Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

HELP !!!

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-06 10:01:51

Hallo,   Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen en adviseren want wij hebben een groot probleem met de verkopende partij op dit moment. Vorige week hebben wij geboden op een woning in de Zuid Bourgogne. Na wat heen en weer mailen zijn we het eens geworden over de prijs en was alles rond. Datum voor het tekenen van het voorlopig koopkontrakt stond ook al vast (volgende week) en beide partijen gelukkig. De laatste dagen nog gemaild over spullen die wij zouden overnemen en wat de prijs daarvoor moest zijn en nog wat kleine dingetjes. Nergens iets van ontevredenheid te merken. Vandaag ontvangen we echter per mail een berichtje van één van de eigenaren: ze gaan NIET akkoord met de prijs, niet met de afgesproken datum en zeggen dat ze problemen hebben met de SAFER omtrent de grond, omdat wij geen professionele (honden)fokkers zouden zijn...... Wij snappen er niets meer van !! Ons huis in Nederland is al verkocht en dit is ons droomhuis. Alles was rond en nu krabbelen ze opeens terug ! Mag dit ??? Wij hebben zwart op wit ( in emails ) staan dat we het eens waren over de prijs ! Is dit rechtsgeldig of mag de eigenaar zich nog bedenken over de prijs en een geaccepteerd bod opeens na een bedenkingstijd van een week afwijzen ?? En wat kan het probleem zijn met de SAFER ? Wij kopen een huis met 2 ha grond. De vorige eigenaar was hondenfokker en wij zijn ook hondenfokkers (echter kunnen er in Nederland niet van leven en zijn dus meer hobbyfokkers zoals wij dat noemen). Zij hebben het nooit gehad over landbouwgrond oid en de grond ligt rondom het huis met kennels erop. Waarom zou de SAFER er een probleem mee hebben dat wij niet Professioneel fokken (hoewel ik dat best zo wil noemen als dat iets zou uitmaken....).   Wie kan ons zeggen wat de rechten en plichten van de eigenaar zijn en die van ons ? Kunnen zij de koop nu opeens ongedaan maken en om meer geld vragen ?? Help !   groeten, marit

avatar#1784
Daisy
Berichten: 12
Reacties: 48

#1 Geplaatst: 2005-05-06 13:15:33

Hoi Marit,

Ik vrees dat jullie je "droomhuis" zullen kwijt zijn. Als jullie enkel per mail hebben gehandeld en er niks op papier staat met de nodige handtekeningen, kun je niets doen. Wat betreft de SAFER. Het kan dat deze de eerste "keuze" heeft, dat hangt ervan af hoeveel grond erbij is. Het moet dan toch al wel om enkele hectaren gaan hoor. In ieder geval, er zijn echt nog wel genoeg "droomhuizen" in Frankrijk en ik ben zeker dat jullie deze ook zullen vinden.Het is natuurlijk zeeeer spijtig dat dit kan gebeuren, maar ik vrees echt dat je er niets tegen kunt doen.

Vriendelijke groet

Daisy Avermaete

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2005-05-06 18:30:55

Trieste zaak. Als er geen handtekeningen zijn gezet, kan de verkoper er inderdaad nog onderuit.

Twee vragen nog: is het huis via een makelaar tot jullie gekomen? Zo ja, wat zegt hij over deze gang van zaken en staat hij jullie verder bij?

De SAFER kan in theorie moeilijk doen. In de praktijk komt het vrijwel niet voor. Hebben jullie zelf al bij de SAFER geïnformeerd naar wat de problemen zijn? Het kan best een smoes zijn van de verkoper om nu met deze SAFER op de proppen te komen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-05-07 20:23:53

Denken jullie dat er een gegadigde is met een hoger bod? In dat geval kun je het wel schudden, dan gaat de makelaar mee met de verkopers (door wie hij wordt betaald) en is het Safer-verhaal een smoesje. 

Zo niet, dan wordt de makelaar door de houding van de verkoper gedupeerd. Bij de aankoop van ons huis vorig jaar (toevallig ook in de zuid Bourgogne) was de makelaar uit angst dat de woning via een andere makelaar zou worden verkocht zo gretig om deze aan ons te verkopen, dat het erop begon te lijken dat hij meer oog had voor onze belangen dan voor die van de verkoopster. Vonden wij geen probleem. Misschien kunnen jullie hier ook gebruik van maken.

Gerrit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-05-07 21:57:24

hallo,

iedereen bedankt voor de reacties ! helaas kan ik nog geen echte up-date geven, want tot op heden krijgen wij geen kontakt meer met de verkopende partij....

Wij hebben de woning niet via een makelaar en hebben daar dus verder ook geen hulp aan. Nu we zulke problemen hebben gekregen, zijn we op zoek gegaan op internet en hebben de woning bij meerdere makelaars en bemiddelaars gevonden...en het gekke, bij allemaal met verschillende hoeveelheden grond, varierend van 4000 m2 tot bijna 3 hectare ! Iets wat we dus zeker eerst nog moeten laten uitzoeken, en misschien dat de verkopende partij ons vervelend vond toen we daar naar vroegen om het zwart op wit te laten zetten in het compromis de vente....

De verkopende partij is ook nog eens een familie, waarbij de dochter de helft bezit en de vader de andere helft....Misschien dat de familie onderling het ook niet eens is geworden en de helft dus meer wilde zien. Triest natuurlijk, dat ze dit niet tijdens de onderhandling hebben uitgevochten maar daarna.

De verkopende partij dreigde al tijdens de bezichtigingen met een andere gegadigde, en stond hiermee zelfs te bellen tijdens ons bezoek. We vragen ons ook af of ze hiernu meer in zee zijn gegaan, of ons dit willen doen denken....

Of dat ze ons tegen elkaar op willen laten bieden....

Voor ons is het nu een zenuwslopend weekend....ons droomhuis waar we vier dagen trotste eigenaren van zijn geweest ligt opeens weer heel ver van ons vandaan...Ons huis in nederland is al verkocht en we hebben best wel haast iets te vinden. Er staat genoeg in Frankrijk te koop, maar als je zoals wij met je 14 grote honden gaat verhuizen en iets geschikts zoekt voor mens en hond, dan is het niet zo gemakkelijk en ben je blij als je je droomhuis hebt gevonden.

We wachten nog af of we een reactie op onze emails en zo niet dan gaan we toch maar eens bellen.

wordt vervolgd...

marit

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#5 Geplaatst: 2005-05-08 10:58:59

Dag Marit en Marije,

Ik kan me voorstellen dat jullie flink gefrustreerd zijn nav de huidige situatie. Denk er echter aan dat deze “min” ook een “plus” voor jullie heeft (Johan Cruijff). Namelijk als je op zoek gaat naar een ander huis.

 

In de voorlopige koopovereenkomst komen de twee partijen zwart op wit overeen wat ze voorafgaand “mondeling” hebben besproken. Dus VERKOPER verkoopt WAT aan KOPER, WANNEER en WELKE PRIJS en WELKE VOORWAARDEN.

Het is een belangrijk document.

Enerzijds kan geen van de partijen er meer onderuit. Uitgezonderd in geval van de TEVOREN afgesproken ontbindende voorwaarden, zoals bv de acceptatie van een lening door de bank, controle bestemmingsplan om maar enkele voorbeelden te noemen.

Anderzijds is de voorlopige koop-ovk het start-document voor de notaris om de definitieve acte voor te bereiden. Een verantwoordelijke en soms ingewikkelde klus.

Is de verkoper wel de eigenaar? Rust er al een hypotheek op? Waarmee betaalt de koper? Etc.

Meestal duurt deze voorbereiding ongeveer 2 mnd.

 

Gedurende deze 2 maand (soms langer) staat het huis eigenlijk niet meer te koop. Voor verkopers is het dan ook erg “zuur” als ze er dan pas achter komen dat de koper bv toch die lening niet kan krijgen (of een andere ontbindende voorwaarde van de koper van kracht is), en het huis weer in de verkoop moet. Iedereen wil dus een voorlopige ovk met “un rigolo” (een grappenmaker) vermijden.

 

Daarom, tijdens de mondelinge onderhandelingen, wees als koper duidelijk in het HOE en WAAROM je in het huis geïnteresseerd bent en wat je ontbindende voorwaarden zullen zijn. Net zoals jullie duidelijkheid van verkoper eisen mbt de eigenschappen van het huis en het HOE en WAT van de verkoper en zijn eventuele ontbindende voorwaarden.

 

Verder, mbt en eventueel “droit de préemption” (voorrangsrecht) dat kan worden gebruikt door bv de SAFER (jullie geval) maar ook door bv een gemeente, departement of de staat)

Dit wordt pas bekeken ( makelaar / notaris) aan de hand van de voorlopige ovk. In feite beslist de SAFER of ze het onroerend goed wil kopen, in plaats van de koper, maar UITDRUKKELIJK tegen DEZELFDE voorwaarden als overeengekomen met de koper.

Het maakt voor de verkoper niets meer uit. Hij verkoopt aan de één of aan de ander, de voorwaarden zijn immers precies gelijk.

 

Informeer verder van tevoren of jullie gebruik van het huis overeenkomt met bestemmingsplannen en regels. Ik zou me voor kunnen stellen dat niet al je buren jullie 14 honden als hobby-fokkerij zullen zien. Misschien rust er op het land een recht van overpad (schapen / vee / jagers). 

Honden fokken is ook in Fra een gecontroleerde activiteit. Controle die nog weer vergroot is nadat in ZW Fra in 2004 een illegale (oost-europese) pup met hondsdolheid is gevonden. Informeer vooraf.

 

Ik raad jullie aan bij het zoeken naar een ander huis contact met verschillende makelaars op te nemen in de regio van jullie keuze. Plaatselijke makelaars zijn vaak goed op de hoogte wat mag en niet mag.Leg je wensen / eisen /mogelijkheden / vragen  voor, en ga weg als je geen duidelijke antwoorden op je vragen krijgt. Serieuze makelaars zijn er genoeg, ook al worden ze betaald door de verkoper.

 

Groet, Wim VOS www.franedis.com

 

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#6 Geplaatst: 2005-05-08 16:56:27

1.ik zou er zsm persoonlijk mee gaan praten pas dan kun je een goed beeld vormen van wat er loos is.

2.ook e-mails hebben m.i. rechtskracht! je zou dus eens kunnen gaan spreken met een advocaat. eerste gesprek is meestal gratis.

sterkte

fons