Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hypotheekstelling?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-03 21:05:43

Wij hebben een huis gekocht in Frankrijk en hebben daarvoor geld geleend van vrienden in Nederland. Nu willen we de rechten van onze vrienden officieel bij een notaris gaan vastleggen.   In Nederland heet dat Hypotheekstelling, maar hoe heet dat in Frankrijk?   En wat van kosten rekent een notaris hiervoor? Zijn de notaristarieven hiervoor vastgelegd of verschilt het per notaris en heeft het zin om wat rond te gaan shoppen bij verschillende notarissen?   En kunnen we dit doen bij een Notaris bijvoorbeeld in Lille of moet het bij een notaris in de omgeving van ons huis, de Dordogne?   Hopelijk kan iemand mij verder helpen. Ik vind dit overigens een prachtige site!   A plus,   Suzanne Aalders

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-05-04 08:43:36

Je éértse vraag

*Le recensement de hypothèque*

De overige vragen weetik niet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2005-05-04 23:49:47

Een hypotheekstelling - het vastleggen van de lening met als onderpand het onroerend goed - kan bij elke Franse notaris gebeuren.  De tarieven zijn wettelijk vastgelegd (en niet mals overigens!), dus shoppen hoeft niet.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-05-05 11:02:47

Ja dat is inderdaad goed omschreven, het vastleggen van een lening met als onderpand het onroerend goed. Maar hoe heet dit in het Frans?

Het notariskantoor dat ik gisteren belde had geen idee wat ik bedoelde met "Le recensement de hypothèque". En mijn Frans is al niet zo best, en de meeste notarissen spreken geen Engels.

En waar vind ik info over die vastgelegde tarieven?

A plus,

Suzanne Aalders

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2005-05-06 00:30:19

De tarieven die notarissen berekenen bij het opmaken van een hypothecaire akte, zijn inderdaad op internet niet te vinden. Althans mij lukt het als ervaren Frankrijksnuffelaar op google.fr nog niet. Uit eigen ervaring weet ik dat de tarieven hoog zijn. Onze notaris verontschuldigde zich destijds toen wij een hypotheekje nodig hadden op ons onderkomen in Frankrijk. Dus gewoon even vragen bij de notaris.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-05-06 18:50:01

Hallo Wim,

Ik heb wat gezocht op Google en kwam 2 percentages tegen die notarissen rekenen voor het vastleggen van een hypotheek: 1.5% en 2%. Als die percentages juist zijn en ook zullen worden toegepast voor onze constructie dan valt het mij alles mee, ik had op veel meer gerekend. En onze vrienden en wij doen 50/50 wat betreft de kosten.

Als ik meer zekerheid heb hierover van de notaris dan zal ik die informatie hier posten.

A plus, vanuit een zonnig Dordogne,

Suzanne Aalders

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-05-08 16:51:12

Je kunt ook een onderhandse akte (laten) opmaken. Dat hoeft (vrijwel) niets te kosten. Het vestigen van het recht van hypotheek op de woning is alleen noodzakelijk als er bij de geldverstrekkers behoefte bestaat aan zekerheid voor het geval jullie om wat voor redenen dan ook de rente en aflossing niet meer zouden kunnen betalen. Jullie vrienden hebben dan het recht om jullie huis in het uiterste geval - ook tegen jullie wens in - te verkopen en uit de opbrengst de verstrekte lening te voldoen.

Als je denkt dat je vrienden deze zekerheid voor het uiterste geval niet nodig vinden, waarom zou je dan de portemonnee van de notaris spekken? Voor de vraag of de lening altijd kan worden terugbetaald, moet je kijken naar je inkomens- en vermogenspositie en ook naar de gevolgen van plotseling overlijden.

Niets vastleggen is uiteraard niet goed, te veel vastleggen jaagt je onnodig op kosten.

Gerrit