Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

HELP! Aansprakelijkheidsverzekering Nederlandse architect in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-09 19:39:28

Beste mede-francofielen,   Sedert enige tijd bezit ik een bouwvallige boerderij in zuid-west Frankrijk (dept 32 Gers). Deze wil ik  graag opknappen en uitbreiden. Daartoe ben ik bezig een bouwvergunning te verkrijgen. Omdat de  oppervlakte groter is dan 170m2 is daarvoor een architect nodig. Gelukkig is mijn schoonvader architect,  aangesloten bij de BNA, dus geen probleem dacht ik. Hij is echter niet in Frankrijk geregistreerd en dat  kan ook niet omdat hij er niet woont: hij woont in Nederland.   Voor de goede orde, ik ben niet zo iemand die ten koste van alles wil vermijden om met Franse vaklieden te werken. Voor de uiteindelijke uitvoering zal ik zeker Franse artisans nodig hebben en deze ook zeker inschakelen. Het geld groeit me echter niet op de rug, en om nu een Franse architect te moeten inschakelen als je er zelf een in de familie hebt...   Na indienen van de bouwvergunning aanvraag kreeg ik het beruchte antwoord "dossier incomplet" terug, met onder andere het verzoek om het registratienummer van de architect. Dus ging ik op zoek naar de manier om dat in orde te krijgen.   Nu is er een procedure om het werk van een niet-Franse architect voor een enkele "prestation" aan de melden bij de  "conseil regional d'ordre des architectes", in dit geval die van de "Midi Pyrenees". Ik heb hiervoor  reeds de nodige formulieren aangevraagd en gekregen. ECHTER, bij de papieren die hiertoe moeten worden  ingediend behoort "un attestation prouvant que vous avez bien souscrit les assurances adéquates. Si la  compagnie d'assurance n'est pas française, l'attestation devra préciser clairement que l'exercise  profesionnel sur le territoire français est couvert".   De beroepsaansprakelijkheidsverzekering van mijn  schoonvader geldt echter uitsluitend in Nederland en zijn maatschappij wil deze niet uitbreiden naar  Frankrijk. Tot op heden heb ik ook geen andere Nederlandse maatschappij kunnen vinden die dit wil, deze  zeggen dat een dergelijke verzekering bij een Franse maatschappij moet worden afgesloten. Maar het lijkt  mij ook weer moeilijk om via een Franse maatschappij een niet-ingezetene te verzekeren...   Mijn vraag: kan iemand mij vertellen hoe ik de nodige verzekeringen in orde kan maken; een maatschappij  aanbevelen waar ik terecht kan; die ook bereid is de hierboven genoemde "attestation" te leveren;  uitsluitend ten behoeve van dit ene project?   Op het moment dat de werkzaamheden beginnen zal ik (vermoed ik) een verzekering nodig hebben die ze in  nederland CAR (Construction All Risks) noemen. Wellicht kan daarbij ook de aansprakelijkheid van de  architect worden meeverzekerd (aangezien het mijn schoonvader betreft ga ik hem so wie so geen  schadeclaim opleggen). Indien iemand andere mogelijkheden ziet, dan ben ik vanzelfsprekend  geinteresseerd.   Een (voor mij) complexe materie, ik sta open voor alle goede raad, suggesties enzovoort.   Salutations, Jos  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-05-09 21:59:39

Je verhaal is duidelijk en duidt op één 'oplossing': vergeet in dit geval je schoonvader als architect voor het Franse project en schakel een Franse architect in. Hoe onterecht de houding van de Fransoos ook lijkt, bespaar jezelf een vracht narigheid, vertgraging en ergernis. De situatie is te uniek om daarmee in Frankrijk met zijn ambtenarij en chauvinisme iets ten voordele van jou tot stand te brengen. En zo duur zijn die Franse architecten nu ook weer niet. Je kunt ook proberen zo'n Franse collega van je schoonvader zover te krijgen dat hij op zijn naam de tekening e.d. indient. Débrouilleren heet dat op z'n Frans.

Wim

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#2 Geplaatst: 2005-05-09 22:40:57

Dag Jos,

Ik zou flink overwegen om toch met een Franse architect (en dan bij voorkeur in de Gers) te werken.

Het verzekeringsprobleem waar je vandaag tegenaan loopt is namelijk volgens mij alleen maar het begin van vele op te lossen problemen en probleempjes bij de aanvraag van de bouwvergunning en de (ver)bouw van je huis.

Je schoonvader is architect in NL. Spreekt hij goed frans? Kent hij de alle (natuurlijke franstalige) benodigde technische informatie, plaatselijke regels en bouwverorderingen of kan hij deze gemakkelijk vinden?. Is hij bekent met bouwmethodes, materialen, grond-eigenschappen in de Gers?

Kan hij zelfstandig overleggen en onderhandelen met de plaatselijke artisans die de verschillende taken uit moeten gaan voeren?

Volgens mij spaar je door met een ervaren Franse, plaatselijke, architect te werken juist veel tijd, geld en gezeur uit.

Dat betekent niet dat je schoonvader buiten spel komt te staan. Integendeel. Hij kan jullie eisen en wensen omzetten in "architecten-taal", en de Franse architect "adviseren".

Goede zaak dat je even over één en ander nadenkt voordat je begint.

Toch even één punt mbt je opmerking "ik leg mijn schoonvader geen claim op".  Zo werkt het niet.

Als jouw huis instort agv een fout van de architect,  zal niet jij maar jouw verzekering altijd "verhaal willen halen" op de betreffende architect". Het zal jouw verzekering een zorg zijn of de betreffende architect je schoonvader of wie dan ook is. Ze willen een "betaler".

Groet, Wim VOS site www.franedis.com

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#3 Geplaatst: 2005-05-09 22:48:07

Nogmaals goedenavond Jos,

De bovenstaande "andere Wim" typt sneller dan ik. (Maar zijn reactie is ook korter....    :.)    ) . Ik had deze niet gelezen toen ik mijn reactie verzond.

Belangrijker voor jou is echter dat beide reacties dezelfde richting kant op gaan.

Groet, Wim VOS site www.franedis.com

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-05-13 22:27:08

Heren Wim,

Mijn hartelijke dank voor jullie snelle en duidelijke antwoorden. Ik ben heel blij deze simultane reacties van twee overduidelijke Frankrijkkenners te hebben ontvangen. Dit laat mij dus geen enkele ruimte meer voor twijfel.

Jullie stelling is duidelijk: zoals onze Amerikaanse vrienden zouden zeggen, " cut your losses". En vechten tegen bierkaaien heb ik reeds geruime tijd geleden opgegeven.

Dat betekent dat ik geen wellicht nodeloze inspanning meer ga steken in het werken met een Nederlandse architect. Ik heb inmiddels mijn Franse kennissenkring ter plaatse geraadpleegd. Met ening geluk maak ik binnenkort kennis met een door hen aanbevolen architect (in de Gers, met goede relaties bij de DDE) en zal dan zien of hij/zij in staat is het gestokte vergunning-aanvraagproces weer op gang te brengen.

Nogmaals mijn dank voor het advies, en ik houd jullie op de hoogte van de voortgang.

Met vriendelijke groet,

Jos

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2005-12-04 13:09:29

Heren Wim,

Met veel plezier kan ik mededelen dat na het opvolgen van jullie raad (inschakelen van een in Frankrijk geregistreerde architect) ik onlangs de felbegeerde bouwvergunning heb ontvangen. Dit betekent dat mijn vriendin en ik begin volgend jaar naar Frankrijk gaan vertrekken om daar serieus aan het werk te gaan. Nogmaals dank!

Salutations, Jos