Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

scholen

Auteur Bericht

avatar#2886
Zuidwest frankrijk
Berichten: 4
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2005-04-10 10:27:47

Ik heb begrepen dat als je kinderen naar school gaan de gemeente bepaald naar welke school ze gaan. Zijn de scholen erg streng en passen kinderen zich snel aan? hopend op een reactie. groet, monique

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#1 Geplaatst: 2005-04-10 11:58:56

Beste Monique,

Vooreerst een belangrijke vraag vooraleer ik je verder kan helpen, welke leeftijd hebben je kinderen ?

Jij kiest ZELF waar je je kind school laat lopen/gaan. Simpel als wat.

Doch, hou er rekening mee dat er wel gratis vervoer (car) is, als je buiten een bepaalde afstand woont. Plus, je kan recht hebben op een financiële vergoeding/bijstand van het departement of de staat (studiebeurs), maar dat hangt af van de inkomsten van de ouders, aantal kinderen, ...

Voor de vraag of de scholen streng zijn, kan ik vrij kort zijn.

De tijd van de lat op de vingers is voorbij, leerkrachten, ongeacht welke graad van klassen, zijn vrij "open". Ook naar "vreemdelingen". Met die verstande, als je hen niet al te veel lastig valt met onnodige vragen of onbestaande problemen, zijn ze vrij geneigd de (vreemde) kinderen te helpen.

Maar nogmaals, het hangt wel wat af van welke school of graad (CM1, CM2, College, Lycée, BAC, ....)

Dus, laat  me iets meer weten, ik zal je van antwoord dienen.

OK ?

Passen kinderen zich snel aan ?

Kort, maar duidelijk .... JA

Veel makkelijker dan volwassenen, want kinderen leren al spelenderwijs en maken zich niet (on)nodig bezorgd om spellingsfouten of uitspraken. Je moet er dan wel bijnemen dat er (zoals de Fransen het zelf zeggen, maar ik vind het een zwaar woord) racistische opmerkingen komen, omdat je kind(eren) de franse taal nog niet machtig zijn. Een geschreven opmerking naar de schooldirectie hierover en het probleem lost zichzelf zo op.

Geef ze een paar maanden en je ziet ze met sprongen vooruit gaan, terwijl, als volwassenen wat zitten aan te modderen.

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-04-10 11:59:25

Beste Monique,

de scholen zijn inderdaad iets strenger dan in NL. Volgens onze observaties (niet met eigen kinderen, maar met die van de Franse buren) wordt vooral op een minimum aan discipline en hoffelijkheid tegenover iedereen gelet.

Dat is toch alleen prettig?

Met de aanpassing van de kinderen valt het mijns inziens mee, net zoals bij Nederlandse/Vlaamse kinderen in een Frans sprekende skiklas in een Frans skiresort. Ook onze Duitse en Nederlandse neefjes en nichtjes (2, 3, en 2x6 jaar) hebben er nooit moite mee als zij met elkaar optrekken.

De juiste houding en begeleiding door de ouders lijkt mij wél wenselijk.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-04-10 12:03:29

Overlap met Johan (Fr) was onvermijdelijk, zie het tijdsverschil van 29 seconden. Het gaat dus allemaal dezelfde kant uit!

Christian

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#4 Geplaatst: 2005-04-10 12:14:00

Christian ?

Al langer gedacht, maar wat mij betreft zit je compleet op dezelfde golflengte wat betreft denken, bricoleren, moto's... dus, ... wij zoeken vrijblijvend contact met jullie. Waar "hangen" jullie ergens uit in LDF ?

;-)

Wij wonen in de buurt van Marcigny (Saône et Loire, 71110)

Ik ga er wel bij vermelden dat een eventueel contact zonder verplichtingen moet kunnen, als het kan in het Frans (niet noodzakelijk) en verder zien we het wel.

Kan dat ?

Johan (Fr)

PS Verder contact wat betreft deze vraag via mail ?

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#5 Geplaatst: 2005-04-10 12:27:18

de scholen zijn inderdaad iets strenger dan in NL.

bwaaaahhhhh, valt wel mee hoor ! Niet onnodig mensen afschrikken, beste Christian !

;-)

Volgens onze observaties (niet met eigen kinderen, maar met die van de Franse buren) wordt vooral op een minimum aan discipline en hoffelijkheid tegenover iedereen gelet.

Ahummmmmm, waar niet ?

Ok, Fransen (vooral kinderen) hebben nogal de neiging de beginselen van "beleefdheid" aan hun laars te lappen. Voor hen houdt het al op bij het geven van de beleefdheidszoentjes.

hihihihihi

(maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals op vele regels)

Dat is toch alleen prettig?

tuurlijk wel, maar de praktijk .... ???

De juiste houding en begeleiding door de ouders lijkt mij wél wenselijk.

Vooral DAT !!!!

Laat je ze maar wat aanmodderen,...  tja ....

Wij kijken steeds weer raar op, als de opmerkingen van Franse leraren naar boven komen dat onze dochter (12) beter Frans kan/kent dan de gemiddelde franse schoolgaande jeugd. Ook al is ze vlaams (sic) en dat na amper 2 jaar school lopen, zonder daarvoor 1 noot Frans gezongen te hebben.

De moeilijkheid ligt hem vooral in de franse vervoegingen, maar als je als ouder "mee speelt" in de studies van de kinderen, wordt het nog leuker, vooral omdat je alle dagen wat meer bij leert.

Kijk maar naar de "temps imparfait", hadden wij ook nog nooit van gehoord. Of misschien wel, maar dan eeuwen geleden.

tttsssssss, ben weer bezig.

Johan (Fr)

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-04-10 16:08:37

Monique en Johan,

misschien was mijn reactie niet voldoende genuanceerd.

... iets strenger dan in NL.   bwah, valt wel mee hoor! Niet onnodig mensen afschrikken, beste Christian

 

Ik bedoelde dat de veronachtzaming van traditionele principes, zoals die na het jaar 68 in Duitsland en Nederland gebeurde, in Frankrijk nooit veel opgeld gedaan heeft. Egoïsme en botheid onder de naam van assertiviteit, regellosheid onder de naam van zelfontplooiing en veel andere dingen, waar nieuwe en op zich behartigenswaardige ideen te ver doorgeschoten waren, hebben nu de hen gebeurende plaats gevonden.

In Nederland en Duitsland is goede opvoeding weer 'in'. Oude en nieuwe waarden vinden een zeker evenwicht of hebben dat al gevonden. En in Frankrijk is dit evenwicht nét even iets anders. Zij hebben de goede omgangsvormen, die bij velen van ons als overdreven, aanstellerig of zelfs als onoprecht overkomen, nooit helemaal opzij gezet.

En dat zie ik ook bij Franse schoolkinderen.

In Frankrijk helpt de school ouders, die op goede manieren letten, meer dan in NL lange tijd gebruikelijk was.

Mooi dat jullie dochter het zo goed redt, Johan!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-04-26 19:26:37

Hallo, wij zijn een gezin uit België, meer bepaald van de regio van de rand van Brussel. Wij denken eraan om naar Frankrijk te verhuizen en meer bepaald naar Bourgogne streek Morvan. Wij hebben een zoon van 15 die tot 2 j geleden BIJZONDER onderwijs heeft genoten, en nu in  zijn 2de jaar van de middelbare school zit maar dan de richting BEROEPSONDERWIJS (electriciteit-metaal). Nu heb ik begrepen te hebben door verschillende items te lezen op dit forum dat hij naar het lyceum zou moeten. Weet iemand in welk jaar hij zou terecht komen want daar geraak ik niet uit want de uitspraaknamen van de verschillende richtingen die men in FR en NL gebruikt zijn niet hetzelfde als in België. Voor de franse taal zal hij niet teveel moeite hebben omdat mijn man brusselaar is, dus volledig tweetalig en ik ben ook tweetalig. Onze zoon wordt wel in de nederlandse taal opgevoed maar hij heeft op school al veel frans en heeft ook franstalige vrienden.

Graag had ik ook in kontakt gekomen met nederlandstaligen die daar wonen en werken.

Vriendelijke groeten, Nancy

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2005-04-26 21:39:48

Op de website is vrij uitvoerige informatie te vinden over het Franse onderwijssysteem. Kijk op http://www.infofrankrijk.com/pagina/Leren+en+werken/84/#324 en je wordt al wat wijzer.

In de Morvan is een clubje actief met een eigen forum. Te vinden op http://www.12forum.nl/forum/forum.php?ID=791&fID=2

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-05-16 16:48:40

Hallo daar,

Mijn zoon van 10 komt dus op de Franse lagere school. Ik neem aan dat hij daar één jaar blijft zitten vanwege de taal. Op school in Nederland is hij een goed meekomende leerling. Wie kan mij laten weten, hoe snel mijn zoon die dus goed meekomt op school (Als ik in Nl zou blijven, wordt het volgens de leraar een Hbo jongen) de Franse taal onder controle krijgt. Van dat jaar blijven zitten bedoel ik:"In Frankrijk gaan ze naar de lagere school tot en met hun elfde jaar en in Nl tot hun twaalfde, wat ik daar mee probeer te zeggen is dat hij vast in één jaar het niet op zijn niveau komt, vanwege de taal."

Wie o wie, heeft op dit topic ervaring met lagere school gaande kinderen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2005-05-16 19:37:24

Ikzelf ben uit de jonge kinderen, maar ik kan melden uit de ervaring van anderen dat kinderen zeer snel de Franse taal oppikken. Bij een verhuizing met kindjes van 5, 6 of 7 jaar zal er geen schooljaar verloren behoeven te gaan. Bij een zoon van 10 zal dat waarschijnlijk wel het geval zijn. De leerstof is ingewikkelder en het taalprobleem is bij hem niet in enkele maanden opgelost. Dus dat zal een jaartje extra worden, voordat hij de primaire kan verlaten en naar het collège gaat. Is helemaal geen ramp.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-05-16 20:00:50

Hartelijk dank, voor uwsnelle reactie, tsja wat maakt dat jaartje uit, komt hij ook wel overheenen het lijkt mij verstandiger,krijgt hij de basis beter onder controle.

Misschien dat er op deze topic nog meer mensen met schoolgaande kinderervaringzijn.

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#12 Geplaatst: 2005-05-17 00:04:23

Ho maar, niet zo snel "panikeren", als ik dat woord mag gebruiken. Onze dochter (was toen 9/10 jaar) kende geen "noot" frans en heeft dat hier bij elkaar gesprokkeld. Al spelend leren, dus. En ja, ze spreekt zoals het hoort, met typische streek-tongval/ accent. Plus, ze heeft geen jaar gedubbeld, omdat de juf haar de kans gunde een extra effort te doen in het college. Niet dat ze de hoop had opgegeven, enkel was het haar te doen om de dochter haar capaciteiten volledig te benutten en te ontplooien.

Intussen loopt ze dus college, iets wat haar goed afgaat.

OK, de geschreven taal geeft nog wat moeilijkheden, vooral dan de vervoegingen, maar dat wordt bijgeschaafd eens ze vanaf het volgend jaar Latijn gaat volgen. Klinkt misschien raar, doch om de Franse taal onder de knie te krijgen, kan je beter eerst Latijn studeren omdat dit de "moeder" is van de Franse porselein ;-)

Eertse job die je als ouder kan doen, is het aanschaffen van een degelijke Frans/NL (en omgekeerd !) woordenboek. Er op staan dat hij/zij dit ook meedoet naar de klas en het in de klas gebruikt ! Er echt op staan bij de juf/meester, want het gebeurt in de praktijk nogal eens dat ze er een probleem van maken.

Vooral veel bemiddelen op school en je niet laten kennen. Bedoel niet dat je je steeds moet gaan bemoeien, doch een degelijke begeleiding helpt je dreumes annex schoolpersoneel ver vooruit.

Succes !

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-05-17 00:06:55

Dank je voor de reactie

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#14 Geplaatst: 2005-05-17 00:13:28

hopelijk heb je er iets aan, anders hoor ik het wel

Johan (Fr)