Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isolatiewaarde dikke muren

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-04-12 23:36:15

Wij hebben een pand in de Vogezen waarvan de muren op traditionele wijze opgebouwd zijn uit stenen, (kalk)leem en stro. De dikte varieert van 1 meter onderaan, tot 60 cm bovenin. Om een idee te krijgen van de verwarmingscapaciteit ben ik op zoek naar informatie over de "isolatiewaarde" van dergelijke muren (als je Łberhaupt van isolatie kunt spreken).   Een lokale architect heeft ons verteld dat dit soort muren erg slecht isoleert, met name omdat de toegepaste stenen hier van graniet zijn en niet uit het gebruikelijker kalksteen bestaan. Klinkt logisch: kalk voelt warmer aan dan graniet....   Onderaan zijn massieve granietblokken gebruikt die "muurbreed" zijn. Bovenin bestaat de muur uit een binnen- en buitenblad en een volgestorte tussenruimte met verbindingsstenen.   Om een lang verhaal kort te maken: Heeft iemand enig idee wat de R-waarde van dit soort muren zou kunnen zijn?   Met vriendelijke groet,   Gerard van Battum

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2005-04-13 00:49:19

QUOTE:

"Door de hoge isolatiewaarde zijn deze (houten) huizen voordelig te verwarmen; voor verwarming wordt slechts de helft van de energie gebruikt die stenen huizen nodig hebben. Hout van vijf centimeter dikte isoleert beter dan graniet van een meter dikte."

 

Uit:

 

http://www.lsgi.nl/handboek/hoofdstuk/l10.html :

10.1 De berekening van de warmteweerstand

Een ongeÔsoleerde gevel zorgt voor een groot warmteverlies die veelal rond de 40 % van het totale energiegebruik ligt. Dit is te verklaren uit het grote percentage geveloppervlak van gebouwen. Gevelisolatie is daarnaast de meeste energiebesparende vorm van muurisolatie. Door het toepassen van gevelisolatie is dan ook zeer veel energie te besparen.

Energie (warmte) stroomt van warm naar koud. De mate waarin materialen warmte kunnen geleiden (de warmtegeleidingscoŽfficiŽnt) speelt daarbij een belangrijke rol. Goede warmtegeleiders isoleren slecht. Staal is bijv. een zeer goede warmtegeleider. Het ontrekt warmte aan de hand en voelt daarom koud aan. Vochtige materialen geleiden warmte beter dan droge en hebben daarom een hogere warmtegeleidingscoŽfficient. Lucht is een slechte warmtegeleider. Alle isolatiematerialen ontlenen hun isolerende werking aan lucht (of een ander gas). De dikte is ook belangrijk. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger het isolerend vermogen.

De formule waarmee de warmteweerstand wordt berekend is als volgt:

Materiaaldikte (mĻ)

Warmteweerstand (R-waarde) =

----------------------------------------

WarmtegeleidingscoŽfficiŽnt (l )

De tabel met warmtegeleidingscoŽfficiŽnten is ontleend aan de in de literatuurlijst opgenomen SBR-publicatie nr. 9: 'Eigenschappen van bouw- en isolatiematerialen'. Als een materiaal in de constructie bloot staat aan vocht moet in de berekening het in de tabel genoemde toeslagpercentage worden gehanteerd. De waarden zijn ontleend aan testresultaten die in onafhankelijke laboratoria zijn gemeten. Het kan voorkomen dat deze afwijken van waarden waarmee volgens het bouwbesluit mag worden gerekend. Hierop wordt nog nader ingegaan.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-04-13 01:05:14

Mijn bericht was kennelijk te groot voor het forum, waarvoor mijn verontschuldiging.

Op de pagina:

http://www.lsgi.nl/handboek/hoofdstuk/l10.html

Is te zien dat de isolatiewaarde van graniet erg hoog is, 3.5 tegenover 0,034 voor minerale wol, i.e. een factor 100!

Ons huis heeft ook ca. 70 cm dikke muren bestaande uit kwartsachtig materiaal met cementverbinding.

Wat we merken is dat het in de winter zeker drie dagen duurt voor het, onverwarmde, huis de temperatuur van de kamer overneemt.

In het begin voelt het "koud" aan ondanks dat onze Deense houtkachel de woonverdieping van 250 m3 gemakkelijk boven de 25 C kan houden.

Jansen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-04-13 07:04:01

3,5 is de lambda-waarde van graniet, dus warmtegeleidingskoŽfficient - even opgezocht in de tabel in lsgi-handboek.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-04-13 07:05:08

Goed verhaal, maar het klopt niet helemaal.

Gert Jan Jansen verwart blijkbaar warmtegeleidingskoŽfficient en isolatiewaarde.

Nu even geen tijd voor een gefundeerd antwoord, maar ik wil er graag op reageren.

Christian von KlŲsterlein

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#5 Geplaatst: 2005-04-13 08:54:39

Uiteraard heeft Christian hier gelijk, ik heb de warmtegeleidingscoeficient, abusievelijk isolatiewaarde genoemd, maar het belangrijkste is dat op grond van de informatie van de door mij opgegeven "website" kan worden opgemaakt dat het isolaterend vermogen van een natuurstenen (granieten)  muur niet ideaal is.

V.w.b. de combinatie leem , (mest?) en stro is de volgende referentie wellicht van toepassing?

Bron: http://www.oskam-vf.com/Clay-mix/index.htm

Thermische eigenschappen.Geleiding. WarmtegeleidingscoŽfficiŽnt:  l=1,13W/(K.m).Warmteweerstand. Warmteweerstand bij 40cm muurdikte: R=0,354w/m≤.K. Soortelijke warmte. Soortelijke warmte: Cw=2000KJ/m≥k. Bij een massieve lemen wand van 40cm dikte geldt een thermische demping van 10% met een vertraging van circa 10 uur.Specifieke warmtecapaciteit. C=1,0kJ/kgK

 

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-04-22 16:24:26

Prachtig al die getallen, maar een leek snapt er niets meer van.

De hamvraag is: "Isoleren de dikken muren nu voldoende of moet er een

extra spouw worden gemaakt" (de bekende platen met glaswol en gips

ertegen en met enorme dotten tegen de wand plakken)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-04-30 22:07:30

Gerard,

ik had nog beloofd op het isolatieprobleem van de granieten muren in te gaaan.

Ik heb een en ander uitgezocht en een rekenschema in elkaar gedraaid (is uiteindelijk mijn vak).

Bij het berekenen van de warmteweerstand van de bestaande granieten spouwmuur van ca. 80cm gaa ik uit van een opbouw uit 25cm steen, 30cm gevulde spouw, en weer 25cm steen. Verder moet ik voor de vulling een warmtegeleidingscoŽfficient schatten, omdat die in tegenstelling tot graniet en andere goed gedefinieerde materialen nergens op te zoeken is. Verder heb ik aan ťťn kant van de muur een kalkmortellaag van 1cm verondersteld.

Hiermee kom ik op een Warmteweerstand R van ca. 0,3[m2K/W]. Dat is veel minder dan de voor muren gewenste R-waarde van 2 ŗ 2,5.

Het isolatie-deficiet van ca. R=2 of 2,2 kan door een laag van geŽxpandeerd polystyreen ('piepschuim') met een dikte van minimaal 6cm gecompenseerd worden. Dit is de theoretische dikte die absolute kierenvrijheid van de binnen voorgezette platen veronderstelt. Het zou dus mogelijk zijn de nodige warmteweerstand door bijv. gipsplaten van 13mm met een polystyreenlaag van 10cm te realiseeren.

En nu komt het grote maar:

Deze platen kunnen om praktische en esthetische redenen alleen binnen aangebracht worden. Daardoor horen de dikke granietmuren dan als het ware tot het buitenklimaat, en hun weldadige bufferwerking, die het leven in traditionele huizen met dikke stenen muren zo aangenaam maakt, is grotendeels verdwenen.

Het is dus kiezen of delen.

Veel van deze informatie heb ik van www.lsgi.nl/handboek/bouwfysica gehaald. LSGI = Landelijke Samenwerking van GevelIsolatiebedrijven of zoiets.

De gedetailleerde berekening stuur ik je per privť-mail toe.

Christian von KlŲsterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -