Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

electra aanleggen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-05-16 20:26:52

Net ons huis betrokken in de Morvan. Wordt een goede plek.  Eerste plannen gemaakt voor de komende tijd(en). Een ervan is de 15 amp.aansluiting te vervangen, leidingen en kasten te vervangen voor plaatsing van ectr.verwarming, boiler etc. Op deze en ander sites veel bruikbare info gezien voor aanlegen van elctra in het huis en hier en daar al bij nadere gekeken. Op zich lijkt het mij geen probleem omdat ik in nederland zelf electra in het gehele huis heb aangelegd, alleen de franse taal is op het technisch gebied nog niet voldoende om de beschikbare literatuur te volgen..... (ja,ja ik zit al op les...) Heeft/weet iemand de info in het nederlands (kleuren, capaciteitberekening voor aanvraag EDF, kasten etc)of kan ik beter iemand in de regio zoeken die onder zijn verantwoording de kasetn plaatst en mij uitleg geeft? Tip welkom.

avatar#5398
HansK
Berichten: 5
Reacties: 16

#1 Geplaatst: 2005-05-17 10:20:48

Stef,

Vorig jaar in frankrijk op zoek naar een huis ook langs bouwmarkten geweest. Daar hingen foldertjes over 'zelf klussen' (ben de naam van de zaak kwijt). Kijk eens rond zou ik zeggen en anders laat even weten, dan maak ik een scan voor je zodat je 't in kleur hebt en mail je dat.

E.e.a. is wel in het frans, maar met plaatjes etc.

Hans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-05-18 08:41:48

Hans,

Als je de folder hebt gescand, wil je het dan ook naar robert2cv@hotmail.com mailen?

Merci.

Gr.

Robert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-05-18 11:25:04

Ga eens op deze site kijken.

Het is wel volgens de Belgische normen maar je kan er heel wat van opsteken.

http://www.livios.be/

Groeten

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#4 Geplaatst: 2005-05-18 20:30:13

Kijk eens op de site van Leroy Merlin, en het aanleggen van electra wordt een open boek voor je.

http://www.leroymerlin.fr/html/actu/fr/opecom/gd-chantelec.htm

Javascript

Met vriendelijke groet,

Paul Subelack

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-05-18 21:14:19

Mooi Paul

Prachtige tip!

avatar#5398
HansK
Berichten: 5
Reacties: 16

#6 Geplaatst: 2005-05-19 09:02:44

Het foldertje zoals bedoeld is te vinden op :

http://www.leroymerlin.fr/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1095261499

Dit is de 'algemene' pagina van de tip van Paul

Groetjes,

Hans

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#7 Geplaatst: 2005-05-20 22:58:37

Dag Stef,

Je geeft aan dat je enige ervaring hebt op het gebied van elektrische installatie (in NL).

De foldertips in de voorgaande reacties zullen je ongetwijfeld informatie geven.

 

Desondanks, overweeg toch ook een offerte-aanvraag, voor een deel van de klus of de gehele klus, bij een elektricien. Tot eind 2005, indien het gaat om een woonhuis van minstens 2 jaar oud, betaal je namelijk het TVA-reduit (verlaagde BTW) van 5,5 % ipv 19,6%.

En natuurlijk de voordelen van een “officiële installatie” volgens de Franse normen.

Soms korting op het gebied van verzekeringen. Verder een voor iedere plaatselijke elektricien “herkenbare” installatie. Dus eenvoudig te repareren door in geval van storing (ook als jij er even niet bent)

 

Verder een meer “algemene” opmerking mbt de aansluiting (nieuw, renovatie, vermogensverhoging))door de EDF.

Het is niet zo dat als EDF je aansluit, dit het bewijs is dat je installatie dus wel in orde zal zijn.

EDF  moet de elektriciteit met het gewenste vermogen op veilige wijze naar jou elektriciteitsmeter brengen. Maar vanaf de elektriciteitsmeter “vous êtes chez vous” oftewel in jouw huis ben jij zelf verantwoordelijk voor een goede installatie en het onderhoud daarvan.

Overigens is het plekje van die elektriciteitsmeter steeds vaker aan de rand van je terrein. Dus ook de kabel (dikte, bescherming) door de tuin naar je huis is “jouw zorg”.

 

“De EDF-jongens” zullen  je dus eigenlijk altijd aansluiten als jij daarom vraagt. Controle van jouw interne installatie is niet hun taak.

 

Een laatste punt: een bestaande installatie “aux normes” voldoet niet altijd aan de eisen die jij vandaag stelt. Een huis, gebouwd in de jaren 70 als zomer-vakantiehuis kan een prima installatie hebben. Echter niet berekent op een permanente bewoning in 2005 (afwas en wasmachines, drogers, magnetrons, computers, verwarming ,elect. boilers etc.)

 

Groet, Wim VOS site www.franedis.com

 

 

 

 

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#8 Geplaatst: 2005-05-23 16:21:01

hoi stef

waar zitten jullie in de morvan? wij hebben daar net de installatie klaar, grotendeels zelf gedaan met behulp van Johan Berserik (oud lid van deze groep) en een frans boekje over electricite. de consuel is inmiddels langs geweest en heeft alles GOEDGEKEURD! wij zo trots als een pauw natuurlijk. wellicht kunnen we jullie helpen door te laten zien wat wij gedaan hebben en als je al wat van elektra weet kun je ook ons boekje lenen (of overnemen, weet niet of we het nog nodig hebben).

wat wel van belang is dat de franse maten en regels heel anders zijn. wij  hebben inmiddels geloof ik 24 groepen! ander probleem was de aarding, we overschreden de norm met een 225 ohm. de grond is te rotsig, maar ook daar hebben we wat op gevonden.

wij zitten vlakbij het lac de panneciere, net boven chaumard, dus mail me maar prive als we van dienst kunnen zijn.

salut,

marjorie, die net met een ontwenningskuur LDF bezig is en weer heel erg heeft genoten van het daar ZIJN.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-05-25 21:53:01

dank voor de reacties allemaal!

Gewapend met franse informatieboekjes, tips en wijsheid van anderen ga ik zelf een plan maken en stap voor stap aan de slag.Ik heb nog een bescheiden stroomaanvoer dus nog even de tijd.

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#10 Geplaatst: 2005-06-29 22:35:25

Ik heb toch even een vraagje over het zelf installeren van de electra. Hoe zit het nu precies met het keuren van de electra door de consuel? Is dit verplicht om electriciteit te kunnen afnemen bij de EDF?

Op de site van de EDF lijkt het alsof het verplicht is, maar ik lees maar weinig over deze keuring in de berichten (behalve dan in die van 'majorie').

Hoe zit het nu precies want ik ben druk doende om zelf een renovatieplan te maken (incl. electra).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-06-30 07:56:39

Bij het aanpassen of vernieuwen van een bestaande elektrische installatie kun je in feite gewoon je eigen gang gaan en naar eigen (hopelijk goede) inzicht de zaak aanpassen of vernieuwen.

Anders wordt het bij een nieuwe aansluiting of een grote verbouwing waarbij je een bouwvergunning nodig hebt. Dit wijkt overigens dus niet af van de Nederlandse situatie.

Je wordt wel een beetje gek van de mijns inziens overdreven eisen die men aan een moderne installatie stelt.  Voor de meest gekke zaken (bijvoorbeeld een afzuigkap) moet je een aparte groep maken. Wij kennen hier iemand die op deze wijze zijn meterkast zag veranderen in een ruimte waarop de gemiddelde Franse kerncentrale jaloers is ;-))

Voordat de EDF de boel komt aansluiten dient de nieuwe installatie gekeurd te worden door een bevoegd installateur.

groet vanuit de Auvergne

Jan Willem.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#12 Geplaatst: 2005-06-30 09:50:29

wij hebben inmiddels 25 groepen!! en een soort spaghetti over de muren en de verdiepingsvloer. mar wel goedgekeurd en daar gaat het om.

salut,

marjorie

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#13 Geplaatst: 2005-06-30 16:35:59

Dus als ik het goed begrijp moet ik inderdaad goedkeuring krijgen omdat ik een grote verbouwing pleeg waarvoor een Permis de construction is afgegeven (nog aan de vorige eigenaar). Er is echter wel een EDF (krachtstroom)aansluiting aanwezig geweest volgens de vorige eigenaar.

Ik ga trouwens de electra zo wie zo aanleggen volgens de franse normen, zodat bij problemen een electricien geen vreemde zaken aantreft. Maar ik moet toegeven dat de Franse normen wel erg ver gaan. Mijn electriciteitsplan behelst nu ook al zo'n 21 disjoncteurs gegroepeerd met 4 interupteurs...

Gerard

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#14 Geplaatst: 2005-06-30 17:47:14

hoi gerard,

ik zou bij de edf navragen of de consuel in dit geval ingeschakeld moet worden of dat een keuring door een bevoegd electricien voldoende is.

wat ons ook opviel is dat je in de keuken in ieder geval een aparte aansluiting moet hebben voor een elektrisch fornuis, ook al ga je op gas koken!

en vergeet de parafoudre niet!

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2005-07-01 21:26:40

Marjorie,

25 groepen is niks. Toen ik ons huis in NL kocht wees de verkoper trots op zijn 'uitgebreide meterkast' met 7 groepen. En ik was net daarvoor bij een Zwitserse friend geweest die in verband met zijn nieuwe hobbykamer zijn groepenkast van 36 naar 48 groepen ging uitbreiden.

Over technische standards gesproken.

Als je de Franse regels aanhoudt met gescheiden groepen voor licht en stopcontacten, en een beetje elektrische foefjes hebt, ben je zo op 2, 3 of 4 dozijn groepen. Handig, vooral als er storingen zijn.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#16 Geplaatst: 2005-07-01 22:27:22

Tsja, ik heb inmiddels ook eens wat documentatie gelezen over die Franse norm 'NF C15-100'. Pfff, dat wordt inderdaad een flinke groepenkast. Ook zijn er regels omtrend de aantallen televie- en telefoonaansluitingen! En als je nou geen vaste telefoon in je huis wilt! Of geen televisie? Dan toch maar 3(!) televisieaansluitingen maken? ('verplicht' als je huis groter is dan 100m2)

In eerste instantie dacht ik dat alles wat na de electriciteitsmeter komt op 'eigen risico' was, maar niet dus! Deze regels gaan wel erg ver! Daarom kost waarschijnlijk ook het aanleggen van nieuwe electra zo'n 5000-8000 euro (volgens diverse forums).

Even wat anders...Wat moet ik nu doen als ik electriciteit nodig heb bij de verbouwing? Moet ik dan een tijdelijke aansluiting aanvragen o.i.d.?