Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kopen en PACS

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-04 09:48:51

Hallo, ik ben hier nieuw en hoop dus dat alles goed gaat... Mijn vriendin en ik (twee vrouwen dus) hebben ons huis in nederland verkocht en gaan voorgoed naar Frankrijk verhuizen. We hebben net een huis in de Zuid-Bourgogne gekocht en gaan over ruim een week het compromis de vente tekenen. Nu vragen wij ons het volgende af: is het nodig/verstandig om vóóraf een PACS te laten afsluiten (dus nu we nog tijdelijk in Nederland wonen) of kunnen we dit doen als we daar eenmaal wonen ? Maakt dit nog verschil uit of niet ? Het huis moet komt op beider namen te staan. Wij hebben hier in Nederland alleen een samenlevingskontrakt. Wat kunnen wij het beste doen ? Een PACS afsluiten als we eenmaal in Frankrijk wonen of dit al laten doen vóórdat we overgaan ? Graag advies...   hartelijke groeten, Marit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-05-04 23:46:25

Het maakt niet zoveel uit. Het huis wordt gekocht op beider naam, getrouwd of gepacseerd of niet. Na de koop kan alsnog een PACS worden afgesloten en dan vallen jullie fiscaal en erfrechttechnisch onder het regime van de PACS. Met alle voordelen van dien.

Wim

avatar#2913
ROSI
Berichten: 0
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2005-05-05 12:27:23

Hallo

We hebben net zelf ook een PACS afgesloten omdat we een huis hebben gekocht in Frankrijk. zoals Wim zegt kun je de PACS inderdaad apart van de overdracht afsluiten, maar er zijn wel wat valkuilen:

- het nederlands samenlevings contract is niet rechtsgeldig in Frankrijk

- als je een PACS afsluit, is het pas na 2 jaar rechtsgeldig

- de PACS is vooral van belang voor het erfrecht: als je geen PACS hebt en er gebeurt iets met een van beide, dan komt dat eigenaars deel automatisch toe aan de familie, en niet aan de partner

- als je de PACS na de overdracht afsluit (en het dus niet in de acte authentique is vermeld) dan kun je (na die 2 jaar), in geval dat er iets gebeurt met een van beide - via de rechter het deel van de andere opeisen.

Het naderhand afsluiten brengt dan wat meer juridische rompslomp met zich mee.

Als je een PACS wilt afsluiten, heeft de notaris een bewijs nodig van het Tribunal de Grande Instance in Parijs dat jullie nog geen PACS hebben afgesloten. Onze ervaring was dat we dit bewijs binnen 1 week al weer in ons bezit hadden, dus een PACS afsluiten voor de overdracht zou best kunnen.

Eventueel kunnen we jullie een voorbeeldbrief sturen om dit certificaat aan te vragen

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#3 Geplaatst: 2005-05-05 18:50:27

Kunnen jullie mij uitleggen wat een PACS is?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2005-05-06 00:25:23

Een PACS is de Franse variant van een samenlevingscontract. Tik PACS in als zoekwoord (hier links in de menubalk) en je wordt veel wijzer.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-05-06 00:26:31

De rechtsgeldigheid van een PACS begint niet pas na twee jaar. Dat is met ingang van 2005 veranderd. Een PACS is fiscaal nu gelijksteld met een 'gewoon' huwelijk.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-06-20 20:28:19

Hallo, net als Marit zijn wij ook nieuw hier. Ook wij zijn twee vrouwen maar wij zijn zussen (ongetrouwd, geen kinderen en samenwonend). In ons geval geldt een PACS niet denk ik. De voordelen daarvan mis je dan dus ook. Als wij samen een huis in Frankrijk willen kopen hoe zit dat dan met PACS? Heb ik gelijk dat een PACS niet kan? We hebben wel een samenlevingscontract tbv het partnerpensioen. Wordt dat wel in Frankrijk erkend? Het erfrecht zal wel hetzelfde zijn als in Nederland denk ik. Dit zijn de eerste schreden op weg naar een huis in Frankrijk, groet, Maart

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2005-06-24 00:03:08

Een PACS kan niet worden gevestigd tussen familieleden. Als jullie samen een huis kopen is dat geen probleem, maar erfrechttechnisch moet er dan wel het een en ander worden geregeld. Anders dan jullie vermoeden, is het Franse systeem nogal verschillend met dat van Nederland. Ik raad aan een deskundige in de arm te nemen om advies in jullie specifieke geval. Als je me privé mailt, kan ik jullie wat adressen geven van deskundigen op dit gebied. Reclame maken doen we namelijk niet in dit forum.

Wim