Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

constructie broodoven

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-09 12:35:21

bij onze boerderij hebben we een gedeeltelijk ingestorte (brood)oven gevonden. we willen hem weer in ere herstellen, maar weten niet goed hoe. we hebben vuurvaste stenen; normale en stenen die gebruikt worden om een ronding te maken.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2005-05-10 21:59:08

Esther,

Ook onze broodoven was ingestort.  Je schrijft dat hij slechts gedeeltelijk is ingestort. Da's gunstig lijkt mij.

Indien je oven een gewelf heeft kun je een ronde bekisting (schenkel) maken die de vorm van de oven volgt en daarop het gewelf opnieuw opmetselen. Of je het beste nieuwe vuurvaste stenen kunt gebruiken of de oude weet ik niet. Ik heb nieuwe gebruikt omdat de oude veelal gebroken waren.

Voordat je gaat metselen kun je controleren of het gedeelte waarop je verder gaat bouwen naar jouw mening nog voldoende in orde is. Zo nee, dan kun je wat lagen stenen weghakken of breken totdat je denkt dat je een voldoende basis hebt.

Ik heb gewone kant en klare vuurvaste mortel gebruikt. (mortier refractaire) De (Het?) schenkel moet zo worden geconstrueerd dat je hem na het opmetselen van het gewelf gemakkelijk uit elkaar kunt halen en via de toegang  van de oven naar buiten kunt halen. Hoe wordt de toegang afgesloten? Een ijzeren deurtje? Metsel dan tegelijk de scharnieren in.

Jeroen B, Rollancourt 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-05-15 11:18:21

jeroen, bedankt voor je reactie. ja, er zit een (verroest) ijzeren deurtje in. dat zit met scharnieren in de voorkant. dat kan ik denk ik wel laten zitten. er zitten ook twee (lucht?)gaten aan de voorkant. is dat voldoende voor de trek of moet er ook nog een soort schoorsteen op?

esther, pampelonne 81

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2005-05-17 18:17:44

Esther,

Of een broodoven al dan niet een schoorsteen nodig heeft, hangt af van het model. Je hebt er met en zonder.

De broodovens zonder schoorsteen krijgen hun "trek" vanuit de "muil", zijnde opening vooraan. Wil dus zeggen dat je je oven heet stookt met de deur open als het ware. Daarom zie je ook veel van dergelijke ovens met een zwartgeblakerde voorkant.

Dus, praktisch gezien is een oven met schoorsteen interessanter en staat netter, maar is niet echt noodzakelijk. Tenminste als de mogelijkheid tot een schoorsteen er is.

Intussen, ben ik, deels door toedoen van Christian le bricoleur ;-) gestart met het herbouwen van een (iets kleinere) broodoven, aangezien de oude en oorspronkelijke oven in erbarmelijke staat was en ik vond dat een ferme zonder four pain niet stond.

Salutations

Johan (Fr)

PS hoe kan je eigenlijk zien of de bakstenen hittebestendig zijn ? Ik heb hier nog een broodoven gevonden met rode baksteen (geen naam van referentie te vinden op de stenen), waarvan ik vermoed dat het effectief "briques refractaires" zijn, maar ben niet zeker. Als ik logisch denk, kan het niet anders, aangezien ze eerder werden gebruikt voor een oven-constructie. Iemand een idee ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-06-26 11:24:28

Een leuke website:

Les amis de four a pain

http://asso.fourapain.free.fr/four2/index.php

Advies:

Gebruik NOOIT portland cement, alleen kalk.

Oude tarra cotta stenen (dus niet nieuwe bakstenen) zijn vuurbestendig

avatar#1753
Theo
Berichten: 1
Reacties: 17

#5 Geplaatst: 2005-06-28 15:51:24

Een aantal jaren geleden heb ik een grote broodoven (zonder schoorsteen) geheel van de grond weer opgebouwd en verkleind van een diameter van 210cm (!! goed voor een flinke buurtschap) naar 1.10. Ik heb de bestaande stenen gebruikt en kon dus kiezen uit veel goede. In een oud boek (zal proberen de titel te achterhalen) heb de opbouwwijze gevonden:

Van zand maak je een heuvel die je een mal de gewenste welving geeft. Deze zandlaag kun je afdekken met een oud laken en insmeren met gips. Het liefst een aantal keren zodat je een stevige "dome" krijgt. Hieromheen metsel je de stenen in de lengte richting; de stenen staan als het ware rechtop je "dome".  Hiermee creeer je een lekker dikke steenlaag waarin je veel hitte opslaat.  Vanuit het hart van de oven trek je denkbeeldige lijnen waarlangs je de helling van de steen bepaald.  Ik heb tot ongeveer 45 graden (helling) leem gebruikt om te metselen daarna "ciment refractaire" om te voorkomen dat het leem onder invloed van de zwaartekracht in mijn pizza's zou vallen. Als het geheel is uitgehard schep je het zand via het deurtje eruit en zal het laken met gips bij het (voorzichtig) opstarten van de oven verbranden. De gemetselde dome heb ik daarna afgedekt met een laag zand en een pannendak. Ik heb een aantal dagen de oven voorzichtig opgestookt en langzam de temperatuur opgevoerd. Nu is hij na twee uren stoken (droog hout) witheet en blijft zeker 4 uur op temperatuur.

Ideaal voor pizza's... het vuur blijft er dan gewoon inliggen..

avatar#3043
Liesbeth
Berichten: 0
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2005-08-10 09:30:34

Je kan altijd een kijkje gaan nemen op de website van het Museum voor de Oudere Technieken www.mot.be.Daar hebben ze een hele handleiding geschreven over het restaureren / bouwen van een traditionele broodoven. Je kan er ook je adressen kwijt van bijv. je bakoven in frankrijk (zie inventaris)Groetjes en veel succesLiesbeth