Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verhuur Landbouwgrond

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-13 16:16:31

Hallo Forumleden, Wij zijn van plan een huis te kopen in de Lot. Hierbij zit ca. 5 ha. landbouwgrond (grasland). Omdat wij de eerste jaren deze grond niet zelf bij kunnen houden, kunnen wij met de verkopende boer overeenkomen dat hij deze 3 jaar lang huurt (en gebruikt als hooiland). Kunnen wij dit zonder risico's overeenkomen? En hiermee bedoel ik: is er niet het gevaar dat wij niet meer van dit contract af kunnen omdat er bijvoorbeeld automatisch een recht op pacht ontstaat o.i.d.?   Graag jullie reactie.   Bert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-05-13 22:37:36

Bert,

Ik zou in deze niets ondernemen zonder het advies van een notaris ter plaatse. De wetgeving en regels op het gebied van verpachten/verhuren zijn uitgebreid en kunnen de nodige verrassingen bevatten.

Ik heb zelf de grond rond mijn boerderij verpacht op een officeel pachtcontract: dat heeft een minimale looptijd van 9 jaar, en wordt nog eens 9 jaar verlengd als de pachter dat wil, en daar heb je als eigenaar weinig over te vertellen.

Bij het afsluiten van dat contract heeft de notaris ons de nodige anecdotes verteld, waaronder het verhaal dat iemand onbedoeld in een nog strenger pachtcontract terechtkwam dan wat wij officieel hebben afgesloten. Een boer hooide al jaren het land van een huisbezitter: toen de huisbezitter de grond zelf in gebruik wilde nemen kwam de boer daartegen in het geweer; getuigen verklaarden dat de boer al jaren het land hooide; en de rechter bepaalde dat hier sprake was van " gewoonterecht" waar de huisbezitter niet onderuit kon, tenzij hij zelf boer zou worden :-(

Kortom, ga naar de notaris en vraag advies, een eerste advies is vaak gratis. En laat bij de geringste twijfel de notaris een overeenkomst opmaken. De notaris kent de wet; als je zelf iets opstelt en laat tekenen, en de inhoud is in strijd met de wet, is het contract nietig: niet aan beginnen dus.

By the way, zowel ikzelf als mijn pachter zijn zeer tevreden met onze overeenkomst, het kan dus best goed gaan, maar ik zou dat altijd " officieel"  via notariele overeenkomst regelen.

Salutations,

Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-05-13 23:31:43

Dag Bert,

wij hebben dit aan de hand gehad. Ter lering.

Bij de koop van ons huis kochten we tevens twaalf ha landbouwgrond. De verkoop ging verplicht via de SAFER. Deze club bood aan de grond voor ons te verhuren. Wij konden kiezen uit een periode van drie, zes of negen jaar. Deze termijn kon eenmaal met eenzelfde looptijd worden verlengd. Wat hierbij belangrijk is, is het feit dat de SAFER onze pachter werd.

De SAFER verpachte de grond weer aan een lokale boer.

We kozen voor een periode van drie jaar, die we naar afloop niet hebben verlengd. We waren ontevreden over de manier waarop de lokale boer de grond onderhield.

Nu hebben we een lokale boerin gevonden die nu onze grond verbouwd. Wij vragen daarvoor geen pachtsom. Zij dient als tegenprestatie de grond als een goed huisvader te beheren. De Franse tekst voor zo een contract kan je bij de SAFER krijgen.

Tot zover ons verhaal.

Nu jouw situatie.

Een pachter, met uitzondering van de SAFER, verkrijgt na twee jaar pacht en het daaruit voortvloeiende betalen van een pachtsom het recht de grond te gebruiken zolang als hij of zij dat wil. De eigenaar heeft daar dan geen zeggenschap meer over ! Ook niet bij de verkoop van het huis en grond. Het kan zelfs de verkoop onmogelijk maken ! Het klinkt sterk maar het is volgens de wet.

Bij verkoop van vijf ha grond is in Gascogne altijd de SAFER betrokken. Wellicht bij jouw koop ook.

Ga daar eens praten. Zij zijn ook jouw belangenbehartigers.

Verder kwam er bij onze verpachting geen notaris aan te pas. Alles ten kantore van de SAFER.

Succes met je beslissing,

Dag, Boude.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-05-14 13:14:27

Het is niet aan te bevelen, om aan een boer je land te verhuren, eerder af te raden. Je krijgt zeker een later een groot probleem hier mee.Een alternatief is het evntueel in bruikleen te geven gedurende een bepaalde periode per jaar, dus niet het gehele jaar.Ook de vorige eigenaar van ons terrein heeft hier een grote bok mee geschoten, en om de pacht af te kopen, was de helft van de opbrengst van de verkoop kwijt.Een pacht, le bail, kan mondeling zijn, samen geschreven en bij de notaris vastgelegd.Al onze buren (ook hier in de Lot), de "niet" boeren, zeggen nooit aan een boer uitlenen. Succes! Trix

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#4 Geplaatst: 2005-05-16 23:46:11

Bijkomende vraag:

En in omgekeerde richting ?

Misschien niet gebruikelijk, maar ik heb een ferme lap grond ter beschikking van een buur/boer, (doch dit is niet zijn eigendom) om mijn geiten te laten grazen en te hooien (bestaat dat woord ?)

Voor zover ik het heb kunnen nagaan betreft het een eigenares, die in een rusthuis verblijft, doch eventuele erfgenamen ken ik niet.

Houdt dit in dat ik eventueel ook aanspraak kan maken op deze eigendom, als de rechtmatige eigenaar komt te overlijden ?

Johan (Fr)

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#5 Geplaatst: 2005-05-17 08:25:24

Wij hebben ook van alle kanten het advies gekregen om niet te verhuren en ook niet via Safer de verhuur uit handen te geven.

Toen wij ons huis kochten stond er de eerste de beste dag dat wij er waren al een boer uit de omgeving op de stoep die zijn schapen op onze wie wilde laten grazen. Toen we zeiden dat we nog niets wisten over eventuele afspraken met vorige huurders stonden zij de de volgende dag al op de stoep met het 'beruchte' groene contractje van Safer om met ons een overeenkomst aan te gaan. Gelukkig waren wij van te voren door diverse mensen gewaarschuwd niet een dergelijk contractje te tekenen omdat je er dan zo wie zo voor 9 jaar en vast zit en dit telkens stilzwijgend verlengd kan worden.

Tot nu toe hadden we een boer waar we een 'vente d'herbe' mee hadden en hij kwam dan 1x per jaar maaien en hooien en betaalde dan voor het hooi.

Omdat hij vorig jaar verzuimd heeft af te rekenen, gaan we nu in zee met een andere boer en met hem eenzelfde afspraak echter is zijn betaling in de vrom van stookhout voor onze kachel en is hij er van op de hoogte dat dit slechts is voor de periode tot dat wij er zelf definitief gaan wonen.

In elk geval succes met het maken van de juiste keuze !

groetjes,

Sandra

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#6 Geplaatst: 2005-05-27 13:40:20

Wellicht is er in een van de bovenstaande berichten al een antwoord te

vinden, maar nog even ter verduidelijking graag een antwoord op het

volgende;

wij zijn in onderhandeling met een makelaar over de aankoop van een fermette met 40.000 mtr. grond, weide en bomen.

Het is een prima huis en we zullen er gelukkig worden denken we. Naar

mijn gevoel is de makelaar erg gretig met de verkoop, het object is van

een neef zegt en derhalve hoeven WIJ geen courtage te betalen. Dit wil

zeggen een korting zonder te onderhndelen van 14.000 euro. Dit maakt

ons achterdochtig. Het huis is OK, dan zou er misschien iets met de

grond kunnen zijn. Gisteren graasden er schapen en liepen er ezels.

Volgens de makelaar niets aan de hand en bestaat er geen contract.

Wat kan er aan de hand zijn? En waar kan verdere info krijgen?

Met vriendelijke groet,

Paul SUbelack

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2005-05-28 17:49:47

Tikje vreemd verhaal van Paul over de makelaar, de neef en de courtage. Natuurlijk hoeven jullie geen provisie te betalen, in Frankrijk betaalt de verkoper de provisie. Lees het allemaal nog eens na op de site onder Huizen zoeken, Makelaars. Dus niks korting, die je krijgt.

Ik zou ook eens goed informeren bij de eigenaar van de schapen en de ezels die nu op jullie toekomstige grond grazen. Als er sprake is van een contract, moeten jullie daar onmiddellijk van af. Lees hiervoor de andere bijdragen in deze berichtenserie.

In de compromis de vente moeten dergelijke zaken, zoals verpachting, ook uitdrukkelijk staan vermeld. Dus nog niet tekenen, maar eerst grondig op onderzoek uitgaan.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-05-29 12:44:32

Beste Bert, wij raden het jullie absoluut af om aan deze boer een pacht af te geven. Je komt zeker niet van het contract af. Boeren zijn oppermachtig. Je mag zelfs niet eens op je eigen land komen, en uiteindelijk kan het zelfs zo zijn, dat hij een soort eeuwig durend recht heeft(bijna koop, en in jouw geval: hij heeft het verkocht en toch weer niet ). Trix (ook in de Lot)