Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

opknappen oude balken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-09 12:31:32

op onze slaapkamer hebben we balken die door houtworm en boktor? (gelukkig geen termieten) zijn aangetast. de balken zijn zo'n 200 jaar oud, en ik heb me laten vertellen dat de kern niet aangetast is of kan worden. we willen onze slaapkamer opknappen en de balken in het zicht laten. ik ben begonnen met het verwijderen van het aangetaste hout: eerst het grove hout weghalen, daarna de 'gangen'met een krabber schoonmaken, daarna een staalborstel en tot slot schuurpapier; wat een monnikkenwerk!! weet iemand een methode om de balken op te knappen?

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2005-05-10 21:47:23

Esther,

De methode die ik in ons vakwerk huis heb gebruikt is wellicht bruikbaar. Met een bandschuurmachine, een Bosch waarbij de band op de "kop" van het apparaat zit, heb ik de eiken balken geschuurd. Ik ben begonnen met korrelgrootte 60 en ben geindigd met korrelgrootte 120. Daarna heb ik de balken in de olie gezet. Het kost wat schuurbanden maar het schiet snel op. Per balkzijde van 10 cm breed en 2.20 m hoog ongeveer 10 minuten. Inclusief gladschuren nageleinden en koppen. Het is wel een wat "ruige" methode maar levert een mooi resultaat. Het betrof eiken balken. Succes!

Jeroen B, Rollancourt 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-05-15 11:22:02

jeroen, ook bij ons gaat het om eiken balken. ik ga z.s.m. kijken bij de nederlandse 'brico' naar zo'n apparaat kijken. bedankt voor je tip. werkt het ook als er door het weghalen van de aangetaste delen holle gedeelten zijn ontstaan?

esther, pampelonne 81