Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

brem verplaatsen

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2005-04-02 11:07:47

aan allen en speciaal aan fons,   tot mijn grote vreugde komen op een stuk van ons landje (dat helemaal platgewalst was ivm plaatsing van de fosse en de bouw van het huis) allemaal nieuwe bremstuiken op. ze zijn nu al ongeveer 25 cm hoog.   nu staan ze (natuurlijk, daar is het natuur voor) niet preceis op de plek waar ik ze wil hebben.   nu heb ik ooit gehoord dat je brem niet of moeilijk kunt verplaatsen. klopt dat en zo ja, waar kan ik rekening mee houden? ik denk dan o.a. aan de het juiste tijdstip en of het beter nu kan of dat ik nog een jaartje ofzo moet wachten.   je krijgt en tout cas wel veel geduld met meer grond dan tijd!!     salut,   marjorie

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#1 Geplaatst: 2005-04-02 13:02:45

Hallo Majorie,Wij zijn ook gezegend met spontane brem opkomst. Net als overvloedig vingerhoedskruid in alle variaties tussen wit en funchsia roze. Ook hulst heeft de weg naar onze tuin gevonden.

Nu weet ik van de plaatselijke bevolking dat brem en vingerhoedskruid o.a. de eerst opkomende planten en (half) heesters zijn die je ziet verschijnen na bijvoorbeeld de kap van een dennenbos. Je kunt het bij ons aan de overkant ook zien. Daar is vorig jaar  in zomer/herfst een dennenbos gekapt en geruimd en in het voorjaar daarna was het hele gebied roze van door de kleur van al dat vingerhoedskruid. En de wind heeft het zaad naar onze tuin gebracht.

Het jaar daarna komt overal de brem spontaan uit de grond.

Er zijn nu weer nieuwe dennebomen aangeplant en als ze een bepaalde hoogte bereiken, dan verdwijnen de bremstruiken weer, waarschijnlijk door gebrek aan licht.

Onze bremstruiken zijn al behoorlijk uit de kluiten gewassen en die snoei ik dan ook 1 x per jaar anders worden ze zo kaal aan de onderkant.

Maar om jou vraag te beantwoorden. Ik zou ze gewoon verplanten. Struiken die vanzelf komen kunnen vast wel tegen een stootje en het zijn nu eenmaal niet van die veredelde in de pot gekweekte dingen die je in een tuincentrum koopt. Mocht het mislukken, er zitten vast nog meer bremstruikjes bij jou in de grond die nog naar boven komen.

Succes

Truze

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2005-04-02 18:24:23

Het kan nog net, het verplanten van struiker met de blote wortels. Maar dan wel direct en veel, veel water geven. Niet één keer, maar gedurende het hele voorjaar en de zomer.

Wim

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#3 Geplaatst: 2005-04-03 10:29:38

hoi truze,

volgens de informatie van de SAUR is de kwaliteit van ons water erg goed in vergelijking met de rest van de Nievre. alleen overzal zit chloor in. dat merkten we zelfs in een restaurant in Moulins Engilbert waar we een karaf water kregen dat echt niet te drinken was. het gaat dus echt om de smaak, en met koken en drinken merk je dat goed. nou krijgt kruidenthee van mineraalwater ook een wat laffe smaak, maar dat is ieg beter dan een chloorsmaak.

we zijn hier in nederland best verwend met ons leidingwater!

ps, waar zitten jullie in de morvan?

en wim,

ik ga het gewoon proberen ook al zijn we maar een paar weken per jaar hier. gelukkig hebben we hier de beroemde en beruchte morvandese regens die dan maar voor het water moeten zorgen.

ik vraag me alleen nog steeds af waar het verhaal van niet te verplaatsen brem vandaan komt.

salut,

marjorie

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#4 Geplaatst: 2005-04-04 09:04:29

de algemene stelling dat brem moeilijk te verplaatsen is klopt wel. de oorzaak is gelegen in het maken van een grote penwortel door de bremplant. als deze wordt doorgesneden heeft de plant het moeilijk weer aan te slaan. dit is des te meer het geval naarmate de plant ouder is. jongere exemplaren zijn makkelijker te verzetten.

een ander punt is dat brem niet van natte voeten houdt. dus vochtige standplaatsen zijn na het verplanten ook taboe.

fons