Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

rechten op in gebruik gegeven grond

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-04-15 11:24:36

Wij hebben een stukje weidegrond dat we niet echt gebruiken, behalve als vloeiveld voor onze septic tank. Al jarenlang is er een naburige boer die het hooit en er af en toe wat koeien er op zet, iets wat we best vinden anders zouden we het zelf moeten maaien. Nu staat me vaag bij dat er een Franse regel/wet is dat als iemand gedurende een bepaalde tijd een stuk grond mag gebruiken, deze persoon er dan ook rechten op verwerft. Ik zou heel graag weten of er inderdaad zoiets bestaat en waar ik er meer informatie over zou kunnen vinden. Ik hoop dat er iemand is met meer informatie. Dorine

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2005-04-15 16:49:26

Voor informatie, zie:

http://www.mon-immeuble.com/Dossiers/dos02/dossierservitudesetmitoyennete.htm#Les%20servitudes%20établies%20par%20lhomme.

Het lijkt me overigens sterk dat het hooien en incidenteel gebruik t.b.v. zijn koeien tot een erfdienstbaarheid = servitude zou leiden.

Het zou wellicht anders zijn als de buurman er iedere dag overheen zou rijden of het eveneens zou gebruiken voor afwatering.

Evenwel voor meer zekerheid zou je een Franse notaris moeten raadplegen.

GJJ

avatar#5387
Ronald-Les Bachats
Berichten: 4
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2005-04-15 20:44:07

Beste Dorine,

het betreft geen erfdienstbaarheid maar een soort gewoonterecht. Wij hebben 4,5 hectare weidegrond dat conform vaste afspraak werd onderhouden door een boer. Dit onderhoud hield in jaarlijks het gras maaien (ongeveer 60 rollen voor zijn vee) en het laten weiden in het najaar van een achttal koeien. Op een bepaald moment ging zijn bedrijf over naar de oudste zoon en vroeg hij ons te tekenen voor het gebruik van de grond ten gunste van zijn zoon. Na het raadplegen van onze Franse kennissen en een Franse notaris hebben we besloten dit niet te doen. Indien echter de boer zelf de grond was blijven " exploiteren"  had hij recht van spreken gehad bij verkoop van ons huis. In een dergelijk geval mag de boer de grond opeisen tegen een reeeel bedrag. Dit houdt in dat wij de grond dan aan  hem hadden moeten verkopen los van het huis. Gelukkig heeft hij de boerderij overgedaan aan zijn zoon en begon de gehele procedure weer opnieuw. Wij hebben nu geen vaste afspraken meer gemaakt met betrekking tot exploitatie van het weiland. Per jaar wordt bekeken of men (om niet) het gras mag maaien en meenemen, zodat er geen gewoonterecht meer kan ontstaan.

Omdat wij natuurlijk niet het gehele jaar aanwezig zijn en de grond beter benut kan worden is het een lastige materie. Wij gunnen "onze" boer graag zijn gras, maar willen ook graag gevrijwaard blijven van allerlei rechten die daaruit kunnen voortvloeien. Uiteindelijk berust een dergelijke afspraak op wederzijds vertrouwen. Wij hebben dan ook met "onze" boer een principe afspraak gemaakt zoals boven omschreven, zodat hij alsnog het gras kan krijgen, echter onder uitdrukkelijke voorwaarde dat hij bij verkoop van ons huis geen claim indient en zonder tegenprestaties, anders worden wij aangeslagen voor het exploiteren van het weiland door de Franse fiscus.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#3 Geplaatst: 2005-04-16 17:10:52

Om de bovengenoemde redenen hebben  wij gekozen voor 'Vente d'herbe"

Dit houd in dat wij het gras aan een boer verkopen en we dus wel met een mooi gemaaid veld zitten die ook van goede conditie blijft maar wat dus verder geen verplichtingen geeft. Als we er in de toekomst gaan wonen hopen we dat dezelfde boer het nog wil maaien en hooien tegen de helft van het hooi zodat de andere helft voor ons is en hij dan verder geen kosten heeft maar we moeten nog kijken of dit geen vreemde verplichtingen tot gevolg zou hebben.

In de eerste week dat wij het huis hadden hebben er al verscheidene boeren aan de deur gestaan met een contractje in de hoop de grond te mogen huren maar gelukkig waren wij gewaarschuwd dat niet te doen.

groetjes,

Sandra

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#4 Geplaatst: 2005-04-17 22:08:09

mij lijkt het verstandig om met de boer jaarlijks een afspraak te maken en schriftelijk vast te leggen dat hij de grond voor een beperkt aantal maanden b.v. van maart tot november mag gebruiken. hiermee voorkom je dat de boer permanent over de grond beschikt en hij kan derhalve geen blijvende aanspraken doen gelden, terwijl in het praktische gebruik niets verandert.

fons