Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe moeten we de gezamelijk gekochte huizen en grond splitsen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-03-23 11:56:14

Wij (mijn vriendin, mijn schoonvader en ik) hebben twee jaar geleden een boerencomplex gekocht met daarop twee woonhuizen, schuren en stallen en verder rond het huis 13 ha bos/weiland/akkerland.   Omdat we van de ergste situatie uit willen gaan (scheiding/overlijden/etc.), willen wij nu toch het één en ander splitsen/verdelen.   Onze vragen zijn:   - Kan dit simpelweg bij de notaris? - Wat te doen als de grond rond het huis dat we willen splitsen, niet overeenkomt met de lijnen zoals ze bij het kadaster staan?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-03-23 19:30:30

Simpelweg bij de notaris zal niet mogelijk zijn. Er zal sprake zijn van eigendomsoverdracht en daarbij komen notariskosten alsmede de overdrachtsbelasting. Het is niet anders. Een oplossing zou nog kunnen zijn om een SCI op te richten (wel wat kostbaarder nu het onroerend goed al in jullie bezit is), waarna de aandelen, de parts, kunnen worden overgedragen in een verhouding die jullie zelf aangeven.

Bij verkoop of overdracht moeten de maten inderdaad kloppen. Het is gebruikelijk om dan de landmeter te laten komen, de géomètre, om de boel nog eens precies te laten opmeten. Als de buren dat ook prettig en zinvol vinden, kunnen de kosten van deze landmeter met hen worden gedeeld.

Wim 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-03-24 12:46:47

Ik zou zeker eerst bij de notaris me laten voorlichten over de voor- en nadelen van splitsing. Misschien is een regeling in de testamenten beter.

"Simpel" lijkt het me niet. Bij een splitsing van boerderijcomplexen, zeker als het om een nieuwe kadastrale indeling gaat, moeten ook vaak de erfdienstbaarheden (recht van overpad, toegang nutsdiensten e.d.) worden geregeld.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-03-24 17:47:37

Wordt ingewikelder dan ik had gehoopt.

In ieder geval bedankt voor de informatie.