Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zwembad verwarmen

Auteur Bericht

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2005-06-03 09:11:03

Wij zwemmen in de zomer in lekker warm water. Volgend jaar willen we graag al in april kunnen zwemmen, en liefst tot in oktober.(Vaucluse84). In een hotel in de buurt zagen we een systeem met zwarte buizen die door de zon worden opgewarmd. Iemand ervaring daarmee? Wimmeke.

avatar#5388
les boudignons
Berichten: 0
Reacties: 22

#1 Geplaatst: 2005-06-03 18:51:26

Het systheem dat je gezien hebt, zijn zonnenpanelen. Het zijn allemaal kleine buisjes waar je water wordt doorgestuurd. Door de zon warmt je water op. De prijs valt best mee van deze dingen. Je moet iets meer de 1/2 van je opp. van bad plaatsen. Bij warm weer warmt je bad dan +/- 3 graden per dag op. Een nadeel, je pomp moet wel sterk genoeg zijn en de panelen mogen niet tever van je bad liggen ( liefst op het zuiden gericht ). Die van ons kwamen van bij: www.funny-pool.be deze zitten net in Belgie ( Essen, 10km van Roosendaal NL )

Groeten

www.lesboudignons.com 

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#2 Geplaatst: 2005-06-03 19:54:57

Het hoeven niet per sé zonnepanelen te zijn zoals hierboven vermeld want er is ook een systeem waarbij zwarte (rubberen) slangen worden gebruikt die op redelijk korte afstand van het zwembad, liefst op een enigzins schuine helling of dak liggen.

Hierin wordt het water dan rondgepompt en op die manier wordt het water dan verwarmd door middel van de zonnewarmte. Wel is er uiteraard een aardige lengte aan slang nodig om voldoende verwarmt water per keer in het bad te krijgen. Ik meen dat er ook een soort rubber mat is welke hier voor geschikt is, ik denk dat hierin  ook een slangensysteem zit.

Veel zwemvijvers worden op deze manier verwarmd heb ik begrepen.

groetjes,

Sandra

avatar#5388
les boudignons
Berichten: 0
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2005-06-03 21:55:35

Beste Emp,

Wat ik hierboven beschreef is dit systeem. Aleen zijn die slangen tegenwoordig ( +/- 10jaar ) weggewerkt in panelen. Ze bestaan ook nog in slangenbundels. Maar is niet zo handig in leggen, maar ze zijn wel flexiebeler voor op niet gladde oppervlaktes.

Groeten

www.lesboudignons.com

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#4 Geplaatst: 2005-06-04 14:20:03

Sorry, dat ik het verkeerd begrepen heb !

Bij het woord zonnepanelen denk ik aan die dingen die je ook op het dak ziet om electriciteit op te wekken of om het water in een boiler te verwarmen en niet aan dit toch wat eenvoudiger systeem ;-)

Want het is ook mogelijk om gewoon de slangen te gebruiken van de irrigatiesystemen en die in het zonnetje te leggen..... en het water rond te pompen.

groetjes,

Sandra

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#5 Geplaatst: 2005-06-05 20:49:44

Misschien leuk om zelf te maken.

Een rol zwart tolueen buis kopen en hiervan een spiraal op de grond leggen. Mooi zou zijn denk ik op betontegels die zelf weer op isolatie matteriaal liggen, dan accumuleerd de warmte daarvan ook nog. Deze buis in het zwembad circuit opnemen en....... goedkoop warm water. Bij anderen heb ik meegemaakt dat de bestaande panelen met die rubberen slangetjes regelmatig werden doorgeknaagt door muizen of zo, die dus 's anderedaags spuitertjes opleverden. Elke morgen plakken:-( 

Verder vind ik zo'n paneel relatief erg duur.

Een rol zwarte fexibele tolueen buis is goedkoper en veel sterker.

Ja, wel zelf knutselen natuurlijk. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-03-24 11:13:31

als de tips niet optimaal werken:

elektrische verwarming :

EDF, voor de variant TEMPO kiezen.

zijn aantrekkelijke tarieven ( in de zomer )

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-03-24 11:36:37

ik had zelf indertijd een verwarming gemaakt die heel simpel werkte.

omdat ik toch het water van het zwembad rond moest pompen......

ik hed een oud deurkozijn staan.

daar aan de ene kant een triplexplaat op gespijkert, die aa een zijde matzwart was geschilderd.

toen de deur op de grond gelegd en er een zwarte tyleenbuis/slang in rond gelegd, toen er een plexiglasplaat op, en klaar was cees.

simpel, en werkte fantastisch.

'k zou het zo weer doen denk ik, al zou ik nu misschien de techniek een beetje uitbreiden door de achetrwand te isoleren, dan blijft de warmte meer "binnen"

het water wat er door stroomde werd echt handwarm als de zon er op brandde, en dat was in nederland notabene.

cees. 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2007-03-27 09:30:01

Ik reageer naar aanleiding van het aardige idee van Robert Zwennis (polyethyleenbuizen op tegels eventueel met isolatie onder de tegels).
Maar dan kan je beter je terras daarvoor gebruiken, alleen dan als volgt eerst isolatie dan polyethyleen buizen in een zandbedje en vervolgens de tegels, dan zie je er ook niets van.
Het is dan wel wat trager dan Robert Zwennis voorstel.
Maar er is ook een probleem, ‘s winters zal het water in de polyethyleenbuizen bevriezen, met perslucht in de herfst de buizen dus leeg blazen.
Een tafel, stoelen, parasol op je terras gaat ten koste van de opwarming van het zwembad (haha)

Wat ook kan als je het dak van je huis toch aan  het vernieuwen bent is de polyethyleenbuizen aanbrengen tussen de tegels en de panlatten, wel een heel geworstel met 100 meter polyethyleenbuis op het dak maar ook een onzichtbare oplossing.
Ook hier zal het niet lukken lijkt me om het geheel op afschot te leggen dus ook in de herfst met perslucht leeg blazen.

Rob van der Veer