten (1ste geldkolom) en uitgaven (2de geldkolom) in. Klaar is Kees. Aan het einde van het jaar stuurt de belastingdienst een aangifte en dan moet je uit je bankboek wat cijfers wat cijfers plukken. Hoe je verder jouw bankboek afsluit kan iedere buurjongen/meisje met boekhouden jou piekfijn uitleggen.

Meestal zul je niet meer dan een pagina per jaar hebben, maar als het meer is, dan is dat wat moeilijkheid nauwelijks een probleem. Als je handig bent geworden, dat zet je bij het inboeken meteen een kruisje voor de regels die je aan het eind van het jaar weer nodig hebt voor de aangifte.

Als je handig bent in Excell, dan kun je zelf een modelletje maken en dan is het helemaal een fluitje van een cent.

Ik neem aan, dat je geen uitgebreide verhuur gaat doen met de eigendommen van de CSI, dat is minder handig, maar kan natuurlijk wel. Hoe je in dat geval het zaakje aan moet pakken moet je mij maar vragen door hieronder een bericht te plaatsen met het verzoek kontakt op te nemen via email.

Het verkopen van aandelen van de SCI gebeurt door naar de kamere van koophandel hier te gaan en simpel een overschrijving te bewerkstelligen. Kijk maar eens in de bestaande actes van de KvK en dan zie je wel hoe en wat. Ook dit is een fluitje van de bekende cent. Ik heb even de NL-terminilogie gebruikt, maar alles (ook adres KvK) vindt je in het inschrijvingsdocument.

B.t.w.: ik las van de week hier, dat iemand de SCI een enorm kapitaal had meegegeven bij oprichting. Knap dom: het kapitaal moet groot genoeg zijn om te kunnen verdelen in partjes. EUR 1000 is meer dan genoeg. Dus ga nooit het kapitaal verhogen of zo: dat is alleen maar aan de bel van Zalm trekken. Tenzij dat leuk vindt uiteraard :-)   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2006-06-17 19:37:43

Wim van Teeffelen,

Als ik jouw reaactie lees op het bericht voor de jouwe, dan vraag ik mij af of ik dat goed lees. Iemand zegt daarvoor dat de SARL 'in de verte' lijkt op een BV (zoals volgens de schrijver de SCI 'in de verte' lijkt op een VVE of een Stichting) en jij meent dan dat moeten verbeteren met een zeer inconsistente tekst. Los van het feit dat jouw laatste advies niet erg goed is als je de opmerkingen van de voorgaande schrijver m.b.t. eigendom en exploitatie in de gaten houdt. De keuze is = evenals in Nederland - een ingewikkelde zaak die sterk afhankelijk is van de situatie. Als je slechts 1 gite hebt het geheel is in onverdeeld eigendom, dan is het oprichten van een eenmanszaak (wat is dat?) volkomen onzin. Als er een huis bijzit dan kun je alleen al om financiele veiligheidsredenen besluiten de expoitatie van de gite in een SARL te stoppen en die de gite weer te laten huren. Kortom een niet doordachte reactie

Groet,

Margriet.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#27 Geplaatst: 2006-06-20 17:27:04

Beste Margriet,

klaarblijkelijk wederzijds onbegrip want ik begrijp niet veel van je reactie. In deze discussie is het van belang dat een SCI niet commercieel mag handelen. Als een gite moet worden geexploiteerd en die exploitatie wordt door de Franse fiscus aangemerkt als "professionele verhuur" (daarvoor moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan), dan moet er een bedrijfsvorm worden gekozen om die exploitatie in onder te brengen. Dit staat geheel los van het aantal gites. Een keuze zou kunnen zijn een SARL of een entreprise individuelle (er zijn nog meer bedrijfsvormen die in aanmerking komen, maar dit zijn de belangrijkste). Een SARL is nagenoeg hetzelfde als een Nederlandse BV, een entreprise individuelle is nagenoeg hetzelfde als een Nederlandse eenmanszaak. Als je niet weet wat een eenmanszaak is dan vraag ik me af of je uberhaupt wel iets begrijpt van deze discussie, dus daar ga ik maar niet op in.

De meesten gite-egenaren zullen kiezen voor exploitatie via een eenmanszaak.

Indien het gaat om niet-profesionele exploitatie dan is het voldoende om belasting aan te geven op een persoonlijk aangifteformuluier vand e Franse belastingen (onder het kopje "BIC")

Overigens, de oorspronkelijke vraag ging over chambres d'hotes en dat is belastingtechnisch weer een heel ander verhaal......

Wim

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#28 Geplaatst: 2006-08-15 13:33:44

ik heb in overleg met onze NL advocaat die gespecialiseerd is in FR een SCI opgericht, die niet commercieel bezig is.

Het huis heb ik net een paar maanden in bezit

Zijn advies was ook een huurovereenkomst te maken tussen de SCI en ikzelf en ook daadwerkelijk huur te betalen

Zelf probeer ik het huis wel te verhuren, maar de inkomsten zijn voor mij prive en niet via de SCI dus

Nu vraag ik mij af wat de fiscale consequenties zijn van de maandelijkse huurbetaling van mij aan de SCI. Voorlopig heb ik de huur op € 500 per maand gezet. In de toekomst kan dat geld gebruiken om bijv het dak te vervangen

Wie weet hoe deze huurinkomsten in de aangifte terecht komen en wat ik daarover betaal. De SCI heeft nagenoeg geen kosten buiten de onroerendgoed belasting e.d.

De electra en water kosten bijv zitten bij mij prive

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#29 Geplaatst: 2006-08-22 23:25:22

Even ter correctie:

Een Naamloos iemand schreef: "Het voordeel van FR is, dat je over huuropbrengsten geen TVA (BTW) hoeft te betalen als het niet commercieel is"

In Nederland is verhuur van onroerendgoed ook vrijgesteld van BTW! 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#30 Geplaatst: 2006-08-23 10:24:55

Mijn Franse, Nederlands sprekende, fiscalist meldt over huren/SCI etc.:

Bij een SCI waarvan het resultaat in de inkomstenbelasting belastbaar is (bijvoorbeeld de SCI famiale), bestaat niet de noodzaak tot het betalen van huur door de aandeelhouder van de SCI. Bij verhuur van een gemeubileerd pand dat eigendom is van de SCI, komen de opbrengsten toe aan de SCI, en zal het resultaat belastbaar worden in de vennootschapsbelasting.

Of, zoals La Maison het formuleert: Een SCI mag alleen ongemeubileerd verhuren als je wilt dat de huurpenningen onder de inkomstenbelasting vallen (impôt sur les revenus). Willen de eigenaren/aandeelhouders toch gemeubileerd verhuren (gîtes bijvoorbeeld), dan zal de huuropbrengst van de SCI vallen onder de vennootschapsbelasting (impôt sur les sociétés). In veel gevallen verhuurt de SCI aan de eigenaren zelf, die de gîtes vervolgens ‘onderverhuren’ en dan weer onder de inkomstenbelasting vallen.

Ik blijf het een lastige materie vinden, die belastingen.

Wim

avatar#3853
andrevs
Berichten: 32
Reacties: 63

#31 Geplaatst: 2006-08-23 11:05:02

ik begrijp dit wel een beetje, maar wat is nu de consequentie bij de SCI, als ik ongemeubileer prive van de SCI huur en aan de SCI vanuit prive huur betaal

Betaal ik daarover dan inkomstenbelasting vanuit de SCI, zelfs bij maar € 500 p/m

En zo ja wat kan ik daarvan dan als kosten aftrekken?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#32 Geplaatst: 2006-08-23 16:40:00

Echt, zo ingewikkeld is het allemaal niet. Je kunt het overigens wel ingewikkeld maken......

1. Een SCI is een speciaal in het leven geroepen instrument om het eigendom van onroerend goed te regelen op een qua belastingen (vooral successierechten) gunstige manier. Heeft zin als er meedere eigenaren zijn, die verschillende bedragen inbrengen, of als er een plan is om in de toekomst additionele eigenaren toe te voegen, of indien de kopers officieel niets van elkaar zijn, maar wel erven van elkaar. Voor alle andere gelegenheden voegt een SCI niks toe.

2. Een SCI mag GEEN commerciele activiteiten uitvoeren, maar mag wel het onroerend goed dat zij bezit ter beschikking stellen aan de aandeelhouders van de SCI

3. Daarvoor hoeft GEEN huur in rekening gebracht te worden. Sterker nog, het is beter om geen huur in rekening te brengen, immers dan fiscaliseer je zowel de inkomsten van de SCI als de huurafdracht van de eigenaar. Zonde van het geld, maar vooral van de moeite omdat je dat op twee plekken in belastingaangiftes moet verwerken.

4. Een SCI kan slechts onroerend goed aankopen, verkopen en beheren. Dat wil zeggen dat de administartie van een SCI supersimpel is. Aan de uitgavenkant staan slechts kosten voor aanschaf onroerend goed en beheer (opstalverzekering, onroerend goed belasting, verbouwingen en eventueel groot onderhoud). Aan de inkomstenkant staat bijdragen van de aandeelhouders om de kosten van de SCI te dekken. De enige inkomsten die ik kan verzinnen voor een SCI zijn uitbetalingen van de verzekering (bv na brandschade o.i.d.) en teruggave van onroerend goed belasting (als dat ooit al voorkomt), verder niks. Creeer nou geen inkomsten voor de SCI, dat leidt alleen maar tot heel veel vragen van de fiscus!

Indien het onroerend goed dat eigendom is van de SCI commercieel geexploiteerd wordt, moeten deze inkomsten hetzij worden aangegeven als bijverdienste in de opgave inkomstenbelasting (in de categorie BIC), hetzij ondergebracht worden in een afzonderlijk bedrijf (bv. een eenmanszaak of een SARL). Of je het een of ander doet hangt er vanaf of je door de Franse belastingdienst wordt gekwalificeerd als "professioneel verhuurder" of niet. Daar zijn enkele regels voor om dat te bepalen.

Echt ingewikkelder dan dit is het niet.....

Wim

avatar#4229
pino41
Berichten: 0
Reacties: 1

#33 Geplaatst: 2007-01-12 10:41:58

Hallo,

Mijn naam is Rik. Ondanks de grote hoveelheid informatie in dit forum krijg ik nog steeds geen helder beeld over wat ik nu wel en niet moet doen.

Wij willen graag een nieuwbouw huis kopen in Frankrijk. Het is een investering en we willen het huis gaan verhuren en na een aantal jaren misschien weer verkopen. We zijn ongehuwd samenwonend (samenlevingscontract), 2 kinderen en mijn partner is francaise.

Over de volgende punten zou ik graag advies willen hebben:

1. Kunnen wij aankopen als prive personen of is dit beter via een SCI?

2. Wat moeten we regelen mbt. erfrecht is een PACS voldoende of moeten we nog andere acties nemen?

3. Wij willen het huis gaan verhuren. Is dit belast in Frankrijk? Kan dit vanuit prive of hebben we daar on SCI voor nodig?

4. Zijn er nog bepaalde issues vanuit de huur wetgeving in frankrijk waar we rekening mee moeten houden?

5. Zijn er nog andere valkuilen waare we aan moeten denken voor we tot de aanschaf overgaan?

Ik zal ongetwijfeld vragen gesteld hebben die in dit forum al beantwoord zijn, maar zoals vermeld is het moeilijk filteren door de grote hoeveelheid infromatie. Dus vergeef my de duplicatie van vragen.

Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties en adviezen.

Groet,

Rik

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#34 Geplaatst: 2007-01-13 23:55:08

De informatie in dit forum is inderdaad overweldigend groot. Antwoorden op je vragen zijn vrijwel alle te vinden bij een gericht gebruik van de zoekmachine voor het archief van dit forum. Voorts raad ik aan ook de inhoud van de website te raadplegen of een goed boek te kopen. Blijven er dan nog losse vraagjes over, dan is dit forum uiterst geschikt om ze alhier te posten.

Niettemin heel globaal over je gestelde vragen:

1. Een SCI is vaak in het geheel niet nodig, wordt veelal aangepraat door NL adviseurs die praktijkomzet willen genereren. Een SCI kan nuttig zijn bij de gezamenlijke aankoop door meer partijen en om een mogelijkheid te creëren aandelen aan kinderen over te dragen via het steeds voordeliger wordende Franse schenkingsrecht.

2. Een PACS is inmiddels bijna gelijkgesteld met een huwelijk, ook erfrechttechnisch. Maar er zijn nog steeds verschillen. Raadpleging van een gespecialiseerde Franse notaris (vertrouwd met zaken van buitenlandse inwoners) is onontbeertlijk.

3. Inkomsten uit gemeubileerde verhuur zijn onderhevig aan de heffing van inkomstenbelasting, al of niet via een SCI.

4. Wat betreft gemeubileerde verhuur zijn er niet zoveel bijzondere regels. Ze staan vermeld op deze website.

5. Als je goed voorbereid te werk gaat en deskundig advies inwint, zijn er volstrekt geen valkuilen te verwachten.

Wim 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#35 Geplaatst: 2007-01-14 17:59:28

Mag ik nog een paar opmerkingen toevoegen aan het (juiste) commentaar van Wim B.

1. Een SCI kan ook in jullie geval gunstig zijn als je niet wilt trouwen of een PACS afsluiten. Ik ben al diverse fundamentele huwelijksweigeraars tegengekomen en voor hen kan een SCI toch uitkomst bieden. Laat een SCI niet opstellen bij een Nederlandse adviseur, want dan betaal je waarschijnlijk te veel. Bij een Franse noptaris kost het gemiddeld tussen €700 en €900. Indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie raad ik overigens een SCI wel aan.

2. Een SCI mag nooit commercieel actief zijn. Indien de verhuur van het huis door de Franse fiscus wordt aangemerkt als 'professionele verhuur' dient daarvoor een afzonderlijk commercieel bedrijf te worden opgericht (bv een eenmanszaak). Is de verhuur niet professioneel, dan is aangifte op het Franse belastingformulier inkomstenbelasting voldoende. Reken op 7% belasting op de omzet boiven een omzet van €4000/jaar.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2007-01-15 12:18:52

SCI?

Eigendom: eenvoudig overdraagbaar

Erfrechtelijk: Frankrijk behandelt alle onroerend goed volgens het Franse recht. Dus als je in NL woont, dan valt je tweede huis ook onder Frans recht en wordt geen rekening gehouden met het Nederlandse testament.

Als het huis is ondergebracht in een SCI, dan is het huis geen onderdeel van de erfenis en vallen de aandelen in de SCI weer onder het Nederlands recht (testament).

Let wel, alleen als de overledene niet in Frankrijk woont!!!

Successierecht: SCI biedt geen enkel voordeel als betrokkenen in Frankrijk wonen

Schenkingsrecht: er zijn allerlei mogelijkheden om aandelen in de SCI weg te schenken aan kinderen

Voor de rest: zie hierboven

avatar#4372
DeeEnTon
Berichten: 0
Reacties: 2

#37 Geplaatst: 2007-03-03 17:12:20

Beste Wim,

Ik heb alle discussie's over het oprichten van een SCI gelezen.

Toch blijft dekeuze Doen of niet doen moeilijk.

Jij lijkt er verstand van te hebben.

Mijn vraag is : lijkt het jou verstandig ons huis in een SCI onder te brengen gegeven de volgende details :

Wij hebben in 1997 een ruine gekocht in frankrijk.

Inmiddels begint het al heel behoorlijk op een huis te lijken en enige waarde te vertegenwoordigen.

Wij zijn 57 en 61 , getrouwd  in gemeenschap van goederen, en hebben twee volwassen kinderen.

Wij zijn van plan in nederland te blijven wonen.

Wij hebben geen verhuurplannen voor het huis.

De bedoeling van de SCI is de kinderen medeaandeelhouder te maken.

Straks ( hopelijk duurt dat nog erg lang ) zo weinig mogelijk succesierechten te betalen en het op die manier voor de kinderen mogelijk te maken het huis te kunnen houden.

Groet,

Ton

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#38 Geplaatst: 2007-03-04 11:10:05

Dit heeft geen enkele zin.

Indien het pand wordt ondergebracht in een SCI moet weer 5,1% overdrachtsbel;asting worden betaald, alsmede de notariskosten. Daarmee worden waarschijnlijk nu al meer kosten gemaakt dan er ooit aan successierechten zullen worden betaald.

Wim

avatar#4372
DeeEnTon
Berichten: 0
Reacties: 2

#39 Geplaatst: 2007-03-04 14:11:15

Wim,

Had ik al gedacht. De franse belasting is natuurlijk ook niet gek.

Bedankt.

Ton