Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Trappen in de tuin aanleggen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-03-25 09:46:25

De tuintrappen van François Blondel Nadat nu de lente aangebroken is en onderwerpen zoals ‘berekenen van vermogen houtkachel’ of ‘hoe laat men zijn huis achter in de winter’ minder actueel zijn, hier even een hint voor tuintrappen. Als door de vorm van het terrein of de aanleg van een terras een trap nodig is, dan kan men die op verschillende manieren aanleggen. Tuinboeken geven hier veel voorbeelden voor. Maar sommige trappen lopen goed en sommige slecht. Dat ligt aan de maatvoering, beter gezegd aan de verhouding optrede/aantrede.   Toevallig kwam ik de formule voor trapafmetingen tegen. Voor tuintrappen is de uitkomst: 12cm hoog en 39cm diep, voor binnentrappen 18/27. De Franse architect François Blondel (1617-1686) heeft deze op de menselijke staplengte gebaseerde formule ontwikkelt, waarmee alle trappen te berekenen zijn. Hij beschreef die formule in zijn “Cours d’architecture”  van 1683, nadat hij alle goed en slecht lopende trappen uit zijn tijd en ook Griekse en Romeinse trappen onderzocht had. De formule van Blondel is overigens 2H + G  =  SL Hierin is H de hoogte van een trede (het hoogteverschil tussen de bovenzijde van twee opeenvolgende treden), ook >optrede= genoemd, G (van >giron=) de diepte of aantrede, de afstand (horizontaal gemeten) tussen de neuzen van twee opeenvolgende treden, en SL de staplengte, normaal 63-64cm.   Christian von Klösterlein

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#1 Geplaatst: 2005-03-26 01:54:44

Blondel was er al vroeg bij. Berlage hanteert in het boek van L. Zwiers "Houtconstructies" (1910) de formule < 2x OPTREDE + AANTREDE = 60 tot 62 CM >.

In grafiek is dat een rechte lijn die grofweg begint met een optrede van 28 cm bij een aantrede van 5 cm en eindigt met een optrede van 5 cm bij een aantrede van 52 cm.

Een optrede van meer dan 20 cm is evenwel niet realistisch. In Duitse literatuur van rond 1930 vond ik ooit het bovengenoemde verband tussen op- en aantrede grafisch weergegeven als een curve:

* optrede 20 cm bij aantrede 5 cm;

* optrede 18 cm bij aantrede 20 cm;

* optrede 10 cm bij aantrede 45 cm;

* optrede 5 cm bij aantrede 55 cm.

De curve geeft de beste verhoudingen weer om met soepele tred een trap te nemen, rekening houdend met de hellingshoek van de trap. Bij een helling van 45 graden zijn de op- en aantrede 18 cm (bij Blondel en Berlage 20 cm).

Overigens weer een best verhaal van Christian.

Groeten,

Jacques.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-04-01 17:11:47

Het is al lang geleden maar op school hebben ze mij geleerd bij het vak Bouwkunde een optrede van 18 cm en een aantrede van 20 cm. (binnentrap).

Ik ben bezig een grote betonnen trap te maken voor mijn terras bij de voordeur. Dit terras ligt ca. 2 meter hoger dan het pad waarlangs wij binnen komen.

Ik heb wel de aantrede vergroot naar 30 cm omdat dit wat meer ruimte geeft op de trede.

De hoogte moet je nooit veranderen omdat dit niet prettig loopt. Daarnaast ben ik ook bezig de verschillende terrassen te ontsluiten met trappen. Ook hiet hanteer ik een optrede van 18 cm. maar de aantrede wil nog wel varrieren afhankelijk van de plaats waar de trap komt.

Mij trap naar het terras krijgt ook deels een halfrond omdat ik anders te weinig ruimte heb. Dit terras is t.p.v. de trap nogal smal.

In die situatie meet ik de maat van 30 cm. uit in de looplijn, zijnde 1/3 vanuit de binnencirkel.

Jelmer Mulder